Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی سازمان بنادر و دریا نوردی بهروز آقایی مدير كل بنادر و دريانوردی استان سيستان و بلوچستان با تاكيد بر موقعيت و جايگاه منحصر به فرد بندر شهيد بهشتی چابهار در كريدورهای بين المللي حمل و نقل و ترانزیت کالا؛ ضمن تشریح قابليتها و مزيتهای اين بندر با اشاره به تکمیل زیرساخت ها و تامین تجهیزات، فرصتهای سرمايه گذاری بندر چابهار برای تجار افغانستان در زمینه واردات و صادرات کالای مورد نیاز كشور از طريق بندر چابهار را به تفصیل تشریح کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر کل بنادر و دریانوردی افزود: هزینه های حمل و نقل بعنوان عامل تعیین کننده در قیمت نهایی کالا است که در تصمیم صاحبان کالا در انتخاب کریدور و مسیر عبور کالا نقش تعیین کننده ای دارد.

آقایی خاطرنشان کرد: بندر چابهار مسیر دسترسی امن افغانستان به آب های آزاد با کمترین هزینه و کوتاهترین فاصله است و هدف نهایی موافقتنامه چابهار "ترانزیت کالا به مقصد کشورهای آسیای میانه و افغانستان از طریق این بندر" در راستای اجرایی نمودن این موافقتنامه خواهد بود.

آقایی در ادامه گفت: بندر چابهار بعنوان نزدیکترین مسیر ترانزیتی برای صادرات معادن افغانستان، مبادلات تجاری هند با کشورهای CIS و تامین نیازهای وارداتی افغانستان (گندم، روغن، شکر، ماشین آلات ...) است و پل ارتباطی ترانزیت کشورهای افغانستان، آسیای میانه، قفقاز با کشورهای هند، شرق آسیا، خاورمیانه و آفریقا است که حذف هزینه های متقابل تردد ناوگان در مرزهای ورودی و خروجی کشورها، ایجاد مناطق لجستیکی کالا و کانتینر در مرزهای مشترک و تدوین دستورالعمل مشترک ورود و خروج محصولات کشاورزی و نباتی توسط کشورها عامل تسهیل و تسریع ترانزیت و تحرک توسعه محور شرق و توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری کشورهای امضاکننده خواهد بود.

وی افزود: امکان سرمایه گذاری تجار افغان در زمینه ترانزیت سنگ آهن و تولید محصولات زنجیره فولاد، ساخت سیلو و انبار نگهداری غلات مورد نیاز کشور افغانستان و احداث کارخانه های آرد، تصفیه شکر، ترانزیت سوخت و گاز مایع و ایجاد سردخانه نگهداری محصولات کشاورزی از فرصتهای سرمایه گذاری تجار افغان در چابهار خواهد بود.

مدیر کل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان در ادامه حذف روادید رانندگان ناوگان حمل و نقل زمینی، یکسان سازی اسناد حمل و نقل، بیمه و امور ارزی سه کشور و ایجاد خط کشتیرانی مشترک بین سه کشور را بعنوان پیشنهادات کاربردی تسهیل ترانزیت و رونق اقتصادی کشور و منطقه در راستای اجرایی سازی موافقتنامه چابهار برشمرد.

وی خاطرنشان کرد: با افتتاح فاز یک طرح توسعه بندر شهید بهشتی و افزایش ظرفیت این بندر از 2 و نیم میلیون تن به 8 و نیم میلیون تن در سال و در صورت آماده بودن زیرساخت، قابلیت بهره برداری تا بیش از 15 میلیون تن و همچنین ورود تجهیزات استراتژیک، این بندر به یک بندر بین المللی با عمق مطلوب جهت پذیرش انواع کشتیهای حامل کانتینر، کالای فله و مواد نفتی تبدیل شده است بطوری که عملکرد ترانزیتی کالا نسبت به 6 سال گذشته رشد داشته است.

قرارداد موقت 18 ماه هندیها صرفا قرارداد خدمات اپراتوری است

آقایی  اظهار کرد: نظر به اینکه فرآیند سرمایه گذاری قرارداد 10 ساله ساخت و تجهیز بندر شهید بهشتی چابهار در حال انجام بوده و تامین تجهیزات که مراحل ساخت آنها توسط شرکتهای خارجی با هزینه هندی ها در مراحل اجرایی بوده و حداکثر دو سال زمان خواهد برد؛ لذا در سفر ریاست محترم جمهوری با هدف شروع بهره برداری از بندر چابهار، توافقنامه‌ای با شرایط جدید با هدف انجام عملیات اپراتوری؛ بصورت اجاره بخشی از اسکله کانتینری فاز یک بندر شهید بهشتی چابهار و مساحت ده هکتار از محوطه کانتینری با امکان بهره برداری از تجهیزات جهت ارائه خدمات صرفاً اپراتوری شامل تخلیه و بارگیری و انبارداری کالا در محوطه مذکور به مدت یک سال و نیم (18 ماه) با دریافت اجاره بهای ثابت سالیانه و اجاره بهای متغیر بر اساس انجام عملیات اپراتوری موضوع قرارداد منعقد گردیده است.

