Web Analytics Made Easy - Statcounter

در ادامه سلسله یادداشتهای ​آیت الله اراکی برای خبرگزاری تقریب، یادداشت اختصاصی دبیرکل مجمع تقریب به مناسبت سالروز وفات ابو الاعلی مودودی تقدیم حضور مخاطبین ارجمند می شود:

در سپتامبر 1979 میلادی یعنی 39 سال پیش، عالم بزرگ شبه قاره هند و بلکه می توان گفت عالم کل جهان اسلام، وفات یافت. ابوالاعلی مودودی در عصر خود به خاطر ارائه رویکرد بازگرداندن عزت و اقتدار مسلمانان در عرصه جهانی، مشهور بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 
یکی از شاخص ترین ویژگی های مکتب مودودی این بود که از مذهب گرایی رویگردان بود و همچنین روابط بسیار خوبی با علمای شیعه در ایران داشت.
 
در زمان رحلت این عالم بزرگوار، حضرت امام خمینی (ره) با عباراتی از ایشان یاد کردند که نشان از میزان شناخت حضرت امام (ره) از جایگاه این شخصیت داشت. در پیام تسلیت امام خمینی (ره) آمده بود: «ایشان عالمی برجسته و اندیشمندی بود که امت اسلامی به او افتخار می کرد ... او خدمات بسیار بزرگی در راستای اهداف اسلام و مسلمانان در سراسر نقاط جهان ارائه داد و تنها یک رهبر بزرگ دینی برای مسلمانان پاکستان نبود، بلکه رهبر دینی سراسر جهان اسلام بود... وفات ایشان ضربه بزرگی به جهان اسلام وارد کرد که امکان جبران آن وجود ندارد ...».
 
در زمان این عالم بزرگوار، سر و صدایی در خصوص تصویب قانون اساسی اسلامی برپا شد با این مضمون که قانون اساسی اسلامی بر اساس کدامیک از مذاهب مسلمانان خواهد بود؟! المودودی پاسخ داد: «مذاهب مختلف اسلامی حق دارند بر اساس قانون احوالات شخصی آن مذهب، اجرای فقه خود را مطالبه کنند و دولت اسلامی باید به این مطالبه پاسخگو باشد. اما قانون عمومی نباید اینگونه باشد مگر اینکه آن قانون بر اساس مذهب اکثریت آن کشور نوشته شده باشد.»
 
این همان موضع قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که در ماده دوازدهم قانون اساسی در دو سطح آمده است: اول - سطح عمومی: که مذهب امامیه(مذهب اکثریت مردم ایران) مذهب قابل پیروی در اندک مسائل اختلافی مرتبط با رفتارهای عمومی است که لازم است به صورت یکسان درآید.
دوم - سطح محلی: که به اهل سنت اجازه داده شده است تا در محل سکونت خود حق وضع مقررات عمومی بر اساس مذهب خود و در حدود اختیارات شورای محلی را داشته باشند.
 
شاید موضع این عالم بزرگ اهل سنت و رهبر جریان سلفی، پاسخی قاطع به کسانی باشد که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را با استناد به ماده دوازدهم این قانون به مذهب گرایی متهم می کنند!!
 
این شخصیت بزرگوار مواضع بسیاری مطابق با مواضع قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران داشت که در اینجا فقط یکی از مواضع ایشان در خصوص رهبری در کشور اسلامی را ذکر می کنیم:
 
مودودی در کتاب "تجدید الدین و احیائه" بیان می کند که رهبر کشور اسلامی باید شروطی داشته باشد: 1- تشخیص صحیح بیماریهای جامعه ای که در آن زندگی می کند 2- اصلاح این بیماری ها با برطرف کردن جایگاه های فساد 3- خودآزمایی و تعیین حد و مرز کار و اندازه گیری میزان قدرت و توانایی خود 4- تلاش برای ایجاد انقلاب فکری و عقیدتی 5- تلاش برای اصلاحات علمی 6- اجتهاد در دین 7- مبارزه و دفاع 8- احیای نظام اسلامی 9- تلاش برای ایجاد انقلاب جهانی.
 
مودودی سپس می گوید: «اما عقل و طبیعت و حالات انسان اقتضا می کند که چنین رهبری -چه در این زمان یا پس از گذشت هزاران سال- ظهور کند تا دین را از تمام لحاظ بازیابی نماید؛ این رهبر، همان شخصی است که به امام مهدی(عج) مشهور است و در حدیث پیامبر (ص) نیز بشارت های روشنی مبنی بر ظهور ایشان آمده است.»
 
شروطی که مودودی برای رهبر قرار داده است، بسیار نزدیک به شروطی است که امام خمینی (ره) در کتاب حکومت اسلامی برای ولی فقیه بیان کرده است. همچنین مانند ویژگی هایی است که شهید محمد باقر صدر، برای مرجع تقلید در کتاب "خلافت انسان و شهادت انبیاء" ذکر کرده است.
 
ملاحظه می شود که این درک آگاهانه از آینده اسلام و ظهور مصلح بزرگ جهانی که در وجود حضرت مهدی (عج) مجسم می شود، در ماده پنجم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و پس از مشخص کردن ویژگی های ولی امری که شایستگی عهده دار شدن امور مسلمانان را دارد، انعکاس یافته است.
 
