Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش پارس نیوز، 

در اقتصاد واژه هایی مانند رانت و انحصار از جمله واژه های مذموم به حساب می آیند. رانت انواع مختلفی دارد و اصولاً در اقتصاد به درآمدی گفته می شود که بدون تلاش به دست آید. رانت خواران یا با توسل به عوامل اقتصادی مثل سیاست های حمایتی، کنترل قیمت ها، محدودیت های بازرگانی (رانت اقتصادی)، یا با دست یابی انحصاری و پیش از موعد به اطلاعات اقتصادی در زمینه هایی مثل بازار بورس (رانت اطلاعاتی و قضایی)، یا با بهره مندی از توزیع منابع ثروت و قدرت توسط دولت و احزاب (رانت سیاسی)، یا با بهره برداری از روابط خویشاوندی، قرار گرفتن در یک گروه یا تشکل خاص (رانت اجتماعی) ثروت های کلانی را به دست می آورند که نتیجه آن را می توان توزیع ناعادلانه ثروت و گسترش تبعیض دانست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در یک سال اخیر رد پای رانت های مختلفی در بازارها دیده می شود. به عنوان نمونه در تیر ماه سال گذشته به دستور محمدرضا نعمت زاده وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت سایت ثبت سفارش خودرو برای به سامان رساندن بازار خودروهای خارجی بسته شد. آمارهای واردات خودروهای خارجی و روند رو به رشد واردات خودرو در فصل بهار سال گذشته نشان می داد که گویا عده ای دارای رانت اطلاعاتی بوده و از قبل خبر داشتند که قرار است سایت ثبت سفارش بسته شود و از فرصت باقیمانده تا زمان بسته شدن سایت استفاده کردند و تا حد امکان خودرو وارد نمودند. پس از ممنوعیت ثبت سفارش و جلوگیری از واردات خودرو، قیمت خودروهای خارجی چند برابر شد و افراد دارای رانت اطلاعاتی، توانستند سود بادآورده ای را نصیب خود کنند. یا در بهار سال جاری، دولت برای جلوگیری از ورود نوسانات بازار ارز به بازار کالا و خدمات اقدام به توزیع ارز ارزان قیمت جهت واردات کالا نمود. برخی شرکت ها که توانستند این ارز را برای واردات دریافت نمایند و سپس یا کالا وارد کردند و به قیمت ارز در بازار آزاد قیمت گذاری نمودند و در بازار فروختند یا کالایی وارد نکردند و ارزها را در بازار آزاد فروختند توانستند از این فرصت، سود عظیمی را به جیب بزنند.

آمارهای موجود در این زمینه هم نشان می دهند که در یک سال گذشته، وجود انحصار، امتیاز یا هر نوع رانت به یک یا تعدادی از رقبا در بازار به مانع جدی تری بر سر راه کسب و کارها تبدیل شده است.

در گزارش های پایش محیط کسب وکار که توسط اتاق بازرگانی تهیه و منتشر می شود مولفه ای به نام  وجود انحصار، امتیاز یا هر نوع رانت به یک یا تعدادی از رقبا در بازار وجود دارد. هر مولفه در این گزارش نشان دهنده یک مانع بر سر راه کسب و کارها می باشد و فعالان اقتصادی بر مبنای اینکه هر مانع در هر فصل چقدر برای کسب و کار آن ها مزاحمت ایجاد کرده است، عددی را بین صفر به عنوان بهترین ارزیابی و ده به عنوان بدترین ارزیابی به آن مانع یا مولفه اختصاص می دهند. نمودار زیر روند مولفه وجود انحصار، امتیاز یا هر نوع رانت به یک یا تعدادی از رقبا در یک سال اخیر را نشان می دهد. همان گونه که ملاحظه می شود این مولفه از نظر فعالان اقتصادی در یک سال اخیر رفته رفته به مانع جدی تری بر سر راه کسب و کارها تبدیل شده است. در حالی که در بهار 1396 عدد این مولفه از نظر فعالان اقتصادی 6.02 بوده است، این عدد در بهار 1397 با رشدی 13 درصدی به 6.82 رسیده و به ده نزدیکتر شده است.

مسئولان باید هر چه زودتر جلوی صعودی بودن این روند را بگیرند چرا که همان گونه که گفته شد وجود انحصار، امتیاز یا هر نوع رانت باعث خواهد شد که عده ای به ثروت های کلان و بادآورده ای برسند که این موضوع در نهایت به توزیع ناعادلانه ثروت و گسترش تبیعض منجر خواهد شد.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: اقتصاد ثروت دولت معدن و تجارت خودرو واردات واردات خودرو ارز قیمت گذاری کسب و کار اقتصاد دولت صنعت معدن و تجارت کسب و کار واردات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۸۳۷۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین جزئیات از زمان رونمایی صندوق پوشش ریسک بازار سرمایه اعلام شد + فیلم

محمود گودرزی مدیرعامل بورس تهران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در رابطه با صندوق پوشش ریسک گفت: تمام کار‌های آن انجام شده و منتظر مجوز نهایی سازمان بورس هستیم تا به امید خدا مراسم رونمایی از صندوق پوشش ریسک را داشته باشیم.

او در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان برای رونمایی از این صندوق زمان دقیقی را اعلام کرد؟ گفت: تعیین کننده این موضوع سازمان بورس است.

گودرزی در رابطه با اهمیت صندوق پوشش ریسک هم اظهار کرد: مهم‌ترین فاکتور صندوق پوشش را باید این گونه مطرح کرد که کسانی که علاقمند هستند در بازار‌های نوین معامله کنند ولی دانش کافی ندارند و همچنین حاضر هستند سطح ریسک بالایی را تحمل کنند، می‌توانند با سرمایه گذاری در این نوع صندوق‌ها در بازار‌های مشتقه بدون این که بخواهند دانش خیلی تخصصی داشته باشند فعال شوند.

او افزود: صندوق‌های پوشش ریسک کمک می‌کنند به شکل غیر مستقیم مردم از بازار‌های مشتقه استفاده کنند و از دانش و تجربه متخصصان بازار سرمایه برای کسب بازده متناسب با ریسک خود بهره ببرند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس

دیگر خبرها

  • حجاب و عفاف از مهم‌ترین مولفه‌های عزت خانواده است
  • دولت بدون مماشات با سوداگران امنیت اقتصادی کشور مبارزه کند
  • رانت ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • رانت شیرین ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • شش مولفه اقتصاد مقاومتی متعلق به مردم است 
  • الزام کسب و کارها برای دریافت شناسه یکتا
  • عدم تصویب جداول بودجه مانعی برای بحث پرداخت تسهیلات ایجاد نمی‌کند
  • آخرین جزئیات از زمان رونمایی صندوق پوشش ریسک بازار سرمایه اعلام شد + فیلم
  • ایجاد ایست‌کار، گامی در راستای حفظ شان و منزلت کارگران
  • تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود