Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار  سیاسی خبرگزاری فارس عباس سلیمی نمین، مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در نشست علمی "کودتای ۲۸ مرداد؛ بررسی نقش آمریکا و انگلیس در از بین بردن انسجام ملّی ایرانیان" که عصر یکشنبه ۲۸ مرداد در موسسه پژوهشی- فرهنگی انقلاب اسلامی برگزار شد، با بیان اینکه عوامل مختلفی در شکل‌گیری مطالبه ملی شدن صنعت نفت دخیل بود، حضور قدرت‌های رقیب انگلیس در ایران را یکی از این عوامل دانست و افزود: عامل دیگر، خود انگلیسی‌ها هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرایطی پیش آمده بود که انگلیسی‌ها می‌دیدند که شوروی و آمریکایی‌ها می‌توانند بر سر سفره نفت ایران بنشینند؛ موضوعی که انگلیسی‌ها همیشه با آن مقابله می‌کردند.

وی ادامه داد: انگلیسی‌ها با اطمینان از شرایط خودشان و تسلط لازمی که بر اوضاع ایران داشتند، مقداری به ایجاد فضای  ضدبیگانه در ارتباط با نفت، دامن زدند.

سلیمی نمین، عامل بعدی شکل‌گیری نهضت ملّی‌شدن صنعت نفت را آگاهی‌بخشی رجال سیاسی به مردم دانست و استیضاح تمدیدکننده قرارداد دارسی را نمونه‌ای از این تلاش‌ها عنوان کرد.

وی، فقر حاصل از دو جنگ جهانی را یکی دیگر از عواملی دانست که رهبران نهضت را به سمت نهضت سوق داد.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، ادامه داد: نه‌تنها شناخت وسیعی نسبت به امپریالیسم در نزد رهبران نهضت ملی‌ شدن صنعت نفت وجود نداشت، بلکه حتی نسبت به دربار هم وجود نداشت.

وی افزود: دست‌هایی در کار است تا به طور هوشمندانه مانع شود تا ما به چنین شناختی دست پیدا کنیم.

سلیمی نمین سه عامل شکست نهضت ملّی شدن نفت را عملکرد پیچیده آمریکا و انگلیس، عوامل آنها در داخل کشور و ضعف رهبران نهضت دانست و تصریح کرد: از بعد از انقلاب، با راه‌اندازی دعوای کاذب ملی‌‌گراها و مذهبیون، مانع شدند تا ما به شناخت درستی از امپریالیسم و نقش آن در شکست نهضت ملّی شدن نفت دست پیدا کنیم.

وی با بیان اینکه ما بعد از انقلاب بر روی عامل سوم شکست نهضت؛ یعنی اختلاف رهبران تمرکز کرده‌ایم، اظهار داشت: امروز هم برخی مطبوعات، مصدق را مقصر معرفی می‌کنند و برخی دیگر، روحانیت و آیت‌الله  کاشانی را. این درگیری کاذب، منجر به عدم شناخت دو عامل دیگر می‌شود که عوامل اصلی و بسیار مهم ماجرا هستند.

کارشناس تاریخ معاصر ادامه داد: نه در سلامت مصدق شکی وجود دارد، نه سلامت آیت‌الله کاشانی و فدائیان اسلام. اختلاف دیدگاه‌ آنها، مباحثی درونی است. تمرکز بر این اختلافات و فراموش کردن نقش دشمن بیرونی، امری غیر عقلانی است و که سالها بر عملکرد ما حاکم است و نتوانسته‌ایم خود را از آن رها کنیم.

سلیمی نمین معتقد است، تمرکز بر اختلافات درونی رهبران نهضت ملّی شدن صنعت نفت  را باید به بحث‌های پژوهشی و دانشگاهی منحصر کرد و در فضای عمومی و رسانه‌ای، باید به عوامل اصلی پرداخت.

وی، به یک سیاست همیشگی غربی‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: آن‌ها همیشه گزینه‌های مختلف را با هم دنبال می‌کنند؛ از فریب و نشان دادن مشت آهنی گرفته تا سازمان‌دهی نیروها. آمریکایی‌ها هرگز توجه به گزینه‌های مختلف را کنار نمی‌گذارند و این، رمز توفیق آنها در در کودتای ۲۸ مرداد است.

