Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مجله همگردی»
2024-04-19@16:31:52 GMT

آرامگاه حکیم عمر خیام + عکس

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۵۲۲۱۱

آرامگاه خیام، آرامگاهی متفاوت و بی نظیر در نیشابور ایران که قطعا فراتر از تنها یک بنا است. آرامگاه خیام، همچون کتابی پر رمز و راز، داستان زندگی این شخصیت والا را در خود جا داده. با گشت و گذار در این بنا و یافتن نشانه ها، ایمان می آورید که هنر معماری، فراتر از تنها آجر بر روی آجر چیدن برای رسیدن به بلندترین، بزرگتری و یا حتی گاهی کج ترین بنا هست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این مطلب از شخصیت خیام نیشابوری برایتان می گوییم و بنایی که اگر خوب معرفی شود، بیشتر از تنها یک بنا چند وجهی است، بنابراین با ما همراه باشید در کشف راز آرامگاه خیام نیشابوری، ریاضی دان، منجم و شاعر قرن پنجم.

کمی بیشتر درباره حکیم خیام نیشابوری 

خیام نیشابوری منجم بود و برای کشف راز ستارگان از ریاضیات کمک می گرفت اما زمانی که شکوه خلقت را کشف کرد، شاعر شد. عمر خیام را همه چیزدان می نامیدند و چه واکه ای بهتر از این برای بیان دانش فردی که هم ریاضی دان برتر قرن بوده است و هم رباعی سرا و منجم.تنظیم محاسبات گاه شماری ایران، حل معادلات درجه سوم و تحقیقاتش درباره اصل پنجم اقلیدس، پیدا کردن نظریه ای درباره ی نسبت های هم ارز با نظریه عنوان شده توسط اقلیدس، داشتن کتابی از رباعیات و ... را می توان از جمله مهم ترین دستاور های خیام نیشابوری دانست. هرچند نباید ناگفته بماند که خیام، پای ریاضیات را به موسیقی نیز کشاند و تقسیم یک چهارم را به سه فاصله مربوط به مایه های بی نیم پرده، با نیم پرده ی بالارونده و یک چهارم پرده را مشخص کرد. تمامی این ها باعث گشته تا نام عمر خیام نیشابوری در تمام جهان، مورد احترام باشد و حتی یکی از حفره های ماه و سیارکی را به نام او بنامند. بنابراین ساختن بنای یادبود و آرامگاهی برای این شخصیت والا، کار دشواری بوده است، وظیفه ای خطیر که هوشنگ سیحون، به خوبی از عهده آن برآمد.

خیام تو گفتی که بسی خواهی خفت
بی مونس و بی رفیق و بی همدم و جور
گفتی که به کس نگو این راز نهفت
هر لاله که پژمرد، نخواهد بشکفت
" خیام نیشابوری"

کمی بیشتر درباره آرامگاه خیام نیشابوری

آرامگاه حکیم عمر خیام، ابوالفتح عمرابن خیام نیشابوری، این روزها به یکی از جاذبه هیا گردشگری نیشابور و جاهای دیدنی نیشابور تبدیل شده است. گردشگران داخلی و خارجی بسیاری هرساله از این مقبره که در انتهای خیابان خیام در قسمت جنوب شرقی شهر نیشابور قرار گرفته است دیدن می کند. اما خب است بدانید که در آرامگاه حکیم عمر خیام ، هرچند که این روزها دارای معماری باشکوه، موزه، باغی دیدنی، کتابخانه ئ حتی مهمانخانه است اما در گذشته ای نه چندان دور یعنی تا سال 1335، خرابه ای بیش نبود. اما همزمان با گشایش آرامگاه فردوسی، برای بازسازی آرامگاه خیام نیز تصمیم هایی گرفته شد تا اینکه در سال 1338 ساخت آرامگاه حکیم عمر خیام آغاز گشت و در سال 1341 به پایان رسید.

