Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-01@10:02:30 GMT

حقایقی عجیب درباره خواب که شاید به گوشتان نخورده باشد!

تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۹۶۱۳۱

حقایقی عجیب درباره خواب که شاید به گوشتان نخورده باشد!

پاسخ قطعی برای این سوال که چرا خواب می‌بینیم، وجود ندارد، اما محققان تا حدودی فهمیده‌اند که وقتی خواب می‌بینیم چه اتفاقی می‌افتد.

باشگاه خبرنگاران جوان: پاسخ قطعی برای این سوال که چرا خواب می‌بینیم، وجود ندارد، اما محققان تا حدودی فهمیده‌اند که وقتی خواب می‌بینیم چه اتفاقی می‌افتد.

خواب‌های ما می‌توانند مبهوت کننده، هیجان انگیز، دلهره آور و یا کاملا عجیب و غریب باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این مورد که چرا خواب می‌بینیم اتفاق نظر قطعی وجود ندارد و محققان فقط تا حدودی فهمیده‌اند که وقتی خواب می‌بینیم چه اتفاقی می‌افتد.

همه‌ی ما خواب می‌بینیم

زن‌ها و مرد‌ها و حتی بچه‌های کوچولو هم خواب می‌بینند. همه‌ی ما تقریبا دو ساعت در شب خواب می‌بینیم، حتی آن‌هایی که ادعا می‌کنند اصلا خواب نمی‌بینند هم خواب می‌بینند. محققان دریافته‌اند آدم‌ها هر شب چند خواب می‌بینند که هر کدام چیزی بین ۵ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. ما در طول زندگی خود به طور متوسط ۶ ساعت در حال خواب دیدن هستیم!

اما بیشتر خواب‌های‌مان را فراموش می‌کنیم

ما تقریبا ۹۵ درصد از خواب‌های‌مان را فورا بعد از بیدار شدن فراموش می‌کنیم. چرا به خاطر سپردن خواب‌های‌مان اینقدر سخت است؟ بر اساس یک تئوری، تغییراتی که حین خواب در مغز روی می‌دهد شامل پردازش اطلاعات و ذخیره‌ی آن‌ها که برای تشکیل حافظه لازم است نمی‌شود. اسکن‌هایی که روی افراد حین خواب انجام شد نشان داده بخش قدامی مغز که نقش اصلی را در شکل گیری حافظه دارد، حین مرحله‌ی REM (حرکات سریع چشمی) غیرفعال است؛ در همین مرحله است که ما خواب می‌بینیم.

همه‌ی خواب‌های ما رنگی نیستند

بیشتر افراد اینطور می‌گویند که خواب‌های‌شان رنگی است، اما درصد کمی هم هستند که ادعا می‌کنند خواب های‌شان را سیاه و سفید می‌بینند. در مطالعاتی که افراد را از خواب بیدار کردند و از آن‌ها خواستند از روی چارت رنگ‌ها، آن‌هایی را که به آنچه در خواب دیده‌اند نزدیک‌ترند انتخاب کنند بیشتر این افراد رنگ‌های پاستلی ملایم را انتخاب کرده بودند.

خواب دیدن زن‌ها و مرد‌ها با هم متفاوت است

پژوهشگران دریافته‌اند خواب‌هایی که زن‌ها و مرد‌ها می‌بینند از نظر محتوا تفاوت‌هایی با هم دارند. در مطالعات زیادی مرد‌ها گزارش کردند که بیشتر درمورد سلاح‌ها و جنگ افزار‌ها خواب می‌بینند، در حالیکه خواب‌هایی که زن‌ها می‌دیدند بیشتر درمورد طرد شدن و محرومیت بوده است، همراه با گفتگو‌های بیشتری نسبت به فعالیت‌های فیزیکی.

همچنین معلوم شد زن‌ها خواب‌هایی نسبتا طولانی‌تر با حضور کاراکتر‌های بیشتر می‌دیدند. مرد‌ها در مورد مرد‌های دیگر دوبرابر بیشتر خواب می‌بینند تا در مورد زنها! در حالیکه زن‌ها در مورد هر دو جنس به یک اندازه خواب می‌بینند.

حیوانات هم خواب می‌بینند

آیا تا به حال سگی را که در خواب است دیده‌اید که دمش یا پاهایش را تکان می‌دهد؟ هر چند به سختی می‌توان با اطمینان اعلام کرد که حیوانات هم واقعا خواب می‌بینند، اما محققان عقیده دارند به احتمال زیاد این جاندارن هم خواب می‌بینند. حیوانات هم مانند انسان‌ها مراحل REM و بدون REM را در خواب خود دارند.

این امکان وجود دارد که خواب‌های‌مان را کنترل کنیم

یک خواب واضح و روشن خوابی است که می‌دانیم داریم خواب می‌بینیم حتی با وجود اینکه همچنان در خواب هستیم. حین این نوع خواب معمولا می‌توانیم محتوای خواب‌مان را کنترل و هدایت کنیم. تقریبا نیمی از همه‌ی افراد می‌توانند دست کم یک بار چنین خوابی ببینند و عده‌ای هم می‌توانند مکررا از این دست خواب‌های واضح و کنترل شده ببینند.

