Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-03@13:05:35 GMT

مرمت‌گران سراغ یک درِ تاریخی شیراز رفتند

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۵۶۳۴۵۹

مرمت‌گران سراغ یک درِ تاریخی شیراز رفتند

در ورودی مسجد وکیل شیراز یکی از تزیینات چوبی این بنای تاریخی است که بدنه آن سوراخ های کوچک و بزرگ بسیاری دارد و بنابر برخی از اسناد تاریخی جای گلوله توپ های جنگی است اما برخی از فعالان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری معتقدند موریانه این در ِ چوبی را خورده.

در این باره سیامک بصیر ی کارشناس فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس به خبرنگار ما گفت: درب ورودی مسجد سال هاست که آسیب های جدی دیده و هم اکنون مرمت این اثر در حال انجام است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در خصوص سوراخ هایی که در بدنه این درب چوبی وجود دارد نیز گفت: در برخی از منابع تاریخی ذکر شده که این سوراخ ها جای گلوله های جنگی است ولی باید در این رابطه پژوهش های گسترده تری صورت بگیرد .

به گفته این کارشناس برخی معتقدند که قسمت های آسیب دیده و خورده شده این در به دلیل وجود موریانه است اما این موضوع صحت ندارد .

به گفته وی، با این که قدمت بناهای تاریخی شیراز مربوط به چند دوره تاریخی چون صفوی، ایلخانی، زندیه، قاجار و حتی پایان دوره پهلوی است اما همه درهای موجود در این بناها به دوره قاجار تعلق دارند.

بصیری ادامه داد: حتی در بناهای دوره زندیه دری وجود ندارد که متعلق به دوره زندیه باشد.

این کارشناس حوزه میراث فرهنگی با بیان این که تخریب بسیاری از آثار تاریخی در شهر شیراز، عوامل طبیعی داشتند افزود: در طول دوره های مختلف تاریخی در این شهر زلزله های متعددی آمده است که منجر به تخریب قسمت های عمده ای از بناها شد به طور مثال در جریان یکی از این زلزله ها که در اوایل دوره قاجار به وقوع پیوست سر در مسجد وکیل دچار آسیب های جدی شد و قسمتی از آن نیز فرو ریخت.

بصیری افزود: بارها و بارها بناهای تاریخی شیراز مورد مرمت و بهسازی قرار گرفته اند و تمامی تزیبنات چوبی این بناها نیز تعویض شدند به طوری که قدمت تمامی درهای قدیمی این عمارت ها مربوط به دوره قاجار است و حتی در بناهای دوره زندیه درِ قاجاری نصب شده است.

وی بر لزوم حفاظت و نگهداری اصولی از آثار چوبی بناهای تاریخی تاکید کرد و گفت: در طرح جامع مرمتی که برای بناهای تاریخی تهیه می شود مرمت و بهسازی و همچنین حفاظت از این آثار نیز مد نظر قرار می گیرد و این موضوع شامل بناهایی که تحت مالکیت میراث فرهنگی نیستند هم هست.

کارشناس فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس افزود: طبق قوانین موجود هر گونه مرمت واحیا در بناهای تاریخی باید با نظارت کامل کارشناسان میراث فرهنگی باشد.

وی با اشاره به این که برخی از پروژه های مرمتی و ساماندهی بناهای تاریخی فارس به دلیل آنکه تحت نظارت کارشناسان میراث فرهنگی نبوده اند، متوقف شده است، افزود: به طور مثال در جریان مرمت دربِ وردی مسجد وکیل که از سوی هیات امنای این مسجد در حال انجام بود به دلیل رعایت نکردن برخی موارد در حین مرمت کار چند روزی متوقف شد وبا نظارت کامل کارشناسان میراث فرهنکی مرمت این در شروع شد.

به گزارش خبرنگار ما مسجد وکیل یکی از آثار 250 ساله فارس است که در محور زندیه شیراز قرار دارد. این مسجد یکی از بناهای زیبا و بسیار محکم دوره زندیه ‌می‌باشد که از لحاظ هنری و معماری دارای اهمیت زیادی است.

