Web Analytics Made Easy - Statcounter

سفیر و نماینده دایم جمهوری اسلامی ایران در ژنو با اشاره به تحریم‌های غیرقانونی آمریکا علیه ایران بعد از خروج از برجام گفت: این نگرانی وجود دارد که رویکرد غیرمسوولانه آمریکا و برخورد‌های یک‌جانبه و زورمدارانه هیات حاکمه این کشور با سایر کشورها، باعث بروز یک جنگ اقتصادی تمام عیار شود که خود می‌تواند تبعات ناگوار و غیرقابل پیش‌بینی امنیتی برای کل دنیا داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرگزاری ایسنا:اسماعیل بقایی، درباره بیانیه مطبوعاتی اخیر گزارشگر ویژه حقوق بشر راجع به نامشروع بودن تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران گفت: این بیانیه مطبوعاتی را آقای ادریس جزایری که گزارشگر ویژه سازمان ملل در خصوص اقدامات قهرآمیز یک‌جانبه است، منتشر کرد. مسوولیت و وظیفه‌ای که طبق مصوبات ذی‌ربط شورای حقوق بشر به این گزارشگر محول شده، بررسی و پیگیری آثار و تبعات اقدامات قهرآمیز یک‌جانبه بر بهره‌مندی افراد از حقوق انسانی آن‌ها است؛ منظور از اقدامات قهرآمیز یک‌جانبه هم عمدتا همین تحریم‌های اقتصادی و تجاری و بانکی است که برخی کشور‌ها خصوصا آمریکا به صورت یک‌جانبه و بدون اینکه حتی هیچ مبنا و توجیه همیشگی یعنی قطعنامه شورای امنیت داشته باشد، علیه کشور‌های دیگر اعمال می‌کنند. آقای جزایری به عنوان یک مرجع رسمی سازمان ملل و در مقام یک فرد مسوول و صاحب‌نظر در زمینه آثار چنین اقداماتی بر حقوق بشر، این بیانیه را صادر کرده است.

وی ادامه داد: گزارشگر ویژه اقدامات قهرآمیز یک‌جانبه و آثار آن بر حقوق بشر، یکی از گزارشگران موضوعی سازمان ملل است که از سپتامبر ۲۰۱۴ تاسیس شده و آقای ادریس جزایری که یکی از دیپلمات‌های مجرب و کهنه‌کار الجزایری است در سال ۲۰۱۵ به عنوان اولین گزارشگر این مسوولیت را عهده‌دار شد. تاسیس این پست گزارشگری موضوعی، نشان دهنده نگرانی فزاینده جامعه بین‌المللی نسبت به گسترش لجام گسیخته توسل به تحریم‌های یک‌جانبه از سوی معدودی از قدرت‌ها برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی بوده است.

لاهه

بقایی درباره جزییات بیانیه اخیر اظهار کرد: تمرکز اصلی بیانیه مذکور، اعلام عدم مشروعیت تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران و تاکید بر ظالمانه بودن آن‌ها است. گزارشگر ویژه، این تحریم‌ها را در واقع ناقض حقوق بشر شهروندان ایرانی به ویژه به دلیل محدود کردن دسترسی عادی به دارو و درمان دانسته است.

وی در پاسخ به این‌پرسش که بیانیه اخیر به این معناست که گزارشگر سازمان ملل، اقدام آمریکا را غیرقانونی می‌داند؟ تاکید کرد: در واقع همین‌طور است. در قاموس سازمان ملل تنها تحریم‌هایی واجد وصف قانونیت است (البته نه ضرورتا مشروعیت) که توسط شورای امنیت سازمان ملل و با رعایت قواعد و ضوابط مربوطه و از جمله رعایت اصول و اهداف منشور ملل متحد مصوب شده باشد. در رابطه با تحریم‌های اخیر، آمریکا مرتکب دو خبط بسیار بزرگ و بی‌سابقه شده است؛ اول این‌که اساسا هیچ مصوبه شورای امنیت برای چنین تحریم‌هایی وجود ندارد و دوم اینکه اساسا قطعنامه‌ای وجود دارد که صراحتا گفته است چنین تحریم‌هایی نباید اعمال شود.

