Web Analytics Made Easy - Statcounter

  به گزارش خبرگزاری تقریب،  حجت الاسلام سید علی سجادی زاده، استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی، در گفت وگو با خبرگزاری شبستان با اشاره به پدیده فقر و نگاه دین نسبت به انواع آن، گفت: اساسا فقر باید از زوایای مختلفی بررسی شود؛ در معارف دین دو گونه فقر داریم: فقر ممدوح و دیگری فقر مذموم.  
وی ادامه داد: از فرمایشات حضرت رسول(ص) است که فرمودند: «الفقر فخری و به أفتخر علی سائر الانبیاء؛ فقر باعث فخر من است و به سبب آن بر سایر انبیاء افتخار می کنم».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این فقری که از رسول الله(ص) به آن اشاره دارند، چیزی است که شامل رابطه انسان با پروردگار می شود، یعنی رابطه با خالق هستی که یک رابطه نیازمندی در مقابل بی نیاز مطلق است.
 
سجادی زاده تصریح کرد: همچنین حضرت امیر(ع) می فرماید: «فقر بــراى مؤمن از دنباله لگام بر گونه اسب، زينت بخش تر است». این موارد تنها نمونه ای از اشاراتی است که در روایات و احادیث نسبت به مساله فقر شده است، اما این نگاه نسبت به فقر تفاوت دارد با آنچه که در ابعاد مادی مطرح می شود؛ چراکه اینها  اشاره به فقر معنوی دارند که باید در مقابل خدای متعال به عنوان بی نیاز مطلق داشت و حس کرد.
 
پژوهشگر علوم دینی در ادامه بیان کرد: اما نسبت به فقر مادی در احادیث نگرش دیگری مطرح می شود چنان که از این فقر به خداوند پناه می برند. تعبیرات سختی هم در مورد آن به کار رفته است از جمله اینکه رسول خدا فرمودند: «كَادَ الْفَقْرُ أَنْ يَكُونَ كُفْراً؛  فقر انسان را در آستانه کفر قرار می دهد».
 
استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی با اشاره به حدیثی از حضرت امیر(ع) بیان کرد: امام اول شیعیان امیرالمومنین(ع) می فرمایند: «أَلْفَقْرُ الْمَوْتُ الاَْكْبَرُ، وَ قِلَّةُ الْعِيالِ أَحَدُ الْيَسارَيْنِ وَ هُوَ نِصْفُ الْعَيْش؛ نداری مرگ اکبر است، کم عیالی یکی از دو توانگری و نیمه زندگی است»؛ این فقر که حضرت امیر(ع) در این جا به آن اشاره کرده اند به فقر مادی انسان بر می گردد.
 
فقر؛ سد آینده نگری
وی اضافه کرد: بر همین اساس است که حضرت امیر(ع) در سفارشات خود به فرزندان و همچنین در فرمایش های عمومی می فرمایند: «فقر سبب ضعف در ایمان و یقین و باور می شود». همچنین می فرمایند: «فقر و تهیدستی، انسان باهوش را در بیان دلیل خود لال می کند و انسان کم بضاعت در شهر خود تنها و غریب است». تمامی این موارد نشان می دهد که فقر آثار زیانباری دارد و انسان را از آینده نگری باز می دارد. امام علی(ع) و سایر اهل بیت(ع) با این بیانات می خواهند به گونه ای جامعه را تربیت کنند که اساس رویکرد افراد بر کار و تلاش باشد نه بر تنبلی و تن پروری.
 
استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی با اشاره به اینکه در شاکله تربیتی ائمه اطهار(ع)، انسانیت انسان باید حفظ و بر کرامت او در هر شرایطی تاکید شود، ابراز کرد: حضرت رسول(ص) در سفارش به یکی از زمامداران می فرمایند: «امت را در فقر نگاه ندارید که منجر به کفر می شود». بنابر این، نیازهای اولیه جامعه باید برای همه تامین شود حتی اگر کسی از کارافتاده باشد باید تامین باشد چه رسد به انسان سالم.
 
سجادی زاده تاکید کرد: در سیره امیرالمومنین امام علی(ع) آمده است که دیدند فردی در حال تکدی گری است، حضرت(ع) دلیلش را پرسیدند؟ همراهان عرض کردند: او اهل کتاب است. حضرت(ع) فرمودند:  وقتی که جوان بود و از نیروی کارش استفاده می کردید، نمی گفتید مسیحی است و حالا که محتاج شده چنین می گویید. امام(ع) دستور دادند که هزینه زندگی او از بیت المال تامین شود. این نشان می دهد که در جامعه اسلامی از نظر امام علی(ع) حتی باید در رفع نیاز فقیر غیرمسلمان کوشید چه رسد به مومنان و مسلمانان.
 
فقر توجیه تکدی گری نیست
وی در بخش دیگری از مباحث خود با اشاره رواج تکدی گری به بهانه فقر، گفت: این رفتار از فقر جداست و باید جلوی آن را گرفت و این وظیفه حکومت و مردم است که با چنین طرز فکر غلطی مبارزه و آن را اصلاح کنند، چراکه در جریان های اجتماعی نخستین گام را مردم بر می دارند. تکدی گری توسط کسانی که جسم سالم دارند به دور از اخلاق و دیانت است و زمامداران باید برای کاهش و رفع آن برنامه ریزی دقیقی انجام دهند.
 
