Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@16:11:08 GMT

آستان مقدس سلطان زین العابدین (ع) ؛ موسس دولت مرعشیان در تبرستان+فیلم

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۵۵۴۷۳۶

آستان مقدس سلطان زین العابدین (ع) ؛ موسس دولت مرعشیان در تبرستان+فیلم

‍‍‍‍‍‍

یکی از مزارهای تاریخی و زیارتی استان مازندران بقعه سلطان زین العابدین(ع) از حاکمان تبرستان بوده که در شمال شهر ساری بنا شده است. ۱۹ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۳ استانها مازندران نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، نسب ایشان با هیجده واسطه به امام سجاد (ع) منتهی می‌شود و براساس اسناد موجود در کتب تاریخی سید زین العابدین(ع) از نوادگان سیدقوام الدین مرعشی بوده که مؤسس دولت مرعشیان در تبرستان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نسب وی بدین شرح است: السلطان سیدزین العابدین بن سیدکمال الدین بن سیدمحمدخان بن السلطان السیدمرتضی خان بن السلطان الاعظم السیدعلی خان بن السلطان الاعظم السیدکمال الدین صادق بن سیدقوام الدین مرعشی الشهیربه میربزرگ بن کمال الدین صادق بن عبدالله النقیب بن محمدالنقیب الزاهد بن محمدالنسابه بن علی الفقیه بن الحسن النسابه بن علی المرعش بن عبدالله النسابه بن محمدالسلیق بن الحسن بن الحسین بن الامام زین العابدین(علیه السلام).

در این بقعه سیدزین العابدین بن سیدکمال الدین و امیرشمس الدین بن امیرکمال الدین بن قوام الدین و برادرش به خاک سپرده شده اند.

گفته می‌شود که سلطان سیدزین العابدین(ع)، حاکم تبرستان و ساری بوده که ازسال 872 تا 880 هجری قمری وفات یافت و او را در این مکان دفن کردند.

در کتاب دایرة المعارف تشیّع این بنا و شخصیّت هاى مدفون در آن چنین توصیف شده اند: در نزدیکى دروازه بار فروش سارى، در کنار میدان کوچکى که از دروازه مزبور چندان دور نیست، بقعه اى بنام امامزاده زین العابدین(ع) واقع است که هنوز نسبتاً سالم باقى مانده است. این بقعه مدّتها پیش به گنبد میر زین العابدین عادلى معروف بوده است. سادات و سلاطین مرعشى قریب دو قرن در سارى و آمل و سایر نقاط مازندران حکومت داشتند.

برخی از آنها در سارى مدفونند. یکى از آنها سید زین العابدین پسر سیّد کمال الدّین مرعشى است که دوره حکومت او در سارى از سنه 872 تا 880 هـجری قمری بوده با برادرش سیّد شمس الدّین و سیّد فخرالدّین در این بقعه مدفونند. در شرح احوال او نوشته اند: چون کار سیّد عبدالله را بساخت به حکومت سارى بنشست و بعضى مردم از هر قبیله و هر طایفه با او بیعت کردند. اما سادات پازوارى به خلافت برخاستند. سیّد زین العابدین بن سیّد کمال الدّین متخلص به عادلى بود و از دیوان امیر حسن بیگ آق قویونلو مال الکالا به صد و بیست خروار ابریشم اجارت کرد اما همیشه میان او و منازعانش زد و خورد بود گاهى او بر آنها و زمانى آنها بر او غالب مى‌شدند.

بقعه سلطان زین العابدین متعلّق به اوائل قرن نهم هجرى است. گنبد این بقعه آجرى است که قسمت تحتانى آن مربع شکل و بام آن هرمى و داراى بیست متر ارتفاع بوده و در نوک آن قندیلى برنجى نصب شده است. شکل گنبد تقریباً به صورت مخروطى هشت ترک مى باشد که قسمت انتهایى از آجرهاى عالى ساخته شده ولى قسمت بالائى که گنبد است سابقاً با کاشیهاى آبى مفروش بوده که اکنون از آن اثرى نیست.

درب ورودى بقعه از طرف جنوب بوده و داراى دو لنگه ساده و معمولى است و در بالاى در ورودى بقعه کتیبه اى بر روى کاشى نقش بسته که درون صحن به ظاهر سه قبر بوده که یکى متعلّق به سلطان زین العابدین و دوّمى سیّد فخرالدّین و سوّمى سیّد شمس الدّین که روى دو صندوق اولى را کاهگل کشیده اند که نوشته و کتیبه آن معلوم نیست.

