Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-08@07:24:27 GMT

قزوین| فرهنگ پهلوانی حلقه مفقوده جامعه ورزش

تاریخ انتشار: ۳ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۰۲۸۶۹

قزوین| فرهنگ پهلوانی حلقه مفقوده جامعه ورزش

اهمیت به فرهنگ پهلوانی و آداب ورزش باستانی در جامعه کنونی کم‌رنگ شده است و باید مردم با الگو‌گرفتن از ائمه و بزرگان،فتوت، تواضع و اخلاص در زندگی را درپیش گرفته تا فرهنگ جوانمردی در جامعه نهادینه شود. ۰۳ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۸ استانها قزوین نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، از ادوار گذشته ورزش پهلوانی وابسته به خصلت فداکاری و جوانمردی بوده که صدق و صفا، فروتنی، خودشکنی و پرهیز از خودخواهی را در خود جای داده است و در واقع به معنای «اعتلای معنویت» همراه با پرورش جسم و قدرت جسمانی در میان مردان بزرگ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در کشور ما نیز از دوران گذشته پهلوانان در زورخانه‏‌ها یکی از چهره‏‌های برجسته مردم و تکیه‏ گاه قابل اعتماد برای قشر ضعیف به شمار رفته و مظهر احقاق حق، شجاعت و ایستادگی در برابر ظلم و ستم بودند.

ورزش‌های باستانی همراه با خوی و خصلت فتوت و جوانمردی، پیوندی میان جسم و روح پهلوانان بوده تا با خصایص عیاری و جوانمردی در مبارزات، رقیب را بر خاک زنند.

قهرمان به کسی اطلاق می‌شود که در رشته ورزشی خود بر قهرمانان دیگر پیروز می‌شود و نشان و مدال می‌گیرد اما پهلوانی به خصوصیات اخلاقی یک فرد و گذشت، بزرگواری و شخصیت انسانی او مربوط بوده چرا که در فطرت این عنوان حمایت از حقوق نیازمندان و نهی تجاوز به حقوق دیگری و ناموس پرستی تعریف شده است.

برای درک عمیق از چگونگی نهادینه شدن فرهنگ پهلوانی در دنیای امروز و آحاد جامعه به گفت‌و‌گو با اهل جوانمردی و پهلوانی و برخی از مسئولان اجرایی پرداختیم تا نظرات آنان را جویا شویم.

پهلوانان ملجا و تکیه‌گاه مردم در گذشته بودند

محمدعلی حضرتی‌ها مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان قزوین در این‌باره اظهار داشت: جوانمردی و منش‌های پهلوانی جلوه‌ای از روح بلند و نجیب ایرانی بوده که توانایی نفوذ در اقشار مختلف جامعه و ترویج برخی فضائل اخلاقی را دارد.

وی ادامه داد: اگر به تاریخ بنگریم بسیاری از این ویژگی‌ها را مشاهده می‌کنیم که وارد عرصه اجتماعی شده و بعد از گذر دوران مختلف، نهضت‌های امروزی را تحت تاثیر قرار داده است و جریان‌های شیعی و فتیانی از دوران بنی‌عباس و بنی امیه به بعد فراگیرتر شد تا اینکه در قرن 8 جریان جوانمردی و فتیان قدرت را به‌دست گرفتند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین افزود: در عالم جوانمردی برخی خصایص اخلاقی نیاز است که شامل فروتنی، دست‌گیری از ضعفا، ابراز نکردن زورآوری، آشکار نکردن توانمندی‌ها بوده و تنها با مالکیت این عناوین، یک انسان به مقام پهلوانی نائل می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در گذشته پهلوانان ملجا و پناه مردم بودند چرا که افرادی مورد اعتماد در اجتماع وجود داشته تا تکیه‌گاه کسانی که نیازمند کمک بودند قرار گرفته و دست حمایت بر سرشان بکشند اما در دنیای کنونی با وجود هنجارشکنی‌ها و فراموش‌شدن وفای به عهد چندین نفر پا‌بند به اصول فتوت و جوانمردی هستند.

