Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-09@06:01:24 GMT

مساجد هم بی‌صاحب هستند و هم صاحب بسیار دارند

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۵۱۳۴۹

مساجد هم بی‌صاحب هستند و هم صاحب بسیار دارند

به گزارش ایکنا از قزوین، میزگرد «ضرورت مدیریت ذوابعاد در مساجد» با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی قابل امام جماعت موقت قزوین و مسئول امور مساجد استان، حجت‌الاسلام سید مصطفی مجیدی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین و حجت‌الاسلام ذکایی از بسیج مساجد استان در خبرگزاری بین‌المللی قرآن - ایکنا برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در این میزگرد ضمن آسیب‌شناسی از روند فعالیت‌های مساجد در شهر قزوین به بررسی زوایای مختلف جذب و حضور حداکثری جوانان پرداخته و راهکارهای مناسب برای نیل به این منظور پیشنهاد شد.
تفصیل و مشروح گفت‌وگوهای این میزگرد در ذیل آمده است.

ایکنا: یکی از مهم‌ترین سؤالات و دغدغه‌های موجود در سطح مساجد وجود متولیان و مسئولان متعدد از سازمان‌های مختلف برای پیگیری هر کدام از بخش‌هاست. به نظر شما این تعداد مسئول در عملکرد مثبت و تأثیرگذار مساجد آسیب‌زننده نیست؟

حجت‌الاسلام علی قابل: آموزش اخلاق، امور زندگی و مسائل جامعه، مشورت و شور در حوزه امور مختلف شهر و کشور و دیگر امور را می‌توان در مسجد برنامه‌ریزی کرد اما در حال حاضر فردی که بتواند تمامی این پتانسیل‌ها را به‌صورت یکجا داشته باشد را نداریم ازاین‌رو مدیریت هر کدام به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به بخش‌های مختلف سپرده شده است با این‌حال تعدد بیش‌ازحد نیز پسندیده و قابل‌قبول نیست چرا که باعث سردرگمی و وجود تناقض‌ها و حتی موازی کاری‌هایی خواهد شد.

حجت‌الاسلام سید مصطفی مجیدی: در مباحث مدیریتی قوانین بالادستی، مساجد هم بی‌صاحب هستند و هم خیلی صاحب دارند و هر دو تعریف درست است. ما به قانون جدید و پویا و جامعی در بحث مسجد نیازمند هستیم تا بر طبق آن عمل شود تا مدیریت مساجد از شکل چندگانه آن خارج و موجب رونق هر چه بیشتر آن‌ها شود.
اگر بتوانیم هدف‌گذاری درست در خصوص کارکردهای مسجد و توقع خود از آن را به‌درستی تعریف کنیم می‌توانیم وظایف نهادها و دستگاه‌های مختلف متولی را متناسب با آن یکسان‌سازی کرده و از بروز اختلاف در آن جلوگیری نمود.

ایکنا: یکی از مهم‌ترین قسمت‌های مساجد فعال را شاید بتوان پایگاه‌های بسیج مساجد عنوان کرد که همواره زمینه و بستر فعالیت و پویایی را در مساجد ایجاد می‌کنند. چگونه می‌توان پیوند بین بسیج و مسجد را پررنگ‌تر از آنچه هست، کرد؟

حجت‌الاسلام علی قابل: پایگاه‌های بسیج ارتباط خوبی با مساجد دارند چرا که مبنا بر تعامل هر چه بیشتر و استفاده از ظرفیت‌های یکدیگر در این حوزه است اما در برخی از مساجد این تعامل گاهی کم‌رنگ می‌شود و اختلافاتی هم به سبب آن به وجود می‌آید. اگر امام جماعت، مسئولان بسیج و هیئت‌امنا در خصوص میزان وظایف خود و دیگر ارکان آن بدانند دامنه این اختلافات هم کاسته خواهد شد چرا که بسیاری از مشکلات ناشی از این عدم اطلاع نسبت به وظایف یکدیگر است لذا جلسات هم‌اندیشی یا هم باید گسترش بیشتری یابد.

