Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@15:30:31 GMT

نظیر سعدی در ادبیات ما وجود ندارد

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۱۵۴۱۶

نظیر سعدی در ادبیات ما وجود ندارد

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شیراز با بیان این‌که کسی همطراز سعدی در ادبیات ما وجود ندارد، گفت: شاید بزرگ‌ترین هنر حافظ آن است که توانسته پس از حضور سعدی، به عنوان شاعری نامی و بلندمرتبه شناخته شود.

 به گزارش ایسنا بر اساس خبر رسیده،  پنجمین نشست از سلسله‌ نشست‌های سعدی‌شناسی با عنوان «برخوان سعدی» با سخنرانی محمدکاظم کاوه پیشقدم- رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شیراز و دبیر هیات امنای استان فارس- در آرامگاه سعدی برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این نشست که توسط انجمن فرهنگ و ادب شیراز، با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری فارس و مرکز سعدی‌شناسی برگزار شد، محمد کاظم کاوه پیشقدم با نگاهی بینارشته‌ای به سعدی و آثارش و تأثیر آن بر فرهنگ مردمان پرداخت و اشاره کرد که پرداختن به سعدی می‌تواند از منظرهای گوناگون همچون تنوع شعری و تکنیک‌های آن، نگاه جامعه‌شناسی و استخراج فرهنگ مردم شیراز در دوران سعدی و نیز دوران‌شناختی سعدی صورت گیرد همانطور که  می‌توان با رجوع به متونی دیگر، همچون «شاهنامه»، فرهنگ سیاسی دوران فردوسی را بازیافت.

این پژوهشگر در ادامه گفت: در این میان در شکل‌گیری مکتب فرهنگی فکری شیراز، حضور سعدی از مباحث مهمی است که می‌توان به آن پرداخت. این امر از دوران سعدی آغاز می‌شود و تا زمان حافظ ادامه می‌یابد. به بیان دیگر در شکل‌گیری تمدن اسلامی سه مکتب نقشی اساسی داشته است؛ تا قبل از مکتب خراسان که نماد برجسته آن فردوسی است، ما در بصره و کوفه که ایرانی‌ها بیش‌تر در آنجا حضور داشتند، شاهد شکل‌گیری مکتب اشاعره معتزله و حتی مکاتب نحویی هستیم که اندیشمندان و بنیان‌گذاران آن ایرانی هستند؛ همانند سیبویه و یا ابوعلی فارسی فسوی. این دوره، دوره‌ای است که تمدن اسلامی در عراق شکل می‌گیرد. پس از این دوران، فرهنگ تمدن ایران و اسلام به خراسان منتقل می‌شود. در خراسان آموخته‌هایی پیش از اسلام جمع‌آوری شده، بازتاب می‌یابد؛ چنان‌که فردوسی حکمت‌های ایران باستان را جمع کرده و بعد در اشعارش آنها را بازتاب داده است.

او سپس بیان کرد: اگرچه فردوسی شاعری سترگ است، اما بی‌شک بزرگ‌ترین ادیب ایران که هم در نثر و هم در نظم سرآمد همگان است، سعدی است. چنان‌که «بر حدیث من و حسن تو نیفزاید کس/ حد همین است سخندانی و زیبایی را». حافظ نیز در بیت معروف خود، استاد سخن را سعدی می‌داند.

پیشقدم  افزود: بعد از اوج‌گیری فرهنگ خراسانی و شکل‌گیری مکتب خراسان با حضور امام محمد غزالی، خواجه نصیر طوسی، فردوسی، ابوریحان بیرونی، خوارزمی و.... با شکست خوردن نهضت شعوبیه،  شیراز و مکتب شیراز به عنوان طلایه‌دار فرهنگ و تمدن ایران اسلامی قلمداد شد و تا پایان دوران حافظ شیراز سرآمد مکتب فرهنگ ایرانی گردید که اوج این نمودار در سعدی متجلی است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شیراز  در ادامه اظهار کرد: شاید بتوان گفت که بزرگ‌ترین هنر حافظ آن است که توانسته پس از حضور سعدی، به عنوان شاعری نامی و بلندمرتبه شناخته شود. حافظ شعرهایش را پیرایش می‌کرده و صیقل می‌داده ولی سعدی سخن‌ها را مانند گوهری ناب ارائه می‌کرده و پیرایشی را نیاز نمی‌دیده از این‌رو همطراز با سعدی در ادبیات ما وجود ندارد و  شعرهایش رقابت‌ناپذیر است. سعدی مکتب خراسان را که تکیه عمده آن بر روی بازگرداندن ایران به قبل از اسلام بود، در مکتب شیراز به استوارسازی تمدنی تبدیل کرد که اسلام را با آموزه‌های فرهنگ ایرانی و باستانی در کنار هم داشته باشد و این اندیشه با حضور خواجه نظام‌الملک و بنای مدارسی در ایران و جذب دانش‌آموختگان و تعلیم و تعلم آغاز شد. نخبگان این مدارس به نظامیه بغداد می‌رفتند، جایی‌که سعدی در آنجا به کسب علم پرداخت.

او هم چنین گفت: سعدی چند ویژگی منحصر به فرد دارد، تسلط به زبان عربی یکی از امتیازات اوست. تسلط بر فرهنگ اسلامی، دیگر ویژگی اوست که در خراسان  و به ویژه در آثار شعوبیه کم‌تر مورد توجه قرار گرفته بود، چنان‌که سعدی خود را مفتی ملت اصحاب نظر می‌داند، یعنی در رندی و فقه خود را صاحب فتوا می‌داند. ویژگی دیگر سعدی، بی‌مانندی او در نگارش نثر است و بسیاری از او تقلید کرده‌اند.

پیشقدم ادامه داد: جهانگردی او نیز از دیگر خصایص منحصر به فرد اوست. سعدی را با ابن بطوطه مقایسه کنید، نوع نگاه این دو به مردم و فرهنگ و اجتماع کاملاً متفاوت است. در آثار سعدی فرهنگ قناعت، فرهنگ مثبت اندیشی  و فرهنگ شادمانی موج می‌زند؛  سعدی اهل شکایت نیست؛ خود  او می‌گوید فقط یک‌بار در پیش خداوند از سرنوشت شکایت می‌کند و از این منظر به فردوسی نزدیک است. همچنین سعدی اهل درد و اندوه نیست، شاید یکی از دلایل طولانی عمر  او  ریشه در همین امر داشته باشد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شیراز  ویژگی دیگر او را  علاقمندی بسیارش به شیراز دانست و گفت: حافظ گاهی از شیراز دل گرفته است، اما سعدی همیشه با عشق و علاقه از شیراز یاد می‌کند «چو پاکان شیراز خاکی نهاد/ ندیدم که رحمت بر این خاک باد».

او ویژگی دیگر سعدی را گریز از ریا برشمرد و اظهار کرد: در شیراز به دلیل آنکه عرفان و تصرف پایگاهی عمومی داشته، ریاکاران بسیار بوده‌اند، اما سعدی در مناظره‌های مختلف خود در آثارش با این گونه افراد به نقد ریا می‌پردازد. همچنین سعدی در قالب نصیحت به ستایش پادشاهان می‌پردازد؛ چاپلوسی نمی‌کند و هفت آسمان را زیر پای قزل ارسلان نمی‌گذارد. او به جنبه‌هایی از مدح و ستایش می‌پردازد که پادشاه را بر آن برانگیزد؛ از عدل و داد می‌گوید و  راستی و صدق.  سعدی از نگاه اندیشه سیاسی ، اخلاق گراست و به عدالت و دادگری توصیه می‌کند، حافظ  هم این نوع نگاه را از سعدی گرفته است.  سعدی بنیانگذار رندانه سخن گفتن است.

پیشقدم در ادامه افزود: سعدی غزل را به اوج رساند. تا پیش از او غزل سرایی کامل نشده بود، اما با ظهور او غزل سیر تکامل یافت و پس از آن به دست حافظ رسید. استعاره‌های قرآنی را نخست‌بار سعدی وارد غزل کرد؛ همچون مَلِک محبوس در زندان چاه بابل و پس از آن بهر مندی از این صنعت اقتباس در حافظ به اوج رسید. شعر سعدی در دوران خود نیز آنچنان پربها تلقی می‌شد که نمی‌شد بر آن قیمت گذاشت، خود او می‌گوید: «همانا که در فارس انشای من/ چو مشک است بی قیمت اندر ختن».  در دوران او چنان بود که " هل من مزید" درباره شعرش مصداق می‌یافت؛ یعنی هر که بهای بیشتری  پرداخت می‌کرد، نسخه شعر سعدی در اختیارش قرار می‌گرفت.

او در بخش پایانی سخنان خود گفت: سعدی از طریق خواجوی کرمانی معلم حافظ است و اندیشه‌های آن قله‌های فکری و ادبی که در مکتب شیراز وجود داشت، مثل حضور روزبهان، سعدی، خواجوی کرمانی، به حافظ رسید. به این ترتیب مکاتب فکری موجود در شیراز در آثار سعدی متجلی شد و پس از آن به حافظ منتقل شد.

در پایان این نشست، پیشقدم به پرسش حاضران درباره اندیشه سیاسی و اخلاق‌گرایی سعدی پاسخ داد و گفت: سعدی نماد فرهنگ شیراز و ایران است.

 انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۱۵۴۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عفاف و حیا حافظ حریم انسانی و شخصیت وجودی زن و مرد است

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام مهدی احمدی امروز در همایش روحانیون وطلاب، ائمه جمعه وجماعات با موضوع حمایت و تقدیر ازنیروی انتظامی به خاطر برقراری طرح نور گفت: محجبه بودن خودش عاملی برای سوق دادن انسان به حیا و عفت است و این دو مقوله جدایی ناپذیر هستند و انحصار به زن و مرد ندارند.

دبیر ستاد امر به معروف ونهی از منکر استان قزوین گفت: عفاف و حیا حافظ حریم انسانی و شخصیت وجودی زن و مرد است، در کنار حیا و عفت مقوله حجاب است که کاملاً در ارتباط اصولی با حیا و عفت است و امروزه حجابی که دختران ما انتخاب می‌کنند حجابی انتخابی و آگاهانه است.

حجت الاسلام احمدی خاطرنشان کرد: حجاب و پوشش تنها مختص انسان نبوده و با نگاه به عالم هستی، در می‌یابیم که خداوند تمام موجودات را دارای پوشش و حفاظ آفریده و عریانی و برهنگی را عامل افول و سقوط برشمرده است.

وی ادامه داد: امنیت مسئله ساده‌ای نیست و اینکه نیروهای انتظامی شب و روز خود را در این راستا خرج می‌کنند، قابل تقدیر است.

دبیر ستاد امر به معروف ونهی از منکر استان قزوین تصریح کرد: دشمنان امروز در تمامی عرصه در مقابل انقلاب اسلامی ایران ایستاده‌اند و جمهوری اسلامی ۴۵ سال است که در برابر این توطئه‌ها با سربلندی ایستاده است.

وی ادامه داد: طرح نور باید با قدرت اجرا شود و تداوم آن موجب دلگرمی جامعه است. وی اظهار کرد: فرماندهی انتظامی کشور در جهت عمل به مطالبه عمومی جامعه و در راستای ایجاد سلامت اجتماعی و فرهنگی و آرامش و امنیت اخلاقی در مقام ضابط قانونی دستگاه قضائی به وظایف محوله خود پرداخته است و خوشبختانه در مدت برگزاری این طرح در کشور ودر استان شهروندان به خوبی همراهی وهمکاری داشته‌اند که جای تقدیر است.

حجت الاسلام احمدی بیان کرد: اگر در جامعه امر به معروف و نهی از منکر نباشد منکر و ظلم حاکم خواهد شد و وظیفه همه در امر به معروف و نهی از منکر تذکر لسانی است.

دبیر ستاد امر به معروف ونهی از منکر استان قزوین تصریح کرد: امر به معروف و نهی از منکر از واجبات و فرایض بسیار مهم، حساس و سرنوشت ساز اسلامی و رویکرد اساسی انبیا و معصومین و اولیای الهی است.

کد خبر 6091521

دیگر خبرها

  • مرکز رصد فرهنگی کشور: ۶۵ درصد از مردم در خانه دیوان حافظ دارند
  • مدرسه ملی روایت در سمنان افتتاح شد
  • لایروبی کانال آب‌های سطحی شهرک سعدی
  • خسروپناه: با مکتب حاج قاسم درگیر دعواهای حزبی نمی‌شویم
  • عفاف و حیا حافظ حریم انسانی و شخصیت وجودی زن و مرد است
  • فال محمدرضا پهلوی هنگام افتتاح آرامگاه جدید سعدی | تصویر
  • تابستان ۱۴۰۴ حفاری خط ۲ متروی شیراز به اتمام می‌رسد
  • فال حافظ امروز یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • نامه دانشجویان دیار حافظ و سعدی به دانشجویان آمریکایی و اروپایی
  • استاندار : مردم سالاری جمهوری اسلامی در دنیا بی‌نظیر است