سفیر و نماینده دایم جمهوری اسلامی ایران در ژنو در ادامه اظهار کرد: بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام به آن منضم شده است این تحریم‌ها نباید اعمال شود. این قطعنامه بر اساس ماده ۲۵ منشور ملل متحد، همه دولت‌های عضو را به حمایت از مفاد برجام فراخوانده است و همان‌طور که می‌دانید لغو تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا یکی از مفاد کلیدی برجام است. به عبارت دیگر بازگرداندن تحریم‌های یک‌جانبه‌ای که طبق برجام متصل به قطعنامه ۲۲۳۱ لغو شده است، هم نقض عهد است و با اصل احترام به توافقات چندجانبه مباینت دارد و هم خلاف قطعنامه شورای امنیت است.

وی در پاسخ به این پرسش که به عبارتی، گزارشگر سازمان ملل متعرض خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام شده است؟ گفت: ببینید گزارشگر ویژه اقدامات قهرآمیز، این‌گونه تحریم‌های یک‌جانبه را از حیث آثار و تبعات زیان‌باری که بر حقوق بشر شهروندان کشور‌های هدف دارند مورد توجه قرار می‌دهد. اما طبیعی است در گام اول وی لاجرم باید "یک‌جانبه بودن" و "قهرآمیز بودن" چنین اقداماتی را احراز کند. از همین منظر، گزارشگر ویژه صراحتا ناموجه بودن و نامشروع بودن تحریم‌های یکجانبه آمریکا را برجسته کرده است، چراکه به اذعان همگان جمهوری اسلامی ایران تعهدات برجامی خود را تمام و کمال اجرا کرده و هیچ بهانه و دلیلی برای خروج یک‌جانبه آمریکا وجود نداشته است. در واقع گزارشگر ویژه از این لحاظ چیز جدیدی نگفته است بلکه نسبت به واقعیتی که همه می‌دانند صحه گذاشته است و آن غیرقانونی بودن خروج آمریکا از برجام به بهانه نقض صریح و فاحش یک قطعنامه اجماعی شورای امنیت است.

بقایی ادامه داد: گزارشگر، در بخشی از بیانیه خود صراحتا اعمال مجدد تحریم‌های آمریکا متعاقب خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام را "نامشروع" می‌داند و این نکته را برجسته می‌کند که قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام به آن پیوست شده است با اجماع همه اعضای شورا و از جمله خود آمریکا به تصویب رسیده و حال آمریکا حتی نسبت به تصمیم خودش هم بی‌اعتنایی کرده است. گزارشگر با اشاره به مخالفت هر چهار عضو دیگر دایم شورای امنیت و در واقع قاطبه کشور‌ها با اقدام آمریکا، تاکید می‌کند که تردیدی در نامشروع بودن اقدام آمریکا وجود ندارد. به نظر وی تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا نه مبنای شورای امنیتی دارد، نه هدف و مقصود مشروع و قانونی دارد و نه اصل تناسب را رعایت کرده است. مضاف اینکه این تحریم‌ها ناقض حقوق بشر شهروندان ایرانی است.

وی تاکید کرد: حوزه مسوولیت و مندیت گزارشگر ویژه اقدامات قهرآمیز یک‌جانبه، تمرکز بر تبعات و آثار منفی این‌گونه اقدامات بر بهره‌مندی شهروندان عادی از حقوق اساسی انسانی است، اما در این قضیه خاص، مشخص است که رفتار غیرمسوولانه آمریکا در بی‌اعتنایی به قواعد و مقررات بین‌المللی و خروج از یک توافق چندجانبه، همه را نگران کرده است. به همین دلیل است که گزارشگر در بیانیه‌اش از تلاش جامعه بین‌المللی و از جمله اتحادیه اروپا برای مقابله با آنچه که "قلدری اقتصادی" می‌نامد استقبال کرده و مثلا تصویب قانون انسداد اتحادیه اروپایی (blocking statute) را گام مهمی در حمایت از شرکت‌های اروپایی در برابر تحریم‌های آمریکا دانسته و از آن تقدیر کرده است.

