Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-27@01:34:38 GMT

فقط 48 قلاده یوز آسیایی در ایران مانده

تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۹۷۸۱۹

فقط 48 قلاده یوز آسیایی در ایران مانده

در روز ملی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی مدیرکل حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه بر اساس پایش‌های 16 سال گذشته تنها 48 یوزپلنگ آسیایی شناسایی شده است، از تمرکز سازمان بر تکثیر و پرورش یوز در اسارت با استفاده از روش‌های مصنوعی خبر داد.

مجید خرازیان مقدم در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد آخرین آمارها از تعداد یوزپلنگ آسیایی که تنها بازماندگان آن در ایران وجود دارد، گفت: سرشماری دقیقی در مورد یوزها وجود ندارد و هر کسی که چنین ادعایی داشته باشد غلط است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چون زیستگاه یوز در کشور بیش از 12 میلیون هکتار است. اما برای سرشماری کارشناسانه تنها اقدام انجام شده این است که طی 16 سال اخیر، از طریق پروژه بین‌المللی یوز 48 فرد یوز در کشور شناسایی شده است.

وی با بیان اینکه روش‌های تخمینی اشتباه است، اظهار کرد: دقیق‌ترین روش تکنیک خال‌شناسی (نقش و نگارهای روی بدن یوز)است که با کمک دوربین‌های تله‌ای و عکس‌ها انجام می‌شود. طبیعتا در طی این سال‌ها تعدادی از این 48 یوز شناسایی شده، مرده‌اند و تعدادی هم زاد و ولد کرده‌اند.

مدیرکل حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در مورد آخرین وضعیت پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با بیان اینکه این موضوع در سازمان محیط زیست از طریق معاونت محیط زیست طبیعی پیگیری می‌شود، اظهار کرد: پیش‌نویس فاز سوم پروژه بین‌المللی یوز بعد از برگزاری جلسه کمیته تخصصی با حضور بخش‌های مختلف معاونت طبیعی از جمله دفتر حیات وحش، پروژه بین‌المللی یوز، کارشناسان بخش پستانداران نهایی شده و به زودی بین سازمان محیط زیست و برنامه عمران ملل متحد مبادله خواهد شد.

خرازیان مقدم با اشاره به پنج ساله بودن پروژه بین‌المللی یوز در فاز سوم گفت: این پروژه یک برنامه کامل است و با توجه به شرایط فعلی یوزپلنگ، پاسخگوی نیازها خواهد بود. نکته متمایز فاز سوم پوژه بین‌المللی یوز در این است که گرچه مشابه فازهای قبلی، حفاظت از یوز در زیستگاه اولویت اول است اما بحث تکثیر و پرورش یوز در اسارت و مطالعات آن مورد توجه قرار می‌گیرد تا بتوانیم در فازهای بعدی امکان‌سنجی رهاسازی و معرفی توله را به زیستگاه داشته باشیم چون در موقعیت کنونی باید برای هر فرد یوز به طور جداگانه برنامه داشته باشیم.

وی با اشاره به جلب همکاری سمن‌ها در اجرای پروژه بین‌المللی یوزپلنگ آسیایی تصریح کرد: در تهیه پیش‌نویس به طور موردی از سمن‌ها نظرخواهی شده است اما سعی داریم به منظور تقویت کمیته تخصصی معاونت محیط زیست طبیعی، از سمن‌ها و صاحب‌نظران داخل کشور استفاده کنیم تا خرد جمعی در مرحله اجرای پروژه حاکم شود.

مدیرکل حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست همچنین در مورد مسائل مالی پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت: بخشی از منابع مالی مورد نیاز این پروژه توسط برنامه عمران ملل متحد و بخشی هم توسط سازمان محیط زیست تامین می‌شود. پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در صورت تمدید بازوی کمکی سازمان محیط زیست در این موضوع خواهد بود.

خرازیان مقدم در پایان با اشاره به اینکه اقدامات سازمان محیط زیست به منظور حفظ یوزپلنگ آسیایی محدود به پروژه بین‌المللی یوز نیست، تصریح کرد: وظیفه سازمان محیط زیست این است که تحت هر شرایطی چه پروژه بین‌المللی باشد و چه نباشد برای حفاظت از یوز به عنوان مهمترین گربه‌سان کشور تلاش کند و برنامه داشته باشد. در حال حاضر هم بحث پایش و تکثیر یوز را با جدیت دنبال می‌کنیم. برای مثال در روزهای آینده یک قرارداد بین معاونت محیط زیست طبیعی و پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار امضا می‌شود که بحث تکثیر در اسارت یوز را با استفاده‌ از روش‌های مصنوعی دنبال می‌کند. چون در سه سال گذشته موفق به گرفتن توله از کوشکی و دلبر (دو قلاده یوز نگهداری شده در پارک پردیسان) به روش طبیعی نشدیم؛ قصد داریم با استفاده از ظرفیت ملی و در صورت نیاز متخصصان بین‌المللی تکثیر در اسارت یوز را با روش‌هایی مثل لقاح مصنوعی انجام دهیم و امیدوارم که در گرفتن موالید موفق عمل کنیم.

