Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@11:53:24 GMT

آیا کسی قانع شد- بهروز گرانپایه*

تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۸۹۸۶۸

آیا کسی قانع شد- بهروز گرانپایه*

پاسخ‌های آقای رییس جمهوری به پرسش‌های پنج‌گانه مجلس، ظاهرا کسی را قانع نکرد؛ نه نمایندگان مجلس رضایت کامل داشتند و نه مردم یا افکار عمومی.

طرح، برنامه و راهبرد آقای روحانی برای حضور در مجلس و پاسخگویی به سوالات (چه به تنهایی اتخاذ شده باشد و چه با کمک مشاورانش) موفق نبود. علت را در کدام عامل باید جستجو کرد؟ 1- منش رییس جمهور، 2- گروه مشاوران یا 3- استراتژی اشتباه برای پاسخگویی؟ این سه عامل البته در عمل از هم جدا نیستند، اما اگر مولفه‌هایی مانند میل به رفتار فردی، توانمندی و نفوذ و قدرت مشاوره و نیز نحوه تشخیص اولویت‌ها و مصلحت‌ها را دخالت دهیم، پاسخِ مسأله می‌تواند بر یکی از عوامل، بیشتر متمرکز شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



برای پاسخگویی به پرسش‌های نمایندگان سه رویکرد یا استراتژی قابل تصور بود:

1- رویکرد آشتی‌جویانه- محافظه‌کارانه

2- رویکرد افشاگرانه- پوپولیستی

3- رویکرد روشنگرانه- کارشناسی

روشن است که آقای روحانی در قالب رویکرد و استراتژی نخست به پرسش‌ها پاسخ داد. اشاره‌‌ها و نشانه‌های مشخصی برای اتخاذ این رویکرد رییس جمهوری وجود داشت. شرایط عمومی اقتصادی- سیاسی کشور، چالش دیرپای دیپلماتیک با امریکا و توجه به رعایت توصیه‌ رهبری، آقای روحانی را بر اتخاذ راهبردی محافظه‌کارانه و آشتی‌جویانه سوق می‌داد. وی ضمن قبول مسایل و مشکلاتی که نمایندگان بر آن‌ها تأکید داشتند و برشمردن اقداماتی که دولت برای حل آن‌ها انجام داده و در حال انجام دادن است، به ضرورت وحدت نیروها هم در مقابل دشمنان و هم برای کمک به حل مشکلات اشاره کرد و سعی کرد با کلی‌گویی و پرهیز از ورود به جزییات و ارجاع دادن نمایندگان به گزارش‌های تخصصی وزارتخانه‌های مربوطه، از کنار مسایل بگذرد. بازتاب سخنان آقای روحانی، چه در آراء نمایندگان و چه در بین مردم و نخبگان از ضعف، اشتباه و شکست این راهبرد – حداقل در نحوه اجرا- حکایت دارد.

طبیعی است که راهبرد و رویکرد دوم، یعنی بیان سخنانی افشاگرانه اساسا نه به مصلحت بود و نه سودمند. هرچند غلبه پوپولیسم بر فضای مجازی، عصبانیت بخش‌هایی از مردم از مناسبات اقتصادی- سیاسی موجود، نگرانی نخبگان و تصویری که آقای روحانی در فعالیت‌های انتخاباتی از میزان اطلاعات خود از لایه‌های ناآشکار دروم نظام ارائه کرد، بر انتظار افشاگری دامن می‌زد، اما این رویکرد در شرایط کنونی نمی‌توانست اقدامی مسئولانه قلمداد شود. پرهیز از این رویکرد که می‌توانست ساختارشکنانه ارزیابی شود و بر التهاب اجتماعی بیافزاید، تصمیمی هوشیارانه بود.

اما چرا آقای روحانی سعی نکرد در قالب رویکرد روشنگرانه و کارشناسی به پرسش‌ها پاسخ دهد و با اتخاذ یک مدل نظری و علمی به تجزیه و تحلیل مشکلات اقتصادی کشور(موضوع بیکاری، عبور از رکود، نرخ ارز، قاچاق کالا و تحریم) بپردازد، به جنبه های ساختاری و مزمن مسایل اشاره کند، مستند و با عدد و رقم و جزییاتی که مدعی بود در گزارش وزارتخانه‌ها آمده- به حدِ کفایت- سخن بگوید، اگر در مسیر حرکت دولت تصمیم اشتباهی اتخاذ شده و بازنگری صورت گرفته اشاره و فروتنانه عذرخواهی کند، برای بخش پنهان اقتصاد و جنبه‌های سیاستی و موانع سهمی قایل شود(که به رغم رویکرد کلی سخنانش، اشاراتی مثل ' بحران آفرینی دقیقا از 5 دی ماه 96 شروع شد' یا ' چرا جرئت کردند و رییس جمهور را تهدید به مرگ کردند' داشت) ، و صادقانه وعده دهد به تذکرات و توصیه‌های اساتید و کارشناس‌های اقتصادی که شفاهی و مکتوب و از سر دلسوزی مشورت داده‌اند، توجه خواهد کرد؟

می‌توان احتمال داد اتخاذ این رویکرد که در صورت اجرای موفق، از جامعیت در هدفمندی برخوردار می‌شد و می‌توانست بهره بیشتری از فرصتی که بخشی از نمایندگان فراهم کردند برای نشان دادن قدرت دولت و اقتدار ریاست جمهوری، و جلب رضایت نخبگان و حفظ پیوند صمیمانه با مردم در پی داشته باشد. اما افسوس!

آقای روحانی ممکن است مشی کنونی خود را با برخی ملاحظات آینده‌نگرانه تنظیم کرده باشد. اما باید دریابد که موفقیت در عرصه سیاست آینده کشور از مسیر بازسازی اعتماد نخبگان و مردم در شرایط کنونی می‌گذرد. این مسیر با فروتنی در برابر مردم، ترمیم کابینه از موضعی مستقل و عزتمندانه باید طی شود، چرا که دولت فعلی آقای روحانی نماد اعتدال نیست.

* روزنامه نگار

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي سوال از رئيس جمهوري اعتماد عمومي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۸۹۸۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نکته/ مصوبه قانع سازی در کنار الزام به حجاب، مثل ساندویچ با نوشابه!

     عصر ایران؛ سروش بامداد-  لا‌به‌لای خبرهای مربوط به هنرنمایی‌های پلیسی دربارۀ پوشش زنان این خبر هم دیروز منتشر شد که اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه‌ای بسیار مهم و به ریاست آقای رییسی ضمن تصویب اولیه سند ملی سبک پوشش اسلامی - ایرانی بر ضرورت اقناع‌سازی و رفع شبهات نسل جوان و تبیین اهمیت موضوع عفاف و حجاب در کنار الزام به رعایت قانون در این زمینه تأکید کردند. (البته خود اقناع یعنی قانع‌سازی و اقناع دیگر سازی نمی‌خواهد).

  پارسی سره آن می‌شود هم‌زمان با این که داری به زور می‌گویی چی بپوش و چی نپوش و اگر خانم 50 ساله مجرد یا شوهر‌دار با سه تا فوق لیسانس هم باشی عقلت نمی رسد و مأمور جوان ما با سن و تحصیلات کمتر تشخیص می‌دهد اما در کنار این الزام او را قانع هم بکنید. اما آخر مگر در خیابان های شهرها در حال قانع کردن نیستید و اگر اسم این قانع کردن و «اقناع سازی» نیست پس جیست؟!

   یک بار دیگر خبر را بخوانیم: در کنار الزام به رعایت قانون، رفع شبهه هم بکنیم. یعنی مثل نوشابه با ساندویچ و این که همان گونه که ساندویچ را به تنهایی نباید خورد تا در گلو گیر کند این اقناع سازی ( البته قانع سازی درست است و اقناع، سازی نمی خواهد!) هم نقش همان نوشابه را ایفا می کند تا محتوای آن ساندویچ را  که همان زور است بتوان بلعید! 

    راستی چون صحبت از دو قلم خوراکی و نوشاکی - ساندویچ و نوشابه - شد این اشاره هم خالی از لطف نیست که دیروز خبر دیگری هم منتشر شد و آن هم این بود که قیمت تمام اقلام خوراکی در دولت آقای رییسی حتی بیش از نرخ تورمی اعلامی گران شده غیر از هویج! اگر با این مطلب اقناع سازی نشده ( همان قانع سازی چون اقناع یعنی قانع سازی و سازی نمی خواهد!) اعلام کنید تا شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه بعدی به ریاست آقای رییسی جزییات اقناع سازی را هم تصویب کند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان‌غربی درگذشت روحانی جهادی را تسلیت گفتند
  • اهمیت عرضه زمین برای ورود مردم در حوزه ساخت مسکن چیست؟
  • رویکرد ترکیبی دولت برای مقابله با چالش قیمت مسکن چیست؟
  • دو رویکرد برای مقابله با چالش قیمت و شکستن انحصار زمین چیست؟
  • مسئولان قضایی در جهت تحکیم آرامش و امنیت مردم تدابیر مقتضی را اتخاذ کنند
  • اهمیت بجا آوردن شکر خدا در جلد هفتم کتاب «طعم شیرین خدا»
  • نکته/ مصوبه قانع سازی در کنار الزام به حجاب، مثل نوشابه با ساندویچ!
  • نکته/ مصوبه قانع سازی در کنار الزام به حجاب، مثل ساندویچ با نوشابه!
  • رویکرد دولت سیزدهم توسعه بخش تعاون است/ تحقق شعار سال با رونق تعاونی‌ها
  • تدوین برنامه مشارکت مردم در صندوق توسعه کشاورزی