Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-28@20:09:19 GMT

زندگی ما قرآنی نیست/ دغدغه‌ام مهجوریت قرآن است

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۶۴۸۶۰

زندگی ما قرآنی نیست/ دغدغه‌ام مهجوریت قرآن است

به گزارش خبرگزاری تقریب، بهاء‌الدین خرمشاهی نامی آشنا در عرصه فرهنگ و ادبیات است، او نه تنها در فرهنگ و ادبیات تبحر دارد، بلکه در قامت یک قرآن پژوه نیز سال‌ها جهد و کوشش کرده و آثاری ماندگار و ارزشمند از خود به یادگار گذاشته است. استاد خرمشاهی از شیفتگان حافظ و شعر شیرین این شاعر بلندآوازه است، چنانکه این شیفتگی و علقه خود را در کتاب‌های مختلف که درباره حافظ نگاشته، به نمایش گذاشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استاد خرمشاهی خود را «نوسنت گرا» یا «نو ارتدوکس» می‌داند و پیش از این در مصاحبه‌ای در نقد جریان روشنفکری گفته بود: «خودم را نوسنت گرا یا نوارتدوکس می‌دانم. من فکر می‌کنم سنت خیلی اهمیت دارد. در شعر اهمیت دارد، در هنر اهمیت دارد. اصلاً فرهنگ با سنت ساخته می‌شود. به نظر من ما چیزی به نام روشنفکر دینی نداریم. اما روشنفکران دیندار داریم».
با استاد خرمشاهی وعده کردیم تا تلفنی مصاحبه‌ای در باب تفسیر قرآن و جریان‌های تفسیری معاصر با او داشته باشیم، اما استاد صلاح دید درباره مهجوریت قرآن با او گفت‌وگو کنیم، این گفته استاد مبرهن بود که ایشان این روزها بیش از هر چیز دغدغه مهجوریت قرآن را دارد. 
قبل از تکلیف شرعی، با قرآن آشنا بودم 
وی در خصوص انس خود با قرآن کریم و مهجوریت قرآن این چنین سخن گفت: من الان ۷۳ سال دارم و قبل از تکلیف شرعی، با قرآن آشنا بودم و در خانواده‌ای مذهبی رشد کردم. پدرم با معارف اسلامی آشنایی داشت و مرد فاضلِ اهل معقول و منقول بود. من هم اولین شاگردش بودم و او نیز اولین استاد من بود. از همان زمان روزی چند صفحه از قرآن را می‌خواندم، گاهی چهار صفحه می‌خواندم و گاهی دو صفحه، مخصوصا در زمان دانشجویی در دانشگاه تهران، بعد از خواندن دو صفحه و گاهی چهار صفحه از خانه بیرون می‌آمدم. این بخش بخش خواندن قرآن خیلی واقع‌بینانه است. اگر کسی بگوید من یک جزء از قرآن را می‌خوانم که در کتابت عثمان طه بیست صفحه می‌شود، این مانند روزه‌داری است که بگوید موقع افطار دو تا نان سنگک می‌خورم، نشان به آن نشان که در لقمه سوم سیر می‌شود و دلش را می‌زند، برایش سخت است، مخصوصا اگر با شیرینی‌جات بخورد.