وی ادامه داد: اینطور نیست که آن‌‌ها در آستانه کودتا، با آن همراه شده باشند، بلکه  از قبل، نیروهای خود را برای این کار تربیت کرده بودند. اینکه گفته می‌شود آن‌ها در نهایت گفتند چاره‌ای جز کودتا نیست، نادرست است. آن‌ها اگر می‌توانستند مصدق را فریب دهند، کودتا نمی‌کردند، امّا انصافا مصدق با طرح‌های آن‌ها مخالفت کرد.

سلیمی نمین، نفوذ در حزب توده را از برگ‌های برنده غرب در پیشبرد کودتا دانست و خاطرنشان کرد: برخی‌ها می‌گویند "کیانوری" نقش قابل توجهی داشته است.

وی تصریح کرد: اگر در دعواهای کاذب غرق  نمی‌شدیم، می‌توانستیم راجع به ساختارهایی از جمله نفوذ بحث کنیم.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، شناخت ابزار و عوامل میدانی استکبار در کودتای ۲۸ مرداد را مهم ارزیابی کرد و و ضمن اینکه یکی از این ابزارها را "دربار" دانست، تصریح کرد: رهبران نهضت، شناخت کافی از دربار نداشتند. این انتقاد حضرت امام به مصدق که او می‌توانست به عمر استبداد پایان دهد، ناظر بر این بود که مصدق، شناخت کافی از دربار نداشت.

سلیمی نمین افزود: اینکه آیا این موضوع، نسبت به آیت‌الله کاشانی و دیگران هم صدق می‌کند یا خیر، نیازمند مطالعه است؛‌جای تاسف است که بخش اعظمی از کسانی که درباره کودتای ۲۸ مرداد بحث می‌کنند، از نقش دربار، در این قضیه غفلت می‌کنند و همین موضوع باعث شده تا اکنون، فرصتی برای تجدید اعتبار دربار پهلوی، ایجاد شود که تاسف‌برانگیز است.

بنابر این گزارش، عامل دیگری که سلیمی نمین، نقش آن را در ایجاد کودتا، مهم ارزیابی کرد، قشر بی‌هویت جامعه ایران بود.

وی گفت: در قضایای ۲۸ مرداد، این قشر مورد بهره‌برداری بیگانگان قرار گرفت. عوامل انگلیس در داخل، نیروهای بزن‌بهادری در اختیار داشت که جلوی حرکات ضد  انگلیسی را می‌گرفتند.

سلیمی نمین، شناخت این نیروها را حائز اهمیت دانست و با بیان اینکه در این زمینه نیز مطالعات جدی نداشته‌ایم، تصریح کرد: این قشر، در هر مقطعی می‌تواند برای ما تهدیداتی داشته باشد.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: اینکه امثال زیباکلام می‌گویند مردم ایران، صبح ۲۸ مرداد به نفع مصدق شعار می‌دادند و عصر، علیه او، کاملاً دروغ و بی‌اساس است.

انتهای پیام/
 

منبع: فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۲۹۶۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشریح فعالیت‌های موسسه فرهنگی حقوقی بزرگمهر حکیم

موسسه فرهنگی حقوقی بزرگمهر حکیم حدود بیست سال است به طور جدی در امور حقوقی و فرهنگی فعال است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، موسسه فرهنگی، حقوقی بزرگمهر حکیم حدود بیست سال است به طور جدی در امور حقوقی و فرهنگی فعال است.


این موسسه بر اساس آخرین تغییرات و مدارک ثبتی در سال ۱۳۹۲ به شماره‌ی ۳۲۶۰۱ ثبت رسمی شده است.


موسسه فرهنگی، حقوقی بزرگمهر حکیم در امور فرهنگی و به ویژه شاهنامه پژوهی تخصصی اقدامات بسیار گسترده‌ای داشته است. این موسسه از چاپ کتاب تا ساخت فیلم و برگزاری همایش‌های بزرگ فرهنگی و فعالیت رسانه‌ای و برگزاری دوره‌های شاهنامه پژوهی و... در سابقه‌ی خود دارد.


