Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@23:35:23 GMT

بزرگترین چالش غرب، واشنگتن است نه مسکو

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۲۱۹۶۳۱

"تهدید امروز علیه نظام بین‌المللی قانونمند از درون می‌آید، از سیاست‌های خود کشورهای غربی. احزاب پوپولیست اروپا که اتحادیه اروپا را محکوم می‌کنند، هدف خود را خیلی خوب انتخاب کرده‌اند زیرا اتحادیه اروپا در کنار ناتو و سازمان تجارت جهانی یکی از سه نهاد بنیانگذار نظام لیبرال غربی است."

به گزارش ایسنا، جکسن جینز، رییس موسسه مطالعات آلمان معاصر در دانشگاه جانز هاپکینز و پیتر اس.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رشیش، مدیر برنامه ژئواکونومیک این موسسه در تحلیلی که از سوی "The National Interests" منتشر شده به چالش اصلی غرب پرداخته و نوشته‌اند: یک ماه از چشم‌پوشی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا از تکذیبیه "بسیار شدید" ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه درباره مداخله مسکو در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا گذشته است. با این کار، پای رییس جمهوری آمریکا اگر کاملا از یک خطر قرمز کلیدی عبور نکرده باشد، دست‌کم روی آن قرار گرفته است. پیش از این هیچ گاه یکی از روسای جمهور آمریکا به طور علنی بر سر چنین مساله حیاتی‌ای در زمینه امنیت ملی (جنگ نامتقارن روسیه برای ایجاد اخلال در عملکرد موسسات دموکراتیک آمریکایی) طرف یک رهبر خارجی را در برابر سرویس‌های اطلاعاتی خود نگرفته بود.

طی چهار هفته گذشته واکنش‌ها از سوی واشنگتن نسبت به این اقدام اشتباه رییس جمهوری یک‌پارچه و روشن بوده است. در حالی که عملکرد ضعیف متحدان هم در گروه هفت و هم در نشست ناتو آشفتگی‌هایی را ایجاد کرد، حالا دست‌کم می‌توان گفت که نظم بین‌المللی لیبرال که طی هفتاد سال گذشته از سوی دولت‌های جمهوری‌خواه و دموکرات با سختی و زحمت شکل‌ گرفته، واقعا در معرض خطر قرار دارد و این از طرفی ناامیدی از متحدان و از طرف دیگر تحمل دروغ‌های یک دشمن اصلی نظیر روسیه را نشان می‌دهد.

حتی در صورتی که قصد ترامپ قدرت دادن به همتای روس خود نبود، آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها اقدامات او در هلسینکی را رفتاری غیرمعمول دانستند اما آیا این به آن معنا است که روابط آمریکا و روسیه تحت دولت ترامپ و پوتین بیشترین خطر را برای نظم بین‌المللی بر مبنای قوانین و حیاتی‌ترین ستون آن یعنی روابط ترنس‌آتلانتیک میان آمریکا و اروپا دارند؟

رییس جمهورهای پیشین آمریکا پیش از آن که آمریکا رهبران کشورهای متحد را کنار بزند و به طور رو در رو با رهبری مسکو طرف شود، هراس‌هایی را در اروپا برانگیخته‌اند. طی دوران کاهش تنش‌ها در دولت‌های فورد و نیکسون، نگرانی‌هایی درباره "حاکمیت مشترک" آمریکا و شوروی وجود داشت و چنین هراس‌هایی بعدها با دیدار ریگان و میخائیل گورباچوف در ریکیاویک (ایسلند) در سال ۱۹۸۶ برانگیخته شد.

در حالی که حفظ جبهه ‌ناتو متحد در برابر روسیه - برای مثال در مساله سیاست تحریم‌ها در رابطه با تصرف کریمه- امری حیاتی است، همیشه در میان متحدان رویکردهای متفاوتی درباره بهترین راه مدیریت چالش‌هایی که از سوی حکومت پوتین به وجود آمده، وجود داشته و خواهد داشت.

هنگامی که رییس جمهور آمریکا در صبحانه‌اش با ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو سوالاتی را درباره حاکمیت اقتصادی آلمان با توجه به روابط عمیقش با روسیه در زمینه انرژی – که با تکمیل خط لوله گاز "نورد استریم ۲" افزایش می‌یابد- به یکی از این تفاوت‌ها در رویکرد متحدان اشاره کرد، رفتار او خشن و غیرسودمند بود اما نظر او در این باره که منافع ترنس‌آتلانتیک با تنوع بیشتر انرژی اروپا ترقی خواهد کرد، به طور گسترده رواج یافت.

