Web Analytics Made Easy - Statcounter

آسیب شناسی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی علی الخصوص در استان آذربایجان غربی نشان می دهد متاسفانه این مناطق کمتر به اهداف تعیین شده نائل آمده اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از اروم نیوز، موقعیت سوق الجیشی بوکان و مهاباد در جنوب استان آذربایجان غربی و قرار گیری این شهرها در کریدور غرب کشور و مسیر صادرات به شمال عراق  دسترسی به خط راه آهن سراسری، وجود گمرک و جاذبه های طبیعی و تاریخی شرایط ویژه ای را در این شهرها علی الخصوص مهاباد رقم زده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال ۸۶ دولت وقت با هدف ایجاد عدالت اداری و … طرح فرمانداری های ویژه را در دستور کار قرار داد که در اولین گام و در مرداد ماه همان سال فرمانداری ویژه مهاباد تشکیل شد و تعویض تابلو فرمانداری این شهر و اضافه کردن عبارت فرمانداری ویژه بر روی آن موجب مسرت شهروندان مهابادی شد. فرمانداری ویژه بوکان نیز علی رغم ادعای نماینده این شهر در بی خاصیت بودن این طرح و کارنامه ضعیف آن، در اردیبهشت ماه ۹۱ به تصویب رسید که تا به امروز بوکانی های از نعمت آن “تابلوی ویژه” هم بی نصیب مانده اند.

همگان به این مهم اذعان دارند که اضافه کردن عبارت ویژه به نام فرمانداری شهرها هیچ دردی از مشکلات عدیده شهرستانی های بدور از امکانات پایتخت و مراکز استانها دوا نکرده است.

طی ماههای گذشته اخباری در خصوص ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در اغلب شهرهالی استان آذربایجان غربی خصوصا شهرهای بوکان و مهاباد از سوی نمایندگان این شهرها در مجلس شورای اسلامی با آب و تاب فراوانی رسانه ای شده که شاید دستاویز مناسبی باشد برای اقناع مردم حوزه های انتخابیه شان در خصوص خالی نبودن عریضه  کارنامه حدود ۳ سال از نمایندگی شان، این خبرها که همچون پیروزی عظیم و دستاورد آنچنانی از سوی این افراد در بوق و کرنا شده بود، طی روزهای اخیر با انتشار خبر تصویب لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری – صنعتی، اصلاح محدوده سه منطقه آزاد تجاری – صنعتی و موافقت مشروط با ایجاد  ۸۶ منطقه ویژه اقتصادی با ۱۴۱ رای موافق، ۷۵ رای مخالف و ۷ رای ممتنع از مجموع ۲۳۶ نماینده حاضر در مجلس شورای اسلامی به اوج خود رسید.

استان آذربایجان غربی که پیش از این از نعمت یک منطقه آزاد در ماکو و منطقه ویژه اقتصادی در سلماس برخوردار بود با تصمیم نمایندگان مجلس بیش از نیمی از شهرهایش به منطقه آزاد و ویژه اقتصادی تبدیل شدند!. بر اساس تصمیم نمایندگان محترم مجلس با اصلاح محدوده منطقه آزاد ماکو موافقت و شهرهای ارومیه و سرو به منطقه ویژه اقتصادی تبدیل شدند و شهرهای خوی، چایپاره، بوکان، مهاباد، پیرانشهر، سردشت، تکاب، نقده، ارومیه، اشنویه، میاندوآب، چالدران به صورت مشروط از امکان تبدیل به منطقه ویژه اقتصادی برخوردار شدند.

طی این مصوبه مجلس اجازه داد تا ایجاد مناطق ویژه جدید صرفا در صورت تامین شروط مهمی از جمله وجود سرمایه‌گذار و سازمان اداره کننده غیردولتی مورد تایید دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و صدور مجوز شورای برنامه ریزی استان مربوطه و تایید تعهد سرمایه‌گذار برای تامین زیرساخت‌های اساسی مانند آب و برق و گاز و موافقت قطعی سازمان حفاظت محیط زیست در مناطقی از استانهای مختلف کشور ممکن شود، بنابراین  و بر اساس اظهار نظر های صورت گرفته تصویب این لایحه هیچ بار و تعهد مالی برای دولت به وجود نخواهد آورد.

