Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-04@23:21:11 GMT

اقتصاد و هند، چالش‌های «ترامپ پاکستان»

تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۱۹۳۵۹۷

اقتصاد و هند، چالش‌های «ترامپ پاکستان»

دو دهه طول کشید تا عمران‌خان به آرزوی خود دست یابد. این ستاره سابق کریکت پاکستان که با بازوبند کاپیتانی تیم ملی این کشور قهرمان جام جهانی 1992 شد، از سال 1996 به دنیای سیاست آمد، اما بارها در انتخابات‌ها و بده‌بستان‌های سیاست پرچالش پاکستان شکست خورد و در حاشیه ماند تا اینکه با حمایت ارتش و به‌عنوان رهبر حزب «تحریک انصاف» در انتخابات پارلمانی ماه گذشته به پیروزی رسید و روز گذشته نیز کنگره ملی پاکستان رأی به نخست‌وزیری او داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق، با وجود پیروزی حزب تحریک انصاف در انتخابات پارلمانی، این حزب نتوانست اکثریت قاطع آرا را کسب کند و برای تشکیل دولت نیازمند رایزنی و تشکیل ائتلاف با دیگر احزاب شد. دو روز قبل از رأی‌گیری برای نخست‌وزیری عمران‌خان، اسد قیصر، یکی از هم‌پیمانان او، به‌عنوان رئیس پارلمان پاکستان برگزیده شد. قیصر موفق شد «سیدخورشیدشاه» از حزب مردم پاکستان را شکست دهد و با کسب ۱۷۶ رأی به‌عنوان رئیس پارلمان این کشور انتخاب شود. با انتخاب قیصر به نظر می‌رسد همراهی پارلمان با نخست‌وزیر پاکستان در چالش‌های پیش‌روی عمران‌خان افزایش خواهد یافت. یکی از مهم‌ترین چالش‌های نخست‌وزیر 65 ساله پاکستان کارشکنی‌های دو حزب «مردم» و «مسلم‌لیگ شاخه ‌نواز» خواهد بود. این دو حزب که در انتخابات سراسری اخیر پس از تحریک انصاف، به‌عنوان دومین و سومین حزب وارد پارلمان شدند اعتراضاتی نسبت به روند برگزاری انتخابات اخیر دارند و ارتش را به حمایت از عمران‌خان و پرونده‌سازی علیه رقبایش متهم کردند. ارتش پاکستان نه‌تنها واکنش صریحی به این اتهامات نشان نداده، بلکه با اقدامات خود در حمایت از تحریک انصاف و ضربه‌زدن به رقبا، به شایعات در مورد حمایتش از عمران‌خان دامن زد.

