Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-18@17:00:58 GMT

لزوم اصلاح نقشه ارزی کشور

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۲۲۰۸۵۶

لزوم اصلاح نقشه ارزی کشور

یک کارشناس اقتصادی گفت: تصور اینکه بازار ثانویه ارز به تنهایی می تواند راه حل مدیریت شرایط پرچالش کنونی بازار ارز باشد، تصور اشتباهی است.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از مهر، مجید شاکری در خصوص بسته ارزی بانک مرکزی، با بیان اینکه بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که باید به فضای قبل از ۲۱ فروردین برگردیم، اظهار کرد: عده ای فکر می کنند اگر مدیران پاکدست تری در اختیار بودند،  سیستم ۴۲۰۰ تومان نتیجه می داد اما محدودیت های مختلف تحریمی و اشکالات جدی که در نقشه ارزی وجود دارد باعث می شود پارادوکس های ذاتی و درونی اجازه ندهند که سیستم نرخ گذاری ۴۲۰۰ تومانی به نتیجه خاصی برسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کارشناس اقتصادی افزود: عدم نتیجه گیری از نرخ ۴۲۰۰ تومانی باعث شد بانک مرکزی در بازار حواله به سراغ ایجاد بازار ثانویه برود. البته مقصود از بازار ثانویه فقط سامانه نیما نیست بلکه بازاری که خریدار و فروشنده برای هم اظهارنامه صادراتی را در سامانه سماصا، نام به نام کنند نیز مدنظر است اما عملا در بسته بانک مرکزی تنها به سمت نیما رفتیم.

وی ادامه داد: یادمان نرود که نیما به معنی جایی است که مستقیما بین وارد کننده و صادرکننده ارتباط ایجاد می کند اما در این میان شاهد کاستی های جدی در این سامانه هستیم به عنوان نمونه نقش صراف عملا در نیما فراموش و حضور صرافان به چند صرافی محدود خلاصه شد.

عدم پیش بینی بسته مکمل پولی در بسته ارز بانک مرکزی

شاکری با اشاره به مشکلات دیگر بسته ارزی بانک مرکزی، گفت: بزرگترین مساله در بسته ارزی بانک مرکزی این است که یک بسته مکمل پولی ندارد، در حالی که بسته مکمل پولی برای کاهش سرعت پول بسیار حیاتی است.

این کارشناس اقتصادی افزود: همچنین فکری برای مدیریت اسکناس نشده است و کمابیش در موضوع اسکناس تعجیل شده است.

وی با بیان اینکه متاسفانه این طور تلقی می شود که بازار ثانویه خودش راه حل است، اظهار کرد: این بازار صرفا یک پیش نیاز است و نهایتا می تواند ما را به وضعیت۲۰ فروردین ماه باز گرداند.

شاکری در ادامه گفت: باید برای اصلاح نقشه ارزی، اصلاح سیستم پیام رسانی و اصلاح نحوه تسویه برنامه ریزی فوری کنیم.

وی با یادآوری اینکه وقت کمی داریم، افزود: هم اکنون نیز شاهد اختلاف قیمت بین بازار ثانویه و آزاد هستیم و علی رغم اینکه این تصور وجود داشت که با تعمیق بازار ثانویه، نرخ ارز کاهش می یابد اما شاهد بودیم که بعد از دو روز این روند متوقف شد.

شاکری با بیان اینکه توقف این روند چند دلیل عمده داشت، تصریح کرد: یکی از علل این توقف این بود که بانک مرکزی سیاست های مربوط به اسکناس را آماده نکرده بود و عملا تا حدی راهبری بازار اسکناس به اختلاف بازار آزاد و بازار ثانویه دامن زد.

وی به علت دوم اشاره کرد و گفت: مساله دیگر مربوط به افراد می شد که برای خود سبد ارزی تشکیل داده بودند بنابراین منافع این افراد با نرخ بالای ۹۵۰۰ تومان تامین می شد.

شاکری افزود: در دروه دلار ۴۲۰۰ تومانی، دچار انحصار چند جانبه ارزی در دست افراد خاص و صرافان خاص شدیم که خود به عنوان مانعی دیگر در مقابل نزدیک شدن نرخ بازار آزاد به بازار ثانویه عمل می کند.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به علت سوم، اظهار کرد: امروز در بازار ثانویه نرخ ۸۰۰۰ تومان خریدار ندارد اما در بازار آزاد نرخ ۱۰ هزار و ۷۰۰ تومان نیز خریدار دارد. این تفاوت ۳ هزار تومانی مابین تقاضای واقعی و سفته بازانه ارز به تورم انتظاری و مسائل روانی برمی گردد.

وی در ادامه تاکید کرد: ما در کشور مشکل دارایی ارزی نداریم بلکه مشکل در حواله های غیرقابل انتقال است که با تغییر نقشه ارزی می توان گام های مثبتی برای حل این مشکل برداشت.

وقت کمی برای اصلاح بازار ارز داریم

شاکری با بیان اینکه وقت برای اصلاح امور مربوط به بازار ارز کم است، گفت: در حال نزدیک شدن به ماه سپتامبر  هستیم که ماه تسویه ارزی بین بانکی است.

