Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@06:28:41 GMT

بحران آب و پیامدهای آن را جدی بگیرید

تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۵۸۱۷۵۷

بحران آب و پیامدهای آن را جدی بگیرید

شهر > محیط زیست ایران - همشهری آنلاین - محمد قره‌گزلو*:
آب یکی از بزرگترین چالش‌های قرن حاضر است که می‌تواند منشا بسیاری از تحولات مثبت و منفی در جهان باشد.

تنها 3 درصد آب موجود در کره زمین برای شرب، مصارف خانگی، کشاورزی و صنعتی مناسب است که از اين مقدار دو سوم آن مربوط به یخچال‌های قطب شمال و جنوب بوده و به نوعی تنها حدود 1 درصد آن قابل استفاده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از طرفی توزیع مکانی بارش نزولات جوی در کره زمین یکنواخت نیست و ایران در منطقه‌ای نیمه خشک واقع شده است. خشکسالی، کمبود آّب و عدم مدیریت و برنامه‌ریزی صحیح در استفاده از آب می‌تواند زیان‌های جبران ناپذیری را برای کشور عزیز ایران در پی داشته باشد و پیامدهای آن به مانند یک سرطان می‌باشد که به سرعت گسترش نموده و در یک دوره کوتاه فرد سالم را از پای درآورد.

بخشی از مشکلات پیش رو کم آبی که تهدیدی جدی برای جامعه می‌‌باشد شامل عدم دسترسی به آب شرب سالم، شیوع بیماری‌های واگیردار، تخریب محیط زیست، مرگ گونه‌های جانوری، بیابان زایی و ایجاد گردغبار و بدنبال آن بیماریهای تنفسی، کاهش کشاورزی، تعطیلی مشاغل به مرور زمان، بیکاری و از همه مهمتر افزایش مشکلات روانی در جامعه خواهد بود.

گرچه تا الان در زمینه آب و خشکسالی سمینارها، بحث‌ها، نشست‌های تحصصی فراوانی در سال‌های اخیر برگزار شده است اما  معتقدم مدیریت‌ها در این زمینه را باید از کوچکترین جزء جامعه یعنی خانواده‌ها شروع نمود و این مستلزم آن است آگاهی افراد در رابطه با مخاطرات کمبود آب بر زندگی شخصی و اجتماعی بالا برده شود.

تعطیلی کشاورزی آری یا خیر؟

شاید تصور خیلی از افراد جامعه این باشد که برای صرفه جویی باید بخش کشاورزی که حدود 70 تا 80 درصد آب را مصرف می‌نماید تعطیل نمود؛ ممکن است این تصور راهکار ساده‌ای باشد اما باید پیامدهای آن در نظر گرفته و ارزیابی شود.

در کل دنیا و خصوصا ایران کشاورزی و دامپروری، نقش و جایگاه ویژه‌ای در اقتصاد و زندگی افراد جامعه به صورت مستقیم و غیر مستقیم ایفا می‌نماید. با تعطیلی کشاورزی افراد زیادی بیکار شده و تبعات آن بیشتر از تبعات خشکسالی نباشد، کمتر نیست. پس تفکر تعطیلی کشاورزی برای گذر از بحران آب اشتباه می‌باشد.

بخش اعظم هدر رفت آب در بخش کشاورزی به عدم مدیریت صحیح استفاده از آب بر می‌گردد در گذشته در بخش کشاورزی آبیاری به صورت غرقابی انجام می‌شد که تلفات و هدر رفت آب بسیار بالا بود و این روش آبیاری سنتی راندمانی حدود 25 تا 30 درصد داشت اما با اجرای سامانه‌های نوین آبیاری تاحدودی این راندمان افزایش یافته است ولی همچنان جای کار زیادی دارد و با وجود خشکسالی‌های پی‌درپی و کمبود آب، در بخش‌هایی از کشور روش‌های سنتی آبیاری استفاده می‌شود.

به طور مثال با وجود کمبود آب در مناطق خشک کشور گیاهان آبدوست مانند هندوانه کشت می‌گردد. برای تولید یک کیلوگرم هندوانه حدود 500 لیتر آب مصرف می‌شود که نظیر این موارد می‌تواند با گیاهانی که نیاز آبی کمی داشته جایگزین شده و گیاه آبدوست از خارج از کشور وارد گردد.

