Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایسنا، گسترش روزافزون شهرها و رشد سریع شهرنشینی سبب ایجاد اثرات فراوان محیط‌زیستی در داخل و اطراف شهرها شده است. از مهم‌ترین این اثرات، آلاینده‌هایی همچون فلزات سنگین هستند که ورود آن‌ها به محیط شهری سبب بروز صدمات مختلفی شده است. در همین رابطه، یکی از منابع ثابت انتشار آلودگی‌ها، کارگاه‌های صنعتی هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارگاه صنعتی درواقع مکان ثابتی است که در آن مجموعه‌ای از سرمایه و نیروی کار به‌منظور تولید یک یا چند محصول صنعتی به کار گرفته می‌شود.

طبق نظر متخصصان، ایجاد آلودگی صوتی، تجمع مواد زائد، سد معبر، گره ترافیکی، پخش ذرات، بوی نامطبوع، ایجاد لرزش، وجود فاضلاب صنعتی، دود و آلودگی هوا ازجمله مشکلاتی است که این صنایع و کارگاه‌های مزاحم به بار می‌آورند، ولی در این میان، نقش فلزات سنگینی چون سرب، کادمیوم، کروم و منگنز، دارای اهمیت ویژه‌ای است و بی‌شک، مواجهه طولانی‌مدت کارکنان کارگاه‌های صنعتی با آن‌ها، بر آسیب به سلامت جامعه نیز اثرگذار است.

در این خصوص، محققانی از دانشگاه یزد و دانشگاه تهران، پژوهشی را انجام داده‌اند که در آن، آلایندگی ذرات غبار کف کارگاه‌های مکانیکی با فلزات سنگین موردتوجه بوده است. در این مطالعه به‌طور غیرمستقیم، به آثار بلندمدت مواجهه با فلزات سنگین در سطح جامعه نیز پرداخته شده است.

در این پژوهش تحلیلی- مقطعی، ۳۰ کارگاه مکانیکی در شهر یزد انتخاب شدند و پس از نمونه‌برداری، فلزات سنگین موجود در غبار کف آن‌ها با استفاده از دستگاه موسوم به «جذب اتمی» اندازه‌گیری شد.

سپس محققین برای بررسی علمی آلودگی‌های موجود، از شاخص‌های مختلفی نظیر شاخص خطر بالقوه زیست‌محیطی (RI)، آلودگی تجمع (IPI)، ضریب آلودگی (Cf) و درجه آلودگی اصلاح‌شده (mCd) استفاده کردند.

بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، روند تغییرات میزان غلظت فلزات سنگین در ذرات غبار کف کارگاه‌های مکانیکی به‌صورت آهن>روی> مس> سرب> منگنز> کروم> کادمیوم بود. یعنی میزان حضور فلز آهن در این غبار، از همه بیشتر و میزان وجود عنصر فلزی کادمیوم، از همه کمتر بود.

مرتضی صبوحی، محقق گروه محیط‌زیست دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد و همکارانش در این پژوهش می‌گویند: «نتایج بررسی‌های ما نشان داد که بین عنصر منگنز با کروم، آهن و مس همبستگی معنی‌داری وجود دارد. به‌علاوه، شاخص خطر بالقوه زیست‌محیطی نشان داد کارگاه‌های مکانیکی شهر یزد دارای درجه خطر قابل‌ملاحظه هستند».

این محققان می‌افزایند: «نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که استفاده از شاخص‌های آلودگی تجمعی، درجه آلودگی اصلاح‌شده و خطر بالقوه زیست‌محیطی می‌توانند ارزیابی قابل قبولی از وضعیت احتمالی آلودگی ذرات غبار کف صنایع به فلزات را ارائه کنند. نتایج شاخص شدت آلودگی محاسبه‌شده در این مطالعه بالاترین شدت آلودگی را به عناصر کادمیوم، سرب و مس نسبت داده است».