حجت‌الاسلام سید مصطفی مجیدی: نقیصه‌ای که در پایگاه‌های بسیج با هیئت‌امنا و ائمه جماعات گاهی دیده می‌شود ناشی از تفاوت تعریف کارکرد مسجد در نزد هر کدام از آن‌هاست و نمی‌توان با جلسات مختلف این فاصله را کامل از بین برد چرا که بار دیگر به وظایف و برنامه‌ها سلیقه افراد سپرده می‌شود اگر این 3 گروه توانستند با هم تعامل کرده و اهداف مشترک در مسجد داشته باشند بی‌شک اتفاقات بسیار مهم و کارگشایی در دامن مسجد رخ خواهد داد و آن مسجد موفق خواهد بود لذا باید اهداف یکسان‌سازی شود.

حجت‌الاسلام ذکایی: سپاه و بسیج به‌عنوان نهادی که در کنار دیگر نهادها قرار دارد همواره تلاش می‌کند تا امر تربیتی در بستر مسجد رخ دهد. پایگاه‌های بسیج مساجد رابط ما با مساجد هستند.
برای حل شکافی که گاه در برخی از مساجد و پایگاه‌های بسیج دیده می‌شود جلسات متناوبی با حضور فرماندهان پایگاه‌ها، ائمه جماعت و هیئت‌امنا به‌منظور تعامل هر چه بیشتر آن‌ها با هم برگزار می‌شود و مباحث مختلف به‌صورت تخصصی به این منظور در آنجا مطرح و مورد بررسی قرار می‌گیرد.

ایکنا: از مهم‌ترین طرح‌های بسیج مساجد برای ایجاد نقطه مشترک بیشتر بین جوانان بسیجی با ساحت مسجد بفرمایید.

حجت‌الاسلام ذکایی: طرحی به نام طرح «شهید بهنام محمدی» با محوریت مسجد پایه‌ریزی شده است که طی آن در هر مسجد 3 مربی آموزش‌های لازم را گذرانده و در این طرح حاضر خواهند شد
این طرح به‌عنوان یکی از مهم‌ترین طرح‌های بسیج، نقطه پیوند 3 ضلع مسجد، مدرسه و منزل برای ایجاد هم‌افزایی هر چه بیشتر میان بسیج و آموزش‌وپرورش و تقویت آن است لذا از هر مسجد دو یا سه بسیجی برای یاری اولیاء و کادر آموزشی مدرسه در کارهای تربیتی حاضر خواهند شد تا در نتیجه فعالیت‌های جمعی آن‌ها و حرکت همسوی ین 3 ضلع مهم نوجوان تراز انقلاب اسلامی با ویژگی‌هایی چون عالم و اهل فکر، مهذب و دین‌مدار، انقلابی و آگاه و کارآمد و توانمند در بستر مسجد به‌عنوان کانون جوشان انقلاب اسلامی تربیت شوند.
نقش‌آفرینی مساجد برای تقویت گفتمان سازی انقلاب و انس بیشتر جوانان با مسجد در بستر این طرح تربیتی گنجانده‌شده و از سال تحصیلی آینده با پوشش یک‌میلیون دانش‌آموز این طرح آغاز و تا ۷ سال ادامه خواهد داشت.
تأکید مسئولان امر بر برگزاری حلقه‌های صالحین در مساجد است لذا طرح «شهید بهنام محمدی» را شاید بتوان ادامه طرح حلقه‌های صالحین با محوریت مسجد عنوان کرد.