بنابراین راهکار مدیریت مصرف و نحوه مصرف است، باید در این بخش تواما فرهنگسازی، سرمایه‌گذاری و نظارت انجام شود تا بتوان هم کشاورزی را انجام داد و هم بحران خشکسالی را مدیریت نمود. با توجه به مصرف زیاد آب در بخش کشاورزی و و وابسته بودن معیشت افراد و بخشی از اقتصاد کشور به کشاورزی و از سوی دیگر چالش‌های مربوط به خشکسالی‌ها، افزایش بهره‌وری و راندمان جهت گذر از بحران کم آبی ضروری و اجتناب ناپذیر است.

در راستای افزایش بهره‌وری از منابع آبی باید سیاست در بخش‌های مختلف تغییر نماید، به طور مثال تقاضاهای جدید استفاده از آب منطبق با دستورالعمل‌های فنی باشد یا بخشی از نیاز آب از طریق مدیریت بهتر و کارا و استفاده از تجهیزات مدرن تر تامین گردد.

استفاده از تشکل‌های کارا و با تجربه در زمینه مدیریت، بازبینی برنامه غذایی، اصلاح‌نژاد گیاهان و یافتن ارقام پرمحصول با مصرف کم آب، تغییر نگاه به مدیریتی از تامین به تقاضا، اجرای اصولی و دقیق سیستم‌های نوین آبیاری همراه با نظارت می‌تواند نقش موثری در این زمینه داشته باشد.

به منظور رسیدن به اهداف فوق باید نقشه جامع پتانسیل و محدودیت‌های آب و خاک در کشور تهیه شود و بر اساس آن مدیریت صورت پذیرد مدیریت‌های افزایش و بهبود بهره‌وری آب در سطوح مختلف زیر می‌تواند نقش بسزایی را ایفا نماید.

بهبود بهره‌وری در آب مصرفی گیاه

1- شناسایی گیاه‌های متناسب با شرایط اقلیمی هر منطقه
2- کشت گیاه متناسب با هر منطقه بر اساس محدودیت‌های آبی و خاکی
3- تحقیق و توسعه در ارتباط تولید گیاهان مقاوم به کم آبی

بهبود بهره‌وری آب در مزرعه

1- استفاده از آبیاری نوین
2- افزایش آگاهی و دانش بهره‌برداران
3- اصلاح روش‌های انتقال آب
4- فرهنگ سازی استفاده از سیستم‌های آبیاری مدرن

بهبود بهره‌وری از منابع زیر زمینی و سطحی آب

1- برنامه‌ریزی مدیریت بحران‌های آب
2- جمع آوری مداوم اطلاعات و داده‌های آبی، ارزیابی و پایش آن
3- مدیریت استفاده صحیح از منابع آب

* دكتراي آب دانشگاه مازندران

در همین زمینه: ۱۵ سد کشور در وضعیت قرمز قرار دارد گره بحران آب به آسیب‌های اجتماعی کاهش ۲۵۰ میلیون متر مکعبی ذخایر سد‌های تهران ۴۰ شهر و ۷۰۰ روستا با تنش کیفی آب مواجه‌اند آب عامل مهاجرت می‌شود؟ مدیریت آب در دروازه کویر کاهش ۵۰ درصدی ذخیره سد‌های تولید کننده برق نسبت به سال گذشته

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۸۱۷۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نظارت مدیریت بحران بر ایمنی نمایشگاه کتاب تهران

معاون آمادگی و عملیات سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران از آغاز فعالیت کمیته ایمنی و سلامت سی‌ و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، خبرداد.

به گزارش ایسنا، صمیم مرادی روزبهانی با اشاره به آغاز فعالیت کمیته ایمنی و سلامت سی‌ و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اظهارکرد: مطابق با مصوبات کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران، مسئولیت کمیته ایمنی و سلامت سی‌ و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران سپرده شده است.