آن‌ها ادامه می‌دهند: «نتایج سنجش غلظت فلزات سنگین در ذرات غبار کف با شاخص‌های یادشده، لزوم ارزیابی جامع آلایندگی سایر صنایع مزاحم در کل کشور را نشان می‌دهد. بر همین اساس توصیه می‌شود در مطالعات آینده سنجش سایر آلودگی‌های ناشی از هر یک از فعالیت‌های صنعتی و کارگاهی در منابع آب، خاک، هوا و محیط بیرونی انجام شود».

در کل، یافته‌های این پژوهش نشان داد که کارگاه‌های مکانیکی دارای آلودگی بسیار زیاد با عناصر کادمیوم، سرب و مس هستند که می‌تواند ناشی از ترکیب فلزات سنگین ضایعات کارگاه‌ها با گردوغبار باشد که منشا انسان‌ساخت دارد.

نتایج حاصل از این پژوهش که می‌تواند برای برنامه‌ریزی پیشرفت و توسعه پایدار محیط‌های صنعتی و کاهش مواجهه طولانی‌مدت کارکنان کارگاه‌های صنعتی به دلیل آلودگی بسیار زیاد این کارگاه‌ها با فلزات سنگین آلاینده ازجمله عناصر کادمیوم، سرب و مس مورد استفاده قرار گیرد، در مجله «بهداشت و توسعه» متعلق به دانشگاه علوم پزشکی کرمان به چاپ رسیده است.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۲۹۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت آلودگی هوای تهران در روز شنبه هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳ | هوا در این منطقه شرقی تهران پاک است

به گزارش همشهری آنلاین؛ شاخص آلودگی هوای تهران در ۲۴ ساعت گذشته روی عدد ۹۰ قرار داشت و کیفیت هوا قابل قبول بود و امروز - شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳- نیز شاخص آلودگی هوا روی عدد ۶۷ است و کیفیت هوای پایتخت همچنان در وضعیت قابل قبول قرار دارد.

بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، ۱۷ ایستگاه در وضعیت قابل قبول (زرد) قرار دارند و ایستگاه سرخه حصار در منطقه ۱۳ با شاخص ۳۰ تنها ایستگاهی است که وضعیت پاک (سبز) در آن ثبت شده است.

این در حالی است که در ۴ ایستگاه یعنی شادآباد منطقه ۱۸، شهرداری منطقه ۱۹، پارک سلامت منطقه ۱۷ و پاسداران منطقه ۳) وضعیت ناسالم برای گروه های حساس (نارنجی) ثبت شده و عدد شاخص در هیچ ایستگاهی وضعیت ناسالم برای همه (قرمز) را نشان نمی‌دهد.

لازم به ذکر است که از ابتدای سال جاری تا امروز ۵ روز هوای پاک و ۳۳ روز هوای قابل قبول، در روزشمار شاخص آلودگی هوای پایتخت ثبت شده است و این آمار برای سال ۱۴۰۲ ، ۶ روز هوای پاک ، ۳۱ روز هوای قابل قبول و یک روز هوای ناسالم برای گروه های حساس بوده است.

کد خبر 847377 منبع: خبرگزاری شهر برچسب‌ها آلودگی هوا آب و هوا - ایران تهران شركت كنترل كيفيت هواى تهران

دیگر خبرها

  • هوای تبریز ناسالم برای گروه‌های حساس
  • هوای ۲ شهر خوزستان در وضعیت نارنجی آلودگی
  • پایداری هوای قابل قبول در پایتخت
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در روز شنبه هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳ | هوا در این منطقه شرقی تهران پاک است
  • اصفهان در دو منطقه درمدار قرمز آلودگی
  • انجام بیش از ۳۰۰ هزار آزمایش کلرسنجی توسط شرکت آبفای یزد
  • غبار روی کوه‌های تهران مه است یا آلودگی هوا؟
  • غبار روی کوه های تهران مه است یا آلودگی هوا؟ | فقط این منطقه غربی تهران هوای پاک دارد
  • هوای پایتخت در مرز آلودگی ؛ وضعیت کیفیت هوای شهرستان‌های استان تهران + عکس
  • خرمشهر در وضعیت «نارنجی» آلودگی هوا