Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اجتماعی برنا؛ چندین سال است که هر مسافر یا گردشگری که از آثار باستانی و بناهای شاخص فرهنگی و باستانی اصفهان بازدید می‌کند، متوجه غبار و خاک آلودی اکثر  بناها می‌شود. یکی از بناها مسجد امام است که مرمت آن چندین سال به طول انجامیده است.

برای اینکه بدانیم بالاخره در چه زمانی این مرمت بی پایان، پایان می‌پذیرد و همچنین اینکه چرا برای غبار روبی این آثار شاخص اقداماتی انجام نمی‌شود با مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان به گفت‌وگو پرداختیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

فریدون الهیاری – مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار میراث خبرگزاری برنا، با بیان این مطلب که میدان امام خمینی مجموعه‌ایست که شامل آثار مختلفی می‌شود، اظهار داشت: «مرمت بخشی از دیوار عالی قاپو تکمیل شده و در نوروز سال 97 بازگشایی و به بهره برداری رسید. این پروژه بیش  از 12 سال به کار انجامید؛ حجم عملیات انجام شده در 3 سال گذشته حدود 70 درصد و در 9 سال گذشته حدود 30 درصد بوده است. این آمار نشان می‌دهد که فعالیت‌ها شتاب بسیاری گرفته است اما متأسفانه در سال‌های اخیر انباشتی از نارسایی‌ها و مشکلات در بناهای تاریخی اصفهان وجود دارد. سعی داریم با حداکثر سرعت، بازسازی را انجام دهیم اما تا به پایان برسد زمان بسیاری  طول می‌کشد.»  

وی با بیان این مطلب که کاشی‌های مسجد امام دارای شانزده  ترک بود، تشریح کرد: «از این تعداد ترک‌ها، سه ترک آن برای گذشته است که تا ترک چهاردهم در این سه سال پیش رفته‌ایم. تقریبا همه کاشی‌ کاری‌های مسجد در معرض تهدید قرار دارند. در سال گذشته 10 کارگاه مرمتی و امسال 5 کارگاه مرمتی در حال فعالیت در مسجد امام هستند. این فعالیت‌‌ها برای استحکام بخشی کاشی‌ جداره‌های داخلی مسجد  امام، دیوارها و سر درها انجام می‌شود.»

*علت گردوغبار دیوارهای مسجد امام، مرمت و بازسازی است

الهیاری در مورد گرد و خاک روی دیوارهای مسجد امام اظهار داشت: «زمانی که 5 کارگاه مرمتی درون بنای تاریخی وجود داشته باشد، گرد و غبار  ایجاد می‌شود اما ناچار به ادامه دادن عملیات‌های مرمتی هستیم. سرویس بهداشتی‌های مسجد، منبع و منشاء بخشی  از رطوبت‌های 30 سال اخیر مسجد امام بوده که به همین علت سرویس‌های بهداشتی جمع آوری و در حال مرمت هستند. همه نخاله‌ها، مصالح و همچنین تخریب و بازسازی سرویس بهداشتی‌ها، گرد و غبار ایجاد می‌کنند. بخش مهمی از رطوبت مسجد امام در چند سال  گذشته به شکل‌های مختلف ظاهر شده که بعد از گذشت چند سال، حال تأثیرات خود را نشان داده و موجب بوجود آمدن یک وضعیت نابسامان شده است. اما درحال حاضر با اقدامات صورت گرفته و نوسازی سرویس‌ها، شرایط مناسب‌تر شده است.»

*بازسازی بناهای پراکنده میدان امام و کف سازی میدان

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان بسیاری از بناهای کوچک پراکنده پیرامون مسجد میدان امام، بازسازی و مرمت شده‌اند که بهره برداری‌های جدیدی  برای آن تعریف شده است. با همکاری شهرداری اصفهان  در سه سال گذشته، کف سازی میدان امام و بخش مهم آن انجام گرفته است.

همچنین به گفته وی برای پاکسازی جداره‌های مسجد از آلودگی‌هایی مثل دوده که امکان دسترسی به آن با نردبان و ... وجود نداشت، بالابری با ارتفاع بیش از 20 متر خریداری شده است.

الهیاری در مورد ضعف کمبود راهنماهای آثار تاریخی و گاهی عدم حضور آن‌ها در مجموعه‌های تاریخی، گفت: «تعداد راهنما در بناهای تاریخی اندک است. در بناهای تاریخی راهنمای صوتی در اختیار گردشگران قرار می‌گیرد. تأمین راهنماهای دولتی جزو سیاست و برنامه‌های میراث فرهنگی نیست. در بسیاری از بناهای تاریخی سراسر جهان به صورت رایگان راهنما در اختیار گردشگران قرار نمی‌گیرد. میراث فرهنگی اصفهان اپلیکیشن‌، نرم افزار و سیستم‌های صوتی در اختیار مسافران قرار می‌دهد. در ایام نوروز و ایام خاصی که با حجم گسترده گردشگران مواجه می‌شویم از نیروهای داوطلب استفاده می‌کنیم.»