حضرت ختمی مرتبت(ص) فراگیرنده وحی از فرشته حامل وحی بودند و کاتبان وحی که در تاریخ‌های مربوط به قرآن آنها را تا ۴۵ نفر نیز برشمرده‌اند، هر کدام که در سفر نبودند یا در محضر پیامبر حضور داشتند، قرآن را کتابت کرده و حافظان حفظ می‌کردند. حضرت به بعضی از صحابه که دقت‌شان را قبول داشتند، اجازه بازنوشت می‌دادند و آنها نیز مصحفی برای خود ایجاد می‌کردند، مثلا به نظر می‌رسد که ابن عباس یا ابن منصور از کاتبان وحی نبودند، ولی هر کدام مصحفی برای خودشان داشتند. مصحف ابن منصور دو سوره کم داشت، دو سوره آخر که تعویذ است به معنای عوذ و پناه، «اعوذ» نیز از همین ریشه است.
در آیه «وَ قالَ الرَّسُولُ يا رَبِّ إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هذَا الْقُرْآنَ مَهْجُوراً»، پیامبر(ص) به درگاه خداوند شکوه می‌برد که این قوم تازه مسلمان، قرآن را رها کردند (چون کفار یا مشرکان که اصلا قرآن را قبول نداشتند تا بخواهند آن را مهجور بگیرند یا نگیرند، پس معلوم است که منظور، مسلمانان بودند). مسلمانان عصر نزول وحی، اهتمامی را که پیامبر(ص) انتظار داشتند، نسبت به قرآن نداشتند، یعنی هر روز قرآن نمی‌خواندند، به قرآن عمل نمی‌کردند، به احکام قرآن (گردن نمی‌نهادند)، حضور قرآن را اجرا نمی‌کردند و نظایر اینها.
کنار گذاشتن و نخواندن قرآن، یعنی مهجوریت قرآن 
از مهجور بودن و مهجوریت، آنچه به ذهنم می‌رسد، همان کنار گذاشتن و نخواندن است، البته همان‌طور که گفتم، حضور قرآن را تعطیل کردن و انس نداشتن با قرآن را نیز شامل می‌شود. بعضی از صحابه حافظ قرآن بودند. بعضی‌ها مثل فضه خادم حضرت زهرا(س) بودند، وی به قدری قرآن را از حفظ داشت که یک روز هر چه از او سوال کردند، قرآنی جواب داد، یعنی آیه یا عبارتی از قرآن را بیان کرد که با جواب سوالی که از وی پرسیده بودند، تناسب داشت. 
اولین حافظ و مفسر قرآن نیز خود حضرت ختمی مرتبت بودند. کاتبان یا حافظان وحی مشکلاتشان را ابتدا از پیامبر(ص) می‌پرسیدند و سپس از مولا علی(ع)؛ ایشان نیز هم کاتب و حافظ بودند، هم مصحف مکتوب برحسب نزول وحی داشتند و هم در جمع و تدوین قرآن ابتدا ایشان گام گذاشتند.
همان‌طور که قرآن از گروهی نام می‌برد که با کسالت به نماز می‌ایستند، همان‌ها نیز در خواندن قرآن تنبلی می‌‌کردند، هر روز نمی‌خواندند و زمانی که پیامبر(ص) یا صحابه قرآن می‌خواندند، برای آنها فرقی نمی‌کرد که مثلا نکته‌ای از قرآن را متوجه شوند، نکاتی در قرآن هست که ما در برابر آن تسلیم می‎شویم و خوشحال می‌شویم که حسن قرآن این است که صریحا به ما مربوط است.
خاطره‌ای از استاد سیدعلی موسوی گرمارودی
جا دارد خاطره‌ای از زبان دانشمند و شاعر بلند آوازه معاصر، استاد سیدعلی موسوی گرمارودی، نقل کنم. ایشان زمانی که به حج مشرف می‌شوند، در مدینه رو به مزار حضرت رسول(ص) کرده و می‌گویند سوغاتی یا هدیه یا ارمغانی لطف کنید تا من برای هموطنانم ببرم، بعد قرآن را باز کرده و این آیه را می‌بینند: «ای پروردگار من، قوم من قرآن را مهجور گرفتند». ایشان منقلب شده و با خود گفتند چرا ما باید قرآن را مهجور بگیریم؟
سران حکومت ما همواره به انس با قرآن توصیه می‌کنند. ما از سنین کودکی با قرآن آشنا می‌شویم و بعضی سوره‌ها را هم حفظ می‌کنیم، بدون اینکه به معنای آنها دقت کنیم. من چیزی جز اینکه ما زندگی‌مان را بر مبنای قرآن قرار نداده‌ایم، برای معنای مهجوریت پیدا نمی‌کنم. قرآن باید آباد باشد، مساجد باید آباد باشد، بعضی‌ها فکر کردند که مساجد باید از نظر ساختمانی آباد باشد و مثلا نمای خوبی داشته باشند، نه؛ عمران و رونق مساجد در رفت‌وآمد نمازگزاران و برگزاری وعظ و خطابه و سایر مسائل عمدتا دینی و گاهی هم مسائل دیگر بلا اشکال است. اوایل انقلاب از مساجد برای امور مختلف زیاد استفاده می‌شد و منعی نداشت که مثلا ( کالایی یا کپنی) در مساجد پخش شود، چون مؤسسه‌ای که در همه محله‌ها وجود داشته باشد، غیر از مساجد نبود. آن هم بی‌اشکال بود، ولی برای رونق مساجد نیست، رونق مساجد همان است که پیش‌تر گفتم.
ظاهر قرآن نباید مبنای استنباط احکام باشد
ان‌شاءالله ما با قرآن محشور باشیم. در حدیث آمده که اگر شخصی در جوانی با قرآن محشور باشد، گوشت و خون و استخوان و کل موجودیت او قرآنی می‌شود. قرآن فقط برای خوانده شدن نازل نشده است، برای عمل کردن نیز هست، برای اینکه بر مبنای آن جامعه قرآنی بنا شود. اگر گفته شود که امروز به همه احکام قرآن عمل نمی‌شود، باید عرض کنم چون بعضی از احکام قرآن آن‌طور که برخی تعبیر کرده‌اند، نسخ اجتماعی می‌شود، یعنی از نظر تاریخی و اجتماعی نسخ می‌شود؛ مثلا الآن در قانون جزای کیفری اسلامی که ۳ یا ۴ سال به صورت آزمایشی به اجرا گذاشته شد، اخیرا اعلام شد که دوره آزمایشی تمام شده و از این به بعد جزء قوانین کیفری است. 
در این قانون بعضی از احکام قرآن نیامده، ممکن است بعضی ایراد بگیرند که مثلا بریدن دست دزد در اینجا نیامده، چنانکه یکی از دانشمندان اهل حکمت و عرفان، دکتر منوچهر صدوقی سها مقاله‌ای نوشت در رابطه با اینکه برای بریدن دست دزد باید ۲۶ شرط وجود داشته باشد، اول اینکه هتک حرز کند، یعنی قفل یا در یا گاو صندوقی را بشکند، شرط دیگر این است که قحطی وجود نداشته باشد، یک شرط آن هم این است که پدر و پسر نباشند، چون در حدیث آمده که پدر می‌تواند بر اموال پسر حتی بدون اجازه او تصرف کند. شرط دیگر این است که سارق و مال‌باخته شریک یکدیگر نباشند، اگر شریک باشند، می‌تواند بگوید از حساب خودم برداشت کردم.
آری، نکته‌ها زیاد است و به قول مولانا از ظاهر قرآن نباید استنباط احکام کرد. گاهی فعل امر وجود دارد، ولی از آن وجوب برنمی‌آید، گاهی وجوب هست، ولی با فعل امر گفته نشده و اصلا به جای اینکه انشایی گفته شده باشد، اخباری گفته شده است.
از هموطنانم استدعا دارم که زندگی قرآنی داشته باشند و لازمه این کار هم انس مادام‌العمر با قرآن است. نمی‌توانیم با یک یا دو بار خواندن قرآن بگوییم دیگر قرآن را خوانده‌ایم. قرآن رمان که نیست، یک کتاب قدسی و آخرین کتاب آسمانی و وحیانی‌ترین آنها است، سراسر وحی است، حتی حروف مقطعه نیز وحی است. انسان باید اخلاقیات قرآن را بگیرد و زندگی‌اش را بر مبنای آنها استوار کند، قرآن را حفظ کند، تا اندازه‌ای که می‌تواند، اگر موفق شد چه بهتر.
رونق قرآن به خواندن و عمل کردن به احکام آن است
نقطه مقابل مهجوریت این است که قرآن رونق داشته باشد، رونق قرآن نیز به خواندن و عمل کردن به احکام آن است و باز داشتن از نواهی. بعضی‌ها قرآن را فقط برای قسم خوردن به کار می‌برند که این همان مهجور گذاشتن قرآن است. قسم خوردن به قرآن در فقه ما و اهل سنت، قسم تلقی نمی‌شود. چوت قسم باید به اسماء جلاله باشد؛ والله، بالله، تالله، اگر کسی به قرآن قسم بخورد، منعقد نمی‌شود. این را فقها می‌گویند و من فقط قول آنها را نقل می‌کنم.
در زمان حضرت مولانا، در آسیای صغیر و ترکیه و یونان فعلی، زبان یونانی رواج داشته است، مولانا هم نه خیلی پیشرفته، ولی به میزانی یونانی را می‌دانسته و این ضرب‌المثل یونانی را گرفته؛ ضرب‌المثل می‌گوید وقتی بزرگان به راه کج بروند، عامه مردم نیز از آنها تبعیت می‌کنند. مولانا هم در تفسیرش گفته است: ماهی از قسمت سرش، نه از قسمت دمش گندیده می‌شود؛ در عمل و تجربه نیز همین است. البته اگر بزرگان جامعه زندگی و حیات طیبه قرآنی داشته باشند، بر نزدیکان و مقلدانشان اثر خوبی می‌گذارد و به سهم خودشان می‌توانند در زدودن مهجوریت از قرآن کوشا و مؤثر باشند. 
من کار را برای جوانان آسان پیشنهاد می‌کنم و می‌گویم بین دو تا چهار صفحه، ولی هر روز قرآن بخوانند، مگر چطور شود که روزی نتوان این کار را انجام داد، گاهی پیش می‌آید که نماز هم قضا می‌شود، این بر بشر بخشیده است، می‌تواند قضایش را به جا بیاورد، همین که انسان همیشه با قرآن مأنوس باشد، ضمنا قرآن را طوطی‌وار نخواند، حتما ترجمه آن را هم بخواند. ترجمه‌های خوب در عصر ما زیاد است، از این ترجمه‌ها استفاده کنند. کمتر از دو صفحه روا نیست، اصلا خواندن دو صفحه و ترجمه آن کمتر از ده دقیقه طول می‌کشد، آیا روا نیست ده دقیقه از عمر خود را صرف کتاب آسمانی‌مان کنیم که بنیاد دین و مذهب ما بر آن استوار است؟ البته که سزاوار است انشاءالله که همه توفیق پیدا کنیم و همیشه با قرآن محشور باشیم و به سهم خودمان مهجوریت‌زدایی و رونق‌افزایی کنیم.
 

