Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مجله همگردی»
2024-05-02@14:54:45 GMT

خانه شربت اوغلی | یادگاری از تجار بزرگ فرش تبریز

تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۵۷۹۶۳۵

قدم زدن در کوچه پس کوچه های محله های قدیمیِ شهر تبریز، تماشای جاذبه های گردشگری تبریز و دیدنی های تبریز از خاطره های خوش و فراموش نشدنیه. در همین محله های قدیمی، خانه ی زیبایی که یادگاری از اواخرِ دوره ی قاجاریه، روزگاری پرهیاهو و پرجنب و جوش که محل تجمع عاشقانِ حسین در ماه محرم بوده، ولی اکنون در سکوتی آرامش بخش به سر میبره.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خانه شربت اوغلی در محلهِ قدیمیِ سرخاب و معبری که به درب سرخاب معروفه، قرارگرفته و یکی از دیدنی های تبریز محسوب میشه. حاج مجید شربت اوغلی فرزند نایب هاشم خان از تجار فرش تبریز و از خدمتگزارانِ زائرین خانه ی خدا بوده و دسته های عزاداری در روزهای محرم و ایام تاسوعا و عاشورا از سمت بازار به حیاط بیرونی بنا وارد شده و ضمن عزاداری و زنجیر زنی در محوطه، پذیرایی میشدند. این ساختمان مسکونی در سال 1369 توسط شهرداری تبریز خریداری شده و بعد از مرمت توسط سازمان میراث فرهنگی به فرهنگسرای تبریز تغییر کاربری داده و هم اکنون به عنوانِ "مرکز ایرانشناسی" فعالیت خود رو در این خانه ی تاریخیِ زیبا آغاز کرده. این عمارت زیبا در تاریخ 1379/12/6 به شماره 3222 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده.

معماری منحصر به فردِ خانه شربت اوغلی

عمارت زیبای خاندان شربت اوغلی در زمینی به وسعت 1600 متر در محله قدیمیِ کوی سرخاب در اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی در 2 طبقه ی مسکونی و زیرزمین در بخش های اندرونی و بیرونی در ضلع غربی حیاط بیرونی احداث شده. سر در زیبای ورودی ساختمون با تزیینات گچبری و آجرکاریه اما متاسفانه، به خوبی مرمت نشده و قسمتهایی از آن آسیب دیده. قطعا از طراحی دو سکوی سنگی در اطراف درِ ورودی عمارت اوغلی که امکان استراحت برای کسانی که از راه دور رسیده اند فراهم آورده، لذت خواهید برد. هشت توی ورودی ما رو به دالانی سرپوشیده راهنمایی میکنه. این دالان طولانی مانند برزخی میان خانه شربت اوغلی و بیرونِ خانه ست و به ساکنین فرصت میده تا هر نوع مشغله فکری و مشکلات خارج از منزل رو در طی این فاصله در ذهنِ خود فراموش کنن، درب اختصاصی ساکنین در انتهای دالان قرار داره. طراحی زیبای دالان مورب و کوتاه طوریِ که حیاط بیرونی به طور کامل دیده نمیشه رعایت ویژگیِحریم به حریم به خوبی طراحی شده. وسعت حیاط بیرونی 60 متر بوده که محلی برای نگهداری اسب داشته که اکنون به صورت مسکونی بازسازی شده. حیاط با دو باغچه ی زیبا از گلهای رنگارنگ و آبنمای بزرگ، سرزندگی و طروات رو برای ساکنین و مهمانان به ارمغان میاره.

ساختمان اصلی

ساختمان مسکونی در ضلع غربی محوطه احداث شده، شامل چهار واحد می باشد و از طراحی های جالب اینه که واحدها مرتبط بهم و در عین حال مستقل برای خانواده و فرزندان ساخته شده که نشون دهنده ی ارتباط عمیق و نزدیک میان خاندان اوغلی در گذشته ای نه چندان دور بوده. تالار پذیرایی در طبقه ی دوم با دهلیز و اتاق های اطراف مرتبطِ بطوریکه این درب و پنجره ها میان دهلیز و پذیرایی در جشن ها و میهمانیها باز شده و فضای دلنشینی رو برای اجتماع افراد بیشتر فراهم میکنه. خیلی جالبه بدونیم که ارتباط و رفت و آمدِ ساکنین خانه با همسایگان در گذشته ازطریق طاق نمای زیبای ورودی که با آجر چینی زیبا تزیین شده، صورت میگرفته و ورودی ضلع جنوبی که به بازار تبریز راه داره برای رفت و آمدِ اشخاص و میهمانان از حیاط بیرون پیش بینی شده، زیرزمین بنا در گذشته برای نگهداریِ آذوقه، علوفه و بخشی برای آب انبار در نظر گرفته شده و جالب اینجاست که دارای دو معبر ورودی بوده که برای شرایط اضطراری مانند آتش سوزی و... احداث شده. از دیگر ویژگی های منحصر به فرد معماریِ این بنا در نظر گرفتنِ جهت وزش بادها در تبریزه . فضای داخلی به نحوی طراحی شده که وزش باد شمال در فضای داخلی خونه از گردش طبیعی هوا در جهت شمال به جنوب و شرق به غرب برخوردار باشه. سبک معماری منحصر به فرد، عمارت اوغلی رو به یکی از زیباترین دیدنی های تبریز و جاذبه های گردشگری تبریز تبدیل کرده.