 مودودی، به این ترتیب پاسخی قاطعانه به کسانی داده است که گمان می کنند آنچه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است، از جمله ولایت فقیه و حضرت مهدی منتظر(عج)، یک گرایش مذهبی است.
 
از خداوند متعال برای کسانی که اصرار دارند قانون اساسی ایران، یک قانون مذهب گرا است، هدایت و بصیرت خواهانیم و امیدواریم این افراد به آن درک برسند که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران یک اقدام اسلامی مهم و یک سند بزرگ تاریخی در تاریخ اسلام و مسلمانان است.
 
محسن اراکی
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۸۹۰۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرمان امام علی (ع) به مالک اشتر با ترجمه سید مهدی شجاعی به چاپ ششم رسید

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،شجاعی در این کتاب نظر به اهمیتی که برای این فراز از نهج‌البلاغه به عنوان منشور و آئین‌نامه حکومت اسلامی قائل بوده‌ است، آن را به صورت مجزا در قالب کتابی آورده است.

شیوه ترجمه این متن ارائه همزمان متن با ترجمه است. شجاعی در صفحات این کتاب متن فارسی و به دنبال آن و در کنارش، متن عربی این نامه را قرار داده است و سعی کرده با استفاده از ساده‌ترین و شیواترین عبارات از عهده ترجمه این اثر برآید. نکته قابل توجه در این ترجمه آهنگین بودن آن و تلاش برای ارائه متنی است که بی‌آنکه به دنبال روایتی شاعرانه در ترجمه باشد توانسته آهنگی حماسی به خود بگیرد و به شکلی خاص عبارات را در پی هم و به منظور ترجمه قرار دهد.

شجاعی که پیش از این نیز در حوزه ترجمه آثاری همچون ترجمه برخی از ادعیه را در قالب کتاب عرضه کرده است، در این اثر تازه به تناسب و اقتضای محتوا سعی کرده تا اثری را پدید بیاورد که همانند متن عربی آن، صلابت یک نامه و در عین حال شورانگیزی توصیه‌های دنیوی و اخروی آن را در خود دارا باشد.

یکی دیگر از نکات قابل توجه درباره این کتاب مقدمه‌ای است که شجاعی برای این اثر تالیف کرده است. او در مقدمه خود به نوعی هدف از حکومت در اسلام و آنچه به عنوان خلافت و حکمرانی در این آئین بر مسلمانان رفته را مرور و در ادامه از زبان خود درباره منشور حکومت علوی و اسلامی که برگرفته از نهج البلاغه است و در نامه حضرت امام علی(ع) به مالک اشتر متبلور می‌شود نکاتی را بیان کرده است.

شجاعی در این مقدمه که برای فهم محتوای این نامه، متنی کارساز و دقیق به شمار می‌رود، نخست تقسیم بندی حکومت اسلامی به دو شیوه حکومت برگرفته از اسلام علوی و حکومت برگرفته شده از اسلام اموی را معرفی و ترسیم می‌کند و برای هر یک از آنها نیز شاهد مثالی را برمی‌شمارد. در ادامه شجاعی با بیان مختصر ویژگی‌های هر یک از دو شکل از آیین مسلمانی و حکومت داری، به بایسته‌های و ضرورت‌های قواعد حکومت از منظر اسلام حقیقی اشاره کرده و ‌نامه حضرت علی (ع) به مالک اشتر را نماد و سمبل خلق این قواعد معرفی می‌کند و از مخاطب می‌خواهد این فرمان را به عنوان شاخصی برای بررسی رفتارهای دولت‌مردان مورد استفاده قرار دهند و با آن دست به شناسایی و واکاوی کارنامه عمل آنها بزنند.

شجاعی همچنین از این عهدنامه در بخشی از مقدمه خود به عنوان مهمترین سند در حمایت از حقوق بشر در تمامی دنیا یاد کرده است و تاکید دارد که از ابتدای خلق بشریت تا کنون هیچ سندی به مانند این به تعریف حدود رابطه میان مردم و حکومت نپرداخته است.

۲۲۰۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901728

دیگر خبرها

  • فرمان امام علی (ع) به مالک اشتر با ترجمه سید مهدی شجاعی به چاپ ششم رسید
  • تاکید ایران و پاکستان بر توسعه روابط تجاری
  • مجمع جهانی گفت‌وگوی فرهنگ‌ها فرصتی برای بیان مواضع ایران به نخبگان
  • سپاه و ارتش بازوان قدرتمند نظام جمهوری اسلامی اند 
  • ظهور تحول در دانشگاه های جهان را باید نتیجه خون‌های ریخته شده در غزه دانست
  • گسترش همکاری‌های مذهبی - فرهنگی در دستور کار ایران و ازبکستان
  • مطهری امام
  • آیت‌الله رمضانی: دشمنان می‌خواهند شریعت اسلام را تعطیل کنند
  • تبریک ویژه سپاهانی‌ها به ژوزه مورایس | عکس
  • هدیه سپاهان به مورایس؛ مهر، تسبیح و قرآن (+عکس)