دستیابی به فتوت با غلبه بر هوای نفس

حمید عابدی‌ها، یکی از نویسندگان و اساتید دانشگاهی در حوزه فرهنگ باستان نیز چنین اظهار داشت: ورزش در تلفیق با معنویات به مفهومی با عنوان فتوت و جوانمردی می‌رسد و در واقع اهل فتیان با نیکی در حق دیگران و نداشتن انتطار در قبال عمل نیک، رونق بخش مسائل متعالی بوده و می‌توانند صوفی و عارف نیز باشند.

وی گفت: همه پیامبران از جمله حضرت ابراهیم و یوسف فتا بودند اما لقب جوانمرد منحصرا در اختیار حضرت علی است و همه عالم باید با پیروی از سیره ایشان و عمل با اخلاص به مرحله فتوت در این دنیا و در این شرایط دست یابند چراکه محال نبوده و اتفاق می‌افتد.

این نویسنده اهل فتوت بیان کرد: در گذشته اگر کسی به نامحرم خیره می‌شد از عرصه فتوت رانده شده و لقب جوانمردی خود را از دست می‌داد و در واقع شجاع‌ترین مردم و پهلوان آن ادوار کسی بود که بر هوای نفس خود غلبه کند اما امروزه بازتاب فتوت در ورزش باستانی با وجود شعارهای موجود وضع رو به پایینی دارد که باید علاوه بر دانش جوانمردی به پند‌های فتوت عمل کرد.

ارائه آموزش‌های ورزش باستانی در 12 زورخانه قزوین

ابولفضل خسته‌بند رئیس هیئت پهلوانی و زورخانه‌ای استان قزوین با 30 سال سابقه حضور در ورزش باستانی نیز در این باره اظهار داشت: بهترین شرایط برای اشاعه منش پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای صدا و سیما و رسانه‌ها هستند چراکه گرایشاتی برای روآوردن مردم به این فرهنگ را فراهم می‌آورند.

وی ادامه داد: ورزش زورخانه‌ای تواضع، فروتنی، توسل به ائمه اطهار و استفاده از مرام و منش بزرگانی است که در عالم خود اسم رسمی داشتند و اگر مردم این عوامل را سرلوحه زندگی خود دهند در پیشبرد اهداف زندگی روزمره موفق بوده چرا که تمام موارد مذکور نشات گرفته از نظر ائمه و خلق و خوی بزرگان است و با استفاده از افتادگی تنش‌ها و چالش‌ها در میان مردم کاهش یافته و جامع به سمت و سویی می‌رود تا زندگی در صلح و صفا رقم خورد.

خسته‌بند عنوان کرد: در حال‌حاضر 12 زورخانه در سطح استان آماده خدمت رسانی به علاقه‌مندان ورزش باستانی است که 2 سالن آن دولتی بوده و اموزشات و ادوات رایگان در اختیار آموزندگان قرار می‌دهد و چه بسا رویکرد 100 درصدی به سمت این ورزش آئینی ازسوی جوانان و نوجوانان بسیار پسندیده‌تر از ورزش‌های غربی است.

یکی دیگر از پهلوانان نیز خواستار رسیدگی به تاسیس زورخانه شریفیه بود چراکه اگر شرایط برای اشاعه ورزش باستانی در آن منطقه فراهم شود، جوانان پهلوان بسیاری را در دامان خود پرورش می دهد.

با تکیه بر تمام این صحبت‌ها، باید دانست که فرهنگ باستانی پهلوانی در هیچ‌کجا نهادینه نمی‌شود مگر با ازخودگذشتگی و طلب کردن بهترین‌ها برای دیگری.

از زبان همه اهل فتوت، پهلوانی با آدابی همراه است که در جامعه امروزی کم‌رنگ تر شده تا به زوال برسد اما جوانان و غیورمردان ایرانی با الگو از زندگی جوانمردانه امام علی(ع) و حس نوع دوستی که در ذات بشر نهادینه شده است می‌توانند به ترویج فرهنگ پهلوانی در میان خود بپردازند که تنها کمی گذشت، صبر، تواضع، قناعت و دید وسیع نسبت به دنیای پیرامون را می‌طلبد.

گزارش از فاطمه موسی‌خانی

انتهای پیام/ ع

R41364/P1494/S6,63/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۰۲۸۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مد خوب، مد بد!

