Web Analytics Made Easy - Statcounter

جواد منصوری در گفت وگو با جام جم آنلاین با اشاره به شدت گرفتن قیام مردمی علیه نظام ستمشاهی در یکی دو سال آخر عمر سلطنت پهلوی اظهار کرد: مبارزات ضد دیکتاتوری شاه از سال 56 رنگ وبوی جدی تری نسبت به قبل گرفت و در اصل در راستای همان تحرکات انقلابی مردم این‌بار در گستره وسیع تری از شهرها همچون تهران، تبریز، شیراز، اصفهان، قزوین، قم، اهواز و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..جامعه خواستار سرنگونی حکومت پهلوی بود.

وی با بیان این‌که موج تازه اعتراضات در نقاط مختلف کشور موجب اعلام حکومت نظامی از سوی ارتش شاهنشاهی شد، افزود: چنین فضایی رژیم را در شرایط سختی از اداره کشور قرار داده بود، به گونه ای که پس از غائله آتش زدن سینما رکس که درست یک‌ماه قبل از واقعه 17 شهریور رخ داد شاه برای کنترل اوضاع به شریف امامی دستور داد دولت آشتی ملی را روی کارآورد. از طرفی حکومت به ایالات متحده تضمین داده بود به منظور بقای سلطنت، برخی آزادی های مدنی و حقوق شهروندی را در کشور جاری کند، از این رو تلاش می کرد ژست آزادی بیان و آزادی مطبوعات را در کشور بازی کند. اما از سویی شاه مردد بود مبادا فضای باز سیاسی موجبات سقوط زودهنگام نظام را فراهم آورد.

این کارشناس سیاسی خاطر نشان کرد: پیرو آشکار شدن نشانه های انحطاط حکومت پهلوی سران این رژیم در مرداد57 جلسه ای فوق العاده در نوشهر برگزار کردند و در جریان آن برای اولین بار بحث احتمال سقوط رژیم مطرح شد. شاه هم در جریان جلسه، اشاره ای تلویحی به موضوع می کند و می‌گوید اقدامی انجام می دهیم که مردم فکر به دست گرفتن حکومت و مبارزه با سلطنت را فراموش کنند. بنابراین تصمیم گرفتند بر شدت سرکوب های مردمی خود علیه معترضان بیفزایند.

منصوری ادامه داد: چند روز قبل از رخداد میدان ژاله در روز 17شهریور که به شهید و مجروح شدن تعداد بی‌شماری از انقلابیون انجامید، نمایندگان کنگره آمریکا در واکنش به فرمان واشنگن به تهران مبنی بر اعطای امتیازات شهروندی به مردم برای فروکش کردن تظاهرات به وزیر خارجه وقت ،سایروس ونس تذکر می دهند این رویه منجر به سرنگونی شاه خواهد شد و این مسأله به ضرر منافع وامنیت ملی در منطقه و جهان است. اما وی پاسخ می دهد اصول حقوق بشری در ایران به خواست ما تا اندازه ای رعایت می شود تا منافع ملی آمریکا را در بر نگیرد. از این رو در شهریور 57 دامنه سرکوب مبارزان انقلابی شدت می گیرد.

وی خاطر نشان کرد: شاه در راستای دستورات آمریکایی ها از ابتدای شهریور 57 دو حرکت را به موازات هم آغاز می کند؛ یکی روی کار آوردن دولت شریف امامی و مطرح کردن بحث آشتی کلی و از سویی دیگر افزایش سرکوب حرکت های مردمی را بتدریج در دستور کار خود قرار می دهد. در اصل رژیم پهلوی تکرار قتل عام قیام 15 خرداد 42 را در اولویت خود قرار داد. چون بر اساس اسنادی که ساواک و دستگاه های امنیتی بیگانه در اختیار قرار داده بودند، ضرورت داشت یک اقدام رعب انگیز علیه تحرکات مردمی شکل گیرد تا از ادامه راه مبارزه منصرف شوند.

منصوری، کشتار 17 شهریور توسط رژیم شاه را در ادامه سرکوب وحشیانه ماجرای آتش زدن سینمای رکس آبادان دانست و ابراز کرد: درست به فاصله یک‌ماه از این جنایت، سازمان اطلاعاتی شاه ضروری دانست یک سرکوب بزرگ هم در تهران به اجرا درآید. از این رو در ساعات اولیه جمعه 17 شهریور 57 در شرایطی که بظاهر بحث آزادی بیان و احزاب به پیش کشیده بود در اقدامی کم سابقه با گشودن آتش مستقیم به سوی معترضان، فاجعه میدان ژاله و جمعه سیاه را برای همیشه در تاریخ انقلاب اسلامی رقم زد.

این کارشناس سیاسی، برگزاری راهپیمایی نماز عید فطر درست دو رزو قبل از 17 شهریور را یکی از اصلی ترین دلایل شکل گیری سرکوب اعتراض مردمی در این روز به شمار آورد و افزود: راهپیمایی که بعد از نماز رخ داد، هم به لحاظ حجم و هم از نظر ترکیب شرکت کنندگان یعنی آحاد مختلف و برابر بودن شمار زنان ومردان بشدت رژیم را سردرگم کردند و آنها به این نتیجه رسیدند برای توقف حرکت مردمی باید دست به کشتاری فجیع بزنند.