فقط صندوق سوّم چوبى و منّبت کارى است و در حواشى آن آیات قرآنى به صورت برجسته نقش شده است. در مدخل بنا هم کتیبه دیگرى بود که بر آن نوشته شده بود که آن بنا را علاءالدّین فرزند درویش محمّد عبدالوفا ساخته، قدرى بالاتر از آن کتیبه دیگرى از آیات قرآنى که بر کاشیهاى معرّق بسیار زیبا نوشته شده بود قرار داشت.

فیلم و گزارش هومن رمضانیان و نیکان مشایخ

انتهای پیام/ ت

R41358/P1336/S6,74/CT16

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۵۴۷۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمجید میرجلال‌الدین کزازی از «مست عشق»

میرجلال‌الدین کزازی می‌گوید: فیلم «مست عشق» از اندک فیلم‌هایی است که از دیدنش شادمان و خشنود بوده است.

این استاد زبان و ادبیات فارسی و شاهنامه‌پژوه در حاشیه اکران خصوصی «مست عشق» برای ادیبان و چهره‌های فرهنگی، در گفت‌وگو با ایسنا درباره این فیلم اظهار کرد: از نگاهی فراخ و فراگیر، دید و داوری من درباره این توژینه داستانی یا فیلم این است که دست‌اندکاران و پدیدآورندگان آن در کار هنری که می‌خواسته‌اند کرد، کامدار بوده‌اند. توانسته‌اند به آن آماج‌ها و آرمان‌هایی که در سر می‌پرورده‌اند، دست بیابند. از این دید این فیلم یکی از اندک فیلم‌هایی است که من از دیدن آن، از آغاز تا انجام فیلم، شادمان و خشنود بودم.

 او افزود: آن دریافتی که این هنرمندان از چهره‌ مولانا و منش و کنش او داشته‌اند، در بخشی گسترده در این آفریده هنری بازتاب یافته است. دم‌های دلپذیری را من به هنگام دیدن فیلم گذرانیدم اما چند ویژگی  بیشتر بر من کارگر افتاد؛ بجز کارگردانی که هر چه در فیلم می‌گذرد به راستی به گونه‌ای به او بازمی‌گردد زیرا اوست که سررشته‌ها را در دست دارد، خُنیا یا موسیقی فیلم بسیار  باشکوه ، کارساز و اثرگذار بود، به همان سان فیلم برداری آن. سه دیگر، آوابرداری این فیلم. از دید فنی این سه، نمود بیشتری در چشم من داشت.

 کزازی درباره گفت‌وگوهای بین شمس و مولانا که از دید برخی، شاید برای مخاطب عام دیریاب‌تر باشد و اینکه آیا فیلم توانسته شمایی از مولانا و شمس را به مخاطب عام‌تر معرفی کند، گفت: بیشینه این گفت‌وگوها چون از آبشخورها ستانده شده بود، از ویژگی‌های بسیار پسندیده فیلم شمرده می‌شود اما زبان فیلم، شاید ناچار بوده‌اند من داوری نمی‌کنم، با زبان روزگار مولانا همیشه سازگار نبود، شاید می‌خواسته‌اند که بیننده امروزین بتواند پیوند بیشتری با فیلم بیابد. ببیننده‌ای که با ادب پارسی و زبان مولانا به بسندگی آشنا نیست.

 انتهای پیام  

دیگر خبرها

  • اجتماع عزاداران امام صادق (ع) در ۳۰۰ بقعه متبرکه استان
  • تمجید میرجلال‌الدین کزازی از «مست عشق»
  • بایرن مونیخ به این دو دلیل سراغ زین الدین زیدان نمی‌رود
  • برگزاری مراسم سالگرد شهادت امام صادق (ع) در ۱۶۲ بقعه متبرکه گیلان
  • میزبانی ۲۷ بقعه متبرکه خراسان جنوبی از عزاداران شهادت امام صادق (ع)
  • برگزاری مراسم شهادت امام جعفر صادق (ع) در ۲۷ بقعه متبرکه
  • معرفی اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم کودک
  • انتشار سریال آیدا پناهنده از سوم خرداد
  • ۲ شهید گمنام در آستان مقدس مسجد جمکران آرام می‌گیرند
  • «همتی» در نقاب رییس بانک مرکزی سوئیس/سلطان چاپ پول چه کرد؟