موسسه فرهنگی، حقوقی بزرگمهر در برخی استان‌ها از جمله البرز، تهران، اصفهان، مازندران و... دارای شعبه می‌باشد.


این موسسه مدت چند سال است که به طور مرتب در آخرین پنجشنبه‌ی هر ماه با حضور استاد دکتر محمد رسولی (شاهنامه شناس مشهور و مولف کتب شاهنامه پژوهی) نشست تخصصی راجع به شاهنامه برگزار می‌کند.


در این سلسله نشست‌ها موضوعات و مسایل بسیار جالب و مهمی راجع به شاهنامه کشف شده است.


برخی از این کشفیات علمی طی چهل برنامه‌ی مرتب از رادیو سراسری فرهنگ پخش شده است.


موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم با همکاری آسیانیوز سلسله برنامه‌های تلوزیونی با عنوان «نگاهی نو به شاهنامه» ساخت و پخش نمود. این برنامه‌های تلوزیونی به شدت مورد توجه مخاطبین از سراسر کشور و دنیا مواجه شد.

دکتر محمد رسولی، شاهنامه شناس، تاریخدان و ادیب برجسته‌ی کشور، مدیریت این بنیاد مهم فرهنگی را بر عهده دارد.


برگزاری نشست‌های شاهنامه شناسی که به روش علمی و دانشگاهی  نکات سیاسی، حقوقی، تاریخی، آب و هوا شناسی ایران در عهد کهن و سایر علوم مندرج در شاهنامه می‌پردازد، از جمله فعالیت‌های موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم است. بررسی نظریات جدید راجع به شاهنامه که توسط دکتر محمد رسولی ارایه شده است در نشست‌های تخصصی با حضور شاهنامه پژوهان برتر بررسی علمی میشود. از جمله نظریات نو و تازه‌ی دکتر رسولی «وجود مفاهیم حقوق عمومی و سیاسی در ایران عهد کهن» یعنی پیش از باستان است! این  نظریات در کتاب نگاهی نو به شاهنامه و کتاب «مبانی حقوق عمومی در ایران کهن» تشریح شده اند.

این موسسه همچنین به طور مرتب نشست‌های تخصصی راجع به شعر شعرای معاصر و از جمله بررسی تخصصی شعر مهدی اخوان ثالث می‌پردازد.

نشست بزرگداشت نادر نادرپور  از دیگر فعالیت‌های موسسه بزرگمهر حکیم است.

چاپ بیش از سی عنوان کتاب و بیش از صد مقاله و صد‌ها نوشتار علمی و پژوهشی  و ارایه سخنرانی‌های علمی متعدد تنها گوشه‌ای از فعالیت‌های موسسه فرهنگی بررگمهر حکیم است.


موسسه همچنین شماره تلفن ۰۹۱۰۲۲۲۱۴۰۹ را که مجهز به انواع پیام رسان هاست، جهت پاسخ به پرسش‌های شاهنامه‌ای هم میهنان از سراسر جهان اختصاص داده است.


دکتر محمد رسولی  مدیررعامل موسسه می‌گوید: ما روزانه چندین تماس و پیام از داخل و خارج کشور داریم که راجع به موضوعات شاهنامه پرسش می‌شود. ما این پرسش‌ها را با ذکر منبع و دلیل پاسخ می‌دهیم.

دیگر خبرها

  • ایران آمادگی بورس تحصیلی دانشجویان اخراج شده از دانشگاه‌های آمریکا را دارد
  • نشست سراسری مدیران، گروه‌ها و اعضای هیات علمی«گردشگری، میراث و شهرسازی»
  • احمدی نژاد عازم مجارستان شد
  • نهضت علمی امروز میراث پرافتخار مکتب امام صادق(ع) است
  • جدول زمانبندی نقل و انتقال دانشجویان پزشکی/ آخرین مهلت ثبت نام
  • تشریح فعالیت‌های موسسه فرهنگی حقوقی بزرگمهر حکیم
  • برگزاری همایش دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین در قم و تهران
  • هاکان فیدان: توسعه روابط با ایران اولویت مهم ترکیه دانست
  • امام صادق(ع) آغازگر جهاد فقه و نهضت علمی اسلامی است
  • امام صادق(ع) نهضت علمی بزرگی را در جهان اسلام پی‌ریخت