Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@07:58:32 GMT

اعتراض یک نویسنده به یک کارگردان تئاتر

تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۴۶۲۱۸۴

اعتراض یک نویسنده به یک کارگردان تئاتر

در پی انتشار خبری از تلاش برای اجرای نمایش «راه‌آهن ساخته شد و آسانی آورد»، رضا شاهبداغی به کارگردان این نمایش برای استفاده بدون اجازه از متن نمایشنامه «بریدگی‌ها» برای «اجرا» اعتراض کرد.

به گزارش ایسنا، چندی قبل گفت‌وگویی با رامونا شاه در خروجی این خبرگزاری قرار گرفت که از برنامه‌ریزی او برای اجرای نمایشی مشترک از ایران و روسیه با نام «راه آهن ساخته شد و آسانی آورد» در جشنواره بین المللی تئاتر فجر خبر می‌داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در این گفت‌وگو درباره نمایشی که قصد اجرای آن  را در جشنواره فجر  و نیز مکانی مانند موزه ملی روسیه در تهران دارد، توضیح داده بود: «با نمایش «راه آهن ساخته شد و آسانی آورد» به عنوان کارگردان و بازیگر در جشنواره «اکسس پوینت» روسیه حضور پیدا کردم. متن نمایشنامه برگرفته از چند متن مختلف بود که اصلی‌ترین آن‌ها متون «باغ آلبالو» اثر چخوف و «بریدگی‌ها» اثر رضا شاهبداغی بودند که توسط آندره پرونین که دبیر هنری جشنواره هم بود، به رشته تحریر (ترجمه به سه زبان) درآمد.»

حال پس از انتشار این مصاحبه و مشخص شدن جزئیاتی از چگونگی اجرا در روسیه، شاهبداغی می‌گوید که برای «اجرای عمومی این اثر در جشنواره اکسس پوینت و همین­طور قصد اجرا در جشنواره فجر» از او اجازه گرفته نشده و در واقع فقط قرار بوده بخش‌هایی از این نمایشنامه طبق توافقی که این دو با هم کرده بودند (صرفا در محدوده ورکشاپ آموزشی) که به گفته شاهبداغی مکالمات این توافق هنوز هم موجود است، در این کار استفاده شود. ضمن اینکه شاهبداغی تاکید دارد اصلا اطلاع نداشته این پروژه به کارگردانی رامونا شاه بوده و از طریق خبر ایسنا متوجه شده آنچه از او در خواسته شده با آنچه اجرا شده، «از زمین تا آسمان تفاوت دارد».

این نویسنده و کارگردان در یادداشتی به‌نسبت طولانی که در اختیار ایسنا قرار داده، به شرح جزئیات کامل مکالمه‌های رد و بدل‌شده درباره چگونگی استفاده از بخش‌هایی از نمایشنامه «بریدگی‌ها» پرداخته و به همین بهانه از وجود معضلاتی در تئاتر ایران انتقاد کرده است.

شاهبداغی در بخشی از این یادداشت نوشته است: «پیرو گزارش درج‌ شده در سایت خبرگزاری ایسنا، به تاریخ ۲۴ مرداد ۱۳۹۷، با عنوان «تئاتر مشترک ایران و روسیه در فجر به صحنه می‌رود؟»، خانم رامونا شاه مدعی کارگردانی اثری شده که «بریدگی­‌ها»ی من هم بخشی از آن است. نمایشی که بار مسئولیت «ایده­‌ها و اهدافش» را از سال ۱۳۸۹ به دوش کشیده‌­ام و تاکنون دو دوره اجرای عمومی و چند اجرا در جشنواره‌­های فجر داشته است و البته مقادیر زیادی جدال با سانسور و گاه جار و جنجال‌­های دیگر را هم پای خود ثبت دارد (که این «مقادیر زیاد» با «ایده‌­ها و اهداف» آن نمایش نسبت مستقیم دارد). این نامه اعتراض من است نسبت به گزارشی که در کسب اجازه از من برای استفاده از پاره‌­هایی از «بریدگی‌­ها»، در این مورد مشکوکِ حضور در جشنواره «اکسس­پوینت» و «کارگردانی نمایشی مشترک بین ایران و روسیه»».

او در ادامه این نامه اشاره مفصلی دارد به پیام‌های متنی رد و بدل‌شده و توافقاتی که با کارگردان یادشده داشته و در بخشی دیگر از آن اظهار کرده است که از طریق همین پیام‌ها مطلع شده که پروژه نهایی ورکشاپ ترکیبی از «بریدگی‌ها» و چند متن دیگر است و نیز تاکید کرده است:‌ «پس مؤکدا از او خواستم علاوه بر درج نام من به عنوان نویسنده و کارگردان این اثر (که خودش هم در آن بازی کرده و صرفا متن پرینت‌شده‌اش را نخوانده)، تنها در همان «محدوده ورک­شاپ» و سخنرانی در باب تئاتر تجربی، بخش‌هایی از آن را در مختصاتی که تحت کارگردانی من اجرا شده بود، «اجرا» کند.»