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۶۴۸۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختتامیه جشنواره قرآن و حدیث در تانزانیا برگزار می شود

به گزارش خبرگزاری مهر، اختتامیه بیست و نهمین جشنواره بین المللی قرآنی و حدیثی در نمایندگی جامعةالمصطفی العالمیه تانزانیا برگزار می‌شود.

این آئین با حضور بزرگان، علما، شخصیت‌های قرآنی، مراکز علمی آکادمیک و دینی، دانشجویان، طلاب، علاقمندان از مذاهب مختلف توسط نمایندگی جامعه المصطفی در مرکز همایش‌های بین المللی جولیوس نیرره شهر دارالسلام برگزار خواهد شد.

این جشنواره به صورت حضوری و مجازی با حضور قاریان استاد قاسم مقدمی از کشور جمهوری اسلامی ایران، سعید رحیمی از کشور جمهوری اسلامی ایران، استاد عیدی شعبان از کشور تانزانیا، استاد جلال معصومی از کشور افغانستان، استاد رجا ایوب از کشور تانزانیا، قاری نوجوان آقای یاسین غلامی از کشور جمهوری اسلامی ایران، استاد حسین بوکی از کشور تانزانیا، استاد رضا دوسا از کشور تانزانیا و استاد علی عبدالله از کشور تانزانیا برپا خواهد شد.

تاریخ برپایی اختتامیه جشنواره روز یکشنبه نهم اردیبهشت سال جاری مطابق با ۲۰۲۴/۴/۲۸ از ساعت ۱۴ در محل Julius Nyerere International Convention Centre است.

علاقه مندان می‌توانند از نشانی زیر شاهد پخش زنده این اختتامیه باشند.

یوتیوب:

https://www.youtube.com/live/pV8I9X0IWQE?si=aAMNlL6Cce6_oMKS

یوتیوب:

https://youtu.be/8H2s342gMf4?si=4jjwBD7ZShu0QJcy

کد خبر 6089604 سمانه نوری زاده قصری

دیگر خبرها

  • ثبت‌نام لیگ قرآنی «ضحی» در گیلان آغاز شد
  • تجلیل از نخبگان قرآنی در استان البرز
  • ثبت نام چهارمین دوره مقدماتی طرح ملی قرآنی "حفظ نور رضوی" آغاز شد
  • مشارکت ۳۲۵ نفر در مسابقات قرآنی شرکت گاز خراسان جنوبی
  • آغاز ثبت نام چهارمین دوره مقدماتی طرح ملی قرآنی حفظ نور رضوی
  • اختتامیه جشنواره قرآن و حدیث در تانزانیا برگزار می شود
  • قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر دارد
  • سند راهبردی جامعه قرآنی عصر رونمایی شد
  • تکریم توانخواه حافظ قرآن در کردستان
  • تکریم حافظ قرآن توانخواه در کردستان