Web Analytics Made Easy - Statcounter

دانش > طبیعت - ایسنا نوشت: یک زمین شناس گفت که دماوند قله آتشفشانی فعالی است که امکان وقوع آتشفشان وجود دارد اما علائم ناشی از وقوع این امر دیده نمی شود.

سیدرمضان موسوی در گفت‌وگویی با اشاره به فوران احتمال آتشفشان دماوند، اظهار کرد: علائمی که نشان دهد آتشفشان دماوند فعال شده است در منطقه وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: دماوند یک قله آتشفشانی است که بیش از ۲میلیون سال فعالیت آن آغاز شده و آخرین فعالیت آن نیز مربوط به 40 هزار سال قبل است.

این زمین شناس با اشاره به اینکه در این مدت زمانی قله دماوند ۸ شرایط فیزیکی و شیمیایی را گذرانده و انواع خاصی از مواد آتشفشانی را از دهانه خود خارج کرد، گفت: دماوند یک قله آتشفشانی مخروطی شکل است که از لایه‌های مختلفی تشکیل شده و انواع خروجی سنگ‌ها در لایه‌های آن قابل مشاهده است.

احتمال فعالیت مجدد آتشفشان دماوند

وی در پاسخ به این سوال که آتشفشان دماوند امکان فعالیت مجدد دارد یا خیر، اظهار کرد: این احتمال وجود دارد چرا که تعداد زیادی آتشفشان در جهان وجود دارد که خاموش بوده و به ناگاه فعال شده اند، به همین دلیل احتمال فعالیت آتشفشان‌ها پس از سال‌ها وجود دارد و دماوند نیز یک آتشفشان نیمه فعال و جوان، مربوط به دوره چهارم زمین شناسی(کوآترنر) است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری افزود: از دلایل نیمه فعال بودن آتشفشان دماوند می‌توان گفت که وجود چشمه های آب گرم با دمای بیش از ۶۰ درجه سانتی گراد و همینطور خروج گازهای سمی از دهانه آن دلایل فعالیت این آتش فشان است.

علایم فعلی نشان از فعالیت جدی و نزدیک این آتشفشان ندارد

موسوی با بیان اینکه امکان فعالیت جدی با خروج گدازه ها و آب های گرم وجود دارد، تصریح کرد: زمان آغاز دقیق فعالیت آتشفشان دماوند نیازمند مطالعه بسیار جدی و با تجهیزات پیشرفته و به روز دنیا است.

این زمین‌شناس با بیان اینکه علائم فعلی نشان از فعالیت جدی و نزدیک این آتشفشان ندارد، گفت: از علائم آغاز آتشفشان، تغییر محل چشمه های آب گرم و سرد، زلزله های مختلف در اطراف منطقه، رفتارهای غیرطبیعی از حیوانات، موجودات و همینطور تغییرات پوشش گیاهی در منطقه است که خوشبختانه تاکنون این علائم در منطقه مشاهده نشده است.

پیامدهای ناشی از آتشفشان دماوند مشخص نیست

موسوی در پاسخ به این پرسش که فعالیت آتشفشان چه پیامدهایی می‌تواند داشته باشد، گفت: چون نوع رفتار دماوند برای آتشفشان مشخص نیست نمی‌توان پیش‌بینی کرد که از دهانه آن گدازه سرازیر می‌شود یا خیر و یا اینکه خاکسترهای آتشفشانی و سنگ های ریز و درشت فوران می‌کند.در مجموع اگر آتشفشان دماوند فعالیتی داشته باشد باید علائمی مثل حرکت دامنه ها(مواد رسوبی)، رانش در جاده هراز، سرازیرشدن سنگ و ناپایداری در دامنه‌ها وجود داشته باشد که تاکنون این علائم مشاهده نشده است، پس آثار جدی از فعالیت آتش فشان دماوند وجود ندارد.

2323

کلید واژه‌ها : دماوند - فوران آتشفشان - آتشفشان -

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: دماوند فوران آتشفشان آتشفشان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۹۰۰۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در سال ۱۸۱۶ جهان شاهد سالی بدون تابستان بود

در فصل تابستان معمولا درخت‌ها به رنگ سبز درمی‌آیند، آسمان آبی است،‌ البته نه در تمام نقاط دنیا و روزهای گرم و طولانی را تجربه می‌کنیم؛ اما مردم ساکن در نیم‌کره‌ی شمالی در سال ۱۸۱۶ شاهد چنین روزهایی نبودند.

سال بدون تابستان چگونه بود؟

به گزارش زومیت، سال بدون تابستان دقیقا مانند اسمش است. در مقیاس جهانی، دما بین ۰٫۴ تا ۰٫۷ درجه‌ی سانتی‌گراد کاهش یافت و در پی این افت دما، الگوهای آب و هوایی سراسر جهان مختل شد.

در ایالات متحده به جای اینکه گرمای تابستان جایگزین زمستان شود، آب و هوای سرد به قوت خود باقی ماند. ماه می در شرایط معمولی کمی سرد است، اما در سال ۱۸۱۶ سرمازدگی در بسیاری از ایالت‌های شرقی آمریکا دیده شد. حتی در ماه ژوئن برف بارید. رودخانه‌های پنسیلوانیا هم تا ماه جولای همچنان منجمد بودند.