سفیر و نماینده دایم جمهوری اسلامی ایران در ژنو افزود: این را هم بگویم که در رابطه با تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران، آقای جزایری قبلا هم در ژانویه ۲۰۱۶ بیانیه‌ای صادر کرده بود و از اجرایی شدن برجام و لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران استقبال کرده بود، اما هم‌زمان از اقدام آمریکا در تحریم چند شخص حقیقی و حقوقی ایرانی به بهانه موشکی ابراز نگرانی کرده بود؛ بنابراین به نظر می‌رسد این گزارشگر موضوعی در موضع‌گیری خود نسبت به برجام و تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا یک رویکرد اصولی مسبوق به سابقه دارد.

بقایی در پاسخ به این پرسش که این بیانیه مخاطب یا مخاطبان خاصی را مدنظر دارد؟ گفت: گزارشگر، این بیانیه را در ایفای وظیفه و مسوولیت قانونی خود صادر کرده است و قاعدتا هم مخاطب عام را مدنظر داشته است کما اینکه خودش هم از عدم توجه کافی رسانه‌ای به موضوع تحریم‌های یک‌جانبه و آثار و تبعات آن‌ها بر حقوق بشر شهروندان کشور‌های هدف ابراز نارصایتی کرده است و هم مخاطب خاص یعنی دولت‌ها و ساز و کار‌های حقوقی و حقوق بشری ملل متحد را در نظر داشته است. علی‌القاعده همه طرف‌هایی که مدعی حمایت از حقوق بشر هستند باید نسبت به تحریم‌های غیرقانونی آمریکا که تعمدا برای ایذای شهروندان و جمعیت غیرنظامی طراحی شده‌اند واکنش نشان دهند و بی‌تفاوت نباشند.

وی در پاسخ به این‌که این بیانیه به منزله موضع مجموعه ساز و کار‌های حقوق بشر سازمان ملل متحد است؟ اظهار کرد: فکر می‌کنم این گزارش می‌تواند مبنایی برای بخش‌های مربوطه سازمان ملل جهت کار جدی‌تر برای منع تحریم‌ها و سایر اقدامات یک‌جانبه باشد که صریحا در روابط بین‌الملل منع شده و با فلسفه ایجاد سازمان ملل مغایر است. اما تا جایی‌که من اطلاع دارم تاکنون هیچ یک از گزارشگران موضوعی دیگر یا سایر مراجع حقوق بشری سازمان ملل در خصوص تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا موضعی نگرفته‌اند که خب جای سوال جدی دارد.

این مقام ایرانی در پاسخ به این پرسش که انتصاب گزارشگر جدید برای وضعیت حقوق بشر ایران تا چه اندازه در انتشار این بیانیه موثر بوده است؟ گفت: این سوال را باید از خود گزارشگر بپرسید. هر کسی می‌تواند تحلیل خاص خود را داشته باشد، اما آنچه روشن است این است که کسی یا مرجعی نمی‌تواند مدعی دلسوزی برای حقوق بشر شهروندان ایرانی باشد و هم‌زمان با عمل یا بی‌عملی خود یا سکوت خود، به نوعی تایید کننده اقدامات غیرقانونی و ضد انسانی هیات حاکمه آمریکا علیه ملت ایران باشد. گزارشگر ویژه اقدامات قهری، در ایفای وظیفه و مسوولیت قانونی‌اش، به صورت مستقل اقدام به صدور این بیانیه کرده است. قطعا انتظار می‌رفت و می‌رود که بقیه ساز و کار‌های حقوق بشری سازمان ملل خصوصا گزارشگران موضوعی مثل گزارشگر حق توسعه، حق غذا و ... هم در رابطه با تحریم‌های غیرقانونی و غیرانسانی آمریکا علیه مردم ایران، سکوت پیشه نکنند. البته می‌دانیم که متاسفانه بخش عمده ساز و کار‌های حقوق بشری سازمان ملل در رابطه با ایران به نحوی تعبیه شده‌اند که صرفا روایت آمریکایی‌ها از موضوع حقوق بشر در ایران را ترویج و بازگویی می‌کنند.