ایکنا: فعالیت نهاد امور مساجد در استان به دنبال چیست و مهم‌ترین اهداف و سازوبرگ آنچه مواردی است؟

حجت‌الاسلام علی قابل: حکم مسئولیت امور مساجد که در سال گذشته توسط آیت‌الله عابدینی نماینده ولی‌فقیه به بنده داده شد نیازمند نیروها و امکاناتی در این مسیر هستیم اما وظیفه مندیم برای ساماندهی ائمه جماعت و آموزش‌هایی برای این مسئولیت خطیر، تعامل با ارگان‌های مختلف، رفع کمبودهای مساجد، طرحی در حال انجام در مساجد استان است که طی آن برای هر مسجد در کنار امام جماعت یک معین نیز گذاشته می‌شود تا در صورت نبود به امر مسجد و نماز خللی وارد نشود، تنظیم شناسنامه‌ای برای تجمیع اطلاعات مساجد، تقویت ائمه جماعت تا بتوانند متناسب با نیازهای روز گام بردارند و از آن‌ها غافل نباشند.

ایکنا: طریقه انتخاب هیئت‌امنا در مساجد به چه صورت است؟ سهم سازمان اوقاف و امور خیریه در این انتخاب چه میزان است؟

حجت‌الاسلام سید مصطفی مجیدی: در بحث هیئت‌امنا قانون وجود دارد اما در طریقه انتخاب آن‌ها در قانون نواقصی وجود دارد چرا که یک قانون دُور در انتخاب آن‌ها رخ می‌دهد. سازمان اوقاف و امور خیریه در انتخاب آن‌ها رأساً هیچ‌کاره است و تنها متولی تائید صلاحیت هیئت‌امنا طی استعلامات چندگانه است و حکم آن‌ها را تائید کند. در حوزه نرم‌افزاری فرهنگی مسجد اوقاف براساس قانون حق دخالت ندارد. ما برای ساماندهی این وضعیت پیشنهاد دادیم ائمه جماعت هیئت‌امنا را به امور مساجد استان معرفی کنند تا در صورت تائید اداره اوقاف مراحل بعدی را طی کند اما این طرح یک نسخه کوتاه‌مدت و بین بخشی است. باید موضوع انتخاب هیئت‌امنا و امام جماعت مساجد در یکجا تعریف شود اما در حال حاضر در چند دستگاه متولی این امر هستند که نمی‌توان تصمیمات کارشناسی دراین‌باره گرفت چرا که مسئولیت بخشی با ماست و بخشی خیر لذا این موضوع آسیب‌زننده است.
نبود این قوانین و ممیزی‌ها در انتخاب هیئت‌امنا و خدام موجب شده تا در برخی مواقع انتخاب افراد برای این مسئولیت گاهی موروثی شود و حتی گاهی تغییر یک هیئت‌امنای مسجد به‌اندازه تغییر یک وزیر طول کشیده و دردسرهای خاص خود را دارد.

ایکنا: به نظر می‌رسد تربیت مدیر مسجدی در سطح مساجد یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای ایجاد وفاق و همدلی بیشتر در مسجد و ایجاد ارتباط بین تولیت مسجد با نسل جوان است. آیا این شیوه تربیتی را کاربردی می‌دانید؟

حجت‌الاسلام علی قابل: حوزه‌های علمیه باید مدیر مسجدی را تربیت دهد و با آموزش‌های لازم را به آن‌ها بدهد جرقه اینکه طلاب حوزه‌های علمیه باید جدای از مباحث دروس حوزوی به سمت فراگیری مباحثی چون جامعه‌شناسی، روانشناسی و مشاوره بروند، زده‌شده است و گروه‌های زیادی در این حوزه وارد شده‌اند بحث معین را در مساجد آغاز کرده‌ایم.

حجت‌الاسلام سید مصطفی مجیدی: زمانی می‌توان از حضور طلاب ارزشمند دوره‌دیده بهره برد که بستر حضور مردم را پررنگ کنیم تا خروجی آن بیشتر شود.
این تصور اشتباه است که تمام نواقص موجود در مساجد را به هیئت‌امنا و امام جماعت و خدام آن محدود کنیم چرا که به نقش نمازگزار در این میان کمتر پرداخته‌شده است. به‌راستی نمازگزاران مسجد چه میزان مطالبه گر هستند و خواهان تحرکات اجتماعی از بستر مسجد هستند؟