بنابراین عملکرد ترامپ در هلسینکی انحراف قابل توجهی از رویه معمول رویکرد آمریکا در برابر روسیه بود و فشار بیشتری علیه حملات سایبری روسیه به دموکراسی‌های غربی نیاز خواهد بود. همچنان بعید است که رویکرد ترامپ در برابر روسیه بزرگ‌ترین چالش برای منافع مشترک ترنس‌آتلانتیک باشد. بلکه چالش اصلی این است که ترامپ در نهایت نقش آمریکا را در نظام بین‌المللی لیبرال می‌پذیرد یا تصمیم میگیرد این نظام را تضعیف کند.

روسیه به دلیل تهدیدهایش علیه ارزش‌های غربی، خارج از نظام بین‌المللی به رهبری غرب بعد از جنگ جهانی دوم قرار گرفته و تا زمانی که آمریکا و اروپا اتحادی که طی هفتاد سال گذشته داشته‌اند را حفظ کنند، به تنهایی به عنوان یک نیروی خارجی آنقدر قدرتمند نیست که این نظام را از بین ببرد.

تهدید امروز علیه نظام بین‌المللی قانونمند از درون می‌آید، از سیاست‌های خود کشورهای غربی. احزاب پوپولیست اروپا که اتحادیه اروپا را محکوم می‌کنند، هدف خود را خیلی خوب انتخاب کرده‌اند زیرا اتحادیه اروپا در کنار ناتو و سازمان تجارت جهانی یکی از سه نهاد بنیانگذار نظام لیبرال غربی است.

آمریکا عضو ناتو و سازمان تجارت جهانی باقی می‌ماند اما هر دوی این نهادها به دلیل موضع ظاهرا غیرمنصفانه‌ای که در قبال آمریکا دارند، تحت انتقادهای ترامپ قرار گرفته‌اند. ترامپ در انتقاد از بودجه دفاعی آلمان یا این واقعیت که سازمان تجارت جهانی برای مدیریت مسائلی نظیر چالش‌های نشات گرفته از اقتصاد غیرشفاف و تحت سلطه دولت چین مجهز نیست، اشتباه نمی‌کند. اگر اعتراضات ترامپ به پیشرفت و اصلاح هر دوی این نهادها بینجامد، آن وقت هدف، وسیله را توجیه می‌کند.

از طرفی اما این احتمال هم وجود دارد که آمریکایی که برای خود احساس تاسف می‌کند و خود را قربانی مشارکت‌های جهانی تحت رهبری غلط دولت‌های پیشین می‌بیند، انتخاب کند که اگر راه خود را پیدا نکند یا مشارکت خود را با آنها خاتمه دهد و یا بگذارد تا این نهادهای بین‌المللی به مرگی تدریجی دچار شوند.

به نظر می‌رسد این مساله در زمینه تجاری یک ریسک است. به رغم آتش‌بس ترامپ و ژان کلود یونکر، رییس کمیسیون اروپا در ۲۵ ژوئیه، اگر کاخ سفید تصمیم بگیرد موفقیت مذاکرات ترنس‌آتلانتیک جدید را بر مبنای معیارهای مورد علاقه خود قضاوت کند، ممکن است این تنش‌ها دوباره ظهور کنند - که ممکن است کسری تجاری آمریکا در کوتاه مدت پایین بیاید. این مساله بدون تغییرات بلند مدت قابل توجه در پس‌اندازها و الگوهای سرمایه‌گذاری آمریکا و آلمان محتمل نیست و توافقاتی درباره تعرفه و یارانه صفر نخواهند توانست بر چیزی که از ریشه پدیده‌ای در اقتصاد کلان است، تاثیرگذار باشند.

در صورتی که تعرفه‌های دولت علیه چین به بازگرداندن تعادل به حساب‌های تجاری دوجانبه نینجامد، یا اگر هرگونه پیشرفتی در عملکرد سازمان تجارت جهانی کاهش کسری تجاری آمریکا با جهان را به دنبال نداشته باشد، ناامیدی کاخ سفید هم تشدید خواهد شد.