بقایی درباره تاثیر این بیانیه بر روند تحریم‌های یک جانبه آمریکا گفت: این بیانیه هشدار شجاعانه‌ای است به جامعه بین‌المللی که سوء استفاده آمریکا از ابزار تحریم اقتصادی برای تحمیل و ارعاب را جدی بگیرند. تعداد کشور‌هایی که به نوعی تحت تحریم‌های یک‌جانبه قرار دارند به ۴۰ کشور بالغ می‌شود به نحوی که بیش از یک سوم جمعیت دنیا در معرض این‌گونه اقدامات قهرآمیز اقتصادی و تجاری قرار دارند. این نگرانی وجود دارد که رویکرد غیرمسوولانه آمریکا و برخورد‌های یک‌جانبه و زورمدارانه هیات حاکمه این کشور با سایر کشورها، باعث بروز یک جنگ اقتصادی تمام عیار شود که خود می‌تواند تبعات ناگوار و غیرقابل پیش‌بینی امنیتی برای کل دنیا داشته باشد.

وی درباره اثرگذاری مثبت چنین بیانیه‌هایی اظهار کرد: می‌گویند طولانی‌ترین و مهم‌ترین سفر‌ها هم با یک گام کوچک اولیه شروع می‌شود. از این حیث بیانیه گزارشگر ویژه را باید به عنوان یک قدم نخست در مسیر صحیح به فال نیک گرفت، اما در عمل هرگونه تحولی نیازمند مشارکت و هم‌افزایی همه سازوکار‌های ذی‌ربط سازمان ملل و مطالبه‌گری جمعی دولت‌ها خصوصا کشور‌هایی که در گذشته و حال در معرض تحریم‌های یک‌جانبه بوده و هستند، می‌باشد.

منبع: فردا

کلیدواژه: بیانیه مطبوعاتی گزارشگر ویژه حقوق بشر تحریم های آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۴۸۴۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنبش های دانشجویی اخیر ریشه در فطرت های بشری دارد

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله محسن اراکی شامگاه دوشنبه در تجمع مردم قم به منظور گرامیداشت رزمنده شهید حاج طالع یوسف اف و حمایت از ۵ هزار شیعه زندانی در آذربایجان بیان کرد: حاکمان کشورهای اسلامی بدانند با جنبش و حرکت مقاومت اسلامی بنیاد استکبار برچیده می شود و ایران اسلامی با آمریکا دشمن است و از این مسیر عقب نشینی نمی کند.

عضو مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: ملت مسلمان ایران رژیم شاه را سرنگون و در برابر رژیم بعث ایستادگی کرد و امروز شاهدیم که راهپیمایی میلیونی اربعین ظهور و بروز کرده و این سیل بنیان کن دشمنان اسلام را از میدان به در خواهد کرد و همین جریان، طاغوت مصر و لیبی و یمن را از میان برداشت و اگر حاکمان راه را برای ملت ها باز کردند و صدای ملت ها علیه آمریکا بلند شد در این صورت ملت ها از این حکومت ها پیروی می کنند و گرنه مقاومت اسلامی سرانجام صدام و حسنی مبارک را برای آنان رغم می زند.