بحران اقتصادی

این ستاره سابق کریکت که به دلیل شعارها و رفتارهای ملی‌گرایانه و پوپولیستی «ترامپ پاکستان» لقب گرفته، در حالی سمت نخست‌وزیری پاکستان را عهده‌دار شد که این کشور در داخل و خارج با چالش‌های دشواری روبه‌رو است. وضعیت اقتصادی این کشور با گذشت زمان وخیم‌تر می‌شود و ایالات متحده نیز که زمانی یکی از متحدان اصلی پاکستان بود، در سال‌های اخیر رابطه‌ای پرتنش با اسلام‌آباد دارد. واشنگتن با اعمال فشار و قطع کمک‌های مالی به پاکستان قصد دارد تا حمایت این کشور از گروه‌های شبه‌نظامی را قطع کند. درهمین‌حال با توجه به تیرگی روابط واشنگتن و اسلام‌آباد که از دولت باراک اوباما آغاز شد و در دولت ترامپ نیز ادامه یافت، روسیه و چین فرصت را مغتنم شمرده و قصد دارند مناسبات خود با این کشور را گسترش دهند. بااین‌حال نخست‌وزیر عمران‌خان می‌تواند پیامی مثبت برای غرب و نشانه تمایل این کشور برای بهبود رابطه با ایالات متحده و اروپا باشد. نخست‌وزیری عمران‌خان دومین انتقال قدرت آرام در عمر حدود 70 ساله پاکستان به شمار می‌آید. این کشور همواره صحنه مداخله ارتش در سیاست بوده و کودتای نظامیان امری معمول در پاکستان محسوب می‌شود. با توجه به وضعیت اقتصادی وخیم پاکستان، یکی از شعار‌های عمران‌خان و حزب تحریک انصاف، افزایش هزینه‌های عمومی و ایجاد ساختار جدید مالی برای مقابله با فساد مالی بود. حزب تحریک انصاف و عمران‌خان به خوبی می‌دانند که برای احیای اقتصاد پاکستان نیازمند اقدامات فوری هستند. ذخایر ارزی این کشور با بیشترین سرعت در میان کشور‌های آسیایی در حال کاهش‌یافتن است. ذخایر ارزی پاکستان درحال‌حاضر حدود 10.4‌ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود و کسری تراز مالی این کشور نیز با رشد کم‌سابقه 42 درصدی به 18‌ میلیارد دلار رسیده است. اسد عمر که قرار است وزیر دارایی دولت عمران‌خان باشد، اخیرا در گفت‌وگویی هشدار داد که کشورش حداکثر تا ماه سپتامبر به بیش از 12‌ میلیارد دلار کمک مالی نیاز دارد تا این شکاف موجود در کسری تراز مالی را جبران کند. با توجه به رابطه پرتنش ایالات متحده و پاکستان، گزینه‌های در دسترس اسلام‌آباد برای دریافت این کمک، صندوق بین‌المللی پول و چین هستند. پاکستان یکی از کشورهایی است که در مسیر پروژه جاده ابریشم چین قرار دارد و پکن پیش از این وعده پرداخت وام و کمک مالی و سرمایه‌گذاری برای بازسازی زیرساخت‌های این کشور را مطرح کرده بود. عمران‌خان در سخنرانی‌های اخیر خود نیز خواستار افزایش مناسبات تجاری با چین شده و از سرمایه‌گذاری‌های این کشور در پاکستان استقبال کرده است. او همچنین پس از قطع کمک‌های مالی به پاکستان از سوی دولت ترامپ به اتهام پول‌شویی و حمایت مالی از گروه‌های تروریستی ابراز امیدواری کرد که بتواند به تنش‌های موجود در روابط واشنگتن و اسلام‌آباد پایان دهد.

نگرانی هند

در صحنه بین‌الملل می‌توان نگرانی هند به‌عنوان مهم‌ترین رقیب پاکستان را کلیدی‌ترین چالش عمران‌خان و دولت جدید پاکستان به شمار آورد. با توجه به مواضع عمران‌خان در قبال هند و انتقادهایش از سیاست نواز شریف، نخست‌وزیر سابق پاکستان، برای بهبود رابطه با دهلی‌نو، انتظار می‌رود رابطه این دو رقیب پس از دوره‌ای کوتاه، باز هم تیره شود. رسانه‌های هند هشدار داده‌اند که حضور عمران‌خان در قدرت با توجه به حمایت ارتش پاکستان از او می‌تواند زمینه‌ساز ظهور ملی‌گرایی مذهبی در پاکستان شود. پیروزی عمران‌خان همچنین می‌تواند به سود ارتش پاکستان باشد. نواز شریف مخالف حمایت ارتش از گروه‌های شبه‌نظامی و تروریستی در افغانستان و هند بود و اکنون ورود عمران‌خان به قدرت می‌تواند جان تازه‌ای به ارتش و تندروهای پاکستانی ببخشد و این تحولات نمی‌تواند واکنش مثبت دهلی‌نو را در پی داشته باشد. عمران‌خان، نخست‌وزیر جدید پاکستان، اعلام کرده است که در اولین گام پس از تصدی سمت نخست‌وزیری به ایران و عربستان سفر خواهد کرد. عمران‌خان ابراز امیدواری کرده که بتواند برای بهبود رابطه تهران و ریاض نقشی مؤثر ایفا کند، چراکه با توجه به رابطه خوب اسلام‌آباد با تهران و ریاض، رابطه پرتنش ایران و عربستان به سود پاکستان نخواهد بود.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: پاکستان دونالد ترامپ صندوق بین المللی پول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۹۳۵۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صالحی عمران: نیازمند نظر کارفرمایان صنایع در تدوین برنامه‌های درسی هستیم

ابراهیم صالحی عمران، رئیس انجمن آموزش عالی ایران در گفتگو با خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، با بیان اینکه هر زمان صحبت از ارتباط صنعت و دانشگاه می‌شود، فقط نیاز‌های صنعت و پژوهشی و طرح‌های پژوهشی گفته می‌طرح خواهد شد؛ اظهار کرد: ارتباط ۲ سویه بین دانشگاه و صنعت ملاک است و این ارتباط نباید صرفا در بعد پژوهشی دیده شود، بلکه لازم است تا تمام کارکرد‌های دانشگاه و نسل‌های دانشگاهی در قالب تصویر جامع‌تر نمایان شوند. 

