Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-04@07:13:36 GMT

زیتون و آب * سید محسن حسینی

تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۴۶۹۳۸

زیتون و آب * سید محسن حسینی

زنجیره صاحبان نهالستان، باغداران، کارخانجات کنسرو و روغن کشی و بازرگانان مرتبط با زیتون از جمله فعالان کشت و صنعت زیتون در این همایش سخنان در خور توجهی برای گفتن داشتند.
البته اختلاف دیدگاه و نظر بین حلقه های مختلف زنجیره کشت و صنعت زیتون در بخش خصوصی با یکدیگر و نیز بین متولیان دولتی و بخش خصوصی با هم در بیان مسایل مختلف از جمله اولویت دادن به گونه های روغنی یا کنسروی زیتون در گلستان و توجه به سلیقه مصرف کنندگان و بازار محوری برای تعیین نوع گونه توسعه زیتون مشهود بود که این گوناگونی نظرات می تواند با جلسات هم اندیشی دیگر به وفاق و هم افزایی منجر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


نگارنده به دلیل اطلاع از مسایل آبی، از منظر آب به این همایش و مسایل مطروحه نگریسته و در راستای نیل به مقصود همایش 5 موضوع را قابل تامل می داند که امیدوارم ذینفعان و ذی مدخلان این میوه بهشتی و سرشار از برکت و شفا به آن توجه در خور عنابت فرمایند:
1- با توجه به وضعیت آب در گلستان که از چشم متولیان همایش و سخنرانان مخفی نماند، به نظر می آید انتخاب گونه های کم آب طلب تر زیتون و گونه هایی که تحمل بیشتری در مقابل تنش های آبی دارند، مناسب استان بوده و در صورت وجود چنین گونه هایی، لازم به نظر می رسد که نسبت به پیوند این گونه ها بر تنه درختان موجود و نیز توسعه زیتون در منطقه از این گونه ها صورت گرفته و در صورت نیاز به تحقیقات، مراکز تحقیقاتی استان و کشور نسبت به این مهم تسریع نمایند.
2- در همایش عنوان شد که در حال حاضر متوسط عملکرد زیتون آبی در گلستان حدود 4 تن است که البته به عوامل گوناگون بستگی دارد و در صورت آبیاری به میزان 10 هزار مترمکعب آب در هکتار، گونه های مناسب زیتون بیشترین عملکرد محصول (حدود 16 تن در هکتار) را خواهد داشت و البته میزان آبیاری حدود هفت هزار هکتار برای عملکرد حدود 12 تن در هکتار کافی دانسته شد.
با توجه به نبود منابع آب قابل توسعه در بخش کشاورزی، لزوم اجرای سیستم های آبیاری نوین برای افزایش راندمان آبیاری باغات زیتون و کاهش میزان آب موردنیاز موضوعی ضروری است که برخی سخنرانان به آن توجه کافی مبذول نمودند و لازم است از سوی باغداران و مسئولان مرتبط به جد مورد توجه قرار گیرد.
3- از موارد مورد تاکید همایش، لزوم افزایش سطح کشت زیتون در استان گلستان از 10 هزار هکتار موجود به 60 هزار هکتار بود؛ ذکر این نکته ضروری است که با توجه به اتمام سهم آب بخش کشاورزی از منابع آب زیر زمینی امکان توسعه از این منابع آب غیرممکن به نظر می رسد و در صورت ترجیح اقتصادی زیتون بر محصولات دیگر، لازم است از سطح زیرکشت محصولات آبی دیگر از منابع آب زیر زمینی مجاز کاسته شده و به جای آن باغات زیتون احداث شود. از جمله منابع آبی دیگر برای توسعه زیتون، می توان به جایگزین این محصول به جای زراعت در شبکه پایاب سدهای کوچک مخزنی و آب بندان های استان و نیز به شبکه پایاب سدهای بزرگ استان ( با لحاظ کلیه تمهیدات و هماهنگی های لازم) نیز اندیشید.
4- موضوع توسعه باغات زیتون در بخشی از اراضی شیبدار جنوب و جنوب شرقی گلستان که دارای طیف حرارتی مناسب زیتون هستند نیز از موارد مطروحه در همایش بود. با توجه به میزان بارندگی در اراضی مورد اشاره به نظر می آید به جای حدود 7 هزار متر مکعب در هر هکتار، بتوان نیاز آبی حدود یک هزار مترمکعب در هکتار را متصور بود.
این موضوع ضمن اینکه مواردی مثل کاهش سیل و حفاظت خاک را نوید می دهد، از طرف دیگر حاوی این هشدار نیز هست که به ازای هر 7 هکتار توسعه باغات در اراضی شیبدار، ناگزیر بیش از یک هکتار از اراضی در حال آبیاری بوسیله آبهای سطحی در دشت بدون آب خواهد ماند، لذا به جهت توسعه پایدار، انتخاب مناطق توسعه کشت زیتون در اراضی شیبدار بایستی با مطالعه بیشتر و هماهنگی بین متولیان بخش آب و بخش کشاورزی جانمایی شود که اجمالا و در نگاه کلی بنظر می آید بخشی از حوضه های آبریز خلیج گرگان و قره سو و زیر حوضه های مشرف بر سد در دست احداث نرماب، از حوضه های مناسب است.
حوضه آبریز اترک علیرغم موارد مثبت، از نگاه صاحب این قلم به دلیل منابع آبی سیلابی و نامطمئن در زمره مناطق توسعه باغات از جمله زیتون قرار نمی گیرد.
5- ایجاد تاسیسات شیرین سازی دریای خزر و احداث خط انتقال آب در حوضه آبریز اترک برای توسعه باغات زیتون نیز توسط رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان استان مطرح گردید که در صورت داشتن توجیه اقتصادی می تواند به یکی از بزرگترین فرصت های استان در امر توسعه سطح زیر کشت زیتون تبدیل شود.

