Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از پایگاه اینترنتی امارات لیکس؛ توسعه طلبی های امارات وحدت کشورهای عربی خلیج [فارس] را در معرض خطر قرار داده است.
اين پايگاه اينترنتي نوشت با ورود بحران خلیج [فارس] به شانزدهمین ماه، تحریم قطر توسط چهار کشور عربی عربستان سعودی و امارات عربی متحده و بحرین و مصر همچنان ادامه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امارات عربی متحده به سبب طمع ورزی ها و توطئه های توسعه طلبانه حکام این کشور، عامل تداوم این بحران و شکاف در میان کشورهای عربی حوزه خلیج [فارس] است.
با وجود آنکه رسانه های بین المللی اواخر ژوئیه گذشته از تلاش دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای برگزاری نشستی در واشنگتن برای تاسیس ناتوی عربی با عضویت کشورهای عربی و اردن و مصر خبر داده بودند و این نشست قرار بود اکتبر آینده برگزار شود اما رسانه های غربی به تازگي از به تعویق افتادن آن تا دسامبر خبر دادند. علت تعویق این نشست و چه بسا لغو کامل آن ادامه بحران خلیج [فارس] از یک سو و تنش در روابط کشورهای تحریم کننده قطر با اردن از سوی دیگر به سبب مخالفت اردن با معامله قرن است. اردن معامله قرن را طرح ترامپ برای نابودی حقوق فلسطینی ها مي داند.
با وجود تلاش های بین المللی و حقوقی قطر برای مقابله با تحریم ها و محکومیت بین المللی گسترده، به نظر می رسد تحریم همچنان ادامه خواهد داشت. برخی مسئولان کشورهای تحریم کننده قطر گفته اند این تحریم ها هنوز در مراحل نخست است.
با اين وجود بحران خلیج [فارس] همچنان شاهد عناصر تشدید کننده است. هر از گاهی رسانه های بین المللی از مسائل تازه ای گزارش می دهند که به تشدید این بحران منجر می شود. به طور مثال روزنامه نیوریورک تایمز اواخر ماه اوت گذشته نتایج تحقیقاتی را منتشر کرد که نشان می دهد دولت امارات سال 2014 با یک شرکت اسرائیلی متخصص در امور جاسوسی الکترونیکی درباره شنود مکالمات امیر قطر و شاهزاده های سعودی همکاری کرده است. این گزارش بدان معناست که دولت امارات دستکم سال 2014 در تلاش برای شنود مکالمات امیر قطر بوده است.
اینترسپت (The Intercept) اوایل همین ماه با استناد به اظهارات مسئولان وزارت امور خارجه و سرويس اطلاعاتی آمریکا گزارشی منتشر کرد که نشان می دهد کشورهایی در منطقه خلیج [فارس] در ابتدای بحران فعلی درصدد حمله نظامی به قطر بوده اند و رکس تیلرسون وزیر امور خارجه وقت آمریکا با هشدار به قطر و تماس های گسترده با مسئولان کشورهای عربي حوزه خلیج (فارس) و هشدار درباره تاثیر چنین حمله ای بر اتحادشان با آمریکا مانع از وقوع آن شده است.
براساس این گزارش این نوع موضع گیری تیلرسون و مخالفت با جنگ موجب خشم محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی و مسئولان سعودی شد و آنها از ترامپ خواستند تا وی را برکنار کند.
شیخ صباح الاحمد الصباح امیر کویت نیز دسامبر 2017 در دیدار از کاخ سفید از اینکه آمریکا مانع از اقدام نظامی در بحران خلیج [فارس] شده است، ابراز خرسندی کرد. این موضوع جنجال گسترده ای میان دیپلمات ها درباره ماهیت این بحران و واقعیت داشتن تصمیم کشورهای تحریم کننده قطر برای اقدام نظامی، ایجاد کرد.
زیگمار گابریل وزیر امور خارجه سابق آلمان نیز ابتدای بحران خلیج [فارس] در گفتگو با یک روزنامه آلمانی درباره اینکه بحران قطر به وقوع جنگ منجر شود، ابراز نگرانی کرد.
پایگاه اینترنتی اینترسپت نوامبر گذشته نتایج یک تحقیق را درباره همکاری مسئولان اماراتی با بانک ها و شرکت های تبلیغاتی غربی برای به راه انداختن جنگی اقتصادی علیه قطر به قصد اعمال فشار بر ذخایر ارزی و همچنین ارزش پول این کشور و ایجاد بی اعتمادی بین المللی علیه اقتصاد قطر و توان این کشور در برگزاری جام جهاني 2022 منتشر کرد. از سوی دیگر گزارش های متعددی از همکاری مسئولان اماراتی و از جمله یوسف العتیبه سفیر امارات عربی متحده در واشنگتن با موسسات مطالعاتی آمریکا برای تخریب وجهه قطر و تضعیف اتحاد آن با واشنگتن منتشر شده است.
گزارش های مذکور حاکی از آن است که بحران قطر فراتر از اختلاف نظر در حوزه سیاست خارجی است. به نظر می رسد قطر به شیوه های مختلف تحت فشار است تا به زانو درآید. تلاش برای به راه انداختن جنگ اقتصادی علیه قطر و حمله به این کشور با وجود پیامدهای دراز مدت منفی آن نشان می دهد به توانمندی ملت قطر و امکاناتی که آنها برای مقابله با این حملات دارند توجه نمی شود!
امارات لیکس در ادامه نوشت درباره عوامل بحران خلیج [فارس] می توان به سه تفسیر اشاره کرد نخست وضع کلی نظام منطقه ای عربی و از جمله شورای همکاری است که فاقد نهادها و اصول دمکراتیک بر پایه اراده کشورهای عضو است و با تغییر رژیم ها ممکن است تغییر کند. این مسئله به معنای احتمال نابودی توافقات برای همکاری در صورت روی کار آمدن رژیم های تازه در این کشورهاست.
به طور مثال می توان به نقش رهبران جدید امارات و سعودی اشاره کرد که به نظر می رسد نگرش سلطه جویانه و توسعه طلبانه و جنگ طلبانه دارند. مواضع آنها در جنگ یمن و لبنان و روابط شان با ایران و بحران خلیج فارس مؤید همین گرایش است. به نظر می رسد مقامات این کشورها و از جمله امارات از چندسال پیش به دنبال گسترش نفوذ خود در منطقه بوده اند و به همین علت توان نظامی و ائتلاف های منطقه ای و بین المللی شان را تقویت کرده اند.
این پایگاه اینترنتی در ادامه پس از اشاره به نقش عبدالله بن عبدالعزیز شاه سابق سعودی که مانع از تداوم بحران قطر در سال 2013 شد افزود دومین عامل بحران خلیج [فارس] تغییر در توازن قدرت بین المللی و کاهش نقش آمریکا در منطقه است. زیرا نقش قدرت های منطقه ای که به دنبال گسترش نفوذ خود هستند پررنگ شده است. سومین عامل نیز ویژگی های شخصیتی حکام کشورهای محاصره کننده و آمریکا است.
شاید دو عامل دوم و سوم کلید حل بحران خلیج [فارس] باشند. زیرا تغییر نظام منطقه ای عربی به علل داخلی، به علت ساختار رژیم های حاکم، بعید به نظر می رسد.
در واقع عوامل تغییر خارجی هستند و به تغییر درتوازن قدرت و رهبران قدرتهای بزرگ مربوط می شوند. در صورت تغییر رئیس جمهوری آمریکا یا تاثیر سیاست های ترامپ بر تشکیل وزنه ای اروپائی و موازی که تاثیری منفی بر سیاست های منطقه ای ترامپ داشته باشد می توان انتظار داشت در مواضع کشورهای تحریم کننده قطر تغییر تدریجی ایجاد شود و بحران خلیج [فارس] فروکش کند.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کلیدواژه: توسعه طلبي امارات عربی متحده قطر عربستان سعودي ناتوي عربي بحرين مصر اردن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۲۸۶۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود

وزیر امور خارجه ایران در پیامی به مناسبت روز ملی خلیج فارس گفت «امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این مسیر، استثناء و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست».

به گزارش ایسنا، در این پیام آمده است: مایلم مراتب خرسندی خود برای برگزاری مراسم گرامیداشت روز ملی خلیج فارس را ابراز نمایم. بزرگداشت این روز مهم، در واقع تکریم هویت ملی ایرانیان به شمار می‌آید، لذا این روز بزرگ را به حضار محترم و همه ایرانیان تبریک می‌گویم.

خلیج فارس نامی جاودانه و میراثی جهانی است. در تاریخ ایران دهم اردیبهشت روزی است که یادآور از خودگذشتگی‌های مردمانی دلاور که با مجاهدت خود، پایان اشغال و استعمار پرتغالی بر سواحل جنوبی را پس از سال‌ها رقم زدند.

خلیج‌فارس پهنه بی‌نظیر مواصلاتی میان اروپا، آفریقا، آسیای جنوبی و جنوب شرقی است و از نظر راهبردی، بخشی از یک نظام ارتباطی مهم جهانی می‌باشد که اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه، دریای سرخ و اقیانوس هند را در بر دارد. اهمیت خلیج فارس در ابعاد تاریخی، تمدنی، جغرافیایی، فرهنگی و از  جهات گوناگون اقتصادی، سیاسی، حمل‌ونقل، انرژی و ژئوپلیتیک از توضیح و تکرار بی‌نیاز است. به همین دلیل است که اهمیت این پهنه آبی در سراسر جهان بسیار قابل توجه است.

در نگاه و باور جمهوری اسلامی ایران، امنیت مقوله‌ای پیچیده، متکثر، چند بعدی و تفکیک ناپذیر است که صرفاً با همکاری دست جمعی و از طریق تقویت پیوندها و ایجاد سازوکارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی محقق خواهد شد. در همین راستا معتقدیم امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این مسیر، استثناء و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست و جمهوری اسلامی ایران در زمینه ارائه پیشنهاد و ابتکار در این حوزه‌ها، همواره پیش‌قدم بوده است.

جمهوری اسلامی ایران با توجه به ارزش‌ها و پیوندهای مشترک با مردم منطقه همواره در کلیه زمینه‌ها از پدیده‌های زیست محیطی و گردشگری گرفته تا امنیت نظامی و روابط اقتصادی آماده همکاری و در اختیار قرار دادن ظرفیت‌ها و مزیت‌های خود در مسیر توسعه پایدار خلیج فارس بوده است. مایلم مجددا تاکید کنم کشورمان با برخورداری از ظرفیت‌های گسترده خدادادی و کسب پیشرفت‌های گسترده در عرصه‌های مختلف، آمادگی دارد تا این دستاوردها را در خدمت به صلح، ثبات، توسعه و پیشرفت منطقه و ارزش‌های مشترک دیرپای آن قرار دهد.

هرچند نام خلیج فارس با ایران و ایرانی عجین شده اما درعین حال خلیج فارس محملی برای همسایگان ابدی و خانه‌ای برای همه ملت‌های پیرامون آن است. از همین رو، دولت سیزدهم در راستای سیاست خارجی متوازن، دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند و نصب‌العین قرار دادن سه اصل عزت، حکمت و مصلحت، بازتعریف و بازتنظیم روابط با همسایگان را مد نظر قرار داد و نه در شعار بلکه در عمل نشان داد که مجدانه به دنبال تبدیل خلیج فارس به گرانیگاه سیاست همسایگی و صلح و ثبات در منطقه از راه تعامل و گفتگو بین دو ساحل این گستره آبی است.

حضار گرانقدر؛ یک ویژگی مهم که وجه شناسه امروز برای خلیج‌فارس به شمار می‌رود، روحیه مبارزاتی ساحل‌نشینان سلحشور آن است که اشغال و حضور بیگانگان را برنمی‌تابند. بخش اعظم نابسامانی‌های موجود در خلیج فارس به واسطه دخالت و حضور قدرت‌های خارجی در منطقه بوده که درک سطحی، برداشتی نادرست و منفعت محور از تحولات آن دارند. دخالت و نقش‌آفرینی کشورهای فرامنطقه‌ای نه تنها موجب ثبات و امنیت مردمان این دیار نشد، بلکه مسیر همکاری‌های مسالمت‌آمیز را به مواجهه و واگرایی سوق داد.

در حالیکه آمریکا و غرب به دنبال فروش تسلیحات بیشتر و متنوع‌تر به کشورهای منطقه هستند، جمهوری اسلامی ایران با اتکاء به نفس، عقلانیت سیاسی، رفتار مسولانه و روابطی مودت‌آمیز به دنبال اتصال جنوب این پهنه تاریخی به آسیای میانه، قفقاز و دریای سیاه بوده تا منافع همه ملت‌های منطقه را مورد توجه قرار دهد. ایران، به عنوان یک کنشگر بزرگ و توانمند، با تکیه بر ظرفیت‌های عظیم خود و ایمان به توانمندی‌های نهفته در خلیج فارس و داشته‌های کشورهای این حوزه، برای کمک به پیشرفت و تعالی ملل مسلمان منطقه اطمینان کامل دارد. فراموش نکنیم ما با همه تمایزها و تفاوت‌های فرهنگی، زبانی، نژادی، مذهبی و فکری قرنهاست در کنار یکدیگر زیست مشترک داشته‌ایم و به یقین برای نسل‌های آینده نیز باید سرنوشتی مشترک توام با همزیستی مسالمت‌آمیز و همبستگی اجتماعی را به ودیعه بگذاریم.

اینک با درک و مطالعه این تجربه، جمهوری اسلامی ایران بر آن است تا در مشورت و همکاری با همسایگان خود یک الگوی بومی برای ثبات و امنیت منطقه استراتژیک غرب آسیا را پیشنهاد کند. در این خصوص وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آمادگی آن را دارد تا در همفکری و جلب نظرات سازنده مراکز مطالعاتی و اندیشمندان صاحب نام کشورهای منطقه، نگرش مفهومی مورد نظر را غنا بخشد.

امروز در حالی نام جاودان خلیج فارس را گرامی می‌داریم که تحولات مهمی در اطراف ما به ویژه  در شامات که ارتباط تاریخی با خلیج فارس دارد در جریان است. قطعا دفاع از فلسطین و فروکاستن از آتش افروزی رژیم صهیونیستی تاثیرات مثبتی در منطقه مهم و حساس خلیج فارس نیز خواهد داشت.

در مقام وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، امید آن دارم خلیج فارس همواره امن، با ثبات و پر رونق محیطی برای آرامش مردمان شمال و جنوبش باشد. 

باور دارم این همایش با حضور و مشارکت فعالانه همه صاحب نظران و اندیشمندان و با ارائه بحث‌های مستدل و تبادل نظر همه جانبه به اهداف والای خود که همانا تقویت منافع ملی و هویت فرهنگی و تاریخی ایران و صیانت از آن  است، دست خواهد یافت.

در پایان از همه دست اندرکاران این مراسم بخصوص محققان و  اساتید گرانقدر که در پاسداشت این روز بزرگ همت گماشته‌اند سپاسگزاری می‌کنم.

دیگر خبرها

  • ببینید/ مروری بر نقشه‌های تاریخی و مشهور جهان که نام خلیج فارس بر تارک‌شان می‌درخشد
  • درخواست آمریکا : سیستم مشترک دفاع هوایی کشورهای عربی مقابل ایران
  • ملت ایران در برابر تحریف خلیج‌فارس کوتاه نخواهد آمد
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • جعل نام خلیج‌فارس کار انگلیسی‌هاست
  • تنگسیری: آمریکایی‌ها دیگر جایی در خلیج فارس ندارند + فیلم
  • رونمایی از آهنگ خلیج‌فارس به ۲ زبان فارسی و عربی در اراک
  • یک‌روز برای خلیج همیشه فارس
  • پسوند آبی ها عوض می شود؛ استقلالِ خلیج فارس برابر تیم های عربی!
  • پسوند آبی‌ها عوض می‌شود؛ استقلالِ خلیج فارس برابر تیم‌های عربی!