وی با اشاره به اینکه نیمه دوم آبان ماه تحریم های امریکا آغاز می شود که البته بخش مهمی از این تحریم ها در حال اجرا است، افزود: متاسفانه تک کاناله شدن وجوه نقشه ارزی ما فرصتی به طرف مقابل داده که می تواند فشار به ما وارد کند. اینکه تصور کنیم با ایجاد بازار ثانویه مشکلات تمام شده تصور اشتباهی است، باید هشدار داد.

شاکری بر ضرورت اصلاح نقشه ارزی تاکید کرد و گفت: اگر از فرصت های موجود برای اصلاح نقشه ارزی استفاده نکنیم شاید نرخ  دربازار ثانویه کاهنده باشد اما در بازار آزاد بسیار فزاینده می شود.

این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: در مجموع در بلند مدت نرخ ارز عمومی و نرخ ارز تقاضای واردات باید همگرا باشد چرا که تقاضای واقعی نرخ ارز تقاضای واردات است.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بانک مرکزی بانک مرکزی ارز مشکلات پول نرخ ارز دلار ارز تورم مشکلات واردات نرخ ارز واردات بانک مرکزی بازار ارز بسته جدید ارزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۲۰۸۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تنش منطقه‌ای، عامل تحریک نرخ ارز در بازار غیر رسمی

رئیس کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر اینکه افزایش نرخ ارز در روز‌های اخیر دلیل اقتصادی منطقی در پس خود ندارد، گفت: بروز تنش‌های اخیر باعث بالا رفتن کاذب قیمت دلار شده است.

گروه بانک و بورس بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «سید یوسف حسینی» رئیس کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با بازارنیوز پیرامون شرایط فعلی بازار ارز و تاثیری وقایع اخیر در بالا رفتن قیمت دلار اظهار کرد: افزایش نرخ ارز در زمان وقوع تنش و جنگ یک امر طبیعی است. در چنین شرایطی برخی افراد تحت تاثیر انتظارات تورمی به سمت بازار‌هایی مانند بازار ارز هجوم می‌آورند.


رئیس کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران همچنین در واکنش به اظهار نظر یکی از نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه بالا رفتن قیمت دلار ناشی از دلایلی غیر از جنگ است، گفت: این استدلال به صورت مطلق درست نیست، زیرا مولفه‌ای مانند جنگ و یا تنش‌های سیاسی حداقل سهم ۹۰ درصدی در بالا رفتن نرخ ارز دارد.


وی تاکید کرد: در حال حاضر افزایش نرخ ارز علت اقتصادی منطقی در پس خود ندارد و این بازار اکنون به دلیل اخبار مخابره شده از تنش‌های اخیر، تحت تاثیر فضاسازی‌های دلالان ارزی قرار گرفته است. جنگ و یا دیگر سطوح درگیری‌های منطقه‌ای می‌تواند بر اقتصاد هر کشوری تاثیرگذار باشد.

حسینی در پایان خاطرنشان کرد: با فروکش کردن تنش‌ها، قیمت دلار در بازار غیر رسمی هم کاهش پیدا می‌کند، اتفاقی که اکنون در حال به وقوع پیوستن است. در صورت مدیریت هر چه بهتر بانک مرکزی بر بازار ارز، قطعاً این بازار شرایط بهتری را تجربه خواهد کرد.


پایان پیام//

نام نویسنده: برچسب ها: ارز ، دلار ، بازار ارز ، قیمت دلار ، تنش سیاسی لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000T92

دیگر خبرها

  • دولت به جای مداخله قیمتی در بازار ارز مداخله مقداری کند
  • قرارگیری خریداران ارز در زیر چتر مالیاتی
  • تنش منطقه‌ای، عامل تحریک نرخ ارز در بازار غیر رسمی
  • بانک مرکزی از نوسانات شدید و مقطعی ارز جلوگیری می کند؛ هشدار درباره دلارهای تقلبی در بازار | توصیه جدی به خریداران دلار
  • ورود ۹۶ داروی جدید در سال ۱۴۰۲ به بازار/صرفه جویی ارزی ۲۰۰ میلیون دلاری با رشد تولید
  • قرارگیری خریداران ارز در زیر چتر مالیاتی/ احتمال عرضه ارز تقلبی در بازار آزاد وجود دارد
  • هشدار عرضه دلار تقلبی در بازار آزاد
  • کبگانیان: علم با تصمیم‌گیری به نتیجه نمی‌رسد/ آسیب ۲۰ ساله به کشور با مهاجرت دانشجویان دکتری/ نقشه جامع علمی باید حکمرانی را اصلاح کند
  • کبگانیان: علم با تصمیم‌گیری به نتیجه نمی‌رسد/ آسیب ۲۰ ساله به کشور با مهاجرت دانشجویان دکتری/ نقشه جامع علمی کشور باید حکمرانی را در کشور اصلاح کند
  • کبگانیان: علم با تصمیم‌گیری به نتیجه نمی‌رسد/ آسیب ۲۰ ساله به کشور با مهاجرت دانشجویان دکتری/ نقشه جامع علمی کشور باید حکمرانی در کشور را اصلاح کند