به گزارش ایسنا، یوز آسیایی پوشش نخودی رنگ با خال‌های سیاه در سر و کمر، بدن این جانور را پوشانده است. مشخصه این جانور، نوار سیاه رنگ اشک مانندی است که از گوشه‌ چشم‌ها شروع شده و تا کنار بینی ادامه می‌یابد. یوزپلنگ‌ها هر دو نوع آفریقایی و آسیایی، سریع‌ترین حیوانات زمین هستند که از سرعت‌شان برای شکار بزهای کوهی، غزال‌ها و دیگر شکارهای سایز متوسط استفاده می‌کنند.

انواع زیادی از تهدیدات متوجه یوز آسیایی است. تصادفات جاده‌ای مهمترین عامل تلفات یوز در ایران است همچنین از بین رفتن زیستگاه‌ها خطری است که بقای بازماندگان یوز آسیایی را تهدید می‌کند.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۹۷۸۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زمین پاک یکی از ارکان مهم محیط زیست است

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران گفت: زمین پاک یکی از ارکان مهم محیط زیست است و قطعا تمام اکوسیستم‌ ها در حوزه محیط زیست مدیون داشتن زمینی پاک و خاکی پویا و حاصلخیز است.

به گزارش ایسنا و بنابر اعلام روابط عمومی اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران، حلیا سادات حسینی در چهارمین روز از هفته زمین پاک و در مراسم پیاده روی خانوادگی و پاکسازی، در تفرجگاه نرجس خاتون در منطقه ۱۵ در جمع فعالین محیط زیست به اهمیت  و مشارکت مردم در قبال کاهش پلاستیک و نجات زمین و حفظ آن برای نسلهای آینده اشاره کرد.

حسینی به معضلات محیط زیستی که منجر به عدم داشتن زمینی پاک می‌شود اشاره کرد و افزود: عواملی مانند توسعه شهرها، افزایش جمعیت، توسعه نامتقارن وعدم رعایت عدالت محوری در توسعه شهرها، منجر به بروز معضلات متفاوت و گریبان گیر زمین می‌شود.

وی در ادامه گفت: آمارها حاکی از آن است که وقتی فرسایش خاک را داریم معضلات بسیار زیاد را با از دست دادن اکوسیستم خاک به دست می‌آوریم. لذا می‌بایست حفاظت از خاک را به معنای واقعی جدی بگیریم و به مواردی چون نقاط انفصال فاضلاب‌ها، استفاده از گیاهان بومی، مصرف آبهای زیرزمینی، کاشت گیاهان همسو و هم جهت با شرایط اقلیمی توجه ویژه‌ای داشته باشیم تا بتوانیم خاک حاصلخیز و پویا را حفظ کنیم.

مدیر کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در ادامه صحبتهای خود به پاکسازی طبیعت اشاره کرد و گفت: در هفته زمین پاک و با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، قصد داریم با انجام کارهای نمادین این هفته را مهم جلوه بدهیم  و حساسیت را در بدنه شهروندان ایجاد کنیم تا نسبت به محیط زیست پیرامون خود و حفظ زمین پاک، دغدغه‌مند شوند.

وی در پایان صحبتهایش به موضوع فرهنگ سازی و توانمندسازی شهروندان اشاره کرد و گفت: آمارها نشان می‌دهد که شش درصد از آلایندگی کره زمین مربوط به استفاده از صنایع شیمیایی و پلیمری است که منجر به تولید پلاستیک می‌شود. امیدواریم در آینده با فرهنگ سازی و دغدغه‌مند کردن شهروندان نسبت به کاهش مصرف پلاستیک و حفظ محیط زیست، شاهد هیچ نوع آلایندگی که حیات خاک را به خطر می‌اندازد، نباشیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • زمین پاک یکی از ارکان مهم محیط زیست است
  • محیط زیست به مثابه تمام دولت/تلنگری به طرفداران گفتمان سازش/نگرانی تمام‌نشدنی یک واگذاری
  • زنده‌گیری دو قلاده گربه جنگلی در مرودشت
  • حاشیه رودخانه جاجرود پاک‌سازی شد
  • دریای خزر عقب‌نشینی کرد
  • حذف کیسه‌های پلاستیکی در ایران | آب دریای خزر باز هم عقب‌نشینی کرد
  • نشست شورا‌های محیط زیست در زاهدان
  • چرا پروژه بارورسازی ابر‌ها در ایران به بن‌بست خورد؟
  • معضل مدیریت پسماند چهارمحال و بختیاری بدون راهکار مانده است
  • رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس بیان کرد؛ نمره ضعیف کشور در برخی شاخص های محیط زیستی