ایکنا: علل موفقیت و یا عدم موفقیت مساجد در جذب نوجوانان و جوانان برای حضور پرشور در مسجد چه مواردی می‌تواند باشد؟

حجت‌الاسلام علی قابل: یکی از مهم‌ترین ارکان مسجد امام جماعت آن است که باید به‌مثابه یک پزشک عمومی اطلاعات کلی و بروز و جامعی از امور روزمره جامعه بداند و بتواند نیروها را در مسجد ساماندهی و هدایت کند اما در حال حاضر ما در مسجد بیشتر امام جماعت نماز داریم که فقط اقامه نماز جماعت را در برنامه خود دارد و در بخش‌های دیگر ضعیف است ازاین‌رو باید آموزش‌های لازم به ائمه جماعت مساجد داده شود تا از این بستر بتوان نهایت بهره‌برداری شود.

حجت‌الاسلام سید مصطفی مجیدی: دلیل رونق مسجد در ابتدای انقلاب این بود که اکثریت خواسته‌های مردم با توجه به رسالت ذاتی مسجد در این محیط رفع‌ورجوع و حل می‌شد اما بعد از ساختارمندی نظام انقلاب اسلامی ادامه این خدمات در مسجد به‌طورکلی جمع شد و خیل جمعیت نیز کاهش پیدا کرد.
امروز هم می‌توان بسیاری از خدمات می‌توان در مسجد ارائه شود از جمله اقدامی که کمیته امداد امام خمینی(ره) انجام داد و در طرحی به نام امداد محله با محوریت مسجد اجرا نمود که با این طرح دو اتفاق خوب افتاد اول آنکه خیران محله شناسایی و زمینه حضور بیشتر آن‌ها را در مسجد محل ایجاد کرد و دوم آنکه افراد تحت پوشش نیز در فضای مسجد ساماندهی و مشکلات آن‌ها حل می‌شود. نظیر چنین اقداماتی را می‌توان در دامن مسجد پی‌ریزی کرد.
لذا پیشنهاد می‌شود حوزه‌هایی که می‌توان خدمات آن را در مسجد داشت را بار دیگر پیوند به مسجد بخورند تا کارکردهای اجتماعی مسجد بار دیگر احیاء شود.

حجت‌الاسلام ذکایی: شاید بتوان علل پررنگ بودن فعالیت جوانان را در برخی از مساجد در داشتن برنامه‌های متنوع و متناسب با نیازهای جوانان، پاسخگویی به سؤالات جوانان و شیوه‌های تبلیغ، وجود هیئت‌امنا و مسجدبان های که افراد را از مسجد زده نمی‌کند، عنوان کرد.
ارتباط عمیق و منعطف امام جماعت با نمازگزاران و وقت گذاشتن برای این ارتباط خارج از چارچوب وقت اقامه نماز که بی‌شک این ائمه جماعت می‌توانند در ترویج هر چه بیشتر فرهنگ نماز مؤثرتر و موفق‌تر باشند، مردم پذیرای امام جماعتی هستند که با وی بتوانند ارتباط‌گیری داشته باشند و امام جماعت تحمیلی را قبول ندارند.

ایکنا: سخن آخر؟

حجت‌الاسلام علی قابل: ما گنجینه ارزشمندی به نام مسجد داریم که نمی‌توانیم بهره‌برداری خوب و کاملی از آن داشته باشیم. برای ارتقاء کارکرد و بازگشت مساجد به جایگاه اصلی خود که در تعابیر رهبر معظم انقلاب به‌عنوان مسجد در تراز انقلاب اسلامی تأکید می‌شود، باید چند اتفاق مهم رخ دهد که از جمله اولویت دارترین و مهم‌ترین آن می‌توان به اصلاح قانون به‌صورت مدون و جامع از سویی و تعاون و همکاری همه دستگاه‌های متولی امر مسجد و رسیدن دولتمردان به یک اتفاق جمعی و هزینه کردن برای تقویت آن از سوی دیگر اشاره کرد تا بتوانیم در سایه این تصمیمات یک فرهنگ‌سازی عمومی در خصوص مساجد و جایگاه آن را ایجاد و عناصر لازم برای آن را به کار بگیریم.