معماری باشکوه و حساب شده ی بنا

 دروصف این بنا می توان پاراگراف های بسری نوشت اما شاید نوشته استاد هوشنگ سیحون، درباره این بنا بتواند بهترین توصیف و توضیح باشد :" خیام در واقع سه شخصیت دارد، ریاضی دان، منجم و شاعر که باید هر سه شخصیت در بنا نشان داده می شد. دور تا دور برج در کنار چشمه سارها، یک دایره وسیع به مرکز خود برج ساخته شد. همه از سنگ گرانیت با اجزا مثلثی شکل و تورفتگی ها و برون آمدگی هایی که تا اندازه ای شکل خیمه را تداعی می کنند  و این اشاره به نام خیام است. چون پدرش خیمه دوز بود و نام او به همین مناسبت انتخاب شد. از طرف دیگر حوض ها با کاشی فیروزه که در مجموع  قسمتی از ستاره را نشان می دهند، به تعداد هفت پر به مفهوم هفت فلک و هفت آسمان و هفت تپه، باز اشاره به افلاک و نجوم، دانش دیگر خیام است. روی هم رفته مجموعه در یک حال و هوای شاعرانه با درختان تنومند در اطرافش ساخته شد و همان طور که خواست خود خیام بوده کاملا باز است و مزارش در بهاران گل افشان. "درواقع از عناصر سنتی و مدرن، برای بیان شخصیت خیام کمک گرفته شده، به طوری که باهم ترکیبی بی نظیر را ساخته اند.

بنای اصلی آرامگاه

بنای آرامگاه بر روی سکویی چهارگوش و به شکل بنایی سنگی و روباز ساخته شده است. ستون های اصلی بنا همگی از سنگ گرانیت ساخته شده اند و اشعار خیام نیشابوری بر تن آن ها حک شده است. دایره ای که پایه ستون ها نیز بر روی آن قرار گرفته است، به ده قسمت تقسیم شده، یعنی تمامی بنا بر روی 10 ستون استوار است و انتخاب این عدد نیز، به این علت می باشد که 10، اولین عدد دو رقمی ریاضی است و پایه اصلی بسیاری از اعداد است. تیغه ها بر روی خود فرورفتگی و برآمدگی هایی دارند که اشکال منظم هندسی را پدید آورده اند و درنهایت به شکل یک مخروط، در بالا به هم رسیده و گنبدی را بر بلندای آرامگاه بوجود آورده اند. گنبدی که از پس فضای خالی و مشبک مانند آن، آسمان آبی نیشابور مشخص است تا منجم والا مقام، عطار نیشابوری، آسمان پرستاره را در بالای آرامگاه حکیم عمر خیام خود داشته باشید.

تزئینات بنا

تزئینات داخلی و خارجی بنا، با استفاده از کاشی ها یمعرق کاری شده و خوشنویسی که اشعار خیام را بر تن آرامگاه حک کرده اند، صورت گرفته. اشعاری که استاد جلال همایی با سلیقه بسیار از بین رباعیت خیام نیشابوری انتخاب کردند و  مرتضی عبدالرسولی، زیبانویسی آن را انجام دادند. حک شدن اشعار بر تن لوزی های داخلی و خارجی بنا در کنار طرح و نقش گل و برگ ها بر روی کاشی های معرق، همگی بیان کننده شخصیت شاعر آن بزرگوار بوده است. و درنهایت و در کنار آرامگاه حکیم عمر خیام نیز، هفت خیمه سنگی با حوض آبی از کاشی های فیروزه ای ساخته شده است که با پس زمینه باغ مجموعه، همگی در کنار هم، منظره ای زیبا را برای بازدیدکنندگان بوجود آورده اند.

موزه تخصصی آرامگاه خیام نیشابوری

این موزه که در نزدیکی آرامگاه حکیم عمر خیام نیشابوری قرار گرفته است، در سال 1379 افتتاح شده و موضوع اصلی آن، ابزار و ادوات مربوط به علم نجوم است. این موزه دارای چهار بخش است و هر بخش، قسمتی از تاریخ ستاره شناسی ایران و البته دست آوردهای زندگی خیام نیشابوری در زمینه نجوم را بیان می کند.
بخش اول موزه شامل آثاری مانند  اسطرلاب، انواع قطب نماها و صور فلکی، ابزارآلات رصد و ستاره شناسی است.
بخش دوم ظروف مفرغی و فلزی معاصر با خیام از قرن پنجم تا هفتم هجری را به نمایش گذاشته است.
بخش سوم نیز ظروف سفالین لعابدار مربوط به قرون سوم تا هفتم هجری قمری را در خود جای داده.
بخش چهارم هم شامل نسخ خطی، نسخ خطی نجوم و تابلوهای مربوط به حکیم عمر خیام می باشد.

