Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-24@02:54:27 GMT

اتفاق مهم در عراق؛ سیاسیون به توافق رسیدند

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۲۴۶۴۰۶

بعد از ماه‌ها کش و قوس بر سر نتایج انتخابات پارلمانی عراق بالاخره دادگاه فدرال نتایج بازشماری دستی آرای مراکزی که در مورد آنها شکایت شده بود را تایید کرد. با چراغ سبز دادگاه فراکسیون‌های سیاسی عراق برای تشکیل فراکسیون اکثریت پارلمانی وارد عمل شدند. در این راستا ائتلاف سائرون، النصر، الحکمة و الوطنیه از توافق بر سر تشکیل هسته‌ اولیه فراکسیون اکثریت پارلمانی خبر دادند و تاکید کردند، این ائتلاف فراطایفه‌ای است و سهمیه‌بندی را رد می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 این چهار گروه سیاسی در بیانیه مشترکی روز یکشنبه اعلام کردند: براساس تصمیم ملی عراقی که نشات گرفته از مصلحت کشور و در پاسخگویی به خواسته‌های شهروندان عراقی است امروز بر تشکیل هسته اصلی ائتلافی با هدف رسیدن به تشکیل فراکسیون اکثریت پارلمانی که دولت از دل آن بیرون خواهد آمد، توافق کردیم.

این بیانیه بعد از مهر تایید دادگاه فدرال عراق بر نتایج بازشماری دستی آرای انتخابات بود که روز یکشنبه زده شد. دادگاه فدرال عراق به اتفاق آرا حکم به تایید نتایج نهایی انتخابات داد.

ائتلاف جدید لیست‌های انتخاباتی شامل سائرون به رهبری مقتدی صدر، الحکمة به رهبری عمار حکیم، الوطنیه به رهبری ایاد علاوی و حیدر العبادی،‌ رهبر لیست النصر است.

در این بیانیه آمده است: در این نشست تصمیم بر آن شد که از شرکای دیگر برای همراه شدن با ما جهت تشکیل فراکسیون بزرگتر (اکثریت) استقبال شود.

به موجب این بیانیه، این ائتلاف فرافرقه‌ای و طایفه‌ای است و هرگونه سیستم سهمیه بندی را رد می‌کند.

در این بیانیه آمده است: ائتلاف قصد دارد کمر همت برای ساخت کشوری مبتنی بر رعایت حقوق شهروندی، عدالت، برابری و تامین زندگی عزت‌مندانه برای تمامی ملت عراق ببندد و تلاش می‌کند مشارکت جدی و تاثیرگذاری برای تشکیل دولتی داشته باشد که این دولت در زمینه ارائه خدمات، بازسازی و بازگرداندن آوارگان و مبارزه با فساد و مجازات مفسدان جدی است.

در این بیانیه تاکید شده است: ما خالصانه تلاش می‌کنیم تا افرادی جدید معرفی کنیم که در اداره کشور در مرحله آینده مشارکت داشته باشند.

این نشست در هتل بابل بغداد برگزار شد و نشستی پنج محوری با هدف تشکیل هسته اولیه فراکسیون اکثریت پارلمانی به لحاظ تعداد کرسی‌های پارلمان جدید بود. در این نشست مقتدی‌ صدر رهبر جریان صدر و لیست سائرون، صالح مطلق، حیدر العبادی و کاظم الشمری و عدنان الزرفی و عمار حکیم حضور داشتند.

در این راستا عبدالله الزیدی، عضو جریان الحکمه گفت، رهبران فراکسیون‌های سیاسی در هتل بابل بر سر برنامه دولتی و پاسخ به مطالبات تظاهرکنندگان توافق کردند.

وی تاکید کرد: این نشست موفق‌ترین و شفاف‌ترین نشست مانند آغازی واقعی برای ساخت مرحله‌ای جدید بود.

وی مدعی شد، ائتلاف محور ملی (سنی‌ها) در این نشست حضور نداشت زیرا امکان بازگشت‌شان از اربیل نبود اما با نتایج نشست موافق بودند.

مالکی امروز فراکسیون بزرگتر را اعلام می‌کند

این در حالی است که دفتر اطلاع‌رسانی نوری مالکی، رهبر ائتلاف دولة قانون روز یکشنبه اعلام کرد، (دوشنبه) فراکسیون بزرگتر را اعلام می‌کند.

هشام الرکابی، مدیر دفتر مالکی گفت، تماس‌هایی بین قانون، الفتح،‌ دو حزب کرد و محور ملی برقرار است و صحبت‌ها از این قرار است که امروز فراکسیون بزرگتر اعلام می‌شود.

نکته حائز اهمیت نقش احزاب سنی و کردها در تشکیل فراکسیون اکثریت است و هر دو طرف مدعی هستند این احزاب با آنها همراهند. در واقع به نظر می‌رسد تشکیل ائتلاف در هتل بابل برای ایستادن در مقابل نوری مالکی است.

با این رقابت به نظر می‌رسد دورنمای سیاسی عراق چندان مشخص نباشد چراکه ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری و قانون می‌توانند ۱۹۳ کرسی را برای تشکیل فراکسیون اکثریت فراهم کنند چراکه الفتح ۴۸ نماینده، قانون ۲۵ نماینده حزب الفضیله شش نماینده، جنبش عطاء شش نماینده، اراده و کفاءات پنج نماینده و محور ملی سنی ۵۳ نماینده و دو حزب کرد بیش از ۴۰ نماینده دارند.

اما حزب دموکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی و اتحادیه میهنی کردستان عراق وابسته به خانواده جلال طالبانی روز گذشته میزبان هیئت محور ملی بودند و بعد از این نشست بر همکاری و هماهنگی با بقیه فراکسیون‌های سیاسی با هدف تشکیل فراکسیون اکثریت پارلمانی و نیز لزوم تشکیل دولت آینده بر اساس توافق سیاسی و تضمین‌های مکتوب تاکید کردند.

این دو حزب اصلی کرد در بیانیه‌ای مشترک عنوان داشتند، دو حزب امروز با رهبری ائتلاف محور ملی (اهل سنت) برای بررسی مذاکرات تقویت اختیارات دولت فدرال و سازوکار تشکیل فراکسیون بزرگتر در مسیر ایجاد دیدگاهی مشترک برای برنامه سیاسی و دولتی در مرحله آینده توافق کردند.

دو طرف توافق کردند، قانون اساسی عراق اساس حل و فصل تمامی بحران‌ها باشد و فورا به درخواست‌های تظاهرکنندگان و تحصن کنندگان در زمینه ارائه خدمات ضروری و بازگشت آوارگان پاسخ داده شود.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: انتخابات پارلمانی عراق عراق دولت انتخابات ایاد علاوی حقوق قانون رقابت مسعود بارزانی اتحادیه میهنی کردستان جلال طالبانی قانون اساسی اتحادیه میهنی کردستان انتخابات انتخابات پارلمانی عراق عراق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۴۶۴۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به توافق‌های جدید بین ترکیه و عراق

در سفر اردوغان به بغداد، عراق و ترکیه ۲۶ موافقتنامه و یادداشت تفاهم در زمینه‌های امنیتی، تجاری، آب، توسعه و سایر زمینه‌ها امضا کردند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دیروز در راس یک هیات پرشمار از وزرا و مشاورین، راهی بغداد پایتخت عراق شد. پس از 13 سال، این نخستین سفر اردوغان به عراق بود و او علاوه بر بغداد پایتخت، به اربیل در اقلیم کردستان عراق رفت و با سران اقلیم نیز دیدار کرد.

دیروز در بغداد و با حضور محمد شیاع السودانی، عراق و ترکیه 26 موافقتنامه و یادداشت تفاهم در زمینه‌های امنیتی، تجاری، آب، توسعه و سایر زمینه‌ها امضا کردند.

با توجه به مشارکت قطر و امارات متحده عربی در تامین مالی پروژه «مسیر توسعه» در مراسم دیروز در بغداد، نمایندگانی از این دو کشور عربی نیز حضور داشتند. 

 اولویت اصلی ترکیه کدام است؟

نگاهی به لیست بلندبالای توافق نامه‌های ترکیه و عراق، نشان می‌دهد که بسیاری از آنها، صرفاً اهمیت دیپلماتیک دارند و نشانه‌هایی از عزم طرفین برای توسعه روابط رسمی و تعامل بین وزارتخانه هستند. بگذارید لیست توافقنامه‌ها را یک بار با هم مرور کنیم:

1. توافقنامه چارچوب همکاری استراتژیک بین جمهوری عراق و جمهوری ترکیه.

2. یادداشت تفاهم در مورد چارچوب هماهنگی در زمینه آب بین دولت جمهوری عراق و جمهوری ترکیه.

3. یادداشت تفاهم در مورد پروژه موسوم به «مسیر توسعه» بین وزارت حمل و نقل عراق و وزارت ترابری و زیرساخت ترکیه.

4. یادداشت تفاهم کمیته تجارت مشترک اقتصادی (JETCO) بین دو وزارتخانه بازرگانی عراق و ترکیه.