حجت‌الاسلام سید مصطفی مجیدی: از بزرگی شنیدم در سفر چند سال قبل نخست‌وزیر مالزی به ایران وی بعد از عبور از مسیر فرودگاه تا محل اقامت خود از مسئولان کشورمان پرسیده بود که اگر کشور شما اسلامی است چرا مسجد ندارید؟ همه متعجب از این سؤال شده و پاسخ داده بودند که مسجد در تهران بسیار است و در طول مسیر نیز صدها مسجد وجود داشت. وی گفت در مالزی مسجد محور همه اتفاقات است و همه‌چیز از ورزشگاه گرفته تا سالن اجتماعات و مراکز فرهنگی و امثال آن بر حول مسجد ساخته می‌شود.
این همان چیزی است که باید باشد و مسجد به‌عنوان محور همه فعالیت‌های قرار بگیرد اما در حال حاضر در ساختار شهرسازی کشورمان ما همه‌چیز را از مسجد دور کرده ‌و آن را در حاشیه قرار داده‌ایم.

حجت‌الاسلام ذکایی: در استان 349 مسجد فعال وجود دارد اما مساجد جوان گرا و دارای اهداف و برنامه‌ریزی مدون در سطح قزوین بسیار اندک و به‌اندازه انگشتان دست است.

جایگاه والای مسجد بر کسی پوشیده نیست اما نیاز است این موضوع برای جوانان بیش از گذشته روشن و زمینه آگاه‌سازی آن‌ها نسبت به این ظرفیت‌ها وجود دارد. در انتخاب هیئت‌امنا و یا امام جماعات باید رودربایستی را کنار گذاشت تا افراد لایق انتخاب‌شده و در نتیجه آن رونق مسجد بیشتر و پررنگ‌تر از همیشه شود.
میز خدمت مسئولان را می‌توان در بستر مسجد برای مطالبه گری و ایجاد زمینه‌ای برای پاسخگویی مسئولان نسبت به عملکرد خود در مقابل مردم از جمله اقداماتی است که می‌توان در بسیج مساجد پیگیری کرد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۵۱۳۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای: قاضی نباید از مشورت کردن با صاحب‌نظران و اهل فن اجتناب کند

به گزارش قدس آنلاین، حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای طی سخنانی در مراسم تحلیف قضات جدیدالورود دستگاه قضائی، ضمن اشاره به جایگاه رفیع قضات در جامعه، اظهار کرد: گرانبهاترین و ارزشمندترین سرمایه ما در قوه قضائیه، قضات و کارکنان هستند؛ اگر خدای‌ناکرده به این سرمایه خدشه‌ای وارد شود، با تجویز و تجهیز بالاترین و بهترین ابزار و امکانات نیز تحقق کامل و جامع قضای اسلامی میسر نخواهد بود.

رئیس دستگاه قضا بیان داشت: ما در قوه قضائیه موظفیم به «حکم به حق»، «حکم به عدل و قسط» و «حکم به ما اَنزَل الله».اگر غیر از این باشد، در ردیف کافران یا ظالمان هستیم و اگر منطبق با این باشد، در مرتبه عمل به کارِ خداوند و انبیا هستیم؛ در اینجا مرز خیلی دقیقی وجود دارد؛ فی‌المثل، قاضی ما باید حکم کند میان شاکی و مشتکی‌عنه؛ یعنی کسانی که نسبت به عملشان علم دارند، اما قاضی ما در مقام قضاوت نسبت به اعمال آن‌ها علم ندارد؛ اینجا کار آسان نیست؛ چه کنیم که در این منصب، از مجرای عدل خارج نشویم و به قسط حکم کنیم؟ گاهی نیز فرد شاکی و یا تظلم‌خواه ممکن است فردی باشد که در جهات مختلف زندگی‌اش، اهل لغزش و مشکل است، آیا در اینجا ما حق داریم که مِن‌غیرِحق در خصوص وی حکم کنیم؟

