Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس مسائل بین‌المللی  به بررسی تأثیر شکایت ایران از آمریکا در دبوان بین‌المللی دادگاه پرداخته است.

به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،پس از خروج آمریکای ترامپ از برجام ایران هم دست روی دست نگذاشت و در چند محور به مقابله با این موضوع پرداخت. ایران ابتدا وارد یک گفت و گوی جدید با بازیگران باقی مانده در برجام یعنی سه کشور اروپایی و روسیه و چین شد تا تکلیف برجام و آینده آنرا مشخص کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سوال اصلی ایران از 4+1 این بود که آیا تمایل دارند برجام ادامه پیدا کند یا در مسیر امریکا هستند. این کشورها باید تضمین‌هایی را به ایران ارائه می دادند تا ایران راضی به ماندن در برجام شود.

از این رو کشورهای باقی مانده در برجام به شکل سفت و سختی خروج امریکا از برجام را محکوم کردند و موضع حمایتی از ایران گرفتند. در همین روال، خبرهایی از تهیه بسته حمایتی اروپا از ایران شکل گرفت که نشان می داد آنها تلاش می کنند مانع کاهش فروش نفت ایران و فلج شدن مبادلات بانکی ایران شوند. ایران نیز موضوع فروش نفت و برگشت پول آن را موضوعی حیاتی برای ادامه برجام تلقی می‌کند.

در محوری دیگر ایران برگزاری جلسه کمیسیون مشترک برجام را برای اندیشیدن در مورد خروج امریکا خواستار شد. کمیسیون مشترک برجام که قبل از خروج امریکا از برجام با حضور همه اعضای امضا کننده و ایران شکل می گرفت این بار بدون امریکا برگزار شد و روشهای مقابله با تحریمهای امریکا علیه ایران بررسی شد. در این جلسه به اعضا هشدار داده شد که امریکا تعهدات خود را نقض کرده است و این موضوع با نقض روح برجام متفاوت بود. حالا دیگر 5+1 یک عضو خود را از دست داده بود.

اما مسیر دیگری که ایران در آن گام نهاد، شکایت به دیوان دادگاه لاهه در راستای نقض پیمان مودت 1955 بین ایران و امریکا بود. ایران موضوع اعمال تحریمهای امریکا علیه ایران را ناقض این پیمان دانسته و شکایت خود را بر این مبنا تنظیم کرد.

این دادگاه در هفته گذشته تشکیل شد و سخنان طرفین شنیده شد. در این دادگاه وکلای دولت جمهوری اسلامی از دیوان بین‌المللی خواستند تا حکم به رفع تحریم‌هایی بدهد که دولت دونالد ترامپ، بعد از خروج این کشور از برجامپ علیه ایران وضع کرده یا خواهد کرد.
گفته می شود این روند شاید زمان‌بر باشد و حکم آن از لحاظ حقوقی دستاورد بزرگی برای ایران تلقی نشود. اما این موضوع چه دستاوردهای سیاسی دارد و آیا می تواند فضای بین المللی را به نفع ایران پیش ببرد؟ در این باره با حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین المللی گفت و گو کرده ایم که از نظر می‌گذرانید:

ارزیابی شما از جلسه دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه چگونه بود؟ به نظرتان مسائل مطرح شده می‌تواند باعث انعکاس نظرات ایران و محکومیت آمریکا شود؟
در لاهه یک دادگاه بین المللی داریم که کارش رسیدگی به شکایت های دولتهای عضو سازمان ملل از یکدیگر است. این دادگاه را نباید با دیوان بین المللی که کارش رسیدگی به موضوع های مورد اختلاف دو کشور است و هر دو کشور صلاحیت داوری بین خود را در آن دیوان پذیرفتند اشتباه گرفت. در این دیوان بحث محکومیت نیست صرفا یک داوری بین دو کشور است. اما در دادگاه حکم صادر می شود.

استناد ایران به عهدنامه مودت ایران و آمریکا به این دلیل مهم است که هم آمریکا در جریان شکایت علیه ایران در جریان تسخیر لانه جاسوسی در همین دادگاه به این عهدنامه استناد کرده است. دادگاه لاهه نیز در جریان رسیدگی به شکایت ایران علیه امریکا که به همین عهدنامه استناد شده بود، صلاحیت خود را برای رسیدگی تائید کرده بود. دلیل آخر هم اینکه ایران و آمریکا در زمان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی هیچگاه خروج خود را از این عهدنامه رسما اعلام نکردند. بنابراین هنوز به عنوان یک سند حقوقی می تواند مورد استناد قرار گیرد.

واکنش آمریکا به این شکایت چه معنایی دارد؟ عدم پذیرش آنها می‌تواند این موضوع را از دستور کار دادگاه خارج کند؟
رفتار خصمانه آمریکا علیه ملت ایران محدود به تحریم های اخیر نیست و چند جانبه دارد. اینکه آمریکا تلاش می کند صلاحیت دادگاه را برای رسیدگی به این موضوع زیر سئوال ببرد بخاطر آن است که می داند در صورت تائید صلاحیت دادگاه به احتمال بسیار زیاد محکوم نهایی خواهد بود زیرا ایران بعد از برجام به تمامی تعهدات خود پایبند بوده و این آمریکا بوده که تعهدات خود را اجرا نکرده بلکه از توافق هم بدون ارائه هیچ دلیل محگمه پسند خارج شده است.

