Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-05-08@13:53:56 GMT

افزایش شمار فرونشست‌های دشت کرج

تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۴۰۴۶۱۳

سروش مدبری رئیس انجمن زمین‌شناسی ایران با اشاره به چالش افزایش شمار فرو چاله‌ها در کشور بیان کرد: زمانی که بیش از حد مجاز از آب‌های زیر زمینی در سفره‌های آبی عمیق برداشت شود فضای خالی این سفره‌ها که پیش از این با آب پر شده بود به واسطه حرکت ماسه‌ها فرو نشست می‌کنند که این مسئله می‌تواند پس از مدتی فروچاله‌های عمیقی با بیش از 200 متر ارتفاع را ایجاد کند، دقیقا همانند فرو چاله‌ای که به تازگی در دشت همدان ایجاد شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: طبق قانون ارشمیدس لایه‌های سفره‌های آبی از آب و ماسه با نظمی خاص ایجاد شده‌اند زمانی که آب این سفره‌ها استخراج می‌شود هر یک از این آبراه‌ها 4 الی 6 ماه زمان نیاز دارند تا بدون برداشت دوباره کسری آبشان‌ جبران شود در غیر این صورت استخراج مداوم از سفره‌های آبی زیر زمین با کور کردن تمام مسیرهای ورود آب به حفره‌های درون این سفره‌ها باعث ایجاد فروچاله‌های عمیق می‌شود که در آنجا دیگر به هیچ عنوان امکان ترمیم و بازگشت دوباره سفره‌های آبی وجود ندارد زیرا همه آبراه‌ها با خاک و شن مسدود می‌شوند.

حفرهزاران چاه آب غیر مجاز عامل افزایش فروچاله ها

رئیس انجمن زمین‌شناسی ایران با تاکید بر اینکه ایجاد هزاران چاه غیر مجاز مهمترین علت از بین رفتن سفره‌های آب زیر زمینی در کشور شده است،‌ گفت: این مسئله متوجه زمین‌های کشاورزی اطراف تهران و دشت کرج می‌شود به گونه‌ای که هم اکنون میزان فرونشست چاله‌های دشت کرج به طرز چشمگیری در حال افزایش است و اگر نسبت به این موضوع بی توجهی شود به زودی فرو چاله عمیقی هم در این دشتاتفاق می‌افتد.

وی افزود: متاسفانه افزایش چشمگیر فروچاله‌ها باعث شده که ایران از نظر داشتن این فروچاله‌ها در جهان رکورد دار شود مسئله‌ای که آسیب جدی به زیست بوم کشور و بافت زمین‌ها وارد می‌کند زیرا فروچاله فقط شامل دشت‌ها نمی‌شود بلکه این فروچاله‌ها می‌تواند با خالی شدن سفره‌های زیر زمینی در هر جایی روی دهد و باعث آسیب و شکستگی زمین‌ها و جاده‌ها، منازل، ‌پالایشگاه‌ها و سایر شهرک‌های صنعتی شود بنابراین این بحران جدی است و باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد از سویی دیگر نزدیک به دو سوم دشت‌های ایران فرو چاله‌دار شده‌اند.

مدبری‌ همچنین با تاکید بر ضرورت ایجاد سیاست‌گذاری ملی برای جلوگیری از رشد فرو نشست زمین و ایجاد فروچاله‌ها در کشور گفت: هم اکنون هزاران چاه غیر مجاز در جای‌جای ایران وجود دارد که می‌تواند مانع از افزایش آب بسترهای سطحی آب شود به عنوان مثال باید بگویم که حفر ده‌ها هزار چاه عمیق در اطراف دریاچه ارومیه یکی از علت‌های اصلی کاهش سطح آب این دریاچه شده و روز به روز به تشنگی این زیست بوم طبیعی بیش از پیش می افزاید زیرا تقریبا همه آب راه های حیاتی و زیر زمینی منتهی به دریاچه ارومیه به علت افزایش حفاری های غیر مجاز و برداشت از سفره های آب های زیر زمینی در حال خشکیدن است حتی بیشتر این سفره  ها کاملا خشک شده اند،  آبهایی که تقریبا همگی سر از مزارع کشاورزی غرقابی در می‌آروند.

رئیس انجمن زمین‌شناسی ایران یادآوری کرد: نمی‌شود در همه موارد کشاورزان را متهم کرد بلکه هم اکنون روش‌های مدرن آبیاری برای جایگزینی به شیوه سنتی غرقابی وجود دارد که علاوه بر صرفه‌جویی مصرف آب مشکل خالی شدن سفره‌های زیر زمینی را برطرف می‌کند اما این مسئله باید از طریق آموزش و حتی اختصاص وام‌های ویژه به کشاورزان به عنوان یک مسیر راهگشا مورد توجه قرار گیرد اما مسلما تا وقتی که قیمت آب کشاورزی واقعی نشود افزایش نگران کننده شمار فروچاله‌ها ادامه دارد از سوی دیگر بعد از برداشت مداوم از یک سفره آبی زیر زمینی باید 4 الی 5 سال این سفره مسکوت بماند تا از طریق آب باران و افزایش سطحی بارش‌ها لایه‌ها و حفره‌های خالی پر شود.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: ایران زمین خاک جهان رشد دریاچه ارومیه کشاورزی ایران جهان رشد زمین کشاورزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۰۴۶۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با اجرای قانون «ساماندهی بازار زمین» التهابات در بخش مسکن کاهش می‌یابد

