Web Analytics Made Easy - Statcounter

استان‌ها > فارس - «خبر جنوب» نوشت: استراحتگاه داریوش نام یکی از آثار دوره هخامنشیان در فارس است که همچنان ناشناخته باقی مانده است، محوطه ای که قدمتش به دو هزار و 500 سال قبل برمی گردد و در نزدیکی مجموعه جهانی پاسارگاد قرار دارد و به گفته مدیر این پایگاه جهانی قرار است بعد انجام پروژه مرمت و ساماندهی این منطقه به سایت موزه و محلی برای بازدید گردشگران تبدیل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

يکي از مهمترين محوطه هاي باستان شناسي که در تنگ بلاغي شناسايي شده کوشک داريوش است که در سمت شرق رودخانه و در شمال صخره اي عظيم به نام تنگ تيرانداز قرار دارد. متاسفانه در سال هاي قبل قسمتي از اين محوطه ارزشمند به وسيله ماشين آلات راه سازي به شدت تخريب شده بود.

این بنا که به کوشک تنگ بلاغی هم معروف است در واقع کاخی بوده که داراي يک تالار مرکزي با ته ستون هاي مکعبي شکل است که در خلال حفاري دو ستون آن در جا بود و بيرون آورده شد و ايوان غربي نيز رو به رودخانه بوده است. علاوه بر اين در اين کاخ قسمتي از ديوار و روي کاهگل آن رنگ شده بود. از موارد فرهنگي بدست آمده از آن مي توان به چشم هاي مصنوعي و سفال هاي شاخص آن اشاره كرد.

بنابراین گزارش کوشک هخامنشی تنگ بلاغی سال 1385 مورد کاوش های باستان شناسی و حفاظت اولیه قرار گرفت اما این محوطه حدود 12 سالی است که به نوعی به حال خود رها شده بود و تنها مورد حفاظت فیزیکی قرار می گرفت اما به اعتقاد کارشناسان نیازمند ساماندهی و مراقبت اصولی بود که هم اکنون محوطه مورد کاوش های باستان شناسی و مرمت آثار قرارگرفته است و به گفته مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد قرار است این کوشک به جاذبه جدید گردشگری تبدیل شود.

حمید فدایی در گفت و گو با «خبر جنوب»با بیان اینکه کوشک داریوش یا کوشک تنگ بلاغی یکی از مهم ترین آثار هخامنشیان در منطقه پاسارگاد (تنگ بلاغی ) محسوب می شود افزود: در 10 سال گذشته هیچ توجهی به این منطقه نشده بود و حفاظت ها و مراقبت ها ازآثار مکشوفه این کوشک تنها به اندودها و حصار کشی هایی برمی گشت که در همان سال ها صورت گرفته بود از این رو پروژه ساماندهی ، کاوش و مرمت این محوطه در دستور کار قرار گرفت و دو تیم باستان شناس و مرمتگر در این محل مستقر شدند.

به گفته وی فعالیت های این دو تیم تا دو هفته دیگر به پایان می رسد و در نظر داریم این محوطه به یکی از جاذبه های گردشگری منطقه تبدیل شود.

مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد اضافه کرد: در واقع این محوطه بقایایی از یک کاخ و کوشکی از دوره هخامنشیان بوده که بنابر اظهار نظر باستان شناسان استراحتگاهی در این دوره تاریخی بوده است.

فدایی ادامه داد: بنا دو ایوانی است و در تنگه ای معروف به تنگ تیر انداز قرار دارد.

وی در ادامه اضافه کرد: این بنای تاریخی قابلیت تبدیل به یک سایت موزه را دارد و به زودی به محلی برای بازدید گردشگران تبدیل خواهد شد.

گفتنی است تنگ بلاغي در جنوب غربي مجموعه ميراث جهاني پاسارگاد قرارگرفته که نزديک به 18 کيلومتر طول دارد و به عنوان يکي از قديمي ترين گذرگاه هاي فارس به شمار مي آيد. در اين تنگه رود پلوار جريان دارد که اهميت تاريخي و طبيعي تنگه وابسته به همين جريان آبي مي باشد. این تنگه در دوران هخامنشی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و مراکز امپراطوری هخامنشیان را به یکدیگر متصل می ساخته است.

کلمه بلاغي يک کلمه ترکي و به معناي سر چشمه يا چشمه است که مردم اين منطقه در روزگاران گذشته بر آن نام نهاده اند. از اين دره رودخانه پلوار (بلاغي يا سيوند) که سرچشمه آن در کنار روستايی به نام قصر يعقوب در حدود50 کيلومتري شمال پاسارگاد سرچشمه مي گيرد و پس از گذر از تنگ بلاغي، دشت سعادت شهر، سيوند و جلگه مرودشت در جنوب شهرستان مرودشت به رودخانه کر مي پيوندد. رودخانه بلاغي (سيوند) از وسط تنگ بلاغي مي گذرد و اين دره را به دو قسمت شرقي و غربي تقسيم کرده است.

تاکنون دربررسي کامل تنگ بلاغي بيش از 45 غار و پناهگاه صخره اي شناسايي شده که 15عدد از آن داراي دست افزارهاي سنگي مي باشد. قدمت اين غارها به هشت هزار سال تا دوازده هزار سال قبل مي رسد .

