Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - آنکاراـ ايرناـ نتايج تحقيقات کنفدراسيون اتحاديه هاي کارگري ترکيه نشان مي دهد که شاخص خط فقر براي يک خانواده چهار نفري در اين کشور٬ ماهانه بيش از پنج هزار و 904 لير ترک معادل 771 يورو و يا 900 دلار است.

به گزارش روز جمعه ايرنا، در گزارش آماري منتشر شده کنفدراسيون اتحاديه هاي کارگري ترکيه موسوم به تورک ـ ايش آمده است که حداقل هزينه خانوارها در ترکيه در پايان ماه گذشته سال جاري ميلادي به پنج هزار و 904 لير رسيده و ميزان آن نسبت به اوايل سال جاري 15 درصد افزايش يافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اين در حالي است که شواهد ميداني و گزارش هاي مندرج در رسانه هاي اين کشور از افزايش بيش از 30 درصدي هزينه خانوارها نسبت به اوايل سال جاري خبر مي دهند.
در محاسبه خط فقر، حداقل درآمد لازم براي هزينه هاي اساسي زندگي از قبيل تغذيه، مسکن، اياب و ذهاب، سوخت، پوشاک و هزينه تحصيل در نظر گرفته مي شود.
اين موسسه در گزارش خود آورده است که خط گرسنگي نيز در ترکيه براي يک خانواده چهار نفره بالغ بر يکهزار و 812 لير برآورد شده است.
در خط گرسنگي يا فقر مطلق، حداقل هزينه براي تامين کالري مورد نياز براي ادامه زندگي يک فرد محاسبه مي شود.
اين گزارش مي افزايد: حداقل هزينه به منظور زندگي عادي يک فرد در پايتخت اين کشور در حدود 2 هزار و 160 لير برآورد شده است.
پژوهش هاي کنفدراسيون کارگري موسوم به `ترک ـ ايش` نشان مي دهد که قيمت مواد غذايي نسبت به يک ماه گذشته 4.26 درصد و در متوسط سالانه 12.71 درصد رشد داشته است.
اين تحقيقات نشان مي دهد فاصله خط فقر براي آن دسته از شهرونداني که در شهرهاي بزرگ ترکيه همچون استانبول، آنکارا٬ ازمير و بورسا زندگي مي کنند، به لحاظ بالا بودن هزينه هاي مسکن، غذا، اياب و ذهاب و ساير هزينه ها، با ساير شهرها زياد است.
حداقل دستمزد خالص در ترکيه براي سال 2018، يکهزار و 603 ليرترک اعلام شده است.
به باور کارشناسان اقتصادي، افزايش جهشي نرخ ارز در بازار معاملات ترکيه و به تبع آن رسيدن ميزان تورم به مرز بحراني 18 درصد در هفته و ماههاي آينده فشار زيادي را به جامعه ترکيه وارد خواهد کرد و رشد قيمت ها سرسام آور خواهد بود.
خاورم/1905
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۰۴۸۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رانت ۴ میلیارد دلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید

در شرایطی شاهد تخصیص حدود ۳ تا ۴ میلیارد دلار ارز به شرکت های خودروساز مونتاژی هستیم، که مشخصا این شرکت ها نتوانستند از التهاب بازار خودرو در برهه ی فعلی بکاهند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا گمرک ایران لیست 100 وارد کننده ی نخست به لحاظ ارزش دلاری در سال 1402 را منتشر کرد. نکته ی قابل توجهی که در این لیست و در بین شرکت هایی که بیشترین میزان ارز را در سال گذشته دریافت کرده اند به چشم می خورد، نقش پر رنگ شرکت های خودرو ساز مونتاژی است.

همانطور که پیوست شماره 2 گمرک مشخص است، اکثر خودروسازان مونتاژی، در لیست بیشترین دریافت کنندگان ارز در سال 1402 قرار دارند. به عنوان مثال در سال 1402 صنایع خودروسازی مدیران حدود 1 میلیارد دلار، کرمان موتور حدود 750 میلیون دلار، کوروش موتور آریا حدود 635 میلیون دلار و بهمن موتور حدود 400 میلیون دلار ارز دریافت کرده اند.

واردات 8.4 میلیارد دلاری قطعات خودرو و موتورسیکلت در سال 1402

لازم به ذکر است محمد رضوانی‌فر معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران درباره حجم واردات قطعات خودرو و موتور سیکلت در سال گذشته عنوان داشت: در سال 1402 به میزان 8 میلیارد و 380 میلیون دلار اجزاء و قطعات خودرو و موتورسیکلت از گمرکات ترخیص و وارد کشور گردید.

همچنین رضوانی‌فر اضافه کرد: این میزان واردات قطعات خودرو و موتورسیکلت در سال 1402 به لحاظ ارزش 32.69 درصد نسبت به مدت مشابه سال ماقبل رشد داشته است. در خصوص عمده‌ترین شرکت‌های واردکننده اجزاء و قطعات خودرو در سال 1402 بیان کرد: صنایع خودروسازی مدیران با 13 درصد، کرمان موتور با 9.65 درصد و کوروش موتور آریا با 5.35 درصد از ارزش کل واردات اجزاء و قطعات خودرو، بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند.

چرا با تخصیص میلیاردها دلار به شرکت های مونتاژ کار همچنان بازار خودرو ملتهب است؟

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که با توجه به سهم بخش خودرو در سبد ارزی کشور، که سهم بسیار قابل توجهی است چرا همچنان چالش خودرو در اقتصاد ایران حل نشده است؟ گفتنی است دیگر نکته ای که باید به آن اشاره کرد، عدم ایجاد اشتغال برای جمعیت قابل توجهی توسط شرکت های مونتاژ کار با توجه به تخصیص ارز 3-4 میلیارد دلاری به آن ها است.

همچنین دیگر نکته ای که برخی از کارشناسان مطرح می کنند این است که آیا این امکان وجود نداشت تا بخشی از ارز های تخصیص داده شده به شرکت های مونتاژ کار صرف واردات خود رو شود؟ چرا که با این میزان ارزی که به این شرکت ها تخصیص داده شده است، می توان تعداد قابل توجهی خودروی با کیفیت وارد کشور کرد که یقینا می تواند از التهابات بازار خودرو بکاهد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رانت ۴ میلیارد دلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید
  • شروع سال جدید با کاهش نرخ تورم در استان آذربایجان شرقی
  • ۵۶ درصد صادرات زنجان به کشور ترکیه اختصاص دارد
  • غول داروسازی آمریکا بیش از ۲هزار نفر را اخراج می‌کند
  • توقف رشد صنایع بزرگ؟
  • صادرات خودرو ترکیه / مشتریان اول: ایتالیا، انگلیس، فرانسه و آلمان
  • صادرات خودروی سواری از ترکیه طی ۳ ماه از ۲.۵ میلیارد دلار گذشت
  • غول داروسازی آمریکا بیش از ۲ هزار نفر را اخراج می‌کند
  • چالش‌های میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴ / دلار‌های نفتی عربستان قرار است چگونه هزینه شوند؟
  • هشدار مقام آلمانی درباره خطر عملیات لیتوانی برای بودجه ارتش