قاضی‌القضات تاکید کرد: برای قضاوت در مدار حق و عدل و قسط و مااَنزَل‌الله، باید ابتدا به خودمان و نفس‌مان مسلط باشیم؛ اگر خدای‌ناکرده تابعِ هواهای نفسانی شدیم و یا تحت نفوذ دیگران قرار گرفتیم، در آن صورت، برای ما که در منصب خطیر قضاوت هستیم، چالش‌های عدیده‌ای ایجاد می‌شود.

رئیس قوه قضائیه بیان داشت: ما در دستگاه قضائی و به‌طور ویژه در معاونت منابع انسانی دستگاه قضا، باید بسترهای رشد و تعالی قضات در همه عرصه‌ها و ابعاد، اعم از ابعاد معنوی و مادی و علمی را فراهم آوریم و به گونه‌ای تمهید مقدمات کنیم که قاضی ما از آسیب‌هایی که ممکن است دامن‌گیر او شود، مصون بماند.

رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: بدون‌تردید دام‌های شیطان و شیطان‌صفتان و توطئه‌چینی افرادِ ظالم و جائر و مُتجاسر برای شخصِ عهده‌دارِ منصب قضاوت که هدفش اقامه قسط و عدل و احیای حق و استیفای حقوق مردم و مظلومان است، بیشتر و گسترده‌تر است؛ به همین جهت، خودِ شما که عهده‌دارِ منصب قضاوت خواهید شد، باید از جهات مختلف بسیار مراقبت و مواظبت کنید و اگر خدای‌ناکرده گامی را به خطا برداشتید، بلافاصله جبران مافات کنید و اجازه ندهید که در دَرّه فروغلتید. ما نیز موظف و مکلّف به صیانت و حفاظت از شما هستیم؛ صیانت و حفاظتی که با هدف جلوگیری از لغزش شما می‌باشد، نه مچ‌گیری.

قاضی‌القضات بیان داشت: خودِ شما که عهده‌دارِ منصب قضاوت می‌شوید باید در حوزه امور صیانتی، ذکاوت و هوشیاری بالایی از خود نشان دهید؛ ممکن است در مکانی که دعوت می‌شوید و یا امتیازی که از سوی فردی به شما تعلق می‌گیرد، دامی پهن باشد و فردِ دعوت‌کننده یا امتیاز دهنده، نه در زمان حال، بلکه فی‌المثل دو الی سه سال بعد، بواسطه آن دعوت و آن امتیاز، از شما توقعی را داشته باشد؛ توجه کنید که اموری ممکن است برای دیگران مُباح باشد، اما برای ما نه. در حوزه فعالیت در فضای مجازی نیز باید به شدت مراقبت کرد.

رئیس عدلیه در ادامه اظهار داشت: معاونت منابع انسانی قوه قضائیه با همکاری سایر بخش‌های ذی‌صلاح در دستگاه قضا باید به‌گونه‌ای اتخاذ تدبیر و تمهید مقدمات کند که کرامت و عزت قاضی ما که گران‌بهاترین سرمایه دستگاه قضائی است، تحت هیچ شرایطی مخدوش و مَلکوک نشود؛ اگر ما در قوه قضائیه کرامت قاضیِ خود را حفظ نکنیم، چگونه توقع کنیم که دیگران از بیرون، این کرامت را پاس بدارند.