تنگ بلاغي حدود 4 هزار سال پيش به دلايل نامعلومي خالي از سکنه مي شود (دليل اين ادعا عدم کشف آثار فرهنگي حد فاصل دوره پيش از تاريخ "استقرار در روستاها" تا دوره هخامنشي يعني حدود2500سال)، بعد از اين وقفه طولاني دوباره زندگي در تنگ بلاغي در دوره هخامنشي از سر گرفته مي شود.

از آثار ديگر دوره هخامنشي درتنگ بلاغي، تپه هاي باستاني ( محوطه هاي گسترده ) است. تاکنون چند محوطه در تنگ بلاغي شناسايي شد که داراي سفال شاخص دوره هخامنشي مي باشد.از مهمترين نتايج حفاري کشف يک روستا از دوره هخامنشي است که با کاوش در آن برخي از زواياي تاريک زندگي مردم عادي در دوره هخامنشي آشکار شد.

در تنگ بلاغي تا کنون چند محوطه و گورستان از اين دوره شناسايي شده است. بزرگترين و مهم ترين محوطه مربوط به دوره ساساني در تنگ بلاغي مي باشد. بر اساس آخرين نتايج بدست آمده اين محوطه ها مربوط به اواسط تا اواخر دوره ساساني است و در آن حوضچه هاي بزرگ با استفاده از مصالح سنگ و ساروج خاكبرداري شد كه مربوط به كارگاه توليد مواد غذايي بوده است.

46

کلید واژه‌ها : استان فارس - سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - میراث فرهنگی -

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: استان فارس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۹۱۸۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توقیف ۲۵۰۰ میلیارد تومان اموال قاچاقچیان موادمخدر در گلستان

ایسنا/گلستان دادستان مرکز استان گلستان  از تشکیل دفتر پیگیری پرونده‌های مهم و موادمخدر در دادسرای گرگان  خبر داد.

محمود اسپانلو  طهر پنجشنبه ۶ اردیبهشت در جلسه‌ای که با حضور معاون قضایی دادستان کل کشور در گرگان برگزار شد این خبر را اعلام و اظهار کرد: با تشکیل این دفتر که اقدام ابتکاری در کشور محسوب می شود انسجام و تمرکز  بر مبارزه با بینان های مالی قاچاقچیان موادمخدر و پرونده های مربوط به پولشویی است .

وی بیان کرد: سال گذشته در نتیجه اقدامات این دفتر که زیر نظر یکی از معاونان دادسرای مرکز استان انجام شد  ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اموال قاچاقچیان در مرحله تحقیق  و به منظور جلوگیری از نقل و انتقال این اموال توقیف شد.

دادستان مرکز گلستان از اجرای طرح پایش پرونده‌های اجرای احکام نیز خبر داد و گفت: در این طرح همه پرونده های موجود در واحدهای اجرای احکام استان به ویژه در موارد مربوط به قلع و قمع ساخت و سازهای غیرمجاز  که سالهای گذشته مختومه شده است، دوباره بررسی و نظارت می شود.

این مقام مسئول راه اندازی مجتمع شوق زندگی و افزایش ظرفیت کمپ های ترک اعتیاد اجباری در گرگان و گنبدکاووس را دو اقدام مهم و شاخص در حوزه کاهش آسیب های اجتماعی در استان عنوان کرد.

وی ادامه داد:  سال گذشته با همت دادستان های سراسر استان ۴۲۹ بازدید میدانی از واحدهای تولیدی انجام شد که در نتیجه آن  مشکلات بخش تولید استان از دستگاه های اجرایی پیگیری و رفع شد.

گفتنی است، تعیین تکلیف حدود ۲۲ هزار دستگاه موتورسیکلت، خلع ید ۸۰ هکتار جنگل و ۴۹۸ هکتار مرتع، مسدود کردن ۴۵۰ حلقه چاه غیرمجاز، پیگیری لایروبی مسیر خلیج گرگان و خلع ید اسکله بندرترکمن از دیگر اقدامات دستگاه قضایی استان در سال گذشته بود که در این جلسه دادستان مرکز استان به آن اشاره کرد.

جلسه داستان‌های سراسر استان با معاون قضایی دادستان کل کشور امروز در دادگستری کل استان برگزار شد.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • گنج داریوش سوم هخامنشی؛ گنجینه ای عظیم که هنوز پیدا نشده است
  • توقیف ۲۵۰۰ میلیارد تومان اموال قاچاقچیان در گلستان
  • توقیف ۲۵۰۰ میلیارد تومان اموال قاچاقچیان موادمخدر در گلستان
  • تخصیص ۲۵۰۰ میلیارد تومان در طرح‌های آموزشی بوشهر
  • گلایه مردم از وضعیت نامناسب آسفالت بلوار صنم بلاغی پلدشت 
  • توسعه فناوری های قیر و آسفالت، گامی نو در صنعت راهسازی کشور
  • دور دوم انتخابات در حوزه شیراز و زرقان تمام الکترونیک
  • موزه فسیل مراغه گنجینه‌ای از مهره داران ارزشمند
  • موزه فسیل مراغه‌، گنجینه‌ای از مهره داران ارزشمند
  • حمل ریلی شمش از فولاد پاسارگاد به بلغارستان برای نخستین بار در راه آهن فارس