* سید محسن حسینی - کارشناس مسائل آب
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: رفع حصر لایحه شفافیت اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی استان گلستان بخش خصوصی جنوب شرقی سیل رفع حصر لایحه شفافیت امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۴۶۹۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاه قرآنی و تفسیری رهبر معظم انقلاب با سخن و کلام ایشان عجین است

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری ظهر چهارشنبه در کنگره بین المللی اندیشه‌های قرآنی آیت الله خامنه ای و اجلاسیه اساتید معارف اسلامی سراسر کشور گفت: خداوند قرآن کریم را به گستره فراگیر همه زمان‌ها تا روز قیامت نازل کرده و امام هادی علیه السلام نیز در این خصوص فرمودند تازگی و طراوت قرآن کریم به دلیل آن است که خداوند این کتاب را تنها برای زمان و مردم خاصی نازل نکرده است.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عنوان کرد: باید از تمام افرادی که در برپایی کنگره بین المللی اندیشه‌های قرآنی آیت الله خامنه ای تلاش کردند قدردانی کرد و امام راحل و مقام معظم رهبری همواره بر این موضوع تاکید داشتند که باید در قرآن تامل و تدبیر کرد که در این صورت کلام وحی در انسان نفوذ کرده و اثر بخش خواهد بود.

آیت الله حسینی بوشهری ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در موضوعات مختلف رویکرد قرآنی دارند که البته این امر در قبل و بعد از انقلاب اسلامی متفاوت بوده و تفسیر آیات بر اساس شرایط هر دوره بوده است.

وی تاکید کرد: شیوه تفسیری آیت الله خامنه ای اجتهادی و قرآن به قرآن و مبتنی بر روایات و خرد و عقل است که برخی پژوهشگران نکات ظریفی در خصوص روش تفسیری رهبر معظم انقلاب بیان کرده اند.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: تدبیر و تامل در کلام وحی پیش از تلاوت آن دارای اهمیت است که در این راستا توجه به محکمات در کنار مشابهات باید مورد توجه کرد.

آیت الله حسینی بوشهری عنوان کرد: تفسیر قرآن کریم باید به نحوی باشد تا همگان آن را فهم و درک کنند و باید موضوعات مختلف اجتماعی مورد توجه باشد و صرفاً به احکام پرداخته نشود و رویکرد هدایتی و تربیتی در این عرصه مورد توجه باشد.

امام جمعه قم با بیان اینکه قرآن نسخه شفابخشی برای بشریت است افزود: تامل در قرآن کریم موجب خواهد شد زنگار از دل انسان برداشته شود و بستر لازم برای هدایت انسان فراهم گردد که در این صورت آدمی مشمول رحمت الهی نیز خواهد شد.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: نگاه قرآنی و تفسیری رهبر معظم انقلاب با سخن و کلام ایشان عجین است و در هر بیان ایشان از معارف قرآنی نشانه‌های دیده می‌شود.

کد خبر 6094253

دیگر خبرها

  • اهمیت توجه به «مخاطب مردمی» در تئاتر رضوی/ ماجرای علاقه به فوتبال
  • لزوم توجه به توسعه باغات زیتون در شهرستان رودبار
  • پوشش همایش پیرغلامان حسینی با تمام ظرفیت رسانه‌ای کرمان
  • توسعه نهالکاری در ۵۰ هکتار از تفرجگاه عینالی تبریز
  • رسانه‌ها پای کار بیست‌ویکمین همایش پیرغلامان حسینی باشند
  • نهال‌کاری در ۵۰ هکتار از اراضی تفرجگاه عینالی تبریز
  • اتمام رفع تداخلات اراضی در سیستان‌وبلوچستان
  • توسعه زیرساختها و توجه به تکنولوژیهای نوین در آموزش پزشکی
  • ابرپروژه مسکونی تهران در محله یاخچی آباد با ۱۰ هزار واحد ساخته می شود
  • نگاه قرآنی و تفسیری رهبر معظم انقلاب با سخن و کلام ایشان عجین است