وی افزود: طبیعی است که دانشگاه را سازمانی که در خلاء عمل کند و جدای از جامعه و نیاز‌های صنعتی باشد، نمی‌بینیم. یعنی، صرف اینکه در درون خود به سر ببرد و نگاهی به تحولات گذشته، حال و آینده نداشته باشد تصور غلطی است؛ چرا که دانشگاه همیشه در خدمت جامعه و نیاز‌های جامعه است. 

صالحی عمران تصریح کرد: یکی از کارکرد‌های دانشگاه‌ها تربیت نیروی انسانی متخصص و مورد نیاز بخش‌های مختلف جامعه از جمله صنعت است، آمایش آموزش عالی باید مبتنی بر پاسخگوی نیاز‌های جامعه و منطقه‌ای باشد و تقسیم کار ملی در راستای رسیدن به توسعه متوازن را ببیند، این امر مستلزم اصطلاحات بسیار زیاد در مدل گسترش و توسعه رشته‌ها و سرفصل‌های آموزشی است. 

سرمایه گذاری کشور‌های پیشرفته روی رشته‌های فنی و علوم پایه

رئیس انجمن آموزش عالی ایران ادامه داد: بخش عمده‌ای از دانشجویان کشور در تعدادی از رشته‌ها تحصیل می‌کنند که آن‌ها پاسخگوی تمام نیازها، حرفه‌ها و مشاغل آموزش عالی نیست، در سال‌های اخیر کشور‌های پیشرفته و کشور‌هایی که تجربه ارتباط صنعت و دانشگاه را داشته اند، سرمایه گذاری خاصی در رشته‌های فنی و مهندسی و علوم پایه داشته اند. 

وی گفت: کشور ما باید نظام توزیع متوازن استعداد‌ها را در راستای آموزش عالی ببیند تا استعداد‌های ایران را در بین رشته‌های مورد نیاز خاص پخش کند و روی آن سرمایه گذاری جدی انجام دهد و اسیر نیاز‌های کاذب تقاضای اجتماعی نشود. 

صالحی عمران اضافه کرد: آموزش عالی نمی‌تواند خنثی باشد و مدل گسترش خاصی برای طراحی و راه اندازی رشته‌ها در دانشگاه‌ها نداشته باشد؛ بنابراین آمایش آموزش عالی با توجه به تقسیم کار ملی می‌تواند بخش عظیم ارتباط با جامعه و صنعت حل کند، پس تربیت نیروی انسانی مرتبط با نیاز‌های صنعت امری مهم است. 

لزوم اصلاح مدل برنامه ریزی درسی آموزش عالی

وی تاکید کرد: اصلاح مدل برنامه ریزی درسی آموزش عالی برنامه مهم دیگر است که باید تحقق شود، نیاز صنعت یعنی نیاز به شایستگی ها. دانشگاه‌ها فقط کارمندان دولتی و کادر اداری دولتی تربیت نمی‌کنند و این موضوع در گذشته تاریخ آموزش عالی ایرن بوده است، یعنی دوره تامین کادر دولت از سوی دانشگاه‌ها گذشته است. دانشگاه‌های آموزش عالی باید نیروی انسانی تمام بنگاه‌های بزرگ، متوسط و کوچک را تربیت کند. 

رئیس انجمن آموزش عالی با بیان اینکه شایستگی یعنی دانش، مهارت و نگرش مبتنی بر نیاز‌های صنعت و حرفه‌ای و شغلی؛ تاکید کرد: دوران مدل برنامه ریزی درسی مبتنی بر شایستگی با مدل برنامه ریزی درسی که تعداد محدودی از استادان در اتاق در بسته دور هم جمع می‌شوند و سرفصل تعیین می‌کنند، گذشته است. هم اکنون باید ببینیم که چقدر توانسته ایم از کارفرمایان کمک بگیریم؟ یکی از ویژگی‌های ارتباط با صنعت این است که کارفرمایان، صاحبان صنایع و بنگاه‌های صنعتی و اقتصادی کوچک، متوسط و بزرگ در کنار برنامه ریزان درسی آموزش عالی بنشینند و سرفصل‌ها و نیاز‌های شایستگی‌ها و صلاحیت‌های مورد نیاز را تشخیص دهند و یک برنامه درسی و بخشی مربوط به مهارتی تدوین کنند. 