به نظرتان لاهه چه حکمی را در این رابطه خواهد داد؟
بعید است آمریکا نتیجه دادگاه را بپذیرد قبلا هم چند بار درباره موضوع های مختلف محکوم شده است و حکم را نادیده گرفته است اما در هر صورت اگر آمریکا محکوم شود یک بستر حقوقی خوبی برای به جریان انداختن موضوع در شورای امنیت و در صورت وتوی آمریکا در این شورا می توان موضوع را به مجمع عمومی سازمان ملل برد. ضمن آنکه از لحاظ پرستیژ سیاسی و بین المللی ضربه دیگری برای آمریکا محسوب می شود.

منبع:خبرآنلاین

انتهای پیام/

اظهارات بهشتی پور درباره تأثیر شکایت ایران از آمریکا در دبوان بین‌المللی دادگاه 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: آمریکا دونالد ترامپ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۱۸۱۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیوان لاهه خواهان توقف تلاش‌ها برای تضعیف این نهاد شد

همزمان با تماس سنای آمریکا با دیوان بین‌المللی کیفری برای جلوگیری از اقدام احتمالی علیه سران تل‌آویو، این نهاد به افرادی که تهدید به انتقام کردند، هشدار داد.

به گزارش ایسنا، دفتر «کریم‌ خان» دادستان کل دیوان بین‌المللی کیفری امروز جمعه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت در تلاش است «هر بار که گفت‌وگو با اختیاراتش سازگار است، با همه ذینفعان تعامل سازنده داشته باشد».

به نوشته روزنامه رای‌الیوم، کریم خان افزود: با این وجود، این استقلال و بی‌طرفی وقتی تضعیف می‌شود که در صورت اتخاذ «تصمیمی» در خصوص تحقیقاتی که در حیطه اختیارات دیوان است، برخی نسبت به انجام اقدامات تلافی جویانه علیه دیوان یا کارکنان آن تهدید کنند.

او هشدار داد «چنین تهدیداتی، حتی در صورت عدم اجرا، می‌تواند حمله به اجرای عدالت باشد» که به دادگاه کیفری بین‌المللی سپرده شده است.

دادستان کل دیوان بین‌المللی کیفری گفت این نهاد خواستار پایان دادن «فوری» به «تلاش‌ها برای مانع‌تراشی، ایجاد اارعاب یا تأثیر غیرقانونی بر مقامات این دادگاه» است.

دفتر خان نخواست فاش کند که چه کسی این تهدیدها را انجام داده است و اینکه آیا آنها با رژیم صهیونیستی و جنگ غزه مرتبط هستند یا خیر.

مقامات صهیونیستی به روزنامه «نیویورک تایمز» گفتند پیش‌بینی می‌کنند دادگاه کیفری بین‌المللی حکم بازداشت تعدادی از مقامات سیاسی و امنیتی رژیم صهیونیستی و احتمالاً «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر این رژیم را به اتهام عملیات نظامی ویران‌کننده‌ رژیم صهیونیستی در نوار غزه صادر کند.

در همین راستا، «اسحاق هرتزوگ»، رئیس‌ رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه مدعی شد احتمال طرح اتهام از سوی دیوان کیفری بین‌المللی علیه رهبران رژیم صهیونیستی در رابطه با جنگ غزه، «خطری برای دموکراسی‌ها» است و از متحدانش خواست تا با آن مخالفت کنند.

نتانیاهو هم به نوبه خود گفت که هدف از صدور حکم بازداشت رهبران صهیونیستی در صورت صدور، «تهدید رهبران و سربازان اسرائیل و به ویژه فلج کردن توانایی اسرائیل برای دفاع از خود خواهد بود».

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود
  • شکایت فعالان حقوق بشر از مقامات صهیونیست به دادگاه لاهه
  • رشید:۲۴۰جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل در وعده صادق کمک کرد
  • ملکه رانیا: نمی‌توان منتظر حکم دیوان لاهه بود زیرا مردم غزه در حال کشته شدن هستند
  • مثلث آمریکایی چه هدفی را در تقابل با فعالیتهای هسته‌ای ایران دنبال می‌کنند؟ / نقشه راه گروسی در تهران پس از عملیات وعده صادق
  • دیوان لاهه درباره «تهدید به انتقام‌جویی» علیه این مرجع بین‌المللی هشدار داد
  • دیوان لاهه خواهان توقف تلاش‌ها برای تضعیف این نهاد شد
  • پیام ویژه آمریکا خطاب به عربستان درباره سازش با اسرائیل
  • در سفر رافائل گروسی به تهران موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • درخواست دادگاه لاهه برای پایان تهدید و ارعاب در خصوص جنگ غزه