این محقق تصریح کرد: امام سجاد(ع) در یکی از دعاهای خود می فرمایند: «خدایا کاری کن که جلو فقیر شدن همسایه ام را بگیرم و همسایه ام محتاج نشود». این یعنی همیاری در همه سطوح برای آنکه جامعه دچار تزلزل اقتصادی نشود. گاهی اوقات افراد منافع شخصی خودشان را در نظر می گیرند برای مثال می روند از فروشگاه های زنجیره ای خرید می کنند برای آنکه قیمت ارزان تر است در حالی که فرض کنید در همان محله در صنف قصابی دو مغازه وجود داشته باشد، این دو در پی خرید های روزانه مردم از فروشگاه زنجیره ای، کمرشان خم می شود.
 
وی گفت: از وظایف زمامداران آن است که مردم را به وظایف خود آشنا کنند، آنها را آموزش بدهند و کار و تلاش را در جامعه به شکل یک فرهنگ منسجم در جریان بیندازند. در مدیریت اسلامی بسیار بر این گونه رفتارها تاکید شده است.
 
نقش پررنگ کار و تلاش در سیره اهل بیت(ع)
سجادی زاده با اشاره به اینکه کار و تلاش در سیره امیرالمومنین امام علی(ع) بسیار پررنگ و مورد توجه بوده است، تاکید کرد: امروز که از فرهنگ اهل بیت(ع) سخن می گوییم باید سیره آنها را در جامعه جا بیندازیم، اگر هر شخصی که سالم و از توان برخوردار است، کار کند و کار کردن را عار نداند طبیعتاً چرخه اقتصادی کشور می چرخد. تکدی گری در حالی که برخی از شرایط جسمی سالم و تندرستی برخوردارند مغایر با شئون اسلامی است. بنابر این، وطیفه نظام و مردم این است که با این پدیده از طریق کار و تلاش مستمر مقابله و افراد را از تنبلی دور کنند.
 
وی در پایان خاطرنشان کرد: فقر در جامعه با کمال جویی افراد از میان می رود، اگر ارزش ها و کرامت های انسانی زیر سوال رود و افراد برای جایگاه و شأن انسانی خود ارزشی قایل نباشند برای به دست آوردن مال و ثروت به اقدامات دون شان خود دست می زنند که نه تنها کرامت شان را زیر سوال می برد که بر بدنه جامعه نیز ضربات جبران ناپذیری را وارد می کند.

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۴۵۶۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کرمانشاه یکی از استان‌های پرافتخار کشور است

استاندار کرمانشاه گفت : استان کرمانشاه در زمینه‌های مختلف از جمله در ارزش‌های اسلامی و ایرانی و هویت غیرتمند کرمانشاهی یکی از استان‌های پرافتخار است و در آینده ایران اسلامی هم مؤثر بوده و روز به روز درخشان‌تر هم خواهد شد.

محمدطیب صحرایی در حاشیه شورای اداری استان در پاسخ به سوال خبرنگار ایمنا با اشاره به اجرای طرح نور در استان اظهار کرد: جامعه اسلامی ما به ویژه هم استانی‌های کرمانشاهی معروف به فضائل خوب انسانی و اسلامی بوده و هستند.

وی افزود: استان کرمانشاه در زمینه‌های مختلف از جمله در ارزش‌های اسلامی و ایرانی و هویت غیرتمند کرمانشاهی یکی از استان‌های پرافتخار است و در آینده ایران اسلامی هم مؤثر بوده و روز به روز درخشان‌تر هم خواهد شد.

استاندار کرمانشاه گفت: آنچه که در این ایام می‌بینیم، نشانه یک جامعه خوب و با نشاط است که این نشاط و شادابی خودش را نشان می‌دهد، بر همین اساس آنچه پیش رو داریم یک برنامه مطلوب در حوزه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است.

صحرایی گفت: موردی که این ایام در حال مطرح شدن است، مطلب جدیدی نیست بلکه قسمتی از زندگی اخلاق محور ما بوده و در آینده نیز خواهد بود و بر همین اساس در حال مرور موضوعات هستیم تا برنامه‌ریزی انجام شود که چه کاری انجام دهیم تا خود و فرزندانمان در محیطی سالم‌تر و شاداب‌تر زندگی کنیم و موضوع جدیدی پیش نیامده است.

کد خبر 747661

دیگر خبرها

  • پیرترین پدر و مادرها کدام استان زندگی می‌کنند؟
  • کرمانشاه یکی از استان‌های پرافتخار کشور است
  • کتاب «اُمّ علاء» نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود
  • ورزشکار زن ایرانی روی جلد مجله معروف؛ ورود به عرصه مد پس از مهاجرت! + عکس
  • کمک چهار میلیارد ریالی خیرین سلامت به بیمارستان حضرت زهرا (س) فریمان
  • ایران روی کمربند سنگ کلیه
  • مقابله با معضلات فرهنگی به کمک کاربردی‌سازی سیره حضرت عبدالعظیم(ع)
  • در اکثر خانواده‌های ایرانی یک مورد ابتلا به سرطان دیده می‌شود | ابتلای مردان به این سرطان بیشتر شده است
  • منشاء بسیاری از بیماری‌های جسمی را در روان خود پیدا کنید
  • تغییر سبک زندگی، بهترین درمان کبد چرب / این بیماری تنها مختص افراد چاق نیست