Web Analytics Made Easy - Statcounter

زندگی > سلامت - همشهری آنلاین:
حدود ۴۰ میلیون نفر با توجه به آمار ۴۰۰ میلیون نسخه‌ای سالانه در کشور داروی تقلبی مصرف می‌کنند.

مدیرعامل شرکت سامان سلامت پژوه سازمان غذا و دارو با اشاره به آمار ۲۰۰۰ میلیارد تومانی قاچاق دارو در کشور گفت: با توجه به آمار ۴۰۰ میلیون نسخه‌ای سالانه در کشور حدود ۴۰ میلیون نفر داروی تقلبی مصرف می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آثار این داروی تقلبی در ساده‌ترین تاثیر بی اثری آن است اما به طور معمول یک سری عوارض نیز همراه خود دارد.

به گزارش ایسنا، علیرضا حسنی فخر آبادی در بخش دیگری از نشست سازمان غذا و دارو که به مناسبت هفته دولت برگزار شد درباره خاستگاه سیستم شناسه دار کردن کالاهای سلامت محورگفت: در دنیا بحث تقلب و قاچاق در فرآورده‌های سلامت همیشه مطرح است و تقلب یک ریشه تاریخی دارد اما تقلب در فرآورده‌هایی که مردم مصرف می‌کنند و با سلامتی آن‌ها در ارتباط است ،بحث بسیار مهمی است و جدا از موضوع اقتصادی بحث سلامت مردم در میان است. این تجارت در حال حاضر مهمترین تجارت مجرمانه دنیاست، به طوری‌که از تجارت مواد مخدر و اسلحه پیشی گرفته است.

وی ادامه داد: طبق اطلاعات WCO و WTO بیش از ۱۰ درصد تجارت دنیا، تجارت کالاهای تقلبی است. سازمان بهداشت جهانی نیز اعلام کرده هفت تا ۱۰ درصد داروهای دنیا تقلبی است. تقلب به معنی تظاهر است و این موضوع آنقدر گسترده و پیچیده است که در حال حاضر تمام دنیا یک حرکت منسجم برای پیشگیری از قاچاق کالاهای سلامت محور شروع کرده‌اند. در حوزه فرآورده‌های سلامت محور و دارو سازمان جهانی بهداشت اتحادیه اروپا و ایالت متحده آمریکا نیز قوانینی را تدوین کردند تا از قاچاق و تقلب در این حوزه جلوگیری کنند. تا ۱۰۰ روز دیگر ۲۷ کشور اروپایی موظف به اجرای قوانین مبارزه با قاچاق دارو و کالا هستند.

مدیرعامل شرکت سامان سلامت پژوه سازمان غذا و دارو در ادامه اظهارکرد: سازمان‌های دیگری مانند اینترپل نیز درگیر این موضوع هستند. در این راستا عملیات «پانگه آ» ( مبارزه با قاچاق داروهای تقلبی) برای مبارزه با داروهای تقلبی در کشورهایی که اینترپل حضور دارد در حال اجراست و بر اساس گزارش‌های اینترپل و سازمان جهانی بهداشت این شبکه قاچاق به دلیل سودآوری به قدری گسترده شده که به شبکه‌های توزیع کننده حتی داروخانه‌ها نفوذ کرده است.

فخر آبادی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است در داروخانه‌ها نیز کالای قاچاق عرضه شود، گفت: بعضا بعضی از افراد چه در توزیع، چه در داروخانه‌ها نیز نمی‌توانند دارو یا کالای تقلبی را تشخیص دهند و ممکن است به میزان بسیار کمی تخلف در این مکان‌ها نیز رخ دهد. بر همین اساس این سامانه به تشخیص کالای واقعی از تقلبی کمک می‌کند. از ۱۰ سال پیش موضوع مبارزه با فرآورده‌های تقلبی سلامت محور در وزارت بهداشت مطرح شد که بر همین اساس با طی مسیری سامانه تی تک شکل گرفت و تا کنون توانسته است با شناسه دار کردن کالاها از تقلب و قاچاق کالاهای سلامت محور جلوگیری کند.

فخر آبادی درباره نقش کالاهای سلامت محور در سبد کالایی مردم گفت: بر اساس گزارش‌های آماری ۳۵ درصد از هزینه‌های سبد کالایی یک خانوار مربوط به کالاهای سلامت محور است. در عین حال ۱۰ درصد قاچاق در کالاهای سلامت محور رخ می‌دهد که این آمار می‌تواند در برخی کشورها ۴۰ تا ۵۰ درصد رخ دهد و در کشورهای توسعه یافته شامل سه تا پنج درصد باشد. در سال گذشته آمار فروش بالای ۲۰ هزار میلیارد تومان دارو را در ایران داشتیم که اگر فرض کنیم ۱۰ درصد این مبلغ قاچاق بوده است فقط ۲۰۰۰ میلیارد تومان قاچاق دارو در کشور اتفاق افتاده است و وقتی این موضوع تبدیل به افرادی شود که داروهای تقلبی مصرف می‌کنند با توجه به آمار ۴۰۰ میلیون نسخه‌ای سالانه در کشور حدود ۴۰ میلیون نفر داروی تقلبی مصرف می‌کنند. آثار این داروی تقلبی در ساده‌ترین تاثیر بی اثری آن است اما به طور معمول یک سری عوارض نیز همراه خود دارد. همچنین در بیماری‌های جدی‌تر آثار مخرب‌تری در پی بی اثری این داروهای تقلبی به وجود می‌آید حتی ممکن است در داروهای حساس منجر به مرگ فرد شود بنابراین عوارض این داروهای تقلبی هم اقتصادی است، هم انسانی.

وی ادامه داد: شناسه گذاری کالاهای سلامت محور دو رویکرد دارد. اول اینکه مردم از اصالت کالای مصرفی خود مطلع باشند و در کنار آن یک سری ویژگی‌های اضافه ایجاد شده است. فواید این شناسنامه دار شدن کالاها بسیار زیاد است. فرض شود تک تک کالاهای سلامت محور را شناسنامه دار کنیم. با این کار می‌دانیم این کالاها از کجا آمده، در کجا مصرف می‌شوند و برای آنها می‌توان برنامه ریزی دقیق‌تر کرد. با این سامانه می‌توانیم آمایش اطلاعات در سرزمین‌مان را داشته باشیم و ارزیابی کنیم نیاز یک شهر یا یک روستا به کدام دارو بیشتر است این سیستم نقطه سفارش را به خوبی تنظیم می‌کند و گردش کالای سلامت محور از جمله دارو را بهبود می‌بخشد. این شناسه گذاری در کنترل گرانی‌ها نیز موثر است چرا که با دادن اطلاعات درست در قیمت داروهای مصرفی به مصرف کننده می‌تواند از گران فروخته شدن دارو جلوگیری شود. در مدیریت ارز و نحوه توزیع منابع ارزی بهترین کاربرد را این سیستم ایجاد می‌کند.

وی افزود: دیگر کاربرد این سامانه این است که داروی درست به دست مصرف کننده واقعی برسد. در بحث نسخه الکترونیک نیز می‌تواند تقلب رخ دهد و ممکن است داروها برای شخصی غیر از بیمار تجویز شود اما این سیستم از چنین تقلب‌هایی جلوگیری می‌کند و داروی درست و واقعی را به بیمار واقعی تحویل می‌دهد.

مدیرعامل شرکت سامان سلامت پژوه سازمان غذا و دارو ادامه داد: بیمه‌ها از سال گذشته بحث‌هایی را در خصوص پایلوت این پروژه با سازمان غذا و دارو داشتند و توانستند با استفاده از ظرفیت این سیستم از تقلب در نسخه و دارو جلوگیری کنند و داروی درست را به بیمار واقعی تحویل دهند. با گذشت چند سال از اجرایی شدن این طرح بالای ۱۲۰۰ میلیارد دارو به صورت اتمیک ، در این سیستم کنترل شده است. این سیستم در مدیریت التهابات و قاچاق معکوس نیز موثر است. یکی از دغدغه‌های تمام دنیا بحث کمبودهاست و همه به دنبال راهکاری برای مبارزه با کمبودها به خصوص کمبود دارو هستند. در این راستا این سامانه در زمینه مبارزه با کمبودها خیلی موثر است و یکی از کارکردهای آن این است که به بیمار کمک می‌کند به داروهایی که با کمبود مواجه هستند دسترسی بهتری پیدا کند. بر اساس اطلاعات جغرافیایی به مصرف کننده اطلاع می‌دهد که نزدیک‌ترین داروخانه‌ای که این دارو را عرضه می‌کند کجاست؟در حال حاضر ۳۰۰ داروی کلیدی و مهم که تاییدیه بیمه دارند دارای شناسه هستند که این ۳۰۰ قلم ۱۲ درصد از داروها را در بر می‌گیرند البته شناسه دار شدن مابقی داروها در حال توسعه است.

فخر آبادی با بیان اینکه هر محصول یک شماره اختصاصی دارد، گفت: کالاهای شناسنامه‌دار فقط یک بار قابل استعلام است و در استعلامات بعدی با پیام این کالا قبلا استعلام شده است روبرو می‌شویم. تمامی نیازهای اطلاعاتی مصرف کننده در اپلیکیشن تی تک جمع‌آوری شده است. یک بخش نیز مربوط به شکایات است که مردم می‌توانند هر گونه شکایتی در خصوص کالاهای سلامت محور دارند در این بخش با ما به اشتراک بگذارند.

در همین زمینه: رئیس مجلس در جریان کمبودها و مشکلات دارویی قرار می‌گیرد کدام داروها ارز دولتی نمی‌گیرند؟ مصرف روزانه آسپرین از ابتلا به سرطان تخمدان پیشگیری می‌کند هشدار نسبت به ورشکستگی در صنعت دارو ۸۱ داروی بدون نسخه از پوشش بیمه خارج شد کمبود ۵۷ قلم داروی خارجی در کشور هشدار نسبت به امکان کمبود برخی داروهای داخلی

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۷۱۵۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور برگه‌ جواب تقلبی در آزمایشگاه‌ها صحت ندارد

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت درباره این ادعا که برخی از آزمایشگاه‌ها جواب تقلبی ارائه می‌کنند تا از ورشکستگی خود جلوگیری کنند، گفت: ادعای صدور برگه‌های جواب تقلبی توسط آزمایشگاه‌ها به دلایلی از جمله ورشکستگی به هیچ عنوان صحت ندارد. - اخبار رسانه ها -

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، کاظم وطن خواه گفت: ادعای صدور برگه‌های جواب تقلبی توسط آزمایشگاه‌ها به دلایلی از جمله ورشکستگی به هیچ عنوان صحت نداشته و شان و منزلت جامعه آزمایشگاهی به دور از این گونه ادعاها است.

کاظم وطن خواه رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت درباره اینکه افرادی مدعی شده‌اند که برخی از آزمایشگاه‌ها جواب تقلبی ارائه می‌کنند تا از ورشکستگی خود جلوگیری کنند، گفت: ادعای صدور برگه‌های جواب تقلبی توسط آزمایشگاه‌ها به دلایلی از جمله ورشکستگی به هیچ عنوان صحت نداشته و شان و منزلت جامعه آزمایشگاهی به دور از این گونه ادعاها است.

کمترین شکایات در حرفه پزشکی مربوط به آزمایشگاه‌ها است

وی در ادامه افزود: در حال حاضر بالغ بر 8 هزار آزمایشگاه تشخیص پزشکی در بخش‌های دولتی و خصوصی در کشور در حال ارائه خدمت بوده و روزانه صدها هزار آزمایش بر روی نمونه‌های مراجعین با کیفیتی مطلوب انجام می‌شود. همچنین حدود هفتاد درصد تشخیص‌ها در نظام سلامت مبتنی برنتایج آزمایشگاهی است. به رغم این حجم از کار و خدمت یکی از کمترین شکایات در حرف پزشکی مربوط به آزمایشگاه‌های پزشکی است.

وجود چک لیست‌های بسیار سختگیرانه برای ارزیابی آزمایشگاه‌ها

وطن خواه بیان کرد: همچنین چک لیست‌هایی بسیار سختگیرانه و تخصصی مطابق با استانداردهای ایزو 15189 و قوانین و آیین‌نامه‌های کشوری برای ارزیابی آزمایشگاه‌ها و تایید خروجی جواب‌ها به صورت مستند و مکتوب وجود دارد و براساس تکنیک‌های خاص ممیزی این خروجی و اسنادمرتبط، قابل ردیابی است. این ردیابی دربرگیرنده نام انجام دهنده آزمایش، متد انجام آزمایش، کیت و دستگاهی که آزمایش با آن انجام شده، زمان انجام آزمایش و افراد تایید کننده کیفی نتایج است.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: همه آزمایشگاه‌های کشور توسط مدیریت امور آزمایشگاهی دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور و آزمایشگاه مرجع سلامت به طور دائمی تحت کنترل و نظارت بوده و چک لیست‌های تخصصی مطابق با استانداردهای ایزو 15189 و قوانین و آیین‌نامه‌های کشوری برای ارزیابی آزمایشگاه‌ها وجود دارد که مدام در حال بازنگری براساس دریافت بازخوردها و نیازهای موجود است.

بررسی منظم گزارش‌ ممیزی‌ها و ارزیابی‌های دوره‌ای در آزمایشگاه‌ها

وی اظهار کرد: همچنین گزارش‌ ممیزی‌ها و ارزیابی‌های دوره‌ای آزمایشگاه‌ها به‌عنوان بخشی از برنامه عملیاتی دانشگاه‌ها به طور منظم به آزمایشگاه مرجع سلامت ارسال می‌گردد. در ممیزی‌ها و بازرسی‌های مرتبط با آزمایشگاه‌ها با تکنیک‌های خاص ممیزی به طور ویژه به وجود سوابق انجام آزمایش‌ها و مستندات مرتبط توجه می‌شود.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: اولین و بیشترین چک لیست‌های نظارتی در نظام سلامت در حوزه آزمایشگاه تدوین و به کار گرفته شده است و در حوزه استانداردهای آزمایشگاهی کشور ما جزو پیشروان منطقه EMRO بوده که به‌عنوان الگویی موفق مطرح است. رعایت کدهای اخلاقی شاغلین حرفه پزشکی و  منشور حقوق مراجعین به آزمایشگاه مورد توجه آزمایشگاه‌ها قراردارد. ارائه جواب با کیفیت به بیمار از موارد مورد توجه در این منشور است که همکاران ارزیاب در بازدید از آزمایشگاه‌ها موظف به احراز آن هستند.

هرگونه گزارش مبنی بر تخلف آزمایشگاه‌ها پیگیری می‌شود

وطن خواه بیان کرد: در صورت دریافت هرگونه گزارش مبنی بر تخلف یا نارضایتی از عملکرد آزمایشگاه‌ها به طور ویژه پیگیری می‌شود و در صورت اثبات تخلف پیگیری‌های قانونی براساس آیین‌نامه، ضوابط و قوانین انجام شده و در مواردی که البته بسیار نادر است احکام قضایی پس از طی مراحل قانونی صادر می‌شود. مانند سایر حوزه‌ها در صورت ارائه هرگونه مستندات به صورت موردی در خصوص تخلفات آزمایشگاه‌ها موارد قابل بررسی و در صورت اثبات قابل پیگیری است ولی بسط این موارد به جامعه آزمایشگاهی قابل قبول نبوده و‌ به شدت آن را تکذیب می‌کنیم.

نوسازی تجهیزات در آزمایشگاه‌های دولتی در حال انجام است

وی  در خصوص موضوع تجهیزات و ابزارهای قدیمی در آزمایشگاه‌ها اظهار کرد: لازم به ذکر است در بخش آزمایشگاه‌های دولتی طی چند سال گذشته با در اولویت قرار دادن آزمایشگاه‌ها برای تخصیص اعتبارات، کمک‌های هیئت امنای صرفه جویی ارزی و پروژه‌های بین المللی ICERP 1 و ICERP2 نوسازی تجهیزات درحال انجام بوده و این روند با توجه ویژه‌ای در سال جدید ادامه خواهد داشت.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت درباره آزمایشگاه‌های خصوصی عنوان کرد: در بخش خصوصی هم همکاران با توجه به تعهدات حرفه‌ای و توجه ویژه‌ای که به کیفیت خدمات دارند، علی‌رغم تنگناهای موجود وتحریم‌ها در حد توان سعی در نوسازی و استفاده از تجهیزات به روز دارند.

وطن خواه خاطرنشان کرد: باید به این نکته به صورت ویژه توجه کنیم که به سبب وجود برنامه‌های تضمین کیفیت و کنترل کیفیت در آزمایشگاه‌ها ونظارت‌های سختگیرانه هیچ جوابی بدون رعایت اصول مذکور و اطمینان از کیفیت جواب از آزمایشگاه قابل گزارش نیست.

منبع: ایران آنلاین

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سازمان غذا و دارو مجوز مصرف روغن آفتابگردان آلوده به سموم را نمی‌دهد
  • دومین همایش ملی تجویز و مصرف منطقی دارو برگزار می‌شود
  • وزارت بهداشت: محموله روغن آلوده به سموم مجوز مصرف ندارد
  • صحبت‌های یک پزشک درباره کمبود دارو در ایران؛ «هرکسی نمی‌تواند داروی ۶۰ میلیونی از ترکیه بخرد»
  • آمار هولناک از فوت بیماران تالاسمی در ایران
  • صدور برگه‌ جواب تقلبی در آزمایشگاه‌ها صحت ندارد
  • مجازات ۸۴۰ میلیون ریالی برای عرضه دارو‌های دامی تقلبی در اشنویه
  • هشدار؛ تزریق این دارو فقط باید در بیمارستان انجام شود
  • سلامت آب‌های بسته بندی هیچ مشکلی ندارد/ به شایعات توجه نکنید
  • سلامت آب‌های بسته بندی هیچ مشکلی ندارند/ به شایعات توجه نکنید