آیت الله اراکی بیان کرد: منطقه قفقاز همچنان خاستگاه مردان بزرگ است و رزمندگان این منطقه همواره پیشتاز بودند و ما از شهدای بزرگ آذربایجان تجلیل می کنیم که جان خود را در مسیر ارزش های اسلامی، قرآن و کشور آذربایجان فدا کردند.

وی با بیان اینکه دنیا باید بداند روزگار امروز روزگار مقاومت است افزود: دوران ستمگری ها و جنایتگری های بی پاسخ استکبار جهانی علیه ملت ها به پایان رسیده است.

آیت الله اراکی گفت: ما به رژیم اشغالگر قدس و جنایتکاران صهیونیسم عالم می گوییم آن دوران که شما ملت ها را می کشتید و سینه مستضعفان را له می کردید گذشته و امروز روز بیداری ملت ها است.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: روزی به سفیر عربستان گفتم اگر پادشاه کشور شما پرچم وحدت امت اسلام را برافراشته کند همه ما گرد او جمع خواهیم شد که این امر هم به سود دنیا و هم اخرت شان است.

آیت الله اراکی بیان کرد: امروز سران برخی از کشورهای منطقه باید با ملت های خود همراه شوند که در غیر این صورت روزی خواهد رسید که همین امت ها، آنان را سرنگون می کنند.

آیت الله اراکی با بیان اینکه نهضت مقاومت از ایران اسلامی آغاز شد اما در این نقطه باقی نماند گفت: تفکر مقاومت امروز از مرزهای ایران اسلامی عبور کرده و اروپا و آمریکا را هم در نوردیده است.

وی با اشاره به تجمعات دانشجویی در حمایت از غزه ابراز داشت: دشمنان امروز می گویند جنبش دانشجویی اخیر کار ایران است اما نمی فهمند که این خیزش ریشه در فطرت های بشری است که علارغم همه کار رسانه ای دشمن برای سر پوشاندن بر جنایت ها اما آنان این حقایق را فهمیدند و وجدان های بشری بیدار شده و بشریت خیزش جدیدی پیدا کرده است.

وی گفت: دوران جهل و خواب و غفلت ملت ها به سر آمده و امروز دوران بیداری ملت ها است.

وی افزود: پیروزی از آن جنبش حماس و جبهه مقاومت فلسطین است و آنان نباید در برابر رژیم اشغالگر قدس کوتاه بیایند که این چنین نیز نخواهد بود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: سران مقاومت اسلامی در درون غزه پیام دادند که ما در برابر رژیم اشغالگر قدس کوتاه نخواهیم آمد که باید به این مبارزان درود فرستاد.

وی گفت: جریان حمایت از مقاومت امروز در ۸۰ دانشگاه آمریکا به راه افتاده است و وجدان های بشری بیدار شده است.

کد خبر 6092622

دیگر خبرها

  • واکنش گزارشگر سازمان ملل به خشونت پلیس آمریکا علیه دانشجویان
  • کنعانی: بیانیه‌های تکراری، هیچ حقی برای دولت کویت در مورد «آرش» ایجاد نخواهد کرد
  • بیانیه ۵ زبانه تشکل‌های اسلامی دانشگاه شهید باهنر کرمان پیرامون حوادث دانشگاه‌های آمریکا
  • انتقاد کره شمالی از تحریم‌های اخیر آمریکا علیه ایران
  • نگرانی گزارشگر سازمان ملل درباره تعلیق دانشجویان معترض در آمریکا
  • رئیسی: دولت با شیوه سه جانبه‌گرایی تعیین حقوق کارگران موافق است
  • دولت با شیوه سه جانبه‌گرایی تعیین حقوق کارگران موافق است
  • جنبش های دانشجویی اخیر ریشه در فطرت های بشری دارد
  • تحلیل عباس عبدی از اعتراضات دانشجویی در آمریکا: از این تنور نانی برای اصولگرایان محترم پخته نمی‌شود، بهتر است فکر دیگری کنند
  • وحشت بلومبرگ از قدرت ائتلاف‌سازی ایران