از آنجایی که بر اساس آمار موجود استان آذربایجان غربی و خصوصاً شهرهای جنوبی این استان در شاخص ها و سرانه های مختلف توسعه ای اعم از اقتصادی و صنعتی و … در مراتب نازل کشوری هستند، گمان می رود ایجاد فله ای مناطق ویژه اقتصادی آن هم مشروط به شرایط صدرالذکر در شرایطی که هیچ بار مالی برای دولت ندارد عملا به منزله شانه خالی کردن دولت محترم از توجه ویژه به استان زرخیز اما کم برخوردار آذربایجان غربی باشد.

آسیب شناسی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی علی الخصوص در استان آذربایجان غربی نشان می دهد متاسفانه این مناطق کمتر به اهداف تعیین شده نائل آمده اند وجود معافیت‌های متعدد و متنوع، در کنار خلاهای قانونی و عدم نظارت و اجرای درست قوانین، موجب شده‌است این مناطق بیش از آنکه در تحقق اهداف تعیین شده موفق ظاهر شوند، موجبات سوءاستفاده افرادی را فراهم نمایند که اهدافی چون فرار از مالیات و قاچاق کالا را، بدون تلاش برای ایجاد شغل و سرمایه‌گذاری مناسب دنبال می کنند. تا جایی که این واقعیت تلخ به کرات صدای برخی از مسئولان دولتی را هم درآورده است.

در شرایط فعلی که بازار از نبود نظارت به شدیدترین شکل ممکن رنج می برد و افزایش قیمت ها به صورت افسارگسیخته ای پا بر گلوی معیشت مردم نهاده است؛ تصویب این لایحه بیش از پیش بر فاصله بین فقیر و غنی در منطقه خواهد افزود و به مراتب شرایط ارتزاق برای ساکنان کم برخوردار این مناطق را سخت تر خواهد کرد.

شاید تصویب مناطق ویژه در سال پایانی عمر چهار ساله نمایندگی ،نمایندگان محترم اتفاقی باشد اما از حق نگذریم متاع گرانبهایی برای رای آوری و تبلیغ در دوران انتخابات به شمار می رود.

نکته آخر اینکه به نظر نگارنده مردم شریف و آگاه منطقه با بررسی تجربه ناموفق فرمانداری های ویژه درگیر تبلیغ و همهمه های شکل گرفته در فضای مجازی در خصوص تاثیر آنی این مصوبه بر زندگی روزمره شان نشوند و با بی توجهی به بزرگنمایی های برخی خواص متمکن و صدالبته متنفع از این تصمیم ، ساماندهی به وضعیت بازار و برخورد و مبارزه جدی با رانت خواران را از مسئولان و نمایندگان مطالبه کنند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۶۳۵۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد دهکده لجستیکی مرزی سرخس

معاون اقتصادی منطقه ویژه اقتصادی سرخس با اشاره به ساخت دهکده لجستیکی مرزی در منطقه گفت: این دهکده با هدف جذب سرمایه‌گذاری خارجی حوزه حمل و نقل از کشورهای چین، روسیه، افغانستان، امارات و ترکمنستان ایجاد شده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد به نقل از آستان‌نیوز‌، احسان جلایر در بازدید اصحاب رسانه از نمایشگاه «میراث آینده» که به منظور معرفی اقدامات، ظرفیت‌ها و چشم‌انداز منطقه ویژه اقتصادی سرخس برپا شده است، درباره شکل‌گیری این منطقه اظهار کرد: ایده شکل‌گیری منطقه ویژه اقتصادی سرخس از سال 1372 بیان شد و همزمان با افتتاح راه‌آهن مشهد- سرخس- تجن در اردیبهشت 1375 با حضور سران و نمایندگان عالی رتبه بیش‌از 70 کشور راه‌اندازی شد.

تنوع ارائه خدمات در حوزه لجستیک ریلی و جاده‌ای

او با اشاره به نقاط قوت این منطقه خاطرنشان کرد: تنوع ارائه خدمات در حوزه لجستیک ریلی و جاده‌ای، وابستگی به آستان قدس رضوی و داشتن نیروهای متدین و پایبند به ارزش‌های اسلامی، قابلیت ارائه خدمات لجستیکی و تولیدی به صورت شبانه‌روزی، اتصال به نقطه سفر مرزی از لحاظ جاده‌ای و ریلی و نزدیک بودن به کشورهای حوزه CIS برخی از این موارد به شمار می‌رود.

معاون اقتصادی منطقه ویژه اقتصادی سرخس، یکی از اقدامات مهم این منطقه را بهره‌برداری از فاز نخست پارک گوگردی گنبدلی عنوان کرد و افزود: ساخت این پارک از سال 1396 در زمینی به مساحت 9 هکتار آغاز شد و با 910 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری ریالی و بیش از 60 میلیون یورو سرمایه‌گذاری ارزی به بهره‌برداری رسید.