نماینده مردم تهران در مجلس گفت: انتظار می‌رود با توجه به ظرفیت‌های ایجاد شده از طریق قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره برای وزارت راه و شهرسازی به عنوان سیاست‌گذار و متولی بخش مسکن و سایر ارکان دولت و دستگاه‌های اجرایی، با اجرای این طرح زمینه‌های بروز التهابات در بخش مسکن کاهش یابد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، علی خضریان با اشاره به تأیید نهایی طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها از سوی شورای نگهبان که از سال گذشته در رفت‌وآمد بین مجلس و شورای نگهبان بود اظهار کرد: اجرای صحیح این قانون می‌تواند به ایجاد ثبات در بخش مسکن و رفع بخشی از مشکلات در این بخش کمک شایانی کند.

خضریان با بیان اینکه بیش از دو سال است که به عنوان طراح این طرح با همکاری کمیسیون عمران مجلس، وزارت راه و شهرسازی، مرکز پژوهش‌های مجلس و دیگر کارشناسان حوزه مسکن برای به سرانجام رساندن این قانون تلاش شده است، افزود: این قانون ابزارها و اختیارات مناسبی را جهت تنظیم‌گری بخش مسکن در اختیار دولت قرار داده و به تبع آن بخش عمده‌ای از مشکلات حوزه مسکن، زمین و اجاره را برطرف می‌نماید.

طراح طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها در ادامه بخشی از کارکردهای این طرح را تشریح نمود و افزود: ایجاد سازوکارهای لازم برای تکمیل سامانه ملی املاک و اسکان کشور جهت شناسایی خانه‌های خالی و ایجاد زمینه‌های لازم برای برنامه‌ریزی در این بخش با استفاده از اطلاعات این سامانه یکی از کارکردهای این قانون است. همچنین در این قانون سازوکار لازم جهت کمک به شناسایی خانه‌های خالی توسط شهرداری‌ها و هزینه کرد بخشی از منابع اخذ شده از محل مالیات بر خانه‌های خالی برای احیای بافت‌های فرسوده شهری و ساخت مسکن ارزان قیمت برای خانواده‌های کم‌درآمد، پیش بینی شده است.

به گفته این نماینده مجلس، پیش بینی ضمانت‌ها و مشوق‌های لازم جهت ثبت تمامی قراردادها اعم از اجاره و خرید و فروش در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات و اخذ کد رهگیری برای رصد بهتر بازار مسکن و اجاره از دیگر مواردی است که در این قانون به آن توجه جدی شده است. همچنین در این قانون ضمن پیش بینی حمایت‌های لازم از موجران در صورت افزایش طول دوره قرارداد اجاره یا اجاره واحدهای مسکونی به مستأجران کم درآمد دارای بیش از سه فرزند، پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن و افزایش آن در سال‌های آتی با لحاظ تورم عمومی نیز برای حمایت از مستأجران لحاظ شده است.

خضریان ساماندهی مشاورین املاک و سکوهای ثبت آگهی را از دیگر ویژگی‌های این قانون دانست و اظهار کرد: با اجرای قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها، امید می‌رود زمینه بروز مشکلات ایجاد شده در بازار مسکن و اجاره از ناحیه برخی از مشاورین املاک و سکوهای ثبت آگهی املاک مرتفع گردد.

نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: تسهیل در فرآیند خرید و فروش و کاهش هزینه‌های مبادله در بازار مسکن، ساماندهی اراضی بایر در محدوده شهرها از طریق اخذ مالیات از این اراضی، منع فروش واحدهای حمایتی نهضت ملی مسکن و مسکن مهر تا قبل از تکمیل و ساماندهی معاملات این واحدها در سامانه وزارت راه و شهرسازی از دیگر ویژگی‌های این طرح است.

این نماینده در پایان اظهار کرد: انتظار می‌رود با توجه به ظرفیت‌های ایجاد شده از طریق قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره برای وزارت راه و شهرسازی به عنوان سیاست‌گذار و متولی بخش مسکن و سایر ارکان دولت و دستگاه‌های اجرایی، با اجرای این طرح زمینه‌های بروز التهابات در بخش مسکن کاهش یابد و بخش مسکن از ثبات بهتری برخوردار گردد.

کد خبر 751488

دیگر خبرها

  • افزایش تلفات سیل در برزیل؛ ساکنان با کمبود آب مواجه هستند
  • هشدار در دشت تبریز؛ کدام بناهای تاریخی در خطرند؟
  • نشست چندباره خیابان‌های اصفهان/وقتی زمین زیر پای مردم سست می‌شود
  • با اجرای قانون «ساماندهی بازار زمین» التهابات در بخش مسکن کاهش می‌یابد
  • تکرار نشست زمین در خیابان شهیدان کاظمی/عمق فرونشست ۴ متر است
  • افزایش شمار تلفات نظامی صهیونیست‌ها در حمله به پایگاه کرم ابوسالم
  • ترک‌خوردگی‌ها و فرونشست عجیب نقش جهان
  • فیلم| افزایش شمار کشته‌های سیل در برزیل به ۷۵ نفر
  • فاضلاب خانگی عامل ریزش قنات‌ و فرونشست زمین در یزد است
  • واقعیت فرونشست زمین در دریاچه مهارلو از دریچه دوربین مهر؛