قاضی‌القضات افزود: پس از صیانت از قاضی و تلاش برای حفظ کرامت او، تمام تمرکز ما باید معطوف بر این باشد که قاضی و کارمند ما کمترین دغدغه را نسبت به پیشبرد امور زندگی خود نداشته باشد. در مرحله بعد باید متمرکز بر ارائه آموزش‌های به‌روز به قضات و کارکنان باشیم؛ بدون تردید قاضی ما علاوه بر تسلط و اشراف به مبانی و اصول کار قضاوت و قوانین این حوزه، باید نسبت به سایر دانش‌ها و علومی که به نحوی از انحای مرتبط با حیطه کاری‌اش می‌باشد، آشنایی و شناخت داشته باشد، تا بتواند آرای متقن صادر کند. شما نیز که عهده‌دارِ منصب قضاوت خواهید شد همت کنید و پیوسته بر سطح دانش و معلومات خود بیفزایید و مباحث و مقولاتی را که نمی‌دانید، سوال کنید و از سوال کردن نهراسید.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در ادامه بیان داشت: قاضی نباید از مشورت کردن با صاحبنظران و اهل فن، اجتناب و اِحتراز داشته باشد؛ مشورت کردن منافاتی با استقلال قاضی ندارد؛ گاهی برداشت‌های متفاوتی از یک قانون یا مقرره وجود دارد؛ گاهی در تشخیص موضوع و تطبیق مصادیق اختلاف‌نظر وجود دارد؛ لذا یک قاضی به منظور رفع شبهات و برای صدور آرای متقن و نزدیک به حق، باید مشورت کند و در نهایت تصمیم مقتضی را خود اتخاذ کند.

رئیس قوه قضائیه اظهار داشت: قاضی علاوه بر علم، باید به حِلم و بردباری نیز مجهز باشد و با سعه‌صدر با اصحاب پرونده و طرفین دعوی مواجه شود؛ این احتمال بسیار وجود دارد که فردی که در مقابل قاضی می‌ایستد، درصدد وارونه‌نمایی حقیقت و واقعیت باشد؛ در اینجا چنانچه قاضی، تَعجیل داشته باشد و از سعه صدر بهره‌مند نباشد، آنگاه کشف حقیقت برای او دشوار می‌شود.

رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: گاهی فردی در محضر دادگاه در مقابل قاضی می‌ایستد که از سواد حقوقی برخوردار نیست و وسع مالی برای گرفتن وکیل نیز ندارد، لذا نمی‌تواند مافی‌الضمیر و منظور و مطلب خود را به قاضی عرضه کند؛ در اینجا شاید لازم باشد که قاضی وقت بیشتری را به آن فرد اختصاص دهد؛ البته این یک اصل است که فرد نباید در دادگاه از چهارچوب موضوع پرونده خارج شود. گاهی نیز فردی که به علم حقوق آشنا نیست و وکیل نیز ندارد و یا وکیلش به وظیفه‌اش عمل نکرده، مکتوبی را که قواعد حقوقی در آن رعایت نشده به قاضی ارائه می‌دهد، در اینجا اگر قاضی به مردود کردن آن مکتوب و دست‌نوشته غیرحقوقی مباردت ورزد، شاید نارضایتی در آن فرد ایجاد شود و یا خدای‌ناکرده حقی تضییع شود.

رئیس عدلیه گفت: ممکن است شما که در آستانه ورود به منصب قضاوت هستید، پیش خود بگویید که این سخنان رئیس قوه قضائیه، توصیه‌هایی پیش پا افتاده است؛ اما توجه داشته باشید که من به استنادِ تجربه بیش از ۴۰ ساله خود در قوه قضائیه به شما می‌گویم که ما از همین موضوعات که ممکن است پیش‌پاافتاده تلقی شوند بعضاً لطمه‌ها خورده‌ایم.

قاضی‌القضات در ادامه اظهار داشت: قضات ما اگر بخواهند به عدل عمل کنند باید در چهارچوب قانون، اتخاذ تصمیم و تدبیر و رأی کنند؛ وقتی رأی ما مستند قانونی دارد، به معنای آن است که ما در صدور حکم و رأی خود حجت داریم.