وی افزود: بر این اساس، ارزیابی ایمنی محیطی و انعکاس ناایمنی‌ها، جانمایی محل‌های نصب علائم و تابلوهای خروج اضطراری، شناسایی فضاهای تخلیه امن اضطراری و تدقیق مسیرهای ویژه امدادی، جانمایی و تعیین محل‌های استقرار نفرات، تجهیزات و ماشین‌آلات عملیاتی دستگاه‌های امدادی و خدمات‌رسان، از اهم اقدامات ستاد ویژه مدیریت بحران سی‌ و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، پیش از آغاز این رویداد است.

روزبهانی گفت: ستاد ویژه مدیریت بحران سی‌ و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ عضو از سازمان‌ها و نهادهای مختلف از جمله نمایندگانی از سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران؛ سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی تهران؛ سازمان اورژانس استان تهران؛ نیروی انتظامی تهران بزرگ؛ پلیس راهنمایی و رانندگی؛ مرکز بهداشت شمال تهران (دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی)؛ مرکز بهداشت جنوب تهران (دانشگاه علوم پزشکی تهران)؛ جمعیت هلال‌احمر استان تهران؛ ستاد اجرایی سی و پنجمین نمایشگاه کتاب شامل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگان امور اجرایی، رفاهی و حراست؛ مجموعه مصلی امام خمینی (ره)؛ شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ؛ شرکت آب و فاضلاب استان تهران؛ معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران؛ مدیریت بحران شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری تهران و حومه؛ ستاد مدیریت بحران شهرداری منطقه ۷ و ستادهای مدیریت بحران مناطق معین ۳، ۶ و ۱۲ تشکیل شده است.

وی ادامه داد: از این رو،  بازدید میدانی از محل برگزاری نمایشگاه برگزار و نخستین جلسه کمیته ایمنی و سلامت به منظور هماهنگی و تشریک مساعی بین اعضا در محل مصلی تهران برگزار و ضمن بررسی موقعیت و شرایط میدانی با همکاری کمیته اجرایی و رفاهی نمایشگاه، نسبت به بررسی پیش‌نویس دستورالعمل کمیته ایمنی و سلامت، جمع‌بندی نظرات و پیشنهادات اعضای کمیته و بررسی نحوه استقرار نیروهای امدادی، انتظامی و خدمات‌رسان، تشکیل شد.

معاون آمادگی و عملیات سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت: تهیه و ارائه نقشه کدگذاری‌شده از محل برگزاری، نظارت بر فرآیند استقرار غرفه‌ها و آماده‌سازی فضاهای نمایشگاهی، ارائه آموزش‌های ایمنی، اطفاء حریق، تخلیه اضطراری و کمک‌های اولیه به مسئولان برگزاری و غرفه‌داران، تعیین محل تشکیل ستاد مدیریت بحران ویژه نمایشگاه، توزیع بیسیم واحد امدادی در زمان برگزاری نمایشگاه، رعایت موارد ایمنی در سیم‌کشی برق غرفه‌ها، الزام غرفه‌داران برای تأمین و استقرار کپسول‌های اطفاء حریق در غرفه‌ها، برگزاری یک تمرین میدانی آمادگی مقابله با حوادث احتمالی و تخلیه اضطراری قبل از برگزاری نمایشگاه و تشکیل یک گروه اطلاع‌رسانی در فضای مجازی و ... از جمله برخی از مصوبات و تصمیمات اتخاذ شده در نخستین جلسه کمیته ایمنی و سلامت سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بشمار می رود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • فردا مدارس خوزستان تعطیل شد
  • وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود
  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته
  • معرفی کرمانشاه به عنوان هاب مدیریت بحران غرب کشور
  • وقوع سالانه ۱۴ تا ۱۵ هزار زلزله در سطح کشور
  • انتقاد مدیریت بحران استان از نبود تخصیص اعتبار بحران به استان
  • کرمانشاه هاب منطقه‌ای مدیریت بحران غرب کشور شد
  • نظارت مدیریت بحران بر ایمنی نمایشگاه کتاب تهران
  • عملیات تیم مدیریت بحران تهران با هدف امدادرسانی به سیل‌زدگان