وی تاکید کرد: به شهادت رساندن مردم انقلابی به دست ماموران ستمشاهی نتیجه معکوس در جلوگیری از مبارزات مردم گذاشت و خیل عظیم معترضان در قیام های بعدی افزوده شد. دامنه مخالفت با رژیم از شهرهای بزرگ به شهرهای کوچک‌تر هم رسید و با آغاز مهرماه حکومت با اقدام غیر منتظره ملت مواجه شد، یعنی تعطیلی مدارس که بعد از آن ادارات و شرکت ها نیز دست به اعتصاب زدند. این واکنش کاملا برای شاه غیر منتظره بود و هیچ محاسبه‌ای دال براین‌که به‌طور همزمان مدارس و دانشگاه ها و ادارات توسط مردم تعطیل می شود، صورت نگرفته بود، چون اگر چنین پیش بینی می شد حتما ماموارن امنیتی مانع شکل گیری آن می شدند.

منصوری ادامه داد: تا اواسط مهرماه تمام دستگاه های حاکمیتی سلطنت عملا فلج شده بود و تنها نیروهای مسلح و قدری هم مراکز رسانه ای مشغول به‌کار بودند و رفته رفته این وضعیت شدت گرفت تا این‌که به فاصله چند ماه انقلاب پیروز شد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: جواد منصوری 17 شهریور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۱۳۹۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین دیدار خانواده شهید رنجنوش با پیکر مطهر بعد از ۳۸ سال

مراسم استقبال از پیکر معطر و گلگون کفن شهید "محمد رنجنوش" از شهدای دوران دفاع مقدس که پس از ۳۸ سال چشم انتظاری در حسنیه معراج الشهدای همدان برگزار شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، پیکر مطهر شهید تازه شناسایی شده از طریق انجام آزمایشات DNA "حاج محمد رنجنوش" عصر روز گذشته وارد همدان شد و در حسنیه معراج الشهدای همدان مورد استقبال اعضای خانواده، بستگان و مردم کوی فرهنگیان قرار گرفت.

نماینده کمیته جست‌وجوی در مفقودین همدان در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در مورد برنامه‌های تشییع و خاکسپاری شهید، اظهار داشت: عصر امروز دیدار خانواده، بستگان و اهالی کوی فرهنگیان با شهید در مسجد قمر بنی هاشم انجام شد و پس از آن مردم در مسجد مهدیه شهید را مورد تشییع قرار دادند.

بهرام دوست‌پرست، عنوان کرد: حضور در پایگاه شهید خاکپور، خوابگاه دانشجویی دانشگاه آزاد و مسجد معراج شهدا برنامه های بعدی است که شهید گرانقدر امشب در آن حضور دارد و فردا نیز برنامه ای برای کارکنان دانشگاه علوم پزشکی، موقعیت سید الشهدا با حضور دانش آموزان، حضور در یکی از ادارات و پس از آن حرکت به سمت ملایر و حضور در یادواره شهدای ملایر و چند هیئت در همدان را خواهیم داشت.

وی اعلام کرد: جمعه صبح نیز برگزاری دعای ندبه در کوی فرهنگیان، حرکت به سمت روستاهای کبودراهنگ و حضور در نماز جمعه کبودراهنگ، عصر روز جمعه نیز از ساعت 14 الی 16 حضور در زادگاه شهید روستای قوره جینه و سپس وداع عمومی مردم همدان با پیکر مطهر شهید و حضور در هیئات برنامه ریزی شده است.

نماینده کمیته جست‌وجوی در مفقودین همدان افزود: پیکر مطهر شهید روز شنبه 15 اردیبهشت‌ماه همزمان با سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) از ساعت 10 صبح در میدان امام خمینی (ره) همدان و با حضور دستجان عزاداری بر روی دستان مردم مومن و شهیدپرور همدان تشییع می‌شود و پس از اقامه نماز توسط نماینده ولی فقیه در همدان بر پیکر شهید تشییع تا میدان پروانه ادامه خواهد داشت و پس از آن مراسم خاکسپاری در گلزار شهدای همدان انجام می‌شود.

به گزارش تسنیم، شهید رنجنوش در سال 1365 پاسدار رسمی اعلام شد و پس از شهادت از وی دو فرزند 3 و 4 ساله پسر به یادگار ماند اکنون والدین شهید در قید حیات نبوده و همسر و دو فرزند پسر شهید "حاج محمد رنجنوش" پس از 38 سال چشم انتظاری با شهید دیدار کردند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • محکومیت برخورد پلیس آمریکا با دانشجویان مدافع غزه
  • افزایش نگرانی اسرائیل از قرار گرفتن در لیست سیاه سازمان ملل
  • سندرز خواستار تمرکز بر جنایات در غزه به جای اعتراضات دانشگاهی شد
  • بلومبرگ: عربستان دیدگاه‌های ضد اسرائیلی را سرکوب می‌کند
  • پلیس لس‌آنجلس با تمام قوا خود را برای سرکوب دانشجویان آماده کرد
  • نخستین دیدار خانواده شهید رنجنوش با پیکر مطهر بعد از ۳۸ سال
  • آغاز نخستین بازرسی و نظارت خانه‌های محیط زیست کشور از گیلان
  • (تصاویر) نخستین نمایشگاه قرآن کریم حکومت طالبان
  • دانشجوهای آمریکایی در معرض «سرکوب سازمان‌یافته» هستند
  • خفّتی که MI۵ و MI۶ کشیدند، سیاه‌بازی‌ که گردن BBC افتاد!