دسترسی و موقعیت

اگر مسافر شهر تبریز هستید، لذت قدم زدن در محله های قدیمی شهر رو از دست ندهید و همچنین دیدنِ خانه های تاریخی، خاطره ای خوش رو برای شما از سفر به این شهر، براتون به یادگار میزاره و به آدرس: خیابان ثقه الاسلام، کوی سرخاب و معبری که به درب سرخاب معروف است بروید و از عمارت زیبایِ خاندان حاج شربت اوغلی دیدن کنید.

منبع: مجله همگردی

کلیدواژه: ایران گردی تبریز ایرانگردی تور اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت hamgardi.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مجله همگردی» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۷۹۶۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳ رمان نوجوان تألیفی پیشنهاد خرید هادی خورشاهیان از نمایشگاه

هادی خورشاهیان، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان به بهانه برگزاری رویداد بزرگ نمایشگاه کتاب تهران ۱۴۰۳ که بار دیگر علاقه‌مندان به کتاب را راهیِ مصلای امام خمینی (ره) می‌کند، سه رمان نوجوان «مأموریت فلامینگوها»، «همه سیب‌ها زمین را دوست دارند» و «چشم‌های فسفری» را برای خرید از نمایشگاه به نوجوانان پیشنهاد کرد.

«مأموریت فلامینگوها»

این کتاب به قلم طاهره مشایخ از سوی انتشارات چاپ و نشر بین‌الملل منتشر شده است. داستان این رمان نوجوان در زیست‌بوم شمالی کشور رقم می‌خورد و با محوریت چند نوجوان است که قرار است یک کار بزرگ بکنند. داستان دسته‌ای از فلامینگوها را روایت می‌کند که می‌خواهند به خاطر یونس، خودشان را به رشت برسانند؛ آن هم درست زمانی که ویروس کرونا تازه وارد ایران شده و همه‌جا قرنطینه اعلام شده است. فلامینگوها کنار دریا جلسه می‌گذارند و یونس و امیر برای این مأموریت انتخاب می‌شوند. ضمنِ حوادث و ماجراهای داستان در دنیای پر از هیجان نوجوانی، نویسنده به معرفی و بیان قهرمانی‌های میرزا کوچک‌خان، بزرگ‌ترین شخصیت مبارز گیلانی نیز می‌پردازد.

«همه سیب‌ها زمین را دوست دارند»

این کتاب، رمان نوجوانی به قلم آویسا شرفی است که زیر نظر شورای طنز انتشارات مهتاب (واحد کودک و نوجوان انتشارات محراب قلم) تهیه و تولید شده است. داستان این اثر با این خبر شروع می‌شود که چند معلم غیبت داشته و به مدرسه نیامده‌اند و کسی نمی‌داند چه اتفاقی برای آن‌ها افتاده است.

«چشم‌های فسفری»

این اثر را مهین‌دخت حسنی‌زاده نوشته و انتشارات قدیانی منتشر کرده است. در معرفی این اثر آمده است: خانه‌خرابه سال‌هاست جزء اصلی محله است. موقع آدرس‌دادن می‌گویند، «همان کوچه‌ای که آخرش می‌رسد به خانه‌خرابه» ولی هیچ‌کس نمی‌داند این خانه کی ساخته شده و صاحب اصلی‌اش کیست…. نادر بعد از اینکه پدرش را در درگیری با پلیس از دست می‌دهد همراه مادر و خواهر کوچکش به محله‌ای جدید نقل مکان می‌کنند؛ جایی که به قول مادر نادر به حد کافی از محله قبلی فاصله دارد و بچه‌هایش می‌توانند به دور از بدنامی پدر زندگی کنند.

به گزارش ایبنا: نمایشگاه کتاب تهران ۱۴۰۳ با شعار «بخوانیم و بسازیم» ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت‌ماه در مصلای امام خمینی (ره) برگزار خواهد شد.‌

منبع: خبرگزاری کتاب ایران

دیگر خبرها

  • ۲۵۰۰ یادواره محله و خانه محور برای شهدای استان برگزار می شود
  • ۲۵۰۰ یادواره محله محور و خانه محور برای شهدای استان برگزار می شود
  • عکس یادگاری اعضای تیم ملی والیبال دانش‌آموزی با رهبر انقلاب
  • احیای خانه های تاریخی با هدف جذب گردشگری در تبریز
  • ۳ رمان نوجوان تألیفی پیشنهاد خرید هادی خورشاهیان از نمایشگاه
  • تراکتور - استقلال؛ نبردی حیثیتی در تبریز | پیش بازی
  • عکس یادگاری کارگران با رئیسی
  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر
  • انواع شربت های میوه ای و غیر میوه ای و فرآورده های یخی خوراکی غیرمجازند
  • منچستریونایتد در آستانه یک خانه تکانی بزرگ