مدیر کل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان افزود: این قرارداد عملا بخش های خصوصی هر دو کشور را برای اجرای قرارداد آتی آماده نموده و از فرصت یک سال و نیم تا تامین تجهیزات قرارداد اصلي از پتانسیل ها و قابلیت های این بندر به بهترین شکل استفاده خواهد شد.

آقایی گفت: بر اساس قرارداد منعقده مستاجر متعهد است به منظور ضمانت حسن اجرای کار یک هفته قبل از تاریخ آغاز عملیات تجاری دو فقره ضمانت بانکی به موجر تحویل نماید كه اين فرآيند در دستور كار بانك هر دو کشور قرار دارد.

وی افزود: قرارداد سرمایه گذاری 10 ساله هندی ها در فاز نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار، قراردادی با مدل BOT است.

مدیر کل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان تأکید کرد: یکی از دغدغه های مدیران کشورهای در حال توسعه، فائق آمدن بر مشکلات تامین مالی پروژه ها است. به بیان دیگر امروزه داشتن منابع زیرزمینی (نفت، گاز و...) و نیروی انسانی کارآمد، به تنهایی جهت توسعه پایدار منطقه و کشور کافی نبوده، بلکه با مدیریت قوی و هوشمندانه و مشوق های سرمایه گذاری می توان شرایط حضور سرمایه گذاران بین المللی را برای اجرای پروژه های تعریف شده و انتقال دانش و تکنولوژی نوین به کشور مهیا نمود.

لذا یکی از این مدل ها بهره گیری از قرارداد ساخت، بهره برداری و انتقال یا اصطلاحاً (B.O.T (Build-operation-Transfer است که مورد استقبال سرمایه گذاران نیز قرار گرفته است.

آقایی در ادامه افزود: دلیل عمده استقبال از این مدل، مسئولیت بسیار محدود کارفرما در قبال ریسکهای پروژه (مالی، اجرایی، بهره برداری و...) بوده بطوری که بیشترین ریسک های قرارداد به سرمایه گذار منتقل می‌شود. به همین دلیل کشورهای در حال توسعه که دارای محدودیت سرمایه، تکنولوژی و تحمل پذیری ریسک بسیار پایینی را دارند، به این نوع قراردادها رغبت زیادی نشان داده بنحوی که در طول مدت بهره برداری از پروژه، بخش خصوصی با اخذ عوارض، اجاره بها، انبارداری و عوارض؛ سود سرمایه خود را جبران و مطابق با مفاد قرارداد و در موعد مقرر، مستحدثات سرمایه گذاری شده شامل ابنیه، تأسیسات و تجهیزات را بصورت عملیاتی به کارفرما تحویل خواهد کرد.

آقایی تصریح کرد: با توجه به موارد عنوان شده و اهمیت بندر چابهار بعنوان دروازه تجارت به کشورهای عضو IORA، افغانستان، CIS و آسیای میانه همچنین نزدیکی این بندر به بنادر حوزه دریای عمان و اقیانوس هند از منظر تجارت دریایی بهترین مسیر ترانزیتی به کشورهای منطقه محسوب می گردد.

وی در ادامه افزود: با نظر به موارد مطروحه و ارزش تبادلات تجاری قابل ملاحظه هندوستان با کلیه کشورهای فوق الذکر در سنوات قبل و پیش بینی ترانزیت حجم زیادی از کالا تا سال 2020 از مقصد هندوستان، می توان نقش و موقعیت بی‌نظیر بندر چابهار در این تبادلات را از مهم ترین دلایل پذیرش سرمایه گذاری هندی ها برشمرد.

آقایی گفت: با توجه به وجود معادن با خلوص بالا در افغانستان که بیش از دو میلیارد تن در سال برآورد می گردد و قراردادهای دو کشور هند و افغانستان در خصوص بهره برداری از این معادن، توجیه این نوع مدل، سرمایه گذاری و تلاش جهت اجرایی سازی تفاهم نامه‌های سه جانبه (موافقتنامه چابهار) را دو چندان می نماید.

وی گفت: قرارداد با طرف هندی در سرمایه گذاری در تامین تجهیزات توسط طرف هندی، انجام عملیات اپراتوری و تعمیر و نگهداری محدوده ترمینال برای انجام خدمات بندری منعقد گردیده که بر اساس شرایط قرارداد، مستأجر (طرف هندی) توافق نموده که حداقل 85 میلیون دلار تجهیزات مورد توافق سرمایه گذاری را تأمین و ایجاد خط اعتباری در حدود 150 میلیون دلار توسط EXIM بانک هند برای توسعه بندر چابهار تعهد شده است.