صالحی عمران اضافه کرد: چه برنامه‌ای برای توانمندسازی اعضای هیئت علمی داریم؟ آیا وزارت علوم برنامه منسجم و دقیقی برای ایجاد شایستگی‌ها در توانمندسازی اساتید دارد؟ استادان چقدر صنعت را می‌شناسند؟ چقدر در صنعت حضور دارند؟ صنایع و معادن بسیاری از کشور‌ها با وزارتین ارتباطات تنگاتنگی دارند، شاید صنعت، معدن، بازرگانی، صاحبان صنایع و خدماتی بسیاری از کشور‌ها در کنار سیستم‌های نظام‌های آموزشی حضور دارند تا بتوانند منطقی و با توجه به نیاز برنامه ریزی کنند، برنامه توانمندسازی استادان مهم است. 

هیئت امنای دانشگاه‌ها نباید اسیر وظایف اداری باشند 

وی ادامه داد: باید نگرش جدی در سیاستگذاری کلان آموزش عالی وزارت خانه‌ها و برنامه ریزی‌های استراتژیک دانشگاه‌ها و دستورالعمل‌های هیئت امنا صورت بگیرد، نباید هیئت امنای دانشگاه‌ها اسیر وظایف اداری و مالی دانشگاه‌ها باشند بلکه لازم است ارتباط وسیع صنعت و دانشگاه را از نزدیک ببینند و برای آن برنامه‌های استراتژیک تدوین کنند. 

رئیس انجمن آموزش عالی تاکید کرد: باید یک سری اصلاحات در نظام اقتصادی و تولید دیده شود، یعنی ارتباط ۲ جانبه بین صنعت و نظام‌های آموزشی زمانی برقرار می‌شود که تحول در تولید صورت می‌گیرد. رشد اقتصادی کشور و افزایش تولید ناخالص ملی کشور مهم است و باید شرایط رشد اقتصادی و توجه به تولید ناخالص ملی از حالت رکود خارج شود. زمانی آموزش عالی و جذب نیروی انسانی می‌تواند سریع‌تر و بهتر صورت بگیرد که بخش‌های صنعت و تولید فعال و پویا باشند و به وضع موجود بسنده نکنند و تحولات را در نظر بگیرند. 

صالحی عمران افزود: ورود به ویژگی‌ها و منطق تولید متغیر و مبتنی بر نیاز‌های متغیر خیلی مهم است، سیستم تولید کشور بیشتر بر تولید انبوه مبتنی است. وقتی نظام تولید مبتنی بر نظام متغییر باشد در مقابل نظام‌های آموزشی هم وادار به تغییر و تحول خواهند شد. 

رئیس انجمن آموزش عالی ایران ادامه داد: بخش صنعت نیابد خود را بی نیاز از آموزش عالی و فضای علمی حاکم بر نظام آموزشی بداند، در اینصورت نظام سنتی در دراز مدت محکوم به شکست می‌شود؛ بنابراین تحول دو جانبه و ارتباطات سنگین بین صنعت و نظام‌های آموزشی به خصوص آموزش عالی باید وجود داشته باشد.

انتهای پیام/

نادیا عابد

دیگر خبرها

  • تلاش می‌کنیم ایستگاه دارک تا قدس در خط دو مترو تا پایان امسال به بهره‌برداری برسد
  • تلاش می‌کنیم بخشی از خط دو مترو تا پایان امسال به بهره‌برداری برسد
  • مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است
  • چرا انتشار اوراق رهنی مسکن در ایران گره گشا نبود؟
  • شورای ملی تامین مالی به ریاست وزیر اقتصاد تشکیل شد
  • صالحی عمران: نیازمند نظر کارفرمایان صنایع در تدوین برنامه‌های درسی هستیم
  • وابستگی اقتصاد به بانک‌ها چالش‌آفرین است
  • مغان طلاست نباید در قواره مس بماند/گمرک بیله سوار نبض اقتصاد مغان
  • اولویت مجلس خدمتگزاری به بخش مالی اقتصاد باشد
  • بازار سرمایه یکی از مصادیق دقیق مشارکت مردم در اقتصاد است