Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-06@14:12:43 GMT

شاخص نشان دهنده وضعيت حقيقي بورس نيست

تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۲۳۸۱۸۸

شاخص نشان دهنده وضعيت حقيقي بورس نيست

خبرگزاري آريا - مدير معاملات يک کارگزاري گفت: ساختار محاسبات «شاخص کل» به صورتي است که تغييرات بازده شرکت‌هاي بزرگ‌ اثر بيشتري نسبت به تغييرات بازده شرکت‌هاي کوچک‌ دارد و اين لزوماً به معناي مثبت بودن کل بورس نيست.
به گزارش خبرگزاري آريا، امير حسين محمدي در خصوص وضعيت کنوني بازار سهام، اظهار داشت : در حال حاضر بازار سهام تحت تاثير عوامل متعدد اقتصادي و سياسي است که در مجموع برآيند آنها به نفع اين بازار شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مدير معاملات کارگزاري کارآمد، افزود: از يک طرف بازگشت تحريم‌هاي آمريکا، پس از خروج اين کشور از توافق «برجام» و از سويي ديگر، افزايش مشکلات صادرات و مبادلات مالي، تداوم رکود اقتصادي به خصوص در بخش مولد، افزايش تنش‌هاي سياسي بين جناح‌هاي مختلف کشور، رشد لجام گسيخته سفته بازي در بازارهاي رقيب و بازدهي بالاي آنها، کاهش ارزش پول ملي و در نتيجه کاهش قدرت سرمايه گذاري و خريد بسياري از مردم از جمله موانع رشد بازار سهام‌ است که بالفعل بر بازار سهام سايه افکنده است.
ريشه هاي مثبت شدن معاملات
محمدي در ادامه گفت: از طرف ديگر تغيير سياست ارزي دولت مبني بر امکان عرضه ارز حاصل از صادرات شرکت‌هاي فلزي، پتروشيميايي و... است. در بازار ثانويه به قيمت توافقي، مي‌تواند تاثير بسزايي در رشد سودآوري قيمت بسياري از نمادهاي صادرات محوري که نرخ تسعير ارز را حداکثر 4800تومان در نظر گرفته بودند داشته باشد.
اين کارشناس بازار سرمايه گفت:‌ افزون بر اين، گمانه زني‌ها در اين زمينه که پس از ارايه بسته ارزي دولت شکل واقعي به خود گرفت، منجر به رشد قيمتي در گروه‌هاي فلزات اساسي، معدني، فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيميايي شده است. در ضمن مدتي است شاهد سرازير شدن بخشي از نقدينگي بازارهاي رقيب علي الخصوص بازار ارز به اين بازار بوديم که اين امر نيز محرک خوبي براي رشد بازار سهام در اين روزها بود.
واقعيت شاخص
مدير معاملات کارگزاري کارآمد درباره اين که چه ميزان رشد شاخص مي تواند نشان دهنده وضعيت مثبت بورس باشد نيز به ايبِنا، گفت: هر چند در حال حاضر شاخص‌ها به عنوان نماگرهايي به منظور اطلاع رساني عمومي از وضعيت بورس‌ها طراحي و گزارش مي‌شوند، اما اين شاخص‌ها هم خالي از عيب نيستند. به عنوان مثال شاخص کل که متداول‌ترين شاخص مورد استفاده در گزارش ها و تحليل‌ها است را مي‌توان با تغييرات جزئي بهبود قابل توجهي داد که در ادامه به برخي از اين مواد اشاره شده است:
بر اساس اظهارات اين تحليلگر بازار سهام، ساختار محاسباتي «شاخص کل» به صورتي است که تغييرات بازده شرکت‌هاي بزرگ‌تر اثر بسيار بيشتري نسبت به تغييرات بازده شرکت‌هاي کوچک‌تر دارند، به اين ترتيب با رشد قيمتي و حجم معاملات بالاي چند نماد شاخص ساز، شاخص بورس مي تواند رشد زيادي را تجربه کند و اين لزوماً به معناي وضعيت مناسب معاملاتي در اغلب نمادهاي بورس‌ها نيست.
محمدي افزود: از طرف ديگر شاخص کل، ميزان سود نقدي پرداختي به سهامداران و اثر آن را نشان نمي‌دهد. اين نواقص در ساير شاخص‌هاي منتخب بورس نيز کم و بيش مشاهده مي‌شود. در اين راستا علاوه بر ضرورت اصلاح روش محاسبه اين شاخص‌ها، توجه به وضعيت و روند تعدادي از اين شاخص‌ها به منظور تهيه گزارش ها و تحليل‌هاي بازار سرمايه امري ضروري و منطقي به شمار مي‌رود.
وضعيت ريسک صنايع
اين کارشناس بازار سرمايه در پاسخ به اين سوال که بخشي از شرکت‌ها با رونق و رشد قيمت سهام مواجه نيستند و صعود شاخص با فشار مثبت صنايع فلزي و... ادامه دارد، آيا ريسکي را متوجه بورس نمي کند، اظهار داشت : با توجه به ماهيت متفاوت شرکت‌هاي پذيرفته شده در بورس‌ها و گروه بندي کنوني، بديهي است در برخي از موارد سودآوري گروه‌ها در تعارض با يکديگر باشند.
محمدي در ادامه گفت و گو با ايبِنا، گفت :‌ نگاهي به سوابق قبلي بورس نشان مي‌دهد در هر دوره، متناسب با شرايط اقتصادي، ليدرهاي بازار سهام صنايع و گروه‌هاي مختلفي بودند و حال که عوامل متعدد اقتصادي و سياست‌هاي ارزي دولت به نفع گروه‌هاي مذکور شده‌اند، اين گروه‌ها با رشد جالب توجه خود توانستند به عنوان موتور محرک بورس عمل کنند. اين در حالي است که رشد مذکور متناسب با واقعيات بوده و حباب گونه نيست. لذا ريسکي از اين بابت متوجه بورس نيست.
دلايل همگن نبودن رشد صنايع
مدير معاملات کارگزاري کارآمد در پاسخ به اين سوال که چه تصميماتي بايد در بازار سرمايه و البته در سطح کلان اقتصاد رخ بدهد تا صنايع بورسي به صورت تقريبا همگن با رشد مواجه شوند، پاسخ داد: همان گونه که عنوان شد صنايع و گروه‌هاي مختلفي در بورس‌ها پذيرفته شده‌اند که سودآوري آنها متاثر از عوامل متعددي است.
با اين حال در مقاطعي مشاهده شد که اکثر صنايع بورسي با توجه به هيجانات ناشي از رونق معاملاتي در برخي از گروه‌ها به صورت تقريباً همگن رشد همه جانبه‌اي را تجربه کردند.
هر چند اين امر در ابتدا به مذاق بسياري از مسئولين، فعالان بازار سرمايه و... خوش آمد، اما اين رشد همگن که در برخي از گروه‌ها که متناسب با شرايطشان نبود، موجب ايجاد حباب قيمتي شد.
ايجاد بستر امن و شفاف سرمايه گذاري ها
محمدي در ادامه گفت و گو با ايبِنا اظهار داشت: پس از فروکش کردن هيجانات، اين حباب قيمتي ترکيد و منجر به زيان تعداد زيادي از سرمايه گذاران به خصوص سرمايه گذاران خرد شد. به اين ترتيب به نظر مي‌رسد نه تنها ايجاد هيجان به منظور رشد همگن سياست درستي نباشد، بلکه وظيفه مسئولين اقتصادي فراهم آوري بستري امن و شفاف و نيز افزايش آگاهي سرمايه گذاران از نحوه سرمايه گذاري در بازارهاي سهام است که در اين صورت قطعا بازار سهام در مسير درست خود قرار مي گيرد.
چشم انداز بورس تا پايان شهريور ماه
اين کارشناس بازار سهام درباره چشم انداز بورس تا پايان شهريور ماه معتقد است: با وجود عوامل فرصت ساز و تهديد کننده‌ بورس تا شش ماهه نخست سال جاري، اصلي‌ترين عامل تعيين کننده وضعيت بازار سهام در اين بازه زماني، نرخ دلار است و با توجه به پيش ‌بيني رشد نسبي نرخ دلار در بازار ارز و نيز افزايش ارزش جايگزيني و سود آوري اغلب نمادهاي بورس، به نظر مي‌رسد رونق کنوني بازار سهام ادامه‌دار باشد. هر چند که در طي مسير شاهد نوسانات متعدد قيمتي خواهيم بود.
-->

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۳۸۱۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تابلوی بورس، تابلوی رکود

شاخص در روز یکشنبه با افت حدود ۵هزار واحدی به ۲میلیون و ۲۵۹هزار واحد رسید. کاهش قیمت ارز و تداوم تثبیت قیمت در بازار نیما سبب شد تا طی ۵ روز ۷۹۰میلیارد تومان پول از بازار خارج شود. امروز یک‏سال از سقوط شاخص از قله ۲میلیون و۵۰۰هزار واحدی می‏گذرد.

«دنیای‌اقتصاد» عملکرد بورس طی یک‌سال اخیر را بررسی کرده است. شاخص‌کل بورس در روز یک‌شنبه به‌عنوان اولین روز کاری هفته‌جاری با افت ۵ هزار و ۱۰۰ واحدی به ۲ میلیون و ۲۵۹ هزار واحد رسید، به‌طوری‌که بازدهی این نماگر بازار از ابتدای سال حدود ۳ درصد بوده است، ضمن آنکه شاخص‌کل هموزن نیز با رشد ۱۹۲ واحدی به ۷۵۱ هزار و ۳۷ واحد رسید. بازدهی این نماگر ثانویه بازار سرمایه نیز از ابتدای ۱۴۰۳، هنوز بیش از یک‌درصد است.

به‌نظر می‌رسد، رشد قیمـــــت دلار در روز‌های ابتدایی سال‌۱۴۰۳ بازار را نسبت به رشد سهام کامودیتی‌محور که از کل بازار به لحاظ بازدهی عقب‌تر بودند، امیدوارتر کرده‌بود، چراکه با وجود اختلاف بالای دلار نیما و آزاد بورس تهران، به‌طور تاریخی حدس زده می‌شد این اختلاف به حداقل ممکن برسد.

ظاهرا دولت سیزدهم دلار نیما را خط قرمز خود می‌داند و رشد آن را با سرعت بسیار محدودی دنبال می‌کند. اکنون بورس دچار سردرگمی شده‌است. عملکرد خوب کلیت بازار در گزارش‌های فروردین و از سوی دیگر کارنامه سبز برخی از صنایع در صورت‌های مالی سالانه برخی از شرکت‌ها که اخیرا منتشر شده، سبب شده‌است تا شاخص هموزن افت بیشتری را تجربه نکند، چراکه از اول سال نیز از شاخص‌کل عقب‌تر بوده‌است. به‌نظر می‌رسد شاخص هموزن جای زیادی برای افت بیشتر ندارد، چراکه به‌طور تاریخی باید این نماگر فرعی بازار از نماگر اصلی جلوتر بیفتد.

به‌نظر می‌رسد با توجه به احتمال نوسان اندک، اما مثبت دلار آزاد، جو بازار سرمایه در این هفته متعادل‌تر شود، اما در نهایت اگر مقاومت بانک‌مرکزی برای رشد دلار نیما ادامه‌یابد، بازار چاره‌ای ندارد جز آنکه در محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار واحد پناه گیرد.

تابلوی بورس، تابلوی رکود

همچنان ارزش معاملات در بورس تهران اعداد بسیار پایینی به‌ثبت می‌رسد، به‌طوری‌که با وجود ۸ روز معاملاتی نسبتا پررونق در دو هفته گذشته، دوباره ارزش معاملات به زیر ۳ هزار میلیارد‌تومان رسید. همچنین میانگین ارزش متحرک ارزش معاملات خرد نیز حکایت از آن دارد که ارزش معاملات کوتاه‌مدت بازار پایین‌تر از بلندمدت است. کاهش دوباره میانگین ارزش معاملات متحرک ۵‌روزه به زیر ۲۰‌روزه حکایت از تداوم رکود در بازار سهام دارد، ضمن آنکه میانگین‌های متحرک بلندمدت ارزش معاملات به‌هم نزدیک شده‌اند، از این‌رو به‌طور تاریخی در صورتی‌که محرک‌ها بازار را هدایت کنند، عبور میانگین متحرک ۵‌روزه از سایر میانگین‌ها می‌تواند بازار را به سمت ارزش معاملات ۲۰ هزار‌میلیاردی هدایت کند.

این درحالی است که ارزش معاملات دلاری نیز در سطوح پایینی قرار دارد و تا زمانی‌که چند روز متوالی بالای ۱۰۰ میلیون دلار تثبیت نشود، نمی‌توان از بازار انتظار رونق داشت. این شاخص، اکنون در محدوده ۳۰ میلیون دلار قرار دارد. علاوه‌بر این، در اولین روز معاملاتی هفته نزدیک به ۸۰ میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج‌شده و این درحالی است که از ابتدای سال حدود ۴ هزار و ۳۰۰ میلیاد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج شده‌است.

با بورس چه می‌توان کرد؟

بورس تهران، درگیر چند متغیرسیاسی و اقتصادی است و نمی‌داند به کدام‌سو برود. از سویی با نوسان‌ها نرخ ارز به‌طور موقتی خوشبین و بدبین می‌شود. از سویی دیگر به امید رشد دلار نیما رونق می‌گیرد و دوباره با رکود همراه می‌شود. از طرف دیگر بازار ترجیح می‌دهد با وجود تعدیل P/E بازار سرمایه با انتشار برخی از گزارش‌ها همچنین با P/E زیر میانگین تاریخی خود معامله شود، چراکه هنوز سایه نرخ بهره ۳۰ درصدی سنگینی می‌کند.

همچنین بورس، با درگیری‌های منطقه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند و هر لحظه امکان دارد که دشمن‌های منطقه‌ای دوباره تنش‌ها را افزایش دهند، لذا بازار دچار بی تصمیمی شده‌است. هرچند ممکن است در هفته پیش‌رو با نوسان اندک و مثبت دلار فضا متعادل‌تر شده و شاخص‌کل نیز استراحت کند، اما در صورتی‌که رویکرد ارزش دولت تغییری نکند، بازار سهام به روند نزولی ادامه خواهد داد و در آغوش محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار‌واحدی پناه خواهد گرفت.

دیگر خبرها

  • ۲۹۶ میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شد
  • خط و نشان برای شرکت‌هایی که سود سهام عدالت را نمی‌دهند | سود مرحله سوم چه زمانی واریز می شود؟
  • افزایش شرکت های بورسی در کرمانشاه
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • افت بیش از ۵ هزار واحدی شاخص بورس +نقشه
  • آینده بورس در چند پرده
  • پیش‌بینی بورس در هفته سوم اردیبهشت ۱۴۰۳/ پیشتازی فولادی‌ها و پالایشی‌ها در این هفته
  • پیش بینی بورس یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت
  • سفارش‌های حمایتی بازارساز با نزدیک شدن شاخص کل بورس به نقاط خاص