آقایی افزود: در این مدل قرارداد علاوه بر تأمین تجهیزات خدمات اپراتوری انجام کلیه فرآیندهای تخلیه و بارگیری کالا در محوطه مذکور به مدت یک سال و نیم (18 ماه) با دریافت اجاره بهای ثابت سالیانه و اجاره بهای متغیر بر اساس انجام عملیات اپراتوری موضوع قرارداد منعقد گردیده است.

مدیر کل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان افزود: این قرارداد عملا بخش های خصوصی هر دو کشور را برای اجرای قرارداد آتی آماده نموده و از فرصت یک سال و نیم تا تامین تجهیزات قرارداد اصلي از پتانسیل ها و قابلیت های این بندر به بهترین شکل استفاده خواهد شد.

آقایی گفت: بر اساس قرارداد منعقده مستاجر متعهد است به منظور ضمانت حسن اجرای کار یک هفته قبل از تاریخ آغاز عملیات تجاری دو فقره ضمانت بانکی به موجر تحویل نماید كه اين فرآيند در دستور كار بانكهاي هر دو کشور قرار دارد.

وی افزود: قرارداد سرمایه گذاری 10 ساله هندی ها در فاز نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار، قراردادی با مدل BOT است.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سازمان بنادر بندرچابهار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۳۶۵۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موانع فرزندآوری باید رفع شود/ زوج‌های جوان و مجرد‌ها باید در مسیر رونق بخشی به خانواده قرار بگیرند

وحید شمسایی سرمربی کنونی تیم فوتسال ایران و بازیگر سابق فوتسال با تأکید بر تهدیدات میانسالی جمعیت در کشور گفت: این تهدید از خیلی سال‌های پیش شروع شده منتها ما آن را جدی نگرفتیم.

 وی با اشاره به اینکه بیش ازبیست سال پیش این صحبت‌ها را می‌شنیده، اما کسی جدی نمی‌گرفته است، گفت: حال این امر تبدیل به یک خطر شده که باید برایش خیلی فکر شود که البته عوامل زیادی هم باعث و بانی آن هستند.

شمسایی با ابراز تأسف نسبت به کسانی که الان در دور و اطراف هر کداممان می‌بینیم که علاقه به تشکیل خانواده و فرزندآوری ندارند، گفت: یک بعد قضیه مالی و اقتصادی است که باید برای زوج‌های جوان و جوانان در شرف ازدواج حل شود تا آن‌ها مسیر درست زندگی خود را پیدا کنند. من همیشه یک مثال فوتبالی می‌زنم آن هم این است که شما ۵۰ سال نمی‌توانید یک تیم ملی را با همان اعضا نگه دارید.بنابراین ما نیاز به تیم نوجوانان، امید، جوان و بزرگسال داریم و اینها مدام باید در این چرخه تغییر کنند.

 وی با اشاره به اینکه با حرف نمی‌توان کاری از پیش برد نیاز به عمل در جامعه داریم، گفت: بچه که بودم خاطرم است که مرا به ورزشگاه می‌بردند و میگفتند یک وقت حرف بدی نزنی، بچه‌ها بشنوند و یاد بگیرند هنوز این حرف در گوشم است، ما نیاز به قشر کودک و نوجوان همه جا داریم.

شمسایی با اشاره به اینکه خیلی افراد متولی هم هستند که سمت تشکیل خانواده و فرزندآوری نمی‌روند، گفت: درست است که این قاعده همه جا وجود ندارد که به خاطر شرایط مالی فرزندآوری کم شده است، من خیلی دوستانم هم هستند که تمایل به ازدواج و فرزند با وجود عدم مشکل مالی ندارند، اما برای آن قشری که نیاز مالی دارند دولت می‌بایست کاری بکند و موانع را از سر راه بردارد. با این حال من هر حرفی بزنم کارشناس نیستم و مسئولین در این زمینه اشراف دارند و باید شرایط را بررسی کنند ما تنها از کنار گود می‌توانیم حرفی بزنیم.

دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش‌های خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگا‌های اجرایی، شرکت‌ها و موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری با شعار سهم من از جوانی ایران برگزار خواهد شد.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت jameyat.ir مراجعه فرمایند.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی ازدواج و خانواده

دیگر خبرها

  • بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان
  • بیش از ۲۳۹ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری غیردولتی در بنادر کشور تحقق یافت
  • صادرات ۱۴۵ میلیون دلاری افغانستان از طریق دهلیزهای هوایی
  • موانع فرزندآوری باید رفع شود/ زوج‌های جوان و مجرد‌ها باید در مسیر رونق بخشی به خانواده قرار بگیرند
  • سفرهای سریالی مقامات سعودی به پاکستان برای تجارت و سرمایه‌گذاری
  • منطقه آزاد چابهار در مسیر ساخت نیروگاه خورشیدی
  • عبور از رودخانه با طناب
  • تیم بسکتبال دانشگاه آزاد در مسیر بازگشت به لیگ برتر
  • بندر شهید بهشتی ـ چابهار
  • آیا بورس به تنهایی می‌تواند باعث رونق تولید شود؟