وی در ادامه نوشته است:‌ «و اکنون کاشف به عمل آمده است که ایشان به عنوان «کارگردان»، ۱۱ اجرا در جشنواره «اکسس پوینت» شهر سنت‌پترزبورگ روسیه (و نه ورک‌شاپ) رفته‌­اند و ضمنا قصد دارند این «تئاتر مشترک» را در بخش بین‌­الملل جشنواره تئاتر فجر شرکت دهند. و تناقضی از زمین تا آسمان میان محتوای «درخواست» در تاریخ ۱۹ تیر و حرف­‌های مندرج در گزارش ایسنا در تاریخ ۲۴ مرداد است.»

شاهبداغی در این یادداشت تاکید کرده است: « اکنون من خواهان استیفای تمام حقوق مادی و معنوی آن بخش از «بریدگی‌­ها» (حتی یک «واو» از آن) هستم. بنابراین شکایت­‌نامه­‌ای تنظیم کرده‌­ام خطاب به مرکز هنرهای نمایشی، خانه تئاتر، دبیرخانه جشنواره تئاتر فجر و همین­طور جشنواره «اکسس پوینت» ... و پیگیر آن هستم و عجالتا از دبیر جشنواره تئاتر فجر و مدیر امور بین‌­الملل مرکز هنرهای نمایشی می‌­خواهم صراحتا با چنین پدیده­‌ای به صورت ریشه­‌ای برخورد کنند...»

او در ادامه به موضوعی کلان‌تر در تئاتر اشاره کرده و گفته است: «ساختاری که «شهرت» را به هزار روش آشکار و نهان تبلیغ می‌کند، قطعا شرّ را از پیش، درون مویرگ‌هایش دارد و ناگزیر خون فاسدش حتما از رَگان همین توده بیرون خواهد زد. که هر اشاره‌ای به «مردم» بدون در نظر گرفتن این جنایت‌­ها، تنها بر جنایت می‌افزاید. که ما و ایشان ظاهرا همه از زمره‌ مردمیم و توده. و مُبرهن است که این وسوسه­ شُهرت در تئاتر مستقیما از فرایند عَمدیِ سیاست‌زُدایی می­‌آید که «تئاتر» و «راه‌های کسب شُهرت» را بر هم منطبق کرده است، همان­طور که فروختنِ «نتایج» را جایگزین «کاویدن علل معضلات» کرده است؛ و اینها همه ذیلِ تئاتر بین­‌المللی، تئاتر تجربی، و تئاتر اجتماعی و هزار بزکِ دیگر...

بخشی از پاسخ اینجاست: جایی که فی‌المثل رَجُل سیاسی‌اش همچون «سلبریتی»ها عمل، و فلان «هنرپیچه» دست‌چندمش در قامت رجال سیاسی رفتار می­‌کند! و اینها همه در مغاک امثال «اینستاگرام» ظاهر می­‌شود و توأمان، وضعیت را تقلیل می­‌دهد. اینکه در قَلبِ واقعیت، جایگاه «بین‌­المللی» را به رُخ بکشیم و چندی بدان دلخوش باشیم، و البته مترصد شکار موقعیتِ بهتر، با هر وسیله‌­ای. این­چنین است که از صدر تا ذیلِ عناصرِ «وضعیت» در «فروپاشی قریب‌­الوقوع» آن همدست‌­اند.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۶۲۱۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«بیرون پشت در» را در تئاتر شهر ببینید!

به گزارش خبرگزاری مهر، نمایش «بیرون پشت در» به نویسندگی محمد ‌رحمانیان‌ثابت و کارگردانی پرهام خاکزاد با تهیه‌کنندگی سجاد افشاریان، روزهای پایانی اردیبهشت‌ ۱۴۰۳ در مجموعه تئاتر شهر روی صحنه خواهد رفت.

این نمایش در بخش دانشجویی چهل‌ و دومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر حضور داشت و جایزه ویژه هیات داوران و تندیس بازیگری مرد را دریافت کرد.

«بیرون پشت در» در اولین جشنواره تئاتر «هم‌آغاز» به‌ عنوان بهترین اثر از نگاه مردم و مخاطبان معرفی شد.

خاکزاد پیش از این در نمایش‌های «بک تو بلک»، «تنهایی و تن‌هایی وطن‌هایی»، «هر کسی یا روز میمیرد یا شب، من شبانه روز»، «خواب‌کشی»، «مختلفیم» و… نیز حضور داشته است.

اطلاعات بیشتر و بلیت‌فروشی نمایش «بیرون پشت در» به‌زودی اعلام می‌شود.

عکس از امیرحسین میرزائی است.

کد خبر 6089905 فریبرز دارایی

دیگر خبرها

  • مراسم نکوداشت اکبر زنجان‌پور با حضور استادش
  • نونزدهمین مراسم «شب کارگردان» برگزار شد/ آرزوی نویدمحمدزاده چه بود؟
  • نکوداشت اکبر زنجان‌پور همراه با شرم و حیای نوید محمدزاده
  • این صدا برای بچه‌های ایران است/ جزییات یک کنسرت باتربیت!
  • نگاهی متفاوت به جنگ در تئاتر/ روایتی به پنج گویش متفاوت از  سرانجام وقایع جنگ
  • تجلیل از سه چهره تاثیرگذار تئاتر ایران در شب کارگردان
  • «بیرون پشت در» را در تئاتر شهر ببینید!
  • تقدیر از سه چهره تاثیرگذار تئاتر ایران در شب کارگردان
  • قدردانی از سه چهره تاثیرگذار تئاتر ایران در شب کارگردان
  • گفتگو با نویسنده و بازیگر نمایش‌های طنز رادیو