این مسجد به دستور کریم‌خان زند ساخته شده و طرح آن دو ایوانی بوده و دارای دو شبستان جنوبی و شرقی است.

شبستان جنوبی با ستون‌ های سنگی یکپارچه و مارپیچ از شاخصه‌ های معماری ایرانی و از مناطق دیدنی این مسجد است که دارای ۴۸ ستون سنگی یکپارچه می‌باشد.

کارشناسان بر این باور هستند که این مسجد بر طبق بافت معماری سنتی این مرز و بوم در یک مجموعه اجتماعی قرار گرفته و هماهنگی زیبایی در پیوند دین و دنیا، به وجود آورده‌است.

کاشی ‌کاری صحن و ایوان‌های شمالی و جنوبی نیز بسیار زیبا و از انواع هفت رنگ و معرق است.

تاریخ بناى این مسجد سال 1187 هجرى همزمان با بناى بازار و میدان در زمان کریم‌خان زند بوده و وسعت مسجد 8 هزارو 660 متر مربع است.

در دو طرف بالاى سردر ورودى کاشیکارى و مقرنس‌هاى زیبایى به کار رفته و پس از گذشتن از درب ورودى مسجد 2 راهرو به سمت چپ و راست مشاهده مى ‌شود که پس از چند متر با زاویه‌اى تقریبا 90 درجه به صحن مسجد راه می ‌یابند.

این بناى تاریخى به شماره 182 در تاریخ 18 تیرماه 1311 در فهرست آثار ملى ایران به ثبت رسیده است.

46

انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: رفع حصر لایحه شفافیت آثار تاریخی دین صنایع دستی و گردشگری گردشگری مسجد رفع حصر لایحه شفافیت امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۶۳۴۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستگیری دو نفر به دلیل تخلیه نخاله در حریم یک تپه تاریخی در البرز

ایسنا/البرز فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی البرز از توقیف خودروی تخلیه زباله بر روی تپه تاریخی فرخ‌آباد و دستگیری دو نفر در این زمینه خبر داد.

به گزارش ایسنا، سرهنگ مهدی داور روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ با اعلام این خبر افزود: پیرو کسب خبر توسط یگان حفاظت میراث فرهنگی استان البرز مبنی بر تخلیه انبوه نخاله‌های ساختمانی بر روی عرصه و حریم تپه تاریخی فرخ آباد بلافاصله مأموران این یگان در محل حضور یافتند.

فرمانده یگان حفاظت میراث‌ فرهنگی استان البرز ادامه داد: نیروی‌های یگان حفاظت ضمن اخذ دستور مقام قضایی و با مساعدت نیروهای خدوم فراجا در حوزه استحفاظی به توقیف خودرو و ابزار مورد استفاده در تخلیه نخاله‌ها در عرصه تپه تاریخی پرداختند.

او با بیان اینکه در این راستا دو نفر نیز دستگیر و به محاکم قضایی معرفی شدند، گفت: یگان حفاظت میراث‌ فرهنگی استان البرز به صورت شبانه روزی با شماره تلفن ۳۲۸۲۹۱۱۸ آماده دریافت گزارش‌های مردمی در خصوص هرگونه تعرض به آثار فرهنگی تاریخی است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تعطیلی اماکن تاریخی در سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا
  • تعطیلی بناهای تاریخی استان در نیمه اردیبهشت
  • مرمت بانیه تاریخی استان مرکزی شتاب می‌گیرد
  • توقیف خودروی تخلیه نخاله روی تپه تاریخی فرخ آباد
  • دستگیری دو نفر به دلیل تخلیه نخاله در حریم یک تپه تاریخی در البرز
  • تابوت‌های باستانی «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • تابوت‌های باستانی ‌محوطه‌ «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • می گوید: جسد موجود در تابوت‌ها سالم بودند اما...+ عکس | ماجرای ویدئوی جنجالی تابوت‌های باستانی خوزستان چیست؟
  • خانه انصاری ارومیه میزبان گردشگران خواهد شد