5. موافقتنامه ترویج، حمایت و مبادله سرمایه گذاری بین هیئت سرمایه گذاری ملی عراق و وزارت صنعت و فناوری ترکیه.

6. یادداشت تفاهم بین اتحادیه اتاق‌های بازرگانی عراق و شورای روابط اقتصادی خارجی ترکیه.

7. یادداشت تفاهم در زمینه فنی، علمی و اقتصادی در زمینه شرکت‌های کوچک و متوسط بین وزارت صنعت عراق و وزارت صنعت و فناوری ترکیه.

8. یادداشت تفاهم در زمینه آموزش نظامی بین دو وزارت دفاع عراق و ترکیه.

9. یادداشت تفاهم آموزش در زمینه پزشکی نظامی بین دو وزارت دفاع عراق و ترکیه.

10. یادداشت تفاهم برای هماهنگی استراتژیک دفاعی بین هیئت صنایع جنگ عراق و ریاست صنایع دفاعی ترکیه.

11. یادداشت تفاهم در زمینه هماهنگی امنیتی بین دو وزارت کشور عراق و ترکیه.

12. یادداشت تفاهم بین مؤسسه خدمات خارجی و مؤسسه مطالعات استراتژیک ترکیه بین دو وزارت امور خارجه عراق و ترکیه.

13. تفاهم نامه در زمینه ورزش و جوانان بین دو وزارتخانه ورزش و جوانان عراق و ترکیه.

 14. یادداشت تفاهم در زمینه بهداشت و فناوری پزشکی بین دو وزارت بهداشت عراق و ترکیه.

 15. طرح کارگروه کشاورزی 2024-2025 بین دو وزارتخانه کشاورزی عراق و ترکیه.

 16. یادداشت تفاهم در زمینه تحقیقات علمی و فناوری بین وزارت آموزش عالی و تحقیقات علمی عراق و شورای تحقیقات علمی و فناوری ترکیه.

 17. یادداشت تفاهم در زمینه هماهنگی در زمینه آموزش بین دو وزارتخانه آموزش ملی عراق و ترکیه.

 18. یادداشت تفاهم در مورد هماهنگی گردشگری بین وزارت فرهنگ، گردشگری و باستان‌شناسی عراق و وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه.

 19. یادداشت تفاهم در زمینه کار و رفاه اجتماعی بین دو وزارتخانه کار و امور اجتماعی عراق و ترکیه.

 20. یادداشت تفاهم در زمینه امور اجتماعی و خانواده بین وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت خانواده و خدمات ترکیه.

 21. یادداشت تفاهم در زمینه اسناد و آرشیوهای دولتی، بین وزارت فرهنگ و آرشیو دولتی ترکیه.

 22. یادداشت تفاهم در مورد استاندارد محصول و موانع فنی تجارت بین وزارت برنامه‌ریزی و وزارت بازرگانی ترکیه.

 23. یادداشت تفاهم در امور دینی و مذهبی بین اداره اوقاف اهل سنت عراق و ریاست امور مذهبی ترکیه.

 24. یادداشت تفاهم همکاری در زمینه آموزش قضایی برای دانشجویان، قضات، دادیاران و دادستان‌ها بین مؤسسه قضایی عراق و آکادمی دادگستری ترکیه.

 25. یادداشت تفاهم در زمینه برق بین وزارت برق عراق و وزارت انرژی و منابع طبیعی ترکیه.

 26. یادداشت تفاهم در زمینه رسانه و ارتباطات.

لیست بالا نشان دهنده این است که همکاری بین ترکیه و عراق در پروژه «مسیر توسعه» با مشارکت قطر و امارات متحده عربی و توافق در زمینه‌های آبی و امنیتی، مهمترین موارد هستند. اما هنوز از روند امکان مجدد صادرات نفت به ترکیه خبری نیست و درباره احتمال صادرات گاز در آینده نیز، خبری منتشر نشده است.

تلاش برای افزایش حجم مبادلات تجاری

همین حالا هم بخش قابل توجهی از بازار صنایع غذایی، پوشاک و مبلمان عراق در دست شرکت های ترکیه است. اما دیروز اردوغان نیز اعلام کرد که حجم مبادلات تجاری بیست میلیارد دلاری کافی نیست و طرفین به دنبال افزایش سطح مبادلات هستند.

دیلان غفور رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان عراق دیروز در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی اعلام کرد: «رئیس جمهور ترکیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک و همچنین در دیدار هیات‌ها، بر اهمیت مسائل اقتصادی بین دو کشور تاکید و تمایل کشورش را برای افزایش حجم تجارت سالانه با عراق به 24 میلیارد دلار اعلام کرد. حجم مبادلات اکنون 15 میلیارد دلار است. چند راه حل برای افزایش حجم از جمله کاهش مالیات و رفع محدودیت‌های واردات برخی کالاها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. گام دیگری که مورد بحث قرار گرفت، تصویب دو معاهده بین‌المللی بود، یعنی معاهدات حمایت از سرمایه گذاران ترکیه و اجتناب از مالیات‌های متعدد».

همکاری در حوزه آب

ترکیه کنترل سخت گیرانه‌ای بر آب دجله و فرات دارد و این همان موضوعی است که بارها مورد اعتراض مقامات عراقی قرار گرفته است.

در سفر اردوغان به بغداد، برای پایان دادن به اختلافات آبی، بر این موارد تاکید شد:

- توسعه تفاهم و همکاری در زمینه آب بر اساس برابری، حسن نیت و حسن همجواری.

- ایجاد رویکرد جدید برای اجرای پروژه‌های زیربنایی و سرمایه گذاری در منابع آب در عراق.

- اتخاذ رویکرد برای تخصیص عادلانه میزان آبی که از مرزها عبور می‌کند.

- ایجاد رویکردی برای استفاده معقول از آب.

- همکاری در پروژه‌های مشترک دو طرف در استفاده بهتر از آب دجله و فرات.

- دعوت از شرکت‌های ترکیه‌ای برای همکاری در زیرساخت‌های پروژه‌های آبیاری مانند احداث سد و نصب سیستم‌های جمع آوری آب، پوشش چاه‌های آبیاری و نصب تصفیه خانه و آب شیرین کن و پروژه‌های تصفیه آب.

- اجرای پروژه‌های تبادل تجربیات و استفاده از تکنیک‌های جدید.

شواهد بالا نشان دهنده این است که ترکیه قصد دارد در سالیان آتی نیز، با نگاه از بالا به پایین، از کارت آب استفاده کند و کنترل بخش های مهمی از مدیریت آب عراق را در دست بگیرد.

انتظارات ترکیه از عراق در حوزه امنیت
همچنان که انتظار می‌رفت، بحث بر سر چند و چون مقابله با تهدیدات تروریستی پ.ک.ک، یکی از مهمترین محورهای دیدارهای اردوغان با مقامات بغداد و اربیل بود.

اردوغان اعلام کرده که اگر بغداد پ.‌ک.‌ک را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کند، در آینده نزدیک حیات این گروه مسلح تروریستی در عراق پایان خواهد یافت.

رئیس جمهور ترکیه امنیت و هماهنگی در مبارزه با تروریسم را موضوعات اصلی دیدارهای خود در بغداد دانست و در عین حال پ.ک.ک را تهدیدی برای ترکیه خواند.


اردوغان در سفر به اقلیم کردستان عراق و در دیدار با رئیس و نخست وزیر اقلیم و همچنین دیدار با مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان، باز هم به موضوع مقابله با تهدیدات تروریستی پ.ک.ک اشاره کرد. 

بر اساس توافق چارچوب استراتژیک، سه کمیته مشترک دائمی امنیتی، انرژی و اقتصاد بین عراق و ترکیه تشکیل خواهد شد. ترکیه انتظار دارد فعالیت بخش امنیتی، برجسته‌تر و پویاتر از دیگر حوزه‌ها باشد. اما هنوز مشخص نیست که مکانیسم همکاری بین کمیته‌های دفاعی و امنیتی دو کشور، در میدان عمل تا چه اندازه شانس موفقیت دارد. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • توافق الاعرجی با احمدیان درباره توافقنامه امنیتی ایران و عراق
  • توافق مهم امنیتی ایران و عراق + جزئیات
  • خیز نبویان برای لیدری فراکسیون انقلاب در مجلس آینده
  • تأثیرگذاری فراکسیون اقلیت خیلی سخت است
  • نگاهی به توافق‌های جدید بین ترکیه و عراق
  • تشکیل اولین فراکسیون مجلس دوازدهم کلید خورد
  • بادامچیان: در انتخاب رئیس مجلس دوازدهم دخالتی نمی‌کنیم/فراکسیون موتلفه در مجلس تشکیل می‌شود
  • حرب موتلفه همفکر، همکار و پشتیبان نمایندگان است
  • اندیشکده آمریکایی: روسیه خود را برای جنگ با ناتو آماده می‌کند
  • ادعای مهم اندیشکده آمریکایی؛ روسیه خود را برای یک جنگ بزرگ آماده می‌کند