وی با بیان این مطلب که سالانه حدود  17 تا 20 میلیارد از گردشگری در اصفهان کسب درآمد می‌کنیم که در 3 سال گذشته با شیب بالایی در حال رشد است، اظهار داشت: «نکته قابل توجه این است که درآمدهای حاصل به صورت مستقیم به حساب  خزانه عمومی دولت وارد می‌شود. بازگشت درآمدها جزو برنامه‌هایی است که باید اتفاق افتد اما دولت به علت محدودیت بودجه‌ای، یک درصد از کل درآمدهای سازمان میراث فرهنگی کشور را به سازمان برمی‌گرداند. اما در مدت اخیر، سازمان میراث فرهنگی در قالب بودجه سال 97 تمهیداتی اندیشیده که برخی از مجموعه‌ها را در کشور از جمله استان اصفهان، درآمدهایشان را اختصاصی کند، اگراین اتفاق رخ بدهد شرایط مطلوبی ایجاد خواهد شد. برای مثال میدان امام درآمدهایی دارد که می‌تواند پاسخگوی مشکلات مجموعه باشد.  میراث فرهنگی با محدودیت‌های مالی و قانونی و ضوابط مواجه است که تصور می‌کنم سایت‌های بزرگ تاریخی از این موضوع مستثناء هستند و همچنین این امکان وجود دارد که منابع تحت مدیریت سازمان  در حوزه‌های محلی در جهت پاسخگویی به نیازهای مجموعه عرضه شود.»

الهیاری با اشاره به این مطلب که در حوزه میراث فرهنگی حفظ و حراست یک مقوله عمومی است، گفت: «سازمان میراث فرهنگی به عنوان یک نهاد حاکمیتی مدیریت کننده برای حفاظت از بناهای تاریخی است. باید برای حفظ میراث فرهنگی و مشارکت عمومی در حفاظت از میراث فرهنگی، فرهنگسازی شود و همگان احساس کنند که در حفظ،  بازسازی و احیای میراث فرهنگی سهمی دارند. همچنین باید مشارکت‌های عمومی افزایش یابد تا منابع بودجه شایسته‌ای در اختیار سازمان میراث فرهنگی برای حفاظت بناها قرار بگیرد.»

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان با تأکید براینکه میراث فرهنگی باید در حوزه  مرمت، تابع قوانین خاصی شود، افزود: «میراث فرهنگی باید در موضوع هزینه کردها، حفظ و نگهداری تابع ضوابط و قوانین مالی دانشگاه‌ها و مراکز علمی شود. فعالیت‌های مرمتی‌ یک موضوع هنری و تخصصی، فنی و علمی، کارشناسی  است و متأسفانه در این خصوص دچار مشکلات قانونی هستیم.  اگر این مشکل حل شود، منابع موجود به صورت بهتری در  حفاظت از میراث فرهنگی استفاده می‌شود.»

 

خبرنگار: ملیکا هاشمی

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: امام خمینی گردشگری مسجد نرم افزار برنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۰۹۵۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تورهای بازدید نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشورها شوند

به گزارش خبرگزاری مهر، مسلم شجاعی مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: «رویداد» یکی از محصولات اصلی صنعت گردشگری کشورهاست. رویداد از جنس محصولاتی است که انسان محور و تعامل محور است. نمایشگاه کتاب همچون دیگر رویدادها از منظر گردشگری جذاب است.

وی به آمار بازدید نمایشگاه کتاب در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و افزود:‌ بازدید چند میلیونی از نمایشگاه در ۱۱ روز عددی قابل توجه است. این رویداد برای ما ارزشمند است چرا که کمک می‌کند تا گردشگران خارجی را نیز جلب کنیم.

مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ادامه داد: برخی از کشورهای همسایه و منطقه نظیر عراق، عمان، کویت، بحرین، هند، روسیه، چین و... که برای ما بازار هدف گردشگری هستند، در نمایشگاه کتاب حضور دارند. حضور کشورها به عنوان مهمان ویژه یا جذابیت آثار ناشران ایرانی، باعث می‌شود تا نمایشگاه کتاب تهران به رونق گردشگری خارجی کمک کند.