دولت ترامپ باید نشان دهد که تمایل دارد از یک رویکرد امتیازی در سیاست تجاری – که در رقابت کسری بودجه پیروز می‌شود- به رویه‌ای که بر مبنای کتابهای قانون باشد – که هر نتیجه‌ای خواه مطلوب یا نامطلوب را در پی داشته باشد - تغییر مسیر دهد. بدون تغییر این رویکرد حضور آمریکا در عرصه نهادهای اقتصاد بین‌المللی و توافقات همچنان با خطر مواجه است؛ به این معنا که این مساله می‌تواند به انزواطلبی اقتصادی آمریکا منجر شود که آن هم - نه تنش با روسیه- احتمالا آغازگر تزلزل در نظام لیبرال غربی خواهد بود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام آمريكا اتحاديه اروپا روسيه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۱۹۶۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر دفاع روسیه: مسکو هرگز ناتو را تهدید نکرده است

وزیر دفاع روسیه امروز جمعه گفت: مسکو هرگز سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را تهدید نکرده و از نظر نظامی و ژئوپلتیکی (جغرافیای سیاسی) علاقه‌ای به حمله به کشورهای این ائتلاف ندارد.

به گزارش مشرق، خبرگزاری اسپوتنیک نوشت: سرگئی شویگو در نشست وزیران دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) در آستانه، افزود، ما فقط از مردم خود در سرزمین های تاریخی خود محافظت می کنیم.

شویگو گفت: روسیه همواره نهایت تلاش خود را بکار بسته تا توازن قوا و ثبات راهبردی در جهان را حفظ کند.

وزیر دفاع روسیه خاطرنشان کرد، قصد آمریکا برای استقرار زیرساخت های نظامی خود در آسیای جنوبی و شرقی، تهدیدی مستقیم علیه ثبات کشورهای سازمان همکاری شانگهای است.

وی در اظهارنظر درباره اوضاع در منطقه آسیا-اقیانوسیه گفت، ساختارهای نظامی و سیاسی دارای گرایش به آمریکا تلاش می کنند سیستم امنیتی منطقه را بازسازی کنند تا بر این بخش از کره زمین سلطه یابند.

وزیر دفاع روسیه خاطرنشان کرد، بازداشت تروریست های افراطی از خاورمیانه و شمال آفریقا به جنوب شرق آسیا زمینه را برای تنش جدید در منطقه ایجاد کرده است.

این مقام روسیه گفت: آمریکا از تاکتیک های دامن زدن به کانون های بی ثباتی در جهان، ایجاد تهدیدهای امنیتی استفاده و در عین حال، کمک های نظامی را به طور همزمان ارائه می دهد.

شویگو همچنین به پیامدهای فاجعه بار احتمالی ناشی از حملات مداوم اوکراین به نیروگاه هسته ای زاپوریژیا اشاره کرد و گفت حملات مداوم نیروهای مسلح اوکراین به نیروگاه هسته ای زاپوریژیا که می تواند به عواقب فاجعه بار منجر شود، نگران کننده است.

سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ تأسیس شد. هند، ایران، قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان، پاکستان و ازبکستان اعضای کامل آن هستند. افغانستان، بلاروس و مغولستان کشورهای ناظر آن را تشکیل می‌دهند. آذربایجان، ارمنستان، مصر، کامبوج، نپال، قطر، امارات، عربستان سعودی، ترکیه، سریلانکا، مالدیو، میانمار، بحرین و کویت شرکای گفت‌وگو هستند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • وزیر دفاع روسیه: مسکو هرگز ناتو را تهدید نکرده است
  • چین: هیچ کشوری حق دخالت در روابط مسکو و پکن را ندارد
  • روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکا را بلوکه کرد
  • پنتاگون مخفیانه موشک‌های ATACMS به اوکراین داد
  • ریابکوف: هدف بلینکن تضعیف روابط روسیه و چین است
  • واکنش مسکو: به قطعنامه سلاح‌های هسته‌ای در فضا
  • پایان ماجراجویی آمریکا در آفریقا
  • واکنش سفیر روسیه در آمریکا به کمک‌های جدید به اوکراین
  • مقام روسی: آمریکا جنگ را انتخاب کرده است
  • ذلت، تنها دستاورد آمریکا در عملیات پنجه عقاب