Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-30@19:48:53 GMT

سوگواری حسینی در شاهرود، آیین هایی با پیشینه چند قرن

تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۰۳۸۸۲

سوگواری حسینی در شاهرود، آیین هایی با پیشینه چند قرن

به گزارش ایرنا، عزاداری سرور و سالار شهیدان در دهه نخست ماه محرم، با برگزاری آیین هایی ویژه در شاهرود حال و هوایی دیگر دارد، پیشینه برخی از این آیین ها به چند سده پیش بازمی گردد.
شیوه برگزاری مراسم ماه محرم در محله های قدیمی شاهرود، سینه به سینه از گذشتگان به ما رسیده و برای نسل آینده به یادگار مانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تولیت برخی از آیین ها در تکیه ها و مسجد ها دست بزرگان و ریش سفیدانی است که خود این جایگاه را از پدرانشان به ارث برده اند.
گفتنی است نقش محوری خادمان و متولیان تکیه بازار شاهرود برای حفظ این میراث معنوی ستودنی است به گونه ای که بیشتر آیین ها از گذشته های دور در این مکان برگزار می شود.
** پوش
پوشاندن سقف تکیه بازار شاهرود که از آن با نام آیین 'پوش' یاد می شود، هر سال در روز 27 ذیحجه با عنوان برپایی خیمه عزاداری اباعبدالله (ع) انجام می شود، در این مراسم که با دعوت از بزرگان، ریش سفیدان و مسوولان شهر اجرا می شود، سقف تکیه بازار را که در حالت عادی روباز است، به وسیله 6 قطعه پارچه به هم بافته می پوشانند.
این سقف پارچه ای با کمک خادمان و توسط طناب هایی محکم بر روی زنجیر 100 ساله ای قرار می گیرد که در بالای صحن تکیه جای گرفته و تا روز دوازدهم محرم نیز می ماند. وجود این زنجیر سبب شده تا اهالی شاهرود از تکیه بازار با نام تکیه زنجیری نیز یاد کنند.
در زمان اجرای این آیین که با شکوه خاصی همراه است، نواختن شیپور و سنج آغاز ماه محرم را به همگان اعلام کرده و نوحه خوانان به ذکر دعا و مصیبت می پردازند.

** آب و اطعام
این آیین بنا به وقف مرحوم باقرعلی اصغر از سال 1271 هجری قمری تاکنون در نخستین شب محرم در تکیه بازار برگزار می شود. به این گونه 150 سال است که عزاداران حسینی در ابتدا در این محل اطعام شده و عزاداری را آغاز می کنند.
خادمان غذای این شب را با تشریفات خاصی برای مهمانان می آورند، غذای هر 2 نفر در یک مجمعه مسی بر روی سفره های قلمکار سنتی قرار می گیرد. همچنین یک بار پیش و یک بار پس از صرف غذا نیز آفتابه و لگن مسی برای شستن دست ها جلوی حاضران گذاشته می شود.

** شمع و چراغ
این آیین که در زمره میراث معنوی کشور به شمار می رود، از شب نخست این دهه تا شب عاشورا در برخی از تکیه های قدیمی شهر اجرا می شود.
خادمان در مقابل 'چراغ خونه' صف می کشند و 'چراغچی'، شمعدان ها و چراغ توری ها را بیرون آورده و یک در میان بر روی زمین می چیند. پس از آن یکی از شمعدان ها را به دست گرفته و شروع به خواندن شعری می کند که با این بیت آغاز می شود:
شب شد و مشعل دین محمدی روشن شد
آفاق ز نزد قدمش گلشن شد
سپس خطبه خوان شروع به خواندن خطبه شمع و چراغ کرده و بعد از او هم چند بیتی از محتشم کاشانی در خصوص فاجعه عاشورا توسط چاوش خوانده می شود. صدای صلوات جمع حاضر زینت بخش پایان هر مصرع از این شعر است.
در پایان مراسم خادمان به نوبت شمع و چراغ ها را بوسیده و به خادم کنار دست خود می دهند و بدین ترتیب چراغ ها دست به دست به نخستین نفر می رسد.

** طوق بندان و یا عباس، یا عباس
آیین 'طوق بندان' یا 'علم بندان' در روز پنجم محرم با یاد رشادت های علم دار دشت کربلا در محله های قدیمی و هسته مرکزی شاهرود برگزار می شود.
از صبح روز پنجم طوق ها که هریک متعلق به یک خانواده بوده و از قدیم به ارث رسیده در تکیه ها و منازل مردم، آماده می شود. با بستن پارچه ها و روسری ها به طوق ها، زنان این شعر را زمزمه می کنند: 'ای داد از این عزا، فریاد از این عزا، فریاد وامصی و دوصد داد از این عزا'.
'باز این چه شورش است که در خلق عالم است ... 'محتشم کاشانی هم بر لبان مردانی زمزمه می شود که طوق را بر دست گرفته و به مسجد یا تکیه محل خود می برند.
بعد از ظهر، دسته های عزاداری معروف به 'یا عباس یا عباس' شاهرود به سمت تکیه زنجیری به راه افتاده و طوق ها پیشاپیش آن ها حرکت می کنند. در نهایت دسته های مختلف در تکیه بازار گرد هم آمده و ساعتی را به سینه زنی می پردازند. 'طوق بندان' و 'یا عباس ' پس از نخل گردانی در روزهای دهم و یازدهم محرم، مهم ترین بخش از مراسم عزاداری حسینی در شاهرود را تشکیل می دهد.
علاوه بر این مراسم، سوگواران سید و سالار شهیدان در تمام روزهای دهه نخست محرم الحرام، به شیوه های گوناگون به عزاداری و اطعام می پردازند. همچنین آیین سنتی نخل گردانی در روز عاشورا در برخی روستاها و همچنین محله باغزندان شهر شاهرود اجرا شده و در روز یازدهم محرم به شکلی جامع و گسترده در مرکز شهر برگزار می شود.
7359/6103
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: رفع حصر لایحه شفافیت دین زمین زنان کربلا مسجد رفع حصر لایحه شفافیت امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۰۳۸۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نصب یک هزار و ۹۲۶ کنتور هوشمند برق در شاهرود

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان ،جمال فرخ زاده با بیان اینکه از این تعداد کنتور موجود ، ۴۹۵ دستگاه در سال ۱۴۰۲ نصب شده است افزود: نصب کنتورهای هوشمند با اولویت مشترکان پرمصرف و هدف مدیریت این گروه از مشترکان که بیش از ۹۰ درصد مشترکان استان برق مصرف می کنند و همچنین برای مشترکان جدید متقاضی دریافت انشعاب برق در راستای خدمات دهی بیشتر و پرهیز از هزینه دوباره بابت تعویض کنتور در سال های آینده انجام می شود.

وی در راستای سایر اقدامات انجام شده در سال گذشته افزود: اجرای ۶۷۱ پروژه عمرانی برق رسانی با مبلغ ۹۲۱ هزار و ۲۵۵ میلیون ریالی از عمده فعالیت های مدیریت توزیع برق در سال ۱۴۰۲ بوده است.

فرخ زاده به ۱۸ هزار و ۸۰۰ متر تبدیل شبکه سیمی به کابل خودنگهدار در دهستان طرود و روستاهای دیزج، دستجرد، سطوه و سرتخت اشاره کرد و افزود: تعویض ۲۷۸ اصله پایه فرسوده با اقدام نصب پایه جدید از جمله اقدامات اصلاح و بیهنه سازی در طرح بهارستان بوده است.

مدیر توزیع برق شهرستان گفت: همچنین به منظور جذب سه هزار و ۲۲۴ مشترک جدید برق در شهرستان شاهرود، افزون بر ۲۶ هزار متر شبکه فشارمتوسط و فشارضعیف هوایی و زمینی در شاهرود احداث شده است و این مهم تعداد مشترکان برق شهرستان را تا پایان سال ۱۴۰۲ به عددی بالغ بر ۱۰۹ هزار مشترک رسانده است.

وی از اقدام جهادی پرسنل در برق شاهرود در راستای اصلاح بیش از ۱۷۳ هزار متر شبکه فشارضعیف و متوسط خبر داد و اضافه کرد: در سال گذشته بیش از ۷۹ هزار متر از شبکه سیم مسی با هدف جلب رضایت مشترکین، کاهش سرقت، تقلیل تلفات و کاهش خاموشی های ناخواسته به کابل خودنگهدار تبدیل شده است.

او به احداث ۱۵ دستگاه ایستگاه هوایی و زمینی توزیع برق در نقاط مختلف شهرستان جهت تغذیه پایدار مشترکین اشاره کرد و افزود: با توجه به افزایش ظرفیت پست های برق به میزان سه هزار و ۵۷۰ کیلوولت آمپر در سال گذشته، مجموع ظرفیت پستهای توزیع برق شهرستان به عددی افزون بر ۱۹۲ مگاولت آمپر رسیده است.

فرخ زاده اظهار داشت: نصب یک دستگاه اتوبوستر در روستای احمدآباد بیارجمند با هدف بهبود پروفیل ولتاژ در منطقه خارتوران بیارجمند، احداث ۳۷ دستگاه پست هوایی و اختصاصی به ظرفیت شش هزار و ۵۰۵ کیلوولت آمپر، اصلاح و بهینه سازی ۱۵ دستگاه پستهوایی موجود و افزایش ظرفیت جهت تامین برق متقاضیان جدید، احداث ۹۳۸ متر شبکه روشنایی معابر بلوار شهید میرحسینی شهرک همت، نصب ۱۶ دستگاه تابلو دیماندی جهت تامین برق مشترکین، تعویض ۶۶ دستگاه تابلو کنترل پذیر، نصب ۱۲۱ دستگاه LMS و ۶۷ دستگاه کنتاکتور جهت کنترل پذیر نمودن اشتراکهای دیماندی، احداث ۸۹۴ متر شبکه فشارضعیف هوایی جهت تامین برق طرح مسکن های ملی بیارجمند، کابل کشی زمینی ۲۰ کیلوولت میدان آزادی به طول ۱۲۰۰ متر و اصلاح و بهینه سازی شبکه فشارضعیف هوایی در روستاهای دیرج و دستجرد از مهمترین اقدامات شاخص صورت گرفته در عرصه خدمت رسانی به مردم شریف شهرستان شاهرود بوده است.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901218

دیگر خبرها

  • سرآسیاب قدیمی ترین حسینیه محله کن
  • مراسم سوگواری امام صادق در باغ موزه دفاع مقدس برگزارمی شود
  • ملاقات محرم با خانواده موسس سپاهان در رفسنجان
  • برگزاری آیین سوگواری شهادت امام صادق‌(ع) در باغ موزه انقلاب
  • نصب یک هزار و ۹۲۶ کنتور هوشمند برق در شاهرود
  • نمایشگاه هنرجویان رشته صنایع دستی در شاهرود
  • تکیه خاتون‌آبادی، نقش جهانی کوچک در دل تخت فولاد
  • مسی ها آماده و سرحال برای دربی کرمان (عکس)
  • کلنگ‌زنی ۲ پروژه تقاطع تکیه و چمن و پارکینگ طبقاتی در سنندج
  • میثم تیموری: محرم نویدکیا جنتلمن است