شجاعی انتشارات میراث فرهنگی را که به صورت تخصصی کتاب منتشر می‌کند، عامل ترویج گردشگری در بستر نمایشگاه کتاب خواند و افزود: در این مجال می‌توان فرصت‌های گردشگری از طریق کتاب را به بازدیدکنندگان خارجی نمایشگاه معرفی کرد. به این ترتیب هم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به توسعه گردشگری از طریق کتاب‌های تخصصی کمک می‌کند و به نوعی زمینه تعامل نمایشگاه کتاب و گردشگری محسوب می‌شود.

وی برگزاری تور بازدید گردشگران خارجی از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را عامل توسعه گردشگری رویداد محور برشمرد و گفت: برای سال‌های آتی برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، می‌توان با همکاری بخش خصوصی تور بازدید گردشگران خارجی از این رویداد را برگزار کرد؛ می‌دانم مردم کشورهایی نظیر تاجیکستان علاقه بسیاری به نمایشگاه کتاب تهران دارند. همینطور کشورهای عرب و فرهیختگان کشورهای فارسی زبان به نمایشگاه کتاب تهران علاقه‌مندند.

مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، افزود: می‌توانیم با برنامه‌ریزی ساده تورهای گردشگران خارجی را در بازه زمانی برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، برگزار کنیم؛ اینطور گردشگران خارجی علاوه بر بازدید از مناطق تاریخی و دیدنی ایران از نمایشگاه کتاب هم بازدید می‌کنند. این یعنی تقاطع‌هایی که نمایشگاه کتاب می‌تواند با صنعت گردشگری کشور ارتباط برقرار کند.

شجاعی با طرح این موضوع که آمار دقیقی از حضور گردشگران خارجی در ادوار گذشته نمایشگاه کتاب تهران در دسترس نیست، گفت:‌ امسال می‌توانیم رصد کنیم و متوجه شویم که چه میزان گردشگر خارجی به نمایشگاه کتاب می‌آیند. دوره‌های قبل حضور تعداد قابل توجهی گردشگر خارجی را در نمایشگاه کتاب شاهد بودم. به جرأت می‌توانم بگویم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بازدید کننده خارجی دارد و بخشی از این بازدیدها از مسیر گردشگری محقق شده است.

وی هماهنگی بین بخشی میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را برای استفاده بیشتر از موقعیت نمایشگاه کتاب تهران برای گردشگری خارجی را مهم خواند و ادامه داد: می‌توان با نگاه فرهنگی به مقوله گردشگری ادبی و گردشگری رویدادمحور منافع اقتصادی برای کشور ایجاد و بخش خصوصی را در این حوزه به خوبی فعال کرد. آنها که به طور حرفه‌ای اصول جذب گردشگر خارجی به کشور را می‌دانند می‌توانند نظر گردشگر خارجی را برای بازدید از نمایشگاه کتاب تهران، جلب کنند.

مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: می‌توانیم میان معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی و معاونت امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نشست مشترک برگزار کرد. همچنین بخش خصوصی نیز تورهای گردشگری کتاب و گردشگری ادبی و... را فعال کند. می‌توان این مهم را برای دوره‌های بعدی نمایشگاه کتاب ریل‌گذاری کرد. لازم است سیاست جدیدی برای سال‌های آینده درباره این امر مهم اتخاذ کرد.

شجاعی در رابطه با شعار امسال نمایشگاه کتاب با عنوان «بخوانیم و بسازیم» گفت: با کتاب خواندن می‌توان گردشگری ایران را ساخت. من کتاب «در سرزمین مردمان نجیب» را برای مطالعه پیشنهاد می‌کنم؛ این کتاب نوشته هرؤیه روپچیچ، موسیقیدانی از کشور کرواسی است و داستان آن ۲ بار سفر مرد کروات به تمام نقاط ایران را روایت می‌کند. این موسیقیدان حس خود را از هر آنچه در ایران و از مردم ایران دیده توصیف کرده و مهمترین توصیفی که مرد کروات از ایران در ذهنش ثبت شده مهمان نوازی است که به آن معروفیم.

کد خبر 6096279 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • تخصیص اعتبارات لازم برای حوزه میراث‌فرهنگی شهرستان گرمی
  • ثبت ملی روستای «نوسنگی» در درفک رودبار
  • گردشگری نخستین رکن سند توسعه و پیشرفت شهرستان نایین است
  • تور‌های بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشور‌ها را فعال کنیم
  • از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک ثبت‌شده در فهرست میراث‌ فرهنگی ناملموس رونمایی شد
  • تورهای بازدید نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشورها شوند
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا