Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- يوآن چين شامگاه يکشنبه 28 مردادماه جاي دلار را در سامانه نظارت ارز (سنا) گرفت؛ اين سامانه ميانگين معاملات ارز را توسط صرافي هاي مجاز کل کشور نشان مي دهد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، هرچند با مصوبه فروردين ماه امسال دولت براي تغيير ارز گزارشگري از دلار به يورو، عبور از اين ارز دور از انتظار نبود اما پس از فراز و نشيب هايي که بازار ارز در چهار ماه اخير تجربه کرده بود، اين کار به سرعت انجام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


تا عصر ديروز(يکشنبه) نرخ دلار در سامانه سنا بين هشت هزار و 800 تومان تا 10 هزار 600 تومان در نوسان بود و بررسي تغييرات نرخ فروش اين ارز در روزهاي اخير در اين سامانه نيز نشان مي داد برخلاف رويه بين المللي که بهاي دلار کمتر از يورو است، در اغلب موارد نرخ فروش دلار بيش از يورو بود.
برخي فعالان ارزي، اين اختلاف قيمت بين دلار و يورو در سامانه سنا را تقاضاي بيشتر براي اسکناس دلار در بازار داخلي ارز مي دانستند و بر اين باور بودند هرچند سهم يورو در مبادلات تجاري و سبد ارزي کشور بيشتر است و در سامانه نيما که ارز خارجي عرضه مي شود، يورو دست بالاتر را دارد، اما در بازار داخلي خريداران براي خريد دلار راغب ترند.
بانک مرکزي تامين 23 مورد تقاضاي ارز خدماتي همچون ارز مسافري، دانشجويي، درمان و شرکت در آزمون هاي بين المللي را به صرافي هاي مجاز سراسر کشور محول کرده است و اين گروه از متقاضيان نيز خواهان ارزهاي جهانروا براي انجام امور خود هستند.
شايد بتوان اين اقدام بانک مرکزي را حرکت به سمت حذف دلار از نظام تجاري و ارزي کشور تعبير کرد اما پيگيري هاي ايرنا از سامانه نيما که در حقيقت بازار ارز خارجي است، نشان مي دهد همچنان دلار آمريکا در اين سامانه خريد و فروش مي شود و هنوز حذف نشده است.
گزارش ميداني ايرنا از صرافي هاي سطح شهر نشان مي دهد که نرخ دلار همچنان روي تابلوي صرافي ها قرار دارد و تا ظهر امروز(دوشنبه) نرخ خريد آن از مردم حدود 10 هزار و 300 تومان بوده و به قيمت 10 هزار و 440 تومان به دست متقاضي مي رسد.
در همين رابطه يکي از صرافي ها به خبرنگار ايرنا توضيح داد: گرچه اعلام نرخ دلار آمريکا از سامانه سنا برداشته شده اما مبادله آن در صرافي ها وجود دارد و هنوز حذف نشده است.
وي که نخواست نامش ذکر شود، اظهار داشت: از آنجا که تقاضا براي دلار آمريکا در بازار زياد است، متقاضياني که طبق دستورالعمل بانک مرکزي براي ارز مسافرتي، دانشجويي و يا نظاير آن ارز خارجي مي خواهند، براي خريد دلار در ساعات آغازين فعاليت صرافي ها بايد مراجعه کنند.
پيگيري خبرنگار ايرنا از روابط عمومي بانک مرکزي براي تنوير افکار عمومي درباره تغيير ارزها در سامانه سنا بي نتيجه ماند.
جايگاه چين به عنوان شريک اول تجاري ايران و خريدار عمده نفت، فرآورده هاي نفتي و مواد پتروشيمي کشورمان، سهم بالاي ارز اين کشور را سبد تجارت خارجي ايران اجتناب ناپذير کرده است زيرا در حوزه واردات نيز محصولات چيني رتبه نخست را در کالاهاي وارداتي به کشورمان دارند.
از اين رو نهم اسفندماه پارسال به درخواست بانک مرکزي، ثبت سفارش کالا با ارز دلار آمريکا ممنوع شد؛ «مهدي کسرايي پور» مديرکل سياست ها و مقررات ارزي بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران همان زمان در گفت و گو با ايرنا اعلام کرد که سهم دلار در سبد تجاري کشور چندان بالا نيست و اين امر در مراودات تجاري بازرگانان ايراني مشکلي ايجاد نخواهد کرد.
سالهاست شبکه بانکي ايران به دليل تحريم هاي مربوط به تسويه دلاري (يوترن)، امکان استفاده از ارز دلار آمريکا را ندارد و از اين رو امکان تامين دلار از طريق بانک ها براي واردات امکان پذير نبود و واردکنندگان ناگزير بودند از ارزهاي جايگزين جهانروا از جمله يورو استفاده کنند.
مديرکل سياست ها و مقررات ارزي بانک مرکزي خردادماه پارسال نيز در گفت و گو با ايرنا گفته بود: در 10 سال گذشته سهم دلار در ذخاير ارزي کشور به شدت کاهش يافته و به طور متوسط بيش از هشت درصد کل ذخاير را هم شامل نمي‌شود، از اين رو حذف دلار از ارز گزارشگري، تاثيري بر ذخاير ارزي کشور ندارد.
بايد گفت در سال هاي اخير به واسطه وجود تحريم‌هاي دلاري، ارز «دلار» دو کارکرد خود را در اقتصاد ايران از دست داده است؛ اين ارز اکنون نه قابليت انتقال و استفاده در مبادلات بين المللي شبکه بانکي کشور را دارد و نه جايگاه ويژه‌اي را در سبد ذخاير ارزي بانک مرکزي به خود اختصاص داده است.
بخش اعظم درآمدهاي ارزي کشور، ناشي از صادرات نفت و گاز و فراورد‌ه‌هاي نفتي و پتروشيمي است که به دلار در بازارهاي بين‌المللي قيمت‌گذاري و معامله مي‌شود ولي با توجه به نبود امکان تسويه دلاري براي ايران (به دليل تحريم هاي غيرهسته اي آمريکا عليه کشورمان)، اين درآمدها به ساير ارزها از جمله يورو، روپيه، وون، يوآن و لير ترکيه وارد حساب هاي بانک مرکزي در خارج از کشور مي‌شود.
از طرف ديگر پرداخت هاي مربوط به واردات کالاها و خدمات نيز با توجه به جريان ورودي درآمدهاي ارزي به طور عمده به ساير ارزها غير دلار انجام مي‌شود لذا دلار آمريکا نقش اندکي در مبادلات، دريافت و پرداخت هاي کشور و همچنين بدهي‌هاي خارجي دارد.
با اين حال کارشناسان ارزي بر اين باورند که به طور سنتي، تمرکز تقاضاي جامعه براي تامين ارز مسافرتي، دانشجويي، درمان و نظاير آن روي اسکناس دلار است که مي‌تواند به مرور زمان ارز ديگري جايگزين آن شود؛ البته اين ارزِ جايگزين بايد از قابليت تبديل در بازارهاي بين‌المللي برخوردار باشد.
بايد منتظر ماند تا مسئولان بانک مرکزي رويکردهاي خود در اجراي اين سياست جديد در نظام ارزي ايران را اعلام کنند.
اقتصام*2025** 2023
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۳۸۳۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قالیباف: منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

به گزارش­ ­خبرگزاری صدا و سیما به­ نقل از خانه ملت، ­ دومین نشست بررسی مسائل ارزی شامگاه چهارشنبه با حضور­ ­ محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و امور دارایی، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی، سید محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سیدشمس الدین حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید، ­­عزت الله اکبری تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع و معادن، حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی و محسن زنگنه از نمایندگان اقتصاددان مجلس و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهش‌ها در­­مجلس برگزار شد. ­

آقای ­­­قالیباف در این نشست با بیان اینکه نباید به ارائه گزارش اکتفا کرد گفت:­­زیرا در نشست قبلی به اندازه کافی گزارش ارائه شد و دوستان دولت باید به طور روشن و شفاف رویکرد رو به جلو برای مدیریت بازار ارز ارائه کنند.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد:­­ما دنبال تکرار جلسات نیستیم و جلسه سومی وجود ندارد بنابراین باید در مورد موضوع به جمع‌بندی برسیم و نتیجه نهایی را­­به صحن علنی ارائه کنیم و در این رابطه­ ­با توجه به اصرار نمایندگان برای بررسی موضوع در صحن علنی، به صورت مشخص به نمایندگان گفتم اگر به جمع‌بندی و اتفاق نظر با دولت نرسیم مجلس خود به جمع‌بندی روشن می‌رسد.

آقای­ ­قالیباف با تاکید بر اینکه باید بر روی اصل موضوع بحث و گفتگو کنیم و در مورد رویکردها، اشکالات و راهکار‌ها به جمع‌بندی برسیم، تصریح کرد: واقعیت این است که ناترازی‌ها در قیمت ارز تاثیرگذار است بنابراین نمی‌توان نظام یکپارچه اقتصادی را نادیده گرفت و دولت و مجلس باید به این مهم توجه داشته باشند.

رئیس قوه مقننه­­­با یادآوری اینکه­­ حکمرانی از دو بخش تشکیل می‌شود، گفت: یک بخش تشخیص علمی و دیگری تصمیم سیاسی است؛ تشخیص‌های علمی ما به دلایل مختلف تحت تاثیر تصمیم‌های سیاسی قرار دارد درحالی که اگر ترکیب آنها را با هم رعایت کنیم می‌توانیم مشکلات را حل کنیم، اما اگر تشخیص علمی را فدای تصمیم سیاسی کنیم به طور حتم دچار مشکل خواهیم شد. ­

وی افزود: همچنین اگر­­به تشخیص علمی بدون شرایط سیاسی کشور توجه کنیم با مشکل مواجه خواهیم شد بنابراین تعادل این موضوع مهم است. ­

آقای­ ­قالیباف با تاکید بر اینکه مجلس در عین اختلاف سلیقه و اختلاف دیدگاه با سیاست‌های ارزی دولت همراهی کرده است، گفت: همه اختیار‌های موجود در قانون دائمی را به رئیس بانک مرکزی دادیم و هر چه ایشان در جلسه سران قوا بیان کردند قبول کردیم، اما شرایط کنونی نشان می‌دهد که هم رویکرد اقتصادی و هم رویکرد مدیریتی در موضوع ارز دچار اشکال است. ­

وی با اشاره به تورم کالا‌های اساسی که با ارز ترجیحی وارد می‌شوند و تاکید بر ضرورت اصلاح رویکرد‌های اقتصادی در این زمینه، گفت:­­به طور روشن و مشخص امروزه در سیاست‌های ارزی از نگاه اقتصادی دچار مشکل هستیم و طرح جامعی برای رویکرد اقتصادی در ارز وجود ندارد. ­

آقای­­­قالیباف خطاب به مسئولان اقتصادی حاضر در نشست گفت: ما رویکرد اقتصادی مان در حوزه مدیریتی را اعلام کردیم و تا روز یکشنبه برای دریافت برنامه دولت منتظر می‌مانیم، اما اگر برنامه و سیاست ارزی دولت ارائه نشود، مجلس جلسه خواهد گذاشت و طرح خود را ارائه می‌کند.


در این جلسه محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی گزارشی از وضعیت بازار ارز و تحولات اقتصاد کلان کشور ارائه کرد. ­

همچنین وزیر اقتصاد و­­ روسای کمیسیون‌های اقتصادی، صنایع و معادن و جهش و رونق تولید مجلس هم به تشریح راهکار‌های خود برای کنترل نرخ ارز پرداختند.

دیگر خبرها

  • معاون پارلمانی رئیس جمهور به اظهارات قالیباف پاسخ داد
  • پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف
  • پاسخ معاون پارلمانی رئیس جمهور به انتقادات ارزی رئیس مجلس
  • پاسخ معاون پارلمانی رئیس جمهور به اظهارات قالیباف
  • ۱۶ میلیارد یورو تعهد ارزی ایفا نشده در کدام سیاه چاله اقتصادی مخفی بود؟
  • تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها
  • دستاورد گواهی ۳۰ درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها
  • تامین همه نیازهای ارزی توسط بانک مرکزی
  • قالیباف: منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • ارزپاشی بانک مرکزی از محل ذخایر ارزی و منابع صندوق توسعه ملی