پیش از سخنان رئیس قوه قضائیه، «الفت» معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه طی سخنانی گفت: امروز و در این مراسم، ۳۲۵ نفر از قضات جدیدالورود دستگاه قضائی شامل ۲۰۰ فارغ‌التحصیل دانشگاه‌های سراسر کشور و ۱۲۵ نفر از حوزه‌های علمیه استان‌های قم، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی و اصفهان، برای شروع به کار خود در عدلیه، سوگند یاد می‌کنند. همچنین ۱۱ تن از خواهران نیز که دوره‌های آموزشی و کارورزی را طی کرده‌اند، از امروز کار خود را در دستگاه قضائی آغاز خواهند کرد.

الفت افزود: تعداد قابل توجهی از این ۳۲۵ قاضی جدیدالورود به دستگاه قضائی، رتبه‌های یک رقمی و دو رقمی کنکور در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری بودند و سه نفر از آن‌ها نیز حافظ کل قرآن کریم هستند.

معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه با بیان اینکه تعداد قابل توجهی از قضاتی که امروز سوگند یاد کردند، بین ۳ تا ۱۵ جز از قرآن کریم را حفظ هستند، عنوان کرد: تلاش می‌کنیم نهضت حفظ قرآن کریم را در قوه قضائیه با قوت به پیش ببریم.

وی عنوان کرد: در حالی که طی سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ تعداد جذب قضات در دستگاه قضا در هر سال بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ نفر بود، به واسطه حمایت‌ها و پشتیبانی‌های رئیس قوه قضائیه، بیش از هزار و ۸۰ قاضی طی سال ۱۴۰۲ جذب عدلیه شدند.

وی در ادامه، از مسؤولان دانشگاه علوم قضائی و مجتمع فقه و قضای قم به واسطه همکاری‌های تنگاتنگ و ویژه با معاونت منابع انسانی قوه قضائیه قدردانی کرد و گفت: امروز به فضل الهی ارتباط خوبی میان معاونت منابع انسانی قوه قضائیه با مراکز علمی کشور شکل گرفته و ما تلاش می‌کنیم از این ارتباط و تعامل به وجود آمده، نهایت بهره‌برداری را انجام دهیم.

الفت با اشاره به اتخاذ روش‌های جدید در زمینه گزینش قضات گفت: معاونت منابع انسانی قوه قضائیه سعی می‌کند امور مربوط به گزینش خود را با بهره‌گیری از محققینی که دارای اطلاعات به‌روزی هستند و مصاحبه‌گرانی که نسب به سیاست‌های عمومی قوه قضائیه اشراف و آگاهی لازم را دارند، انجام دهد؛ اساتید و گزینش‌کنندگان ما از مقامات عالی و فرهیخته قوه قضائیه هستند که عموماً سابقه بیش از ۳۰ سال خدمت در دستگاه قضائی را دارند.

معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه همچنین در این مراسم به طرح مطالبی در رابطه با موضوع نقل و انتقال قضات پرداخت.

در بخش پایانی این مراسم، آئین تحلیف و ادای سوگند قضات جدیدالورود دستگاه قضائی برگزار شد و تعدادی از نفرات برتر توسط رئیس قوه قضائیه مورد تقدیر قرار گرفتند.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • مدیر حوزه‌های علمیه کشور: مسجد کانون تمدن اسلامی است
  • بنیاد هدایت توفیقات مساجد را روایت می‌کند
  • مسجد کانون تمدن اسلامی است
  • تخصیص اعتبار برای مرمت مساجد تاریخی «چهلستون» و «یری پایین» زنجان
  • برای ترمیم زخم‌های کهنه وارد شده بر پیکر مساجد، به اراده جمعی نیاز داریم
  • حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای: قاضی نباید از مشورت کردن با صاحب‌نظران و اهل فن اجتناب کند
  • ۵۰ مسجد کردستان میزبان جشن‌های عمومی دهه کرامت هستند
  • درگذشت امام جماعت مسجدی در اندونزی هنگام نماز صبح+ فیلم
  • اجرای بیش از هزار برنامه در دهه کرامت اصفهان
  • عدم تامین معیشت؛ مانع استقبال روحانیون از مسئولیت امامت جماعت