توسعه ظرفیت‌ها در حوزه حمل‌ونقل ریلی

او انعقاد تفاهم‌نامه با MFA؛ شرکت بزرگ حمل‌ونقلی در ترکیه را از دیگر اقدامات مهم منطقه ویژه اقتصادی سرخس دانست و گفت: این شرکت یکی از 4 شرکت دارای مجوز ترانزیت از مسیر ایران است.

جلایر ادامه داد: شرکت MFA از سال 1400 تاکنون، همکاری‌های مشترکی در حمل کالاهای ترانزیتی از آسیای میانه و روسیه به ترکیه و اروپا، تامین واگن‌های مورد نیاز و ایجاد مزیت رقابتی حمل از مسیر سرخس در کریدور شرق به غرب و شمال به جنوب داشته است.

او یادآور شد: سال 1400 نیز تفاهم‌نامه‌ای با مرکز تجاری ایرانیان در روسیه به منظور استفاده از ظرفیت منطقه ویژه اقتصادی سرخس در حمل‌ونقل و ترانزیت کالا، تامین نیازهای کالایی روسیه از تولیدات استان و توسعه روابط حمل‌ونقلی با اولویت ترانزیت با این منطقه منعقد شد.

ایجاد سایت تخصصی ترانشیپ گاز مایع

جلایر درباره سایت تخصصی ترانشیپ گاز مایعِ منطقه ویژه اقتصادی سرخس نیز تصریح کرد: این سایت با حجم سرمایه‌گذاری 1000 میلیارد ریال و با تزانزیت سالیانه 600 هزار تن در حال ساخت است که پس از اجرا موجب ایجاد درآمد مستقیم 60 میلیون دلاری و غیرمستقیم 175 میلیون دلاری و نیز درآمد سالانه یک و نیم میلیون دلاری برای منطقه ویژه اقتصادی سرخس خواهد شد.

وی ادامه داد: از دیگر ویژگی‌های سایت تخصصی ترانشیپ می‌توان ایجاد زنجیره ارزش ترانزیت مشتقات نفتی از ترکمنستان به میرجاوه و بندر عباس را نام برد.

ایجاد دهکده لجستیکی مرزی سرخس

معاون اقتصادی منطقه ویژه اقتصادی سرخس با اشاره به ساخت دهکده لجستیکی مرزی در منطقه اظهار کرد: این دهکده با هدف جذب سرمایه‌گذاری خارجی حوزه حمل و نقل از کشورهای چین، روسیه، افغانستان، امارات و ترکمنستان ایجاد شده است.

او ادامه داد: مرکز لجستیک بین‌المللی منطقه سرخس با محوریت ایجاد سایت کانتینری در زمینی به وسعت 35 هکتار با ظرفیت تخلیه، بارانداز و بارگیری 500 کانتینر در هر شبانه‌روز و 660 هزار TEU(واحد شمارش بار کانتینر) در سال احداث شده است.

جلایر، ایجاد سایت تخصصی کانتینری با ظرفیت 10 سالانه میلیون تن، ایجاد مرکز بین‌المللی تهاتر کالا، ایجاد شهرک‌های صنعتی و تسریع و تسهیل در راه‌اندازی کریدور شرق به غرب را از دیگر ویژگی‌های مرکز لجستیک بین‌المللی منطقه سرخس عنوان کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • برگزاری نخستین دوره آموزشی مدیریت بحران ویژه مدیران سازمان منطقه آزاد قشم
  • ایجاد دهکده لجستیکی مرزی سرخس
  • استاندار: برای تحقق طرح جامع مناطق ویژه اقتصادی مازندران؛ هماهنگی های لازم انجام شده است
  • تبدیل مناطق آزاد ویژه اقتصادی مازندران از واردات صرف به دانش فنی و صادرات
  • مناطق آزاد کشور ؛ چالش ها وراهکارها
  • معرفی ۱۲۴ بسته سرمایه‌گذاری منطقه آزادچابهار به فعالان اقتصادی؛ چابهار بهشت سرمایه گذاری
  • اردکان فرمانداری ویژه شد
  • شهرستان اردکان یزد فرمانداری ویژه شد
  • کسب رتبه برتر در حوزه عمران و زیربنایی توسط منطقه آزاد چابهار
  • سرمایه‌گذار برتر منطقه آزاد اروند تجلیل شد