Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-05@03:10:38 GMT

کهیر؛ عامل بهبود سفره های آب زیرزمینی است

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۱۵۷۸۸

کهیر؛ عامل بهبود سفره های آب زیرزمینی است

به گزارش ایرنا، کهیر یکی از گونه ‏های جنگلی بومی منطقه چابهار که به کهور ایرانی مشهور است با نام علمی prosopis cineraria از تیره Mimosaceae گونه بومی کرانه خلیج فارس و دریای عمان و بیابانهای مکران و کرمان است و رویشگاه طبیعی آن تا هندوستان ادامه دارد.
از مهمترین ویژگی های این درخت تولید برگ در خلال ماههای خشک فصل تابستان است، درست زمانی که سایر درختان برگ ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین به علت عمیق بودن ریشه آن در خاک با سایر درختان در بدست آوردن مواد غذایی و رطوبت برای تولید و رشد در رقابت نیستند.
در فصل رشد، گیاه تنها سایه کمی تولید می کند و برای عملیات آگروفارستری مناسب است به طوری که کشاورزان در نواحی نیمه خشک هند و پاکستان از دیرباز بر این باورند که این عمل (آگروفارستری) باعث افزایش حاصلخیزی محصول می شود.
بازدهی عملکرد ذرت و ارزن هنگامی که به صورت همراه با کهور ایرانی کشت می شوند، افزایش می یابد در نتیجه عملیات آگروفارستری باعث افزایش مواد آلی خاک، نیتروژن، فسفر قابل دسترس و کلسیم قابل جذب می شود و PH خاک را نیز کاهش می دهد.
برای انجام عملیات آگروفارستری تراکم درختان بین 50 تا 100 عدد در هکتار مورد نیاز است.
بذر این گیاه، تا دهها سال سالم باقی می ماند و 80 تا 90 درصد آنها قابل جوانه زدن است به طوری که خیساندن بذرها در آب ولرم بمدت 24 ساعت برای جوانه زدن آنها کافی است.
کهیر فایده های زیادی دارد، چوب آن برای ساختمان سازی روستایی، تیرک سازی ابزار آلات و ساخت اسکلت قایق مصرف دارد و از ریشه آن نیز استفاده های مختلفی می شود.
چوب کهور برای مصارف نجاری و تهیه زغال مرغوب نیز مورد استفاده قرار می گیرد بطوریکه بهترین نوع زغال از آن تولید می شود.
میوه کهور تازه یا جوشانده آن قابل خوردن است و در هندوستان از میوه کهور ترشی تهیه می کنند.
ارزش غذایی برگها، سرشاخه ها و میوه های کهور در مقایسه با یونجه برای تغذیه دامها بسیار مطلوب و مفید است.
پوست درخت اغلب بعنوان یک سبزی در رژیم غذایی مردم برخی مناطق کاربرد دارد و گل آن در تولید عسل بسیار با ارزش است.
پوست درخت در چرم سازی، دباغی و تولید آدامس کاربرد دارد و در مواقع خشکسالی پوست پودر شده آن را با آرد مخلوط کرده و از آن کیک تهیه می کنند.
برای تثبیت شنهای روان بسیار موثر است و در مقابل طوفانهای شن که به طور دوره ای می وزند مقاومت می کند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چابهار در گفت وگو با خبرنگار ایرنا به اشاره به فواید درخت کهیر گفت: درختان و درختچه‏ های جنگلی موجود در چابهار جزو جنگل‏ های خلیج عمانی هستند که وسعت کل این جنگل‏ ها 2 میلیون و 130 هزار هکتار است.
عبدالغنی رئیسی افزود: این جنگل ها در جنوب کشور و در استانهای خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان وبلوچستان قرار دارند و آب و هوای حاکم براین جنگل‏ها نیمه استوایی است.
وی بیان کرد: از کل مساحت یاد شده 130 هزار هکتار آن فقط در شهرستان چابهار قرار دارد که به طور کلی درختان و درختچه‏ های جنگلی دراین منطقه به دو گروه گونه‏ های بومی و گونه ‏های وارداتی یا غیر بومی طبقه بندی می‏ شوند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چابهار مهمترین گونه های جنگلی را کهیر، چش، چگرد، حرا، گز، کلیر و تمبر هندی عنوان کرد و افزود: کهیر یکی از گونه های پرفایده این منطقه است که کاربردهای زیادی دارد.
وی ادامه داد: برگها در گونه کهیر دو بار شانه‏ ای با 2-3 جفت شانه ثانویه است که هریک از آنها شامل 6-12 جفت برگچه است.
رئیسی با بیان اینکه میوه کهیر نیام بدون بند و ناشکوفا است که دانه ها درون آن قرار دارد، خاطرنشان کرد: ارتفاع درخت به هشت متر و بیشتر هم می‏ رسد و خاصیت جست‏ دهی آن قابل توجه است و بعضاً پا جوش هم تولید می‏ کند.
وی به مصارف محلی کهیر در میان بومیان منطقه اشاره کرد و افزود: از این درخت اکثراً در تعلیف دامها استفاده می شود.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چابهار مصارف صنعتی و علمی کهیر را تولید چوب، ساختمان سازی، تهیه زغال مرغوب و معلوفه (میوه و برگ درخت) را از کاربردهای مهم این درخت عنوان کرد و افزود: مهمترین فایده کهیر بهبود سفره ‏های آب زیرزمینی است.
وی درباره مصارف و کاربردهای داروئی این گیاه گفت: پوست تنه کهور تلخ و با طعم تند و تیز و دافع کرم، مقوی و معالج جذام، اسهال خونی روماتیسم، برونشیت، آسم، بواسیر و ناراحتیهای روانی است.
وی بیان کرد: خاکستر آن را برای ازاله مو بر پوست می مالند و از گلهای کهور به عنوان ماده مقوی و پاک کننده در معالجه نارسایی های پوستی و همچنین برای جلوگیری از سقط جنین استفاده می کنند.
3043 **6081
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: رفع حصر لایحه شفافیت پوست جنگل خلیج فارس مواد غذایی هندوستان رفع حصر لایحه شفافیت امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۱۵۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای ۴ سال آتی مشکلی برای تامین آب سیستان و بلوچستان وجود ندارد