«این‌ها الان مد شده» جمله‌ای آشنا که ممکن است در طول روز بارها به گوشتان به عناوین مختلف رسیده باشد. اما آیا هر مدی قابل قبول است؟ تا چه جایی می‌توان از آن پیروی کرد؟

به گزارش ایسنا، شاید کلمه حجاب و پوشش برای افراد در سنین بالاتر معنا و مفهوم بیشتری داشته باشد. کسانی که نوع لباس پوشیدن در خانه یا بیرون از آن، برایشان نوعی احترام به خانواده و جامعه بود. می‌توان گفت پوشیدن لباس‌های نامتعارف باب نبود. اگر کسی بر خلاف عرف آن دوره عمل می‌کرد به شدت مورد شماتت دوستان و اطرافیان خود قرار می‌گرفت. اما در دوره جدید عکس این قضیه در جریان است. به طوری که پوشیدن لباس‌های پاره، کهنه، تنگ و کوتاه که هیچ سنخیتی با فرهنگ ایرانی ندارد، بسیار در بین جوانان باب شده است.
به راستی دلیل این که عده‌ای از افراد به بدون هیچ آگاهی، فقط به دلیل مد شدن این نوع پوشش را انتخاب می‌کنند چیست؟ لباس‌هایی که در بسیاری از مواقع نه تنها زیبایی ندارند، بلکه ممکن است در نگاه اول مضحک و خنده‌دار هم باشند.

مفهوم پوشش و لباس

لباس از گذشته، تاکنون گویای مفاهیم زیادی بوده است و سهمی بزرگ در فرهنگ ملت‌ها دارد. نشان‌دهنده باورهای، فرهنگی، مذهبی، اجتماعی مردمان یک جامعه است. اما در نگاه کلی لباس پاسخگوی نیازهایی مانند حفاظت از سرما و گرما، حفظ عفت و شرم است و در نهایت به انسان آراستگی، زیبایی می‌بخشد.

پوشش در گذشته

 پیکره‌ها، نقاشی‌ها، و نوشته‌های باقیمانده از دوران باستان نشان می‌دهد که پوشش تمام بدن در دوره‌های مختلف تاریخی برای زنان و مردان ایرانی دارای اهمیت بوده است و ایرانیان به هیچ وجه در برهنگی به سر نمی‌برده‌اند.

استرابون تاریخ‌نگار و جغرافیدان معروف یونانی که کتاب جغرافیای او منبع گران‌بها از دنیای قدیم از جمله فلات ایران، فرهنگ و تمدن مردمانی که در نواحی مختلف ایران ساکن بوده‌اند را در خود جای داده است، می‌نویسد: "ایرانیان اگر بخشی از بدنشان برهنه باشد آن را بی شرمی می‌دانند و همیشه بلند لباس می‌پوشند.

 ویل دورانت در کتاب تاریخ تمدن می‌نویسد: "در زمان داریوش، زنان طبقات بالای اجتماع جز در تخت روان و روپوش‌دار از خانه بیرون نمی‌آمدند. در نقش‌هایی که از ایران باستان بر جای مانده است هیچ صورت زن دیده نمی‌شود
در موزه لوور پاریس مُهر سنگی استوانه‌ای مربوط به دوران هخامنشیان است که تعدادی با لباس و تاج و چادر زنان هخامنشی بر مسند شاهانه‌ای تکیه زده است و ندیمه‌هایش در مقابلش ایستاده‌اند و سرپوش به سر دارند.  موارد نمونه‌هایی از وجود فرهنگ پوشش و یکی از نشانه‌های ملیت ایرانی است.

پوشش فرهنگ‌های مختلف ایرانی

با این که استفاده از لباس‌های سنتی و قدیمی دیگر نسبت به گذشته در بین اقوام ایرانی رایج نیست، اما هستند مردمانی که در استان‌های مختلف هنوز از این سنت دیرین در نوع پوشش استفاده می‌کنند. پوشش اقوام مختلف در ایران برای بسیاری از گردشگران چه ایرانی یا خارجی بسیار جذاب و دیدنی است. شاید برای شما پیش آمده باشد که در سفر به نقطه‌ای از کشور افرادی را با لباسی خاص و سنتی مخصوص همان منطقه ببینید. لباس‌هایی که در عین زیبایی، پوشیدگی را نیز به همراه دارد. به طوری که اکثر افراد را به گرفتن عکس‌های یادگاری از این نوع پوشش ترغیب می‌کند. بر اساس شرایط جغرافیایی، آب و هوایی و همچنین فرهنگ‌های مختلف اقوام ساکن، نوع پوشش و لباس در بین قومیت‌های مختلف بسیار متنوع است.