بیشتر خواب‌های ما بار هیجانی منفی دارند

کالوین اس. هال، روانشناس و محقق آمریکایی طی یک دوره‌ی ۴۰ ساله، اطلاعات مربوط به بیش از ۵۰۰۰۰ خواب را از دانشجویان جمع آوری کرد. این گزارش‌ها حاکی از آن بودند که هیجانات متعددی حین خواب تجربه می‌شوند مانند لذت، شادی و ترس. اما بیشترین هیجانات تجربه شده در خواب‌ها، اضطراب و به طور کل هیجانات منفی بوده‌اند که نسبت به هیجانات مثبت خیلی بیشتر گزارش شدند.

افراد نابینا هم خواب می‌بینند

پژوهشی روی افرادی که به طور مادرزادی نابینا بودند انجام شد و محققان دریافتند آن‌ها نیز خواب‌های تصویری می‌بینند و حرکات چشمی دارند که مرتبط با به خاطر آوردن تصویری خواب‌هاست. البته حرکات چشمی این افراد طی مرحله‌ی REM کمتر از افراد بینا بوده است، اما با این حال این نابینا‌ها نیز ادعا کردند که خواب‌های تصویری می‌بینند و همان احساس‌هایی را ایجاد می‌کند که در افراد بینا بوجود می‌آید.

ما در خواب فلج می‌شویم

مرحله‌ی REM خواب که خواب دیدن در آن اتفاق می‌افتد، زمانی است که عضلات ارادی ما فلج می‌شوند، چرا؟ این پدیده رِم آتونیا گفته می‌شود و جلوی حرکت ما در خواب‌ها و رویاهای‌مان را می‌گیرد. علت آن هم این است که نورن‌های حرکتی تحریک نمی‌شوند و بدن حرکت نمی‌کند.

در برخی موارد این فلج شدگی حتی می‌تواند بعد از بیدار شدن نیز به مدت ۱۰ دقیقه ادامه داشته باشد؛ حالتی که به آن فلج خواب گفته می‌شود. آیا تا به حال شده از یک خواب وحشتناک بیدار شوید و ببینید قادر به حرکت کردن نیستید؟ این تجربه واقعا ترسناک است، اما کارشناسان می‌گویند کاملا طبیعی بوده و بعد از چند دقیقه، کنترل طبیعی عضلات خود را به دست خواهیم آورد.

خیلی از خواب‌ها عمومیت دارند

هر چند خواب‌ها و رویا‌های ما عمیقا تحت تاثیر تجربیات شخصی ما هستند، اما محققان دریافته‌اند یک سری از تِم‌ها و موضوعات در تمامی فرهنگ‌ها و سرزمین‌ها مشترکند. مثلا همه‌ی مردم دنیا مکررا این موارد را در خواب می‌بینند: تحت تعقیب هستند، مورد حمله قرار گرفته‌اند، در حال افتادن هستند و یا دنبال چیزی می‌گردند. احساس سرما، حوادثی در مدرسه، ناتوانی در حرکت کردن، دیر رسیدن، پرواز کردن و برهنه بودن در جمع از دیگر موضوعات مشترک خواب در تمام دنیا هستند.

منبع: فردا

کلیدواژه: خواب افراد نابینا خواب دیدن حیوانات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۹۶۱۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چشم، دیگر سریال حشاشین نمی بینیم!

سید عبدالجواد موسوی در خبرآنلاین نوشت: «بازی را آن کسی می‌برد که رسانه را می‌فهمد و با زیرکی و ظرافت ایدئولوژی اش را تبلیغ می‌کند؛ و تو هنوز فکر می‌کنی با زدن و بستن و ممنوع کردن و توقیف و پلمپ می‌توانی کاری از پیش ببری. بچرخ تا دنیا هم بچرخد و به زودی به تو بفهماند یک من ماست چه قدر کره دارد.»

ای کاش می‌توانستم تعبیر یوسفعلی میرشکاک را درباره ممیزان این روزگار این جا بنویسم. نه این که محافظه کاری کنم، نه. برای من نوشتنش آسان است، اما حوصله شکایت و دادگاه و این حرف‌ها را ندارم و در ضمن نمی‌خواهم دوستان خبرآنلاین را به زحمت بیندازم. البته فکر می‌کنم خیلی هایتان شنیده اید، اما اگر کسی نشنیده و دوست دارد بشنود به مصاحبه ایشان با حسین دهباشی مراجعه بفرماید.

بله، درست حدس زدید کسی که در این روزگار بر روی سریالی مهر ممنوعیت بزند مصداق همان چیز‌هایی است که میرشکاک گفت. آن هم سریالی که خیلی‌ها دیده اند. بسیاری از رسانه‌های ایرانی درباره آن نوشته اند و به تیتر یکِ چندین و چند روزنامه اصلاح طلب و اصولگرا تبدیل شده.