در اقیانوس اطلس، اروپا در معرض باران‌های سیلابی قرار گرفت به‌طوری‌که در ایرلند، بارش باران به مدت هشت هفته‌ متوالی ادامه یافت. رئیس جمهور ایالات متحده، جان کوینسی آدامز که در آن زمان سفیر بریتانیا بود در لندن زندگی می‌کرد. او در خاطراتش به این مشکل اشاره کرده است.

آثار کاهش دمای جهانی به آسیا هم رسید و فصل باران‌های موسمی معمولی مختل شد و به خشکسالی انجامید.

در سال ۱۸۱۵ خشم کوه تامبورا باعث سرد شدن هوا و خرابی محصولات کشاورزی در سال بعد شد.   پیامدهای سال بدون تابستان

پیامد آب و هوای غیر فصلی، نابودی محصولات کشاورزی در بسیاری از نقاط بود. ایالات متحده به دلیل ادامه‌ی یخبندان در فصل بهار شاهد این مشکل بود که بر اساس یادداشت‌های آن زمان، به از بین رفتن دام‌ها انجامید و در ایرلند، سیل باعث باران‌های سنگینی شد که برداشت سیب‌زمینی را مختل کرد.

نبود باران در آسیا هم به معضلی برای محصولات کشاورزی تبدیل شده بود، چرا که خشکسالی فصل باران‌های موسمی را به تعویق انداخته بود. در بسیاری از مناطق تحت تأثیر نیم‌کره‌ی شمالی، برداشت ناموفق به قحطی منجر شد.

تأثیر سال بی‌تابستان بر محصولات کشاورزی به یکی از بلندمدت‌ترین پیامدها انجامید. طی این مدت بخش قابل توجهی از کشاورزها از شرق ایالات متحده به میانه‌ی غربی مهاجرت کردند که تا امروز به عنوان یکی از نقاط اصلی کشاورزی باقی مانده است.

علت سال بی‌تابستان

ریشه‌ی الگوی آب و هوایی عجیب در سال ۱۸۱۶ را باید سال قبل از آن در سامبوا، جزیره‌ای در اندونزی جستجو کرد. در تاریخ ۵ آوریل ۱۸۱۵ کوه تامبورا به شکل شدیدی فوران کرد. فوران‌های آتشفشانی می‌توانند تا ماه‌ها بر اقلیم زمین تأثیر بگذارند. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که ذرات کوچک و سبک خاکستری در استراتوسفر زمین باقی بمانند و با مسدود کردن نور خورشید موجب سرمایش سیاره شوند.

کاهش دما همچنین می‌تواند به دلیل فوران سولفور دی‌اکسید رخ دهد. این ترکیب همراه با آب موجود در استراتوسفر باعث تولید سولفوریک اسید می‌شود که پرتوهای ورودی خورشید را منعکس می‌کند. با توجه به مقیاس فوران کوه تامبورا که قدرتمندترین فوران ثبت‌شده در تاریخ زمین به شمار می‌رود، به نظر می‌رسد شرایط سال ۱۸۱۶ حاصل این فوران بود؛ گرچه میزان این تأثیر کاملا مشخص نیست.

درسال ۲۰۱۹، دکت اندرو اسکورر، زمین‌شناس و همکارانش با استفاده از مدل‌های اقلیمی بررسی کردند که در صورت حذف فوران آتشفشانی از سال ۱۸۱۵ در سال بعد چه اتفاق‌هایی رخ می‌داد. گرچه نتایج نشان می‌دهند که سال ۱۸۱۶ باز هم به شکل غیرمعمولی در اروپا مرطوب می‌شد، این مدل نشان می‌دهد که فوران آتشفشانی باعث سرد شدن دمای زمین شده است. به نوشته‌ی اسکورر:

  فوران آتشفشان و تأثیر آن بر اقلیم را می‌توان مقصر سرمایش زمین دانست. بر اساس تخمین‌ها این پدیده احتمال دما‌های بسیار سرد را تا ۱۰۰ برابر افزایش می‌دهد. بدون نیروی آتشفشانی، احتمال کمتری برای بارش بالا وجود دارد و سرما در تابستان غیرممکن است.

به طور کلی سال ۱۸۱۶ سال خوبی برای سیاره زمین و مردمش نبود. شاید به همین دلیل است که برخی افراد آن را «هزار و هشتصد و یخ بزن و بمیر» نام‌گذاری کرده‌اند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • نخستین امپراتور روم کجا دفن شد؟
  • (ویدئو) فوران یک آتشفشان در اندونزی و تخلیه ساکنان
  • فیلم/ فوران آتشفشان در اندونزی
  • هشدار وضعیت اضطراری در پی فوران آتشفشانی در اندونزی
  • فوران دوباره کوه «روآنگ» در اندونزی
  • دومین فوران آتشفشان در اندونزی/ فرودگاه تعطیل و خورشید تاریک شد!
  • دانشمندان سن آتشفشان‌ها را در قمر آیو تعیین کردند
  • در سال ۱۸۱۶ جهان شاهد سالی بدون تابستان بود
  • چرا نمی‌توانیم همه زباله‌های‌مان را داخل آتشفشان‌ها بسوزانیم؟
  • سالی خاص در تاریخ زمین؛ این کوه باعث شد تابستان از تقویم حذف شود +تصویر