در گفتگوی ویژه خبری موضوع سیل اخیر در استان سیستان و بلوچستان مورد بررسی قرار گرفت و آقای بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب به سوالاتی پاسخ داد.

بزرگ زاده گفت: دو دسته از اقدامات در سیل اخیر انجام شد. اولا به منظور مدیریت سیلاب نیاز به زیرساخت داریم و طی سالیان گذشته اقداماتی مانند سدسازی باید انجام شود تا بتوانیم با کمک پروژه‌ها و سد‌ها پدیده‌های حدی اقلیمی را مدیریت کنیم. اما وجود سد‌ها هم کافی نیست و باید مدیریت سیلاب انجام شود. 

او افزود: در حوادث طبیعی اخیر، پهنه بارشی وسیعی داشتیم. کاری که سد‌ها به ویژه سد کهیر انجام دادند این بود که حجمی از سیلاب توسط آنها مهار شد. به عبارتی سیلاب‌های بالادست سد که بارش‌های اصلی آنجا بود را به تاخیر انداختند تا سیلاب‌های پایین دست به طور نسبی فروکش کند و بعد سیلاب‌های بالادست برسد. به معنای دیگر از هم افزایی دو پیک سیلاب جلوگیری شد.

بزرگ زاده ادامه داد: اقدام دیگری که از طریق سد‌ها انجام شد این بود که پیکسایی صورت گرفت. وقتی سیلی با شدت فراوان در یک رودخانه با حجم کم حرکت می‌کند، به یک باره در محدوده وسیع سد قرار می‌گیرد، فرصتی برای کاهش شدت آن پیدا می‌شود. به عنوان مثال دِبی ورودی به سد کهیر که بیش از ۹ هزار مترمکعب در ثانیه بوده، این دبی در لحظه خروج از سد، به ۱۵۰۰ مترمکعب در ثانیه کاهش پیدا کرد.

سخنگوی آب با اشاره به وقوع سیلاب در دیگر کشور‌ها گفت: این درحالی است که همین جبهه‌های بارشی در کشور عمان کشته داشته است و حتی کشور‌های مدرن مانند امارات نیز در خدمات زیرساختی با مشکل مواجه شده اند. اگر زیرساخت‌های پروژه‌ای و سد‌ها ایجاد نشده بود، فاجعه بزرگی رخ میداد. سد کهیر در همین دو سیلاب گذشته تمام هزینه‌هایی که برای آن شده بود را برگرداند.

او در خصوص ذخیره آب ناشی از سیلاب‌های اخیر گفت: عمدتا سد‌های سیستان و بلوچستان پر هستند و این آب الان باید برای مصارف مردم در بخش کشاورزی و شرب استفاده شود. در بلوچستان جنوبی از آب‌های سطحی و شیرین سازی آب دریا تامین آب انجام می‌شد، اما اکنون دیگر کمتر نیاز به این بخش وجود دارد و منطقه‌ای که تحت پوشش سد‌ها هستند برای دوره حدودا ۴ ساله مشکلی برای تامین آب شرب و کشاورزی وجود ندارد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی

دیگر خبرها

  • ساخت سد کهیر از زیر آب رفتن کنارک و ۳۰ روستا جلوگیری کرد
  • بر سر سفره بزرگ فقهی، کلامی و عقلی امام صادق (ع)نشسته‌ایم
  • (تصاویر) گزارش رسانه خارجی از قنات‌های تاریخی یزد
  • اهمیت توجه به «مخاطب مردمی» در تئاتر رضوی/ ماجرای علاقه به فوتبال
  • برای ۴ سال آتی مشکلی برای تامین آب سیستان و بلوچستان وجود ندارد
  • خطرناک‌ ترین استان در بحران فرونشست
  • کاهش تصدی گری دولتی و ارتقای بخش خصوصی لازمه رونق اقتصاد
  • تولید ۲۵۰ میلیون اصله نهال در کشور
  • سفره یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری
  • ظرفیت تولید آب شهرستان فردیس افزایش می‌یابد