مدگرایی

مدگرایی به این معنی است که فرد سبک زندگی، پوشش و رفتار خود را بر اساس آخرین الگوها تنظیم و به محض ورود الگوی جدید در جامعه، از آن پیروی می‌کند. این حس تنوع‌طلبی توأم با گرایش به خودنمایی در محیط اجتماعی، تغییرات چشمگیری در نوع پوشش، رفتار و آرایش افراد به همراه داشته است. مدگرایی منحصر به سن خاصی نیست، اما در بین جوانان جذابیت بیشتری دارد. عواملی چون تنوع‌طلبی و نوگرایی، همانندسازی، رقابت، چشم و هم‌چشمی با دیگران، مدگرایی و التزام ناشی از دوستی، جلب توجه دیگران و تشخّص‌طلبی می‌تواند از عوامل گرایش جوانان به سوی این شیوه زندگی باشد.‌

مد پیامد دوره معاصر و مختص به جامعه و فرهنگی خاص نیست، اما در عصر حاضر با گسترش روز افزون شبکه‌های ارتباطی و ماهواره‌ای، سبک زندگی  افراد جامعه مخصوصا نوع پوشش آن‌ها را  بسیار تحت تأثیر قرار داده است. این رسانه‌ها با کمک تبلیغات و مدهای جدید، نیازها و الگوهای جدیدی برای افراد ایجاد می‌کنند که بعضی از این الگوها با فرهنگ و ارزش‌های جامعه ما هیچ سنخیتی ندارد و باعث مشکلات اجتماعی و خانوادگی می‌شود.

اکثر افرادی که در پی مد روز هستند، به قول خودشان می‌خواهند باکلاس باشند. به عقیده آن‌ها نحوه پوشش عامل مهمی برای شناخت طبقه اجتماعی، میزان رفاه، سلیقه و فرهنگ افراد است.
 پیروی از مد همیشه بد نیست و می‌تواند جوانان را از لحاظ روحی ارضا کند و حتی در پیشرفت جامعه نیز مفید باشد. جامعه‌شناسان مد را یک پدیده اجتماعی می‌دانند که افراد را با یکدیکر همرنگ می‌کند. این به شرطی است که از افراد یا مدهایی که با جامعه هیچ سنخیتی ندارند پیروی نکنند. اما با این حال امروزه جوانان زیادی  را می‌بینیم که درگیر آن شده‌اند و مد به یکی از معضلات فرهنگی و اجتماعی جامعه تبدیل شده است. تقلید نسنجیده‌ای که وقت و هزینه زیادی برای آن‌ها دارد. چراکه اکثرا وقتی از آن ها دلیل انتخابشان پرسیده می‌شود تنها کلمه‌ای که می‌شنویم این است که مد شده است.



سخن آخر

 با پیشرفت روزافزون، شبکه‌های ارتباطی و ماهواره‌ای در نیازهای اساسی مردم به خصوص جوانان تغییرات بزرگی را به وجود آورده‌اند، رسانه‌هایی که با تبلیغات، الگوهای جدیدی را وارد زندگی جوانان کرده‌اند. الگوهایی که در اکثر موارد سنخیتی با فرهنگ و ارزش‌های جامعه ایرانی ندارد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دانشگاه آزاد حلقه گمشده جدایی جامعه و دانشگاه را یافته است/ تشریح جایگاه طرح صدرا میان دانشجویان
  • واگذاری مسکن به ۱۱۷ نفر از فعالان واجد شرایط هنر و رسانه استان قزوین
  • ۲ دوپینگ جدید در کشتی پهلوانی!
  • زورخانه پولاد هرچه زودتر ثبت ملی شود
  • آغاز مسابقات کشتی پهلوانی در شهرستان خاتم
  • جوان گیلانی بر اثر برق گرفتگی جان باخت
  • برگزاری جشنواره منتظران در دیار علم و فرهنگ
  • عدم وجود نهاد مستقل تصمیم‌گیر، حلقه مفقوده هوشمندسازی انرژی
  • آموزش حلقه مفقوده حریم خصوصی در اینترنت
  • مد خوب، مد بد!