سریالی که اگر هم کسی ندیده باشد حتما با این حرف‌های خنده آورنده ترغیب می‌شود که ببیند. سریالی که یافتن آن قطعا از یافتن سریال‌های داخلی راحت‌تر است. سریالی که از همه سریال‌هایی که ما ساخته ایم چند سر و گردن بالاتر است.

سریالی که البته آشکارا به تحریف تاریخ پرداخته. از همه جالب‌تر این که کشوری که خودش از حیث نظری و تئوریک پایگاه داعش محسوب می‌شود این سریال را ساخته و هنرمندانه رگ و ریشه داعش را به ایرانی‌ها ربط داده. حالا شما برو با داعش در سوریه و عراق بجنگ.

بازی را آن کسی می‌برد که رسانه را می‌فهمد و با زیرکی و ظرافت ایدئولوژی اش را تبلیغ می‌کند؛ و تو هنوز فکر می‌کنی با زدن و بستن و ممنوع کردن و توقیف و پلمپ می‌توانی کاری از پیش ببری. بچرخ تا دنیا هم بچرخد و به زودی به تو بفهماند یک من ماست چه قدر کره دارد. هرچند تو اگر خردک عقل و فهمی داشتی باید خیلی زودتر از این‌ها می‌فهمیدی که نفهمیدی. حقا که یوسفعلی درست گفت.

همین سریال خوش‌ساخت مغرضانه و تحریف‌گر، امسال ماه رمضان به مراتب از سریال‌های فاخر و نیمه فاخر تلویزیون شما بیشتر دیده شد. گواهش هم این که الان هیچکس فیلم‌ها و سریال‌های مناسبتی و غیرمناسبتی شما را در همین ماه رمضانی که گذشت به خاطر نمی‌آورد، اما هرجا که می‌روی بحث سریال حشاشین داغ است؛ و باز بد نیست حضراتِ عشقِ ممنوعیت بدانند که این سریال با همه عیب و ایرادهایش چه شور و شوقی را در مخاطب ایرانی برانگیخته تا از حسن صباح و اسماعیلیان و سلجوقیان بیشتر بداند.

سری به کتاب‌فروشی‌ها بزنید و بپرسید در این ایام چه مقدار مردم به آن‌ها مراجعه کرده اند و کتاب‌هایی در این موضوعات خواسته اند.

شما از کلمه شبهه می‌هراسید چرا که فکر می‌کنید شبهه افکنی یعنی برباد دادن چیزی که شما آن را مطلق و بی عیب می‌دانید، اما خیر و برکاتی که در شبهه افکنی است را نمی‌توانید درک کنید. نمی‌توانید، چون همه عمر مطلق اندیش بوده اید و خود را مبرا از هر عیب و ایرادی دانسته اید. گمان برده اید حق به تمامی در اختیار شماست و هرکه، چون شما نیندیشد راه ضلالت و گمراهی را می‌پیماید.

درست به همین دلیل حق پنداری است که نه تنها نتوانسته اید برای تبلیغ آن چه مدعی آن هستید کاری از پیش ببرید بلکه هرگاه خواسته اید به زعم خود باطلی را معدوم نمایید شده اید مبلغ تمام قد آن.

الان هم فکر می‌کنید با تحکم و ممنوع اعلام کردن سریال حشاشین کار این سریال ضاله تمام است و ضربه محکمی بر پیکر استعمار وارد آورده اید. طیب الله. بتازید و بر گرده دریا تازیانه فرود آورید که زمین و زمان تحت سیطره شماست تا کور شود هرآن که نتوان دید.

چه تکاپوی رقت انگیزی است باد را بندی زمین کردن

یا به سودای کشتن خورشید اسب میدان جنگ زین کردن

حکم کردن به خاک تا نرود هرگز از ملک خویشتن بیرون

آتش و آب را به دستوری راهی سرزمین چین کردن

بر هوا بخیه و به سندان مشت می‌زنند و به خویش می‌بالند

گویی از روز اول خلقت بوده تقدیرشان چنین کردن

عقل و تدبیر اکتسابی نیست، گرگ هرگز پلنگ می‌نشود

گرچه در اوج صخره بنشیند طعمه ماه را کمین کردن

دیگر خبرها

  • چشم، دیگر سریال حشاشین نمی بینیم!
  • تقسیم عجیب بودجه‌های فرهنگی؟ / وقتی میراث فرهنگی کمبود بودجه دارد اما بعضی نهادها پول‌های کلان می‌گیرند (فیلم)
  • چرا چپ دست یا راست دست به دنیا می‌آییم؟
  • کشف فسیل دست نخورده یک گونه کانگوروی عجیب
  • چشم، دیگر سریال حشاشین نمی بینیم
  • وحیدی: قادر به پذیرش بیشتر اتباع نیستیم
  • وزیر کشور: دیگر قادر به پذیرش بیشتر اتباع نیستیم
  • چگونه آسیب‌های ناشی از بدخوابی را از بین ببریم؟
  • مورد عجیب بودجه جامعه‌المصطفی؛ بیشتر از بودجه دانشگاه‌های علم و صنعت و علامه طباطبایی!
  • سردرد‌های مکرر نشانه چیست؟