اطلاعات دسترسی

آدرس: استان خراسان رضوی، شهرستان نیشابور، میدان فضل، بلوار شهدا، باغ خیام، آرامگاه خیام
زمان بازدید: از 8 صبح تا 8 شب
هزینه ورودی باغ و مجموعه خیام: 2500 تومان برای اتباع ایرانی و 15 هزار تومان برای اتباع خارجی
روزهای تعطیل: آرامگاه تنها در روز عاشورا و رحلت پیامبر تعطیل است. 

منبع: مجله همگردی

کلیدواژه: ایران گردی ایرانگردی آرامگاه خیام تور اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت hamgardi.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مجله همگردی» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۵۲۲۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حکیم: ایران قدرت خود به جهانیان را ثابت کرد

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، «سید عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی عراق روز چهارشنبه و در نشست مجمع بین‌المللی سلیمانیه گفت: معتقدیم هدف از پاسخ ایران، به آن اندازه که تثبیت حقش در پاسخ بود، تشدید تنش و گسترش دامنه درگیری نبود و رژیم صهیونیستی از دهه‌های بسیار به هیچ کشوری این‌گونه رسمی حمله نکرده بود.

رهبر جریان حکمت ملی عراق تاکید کرد: پاسخ ایران به حمله رژیم صهیونیستی یک متغیر ویژه به شمار می‌رود که قدرت ایران در شکست دیوار امنیتی رژیم صهیونیستی را با وجود همکاری بسیاری از کشورها با آن، ثابت می کند.

حکیم با بیان اینکه عراق موضع پیشگامی در یاری ملت فلسطین و همبستگی با فلسطین دارد، عنوان کرد: اما موضع دولتی و سیاسی رسمی با استفاده از اراضی عراق برای انجام عملیات نظامی موافق نیست و ما از جامعه بین‌المللی می‌خواهیم، جنگ در غزه را متوقف و مصوبه شورای امنیت برای توقف جنگ و وارد کردن کمک‌ها را اجرا کند.

وی درباره گروه‌های عراقی گفت: گروه‌های عراقی، روزی ادعا نکرده‌اند که عملیات نظامی را به دستوراتی از خارج از کشور انجام می‌دهند بلکه این عملیات برای حفظ حاکمیت کشور بنابر دیدگاه خود انجام می‌شود و نظر ما سیاست مهار این گروه‌ها است و نه سیاست ضربه به آنها به ویژه با توجه به اینکه عراق در حال ساماندهی اوضاع داخلی است.

حکیم: ایران با شکست دیوار امنیتی رژیم صهیونیستی قدرت خود را ثابت کرد

رهبر جریان حکمت ملی عراق در ادامه اشاره کرد: این گروه‌ها هنگامی که توقف عملیات نظامی خود را اعلام کردند و برای قرار ندادن دولت در تنگنا وارد آتش بس شدند، با مسئولیت‌پذیری بالایی عمل کردند.

حکیم بیان کرد: ما کاملا به امنیت، حاکمیت و استقلال عراق اهتمام داریم و امیدواریم به جایگاهی برسیم که حکومت عراق بتواند پرونده امنیتی را در دست بگیرد و به صورت کامل بر سلاح‌های بی‌ضابطه تسلط یابد.

وی همچنین درباره پایان ماموریت ائتلاف بین‌المللی در عراق اظهار داشت: عراق در مساله پایان ماموریت ائتلاف بین‌المللی به ویژه با پایان داعش به عنوان یک چالش وجودی جدی است، اما در وهله نخست باید ماموریت ائتلاف بین‌المللی با گفت‌وگو با طرف‌های بین‌المللی و با تفاهم پایان یابد و نه با روش‌های دیگر.

رهبر جریان حکمت ملی عراق در ادامه افزود: در مرحله دوم نیز ما به انتقال به روابط دوجانبه بین عراق و بسیاری از کشورهای ائتلاف بین‎المللی و در راس آن آمریکا اهتمام داریم و روابط دوجانبه بین عراق و برخی کشورهای ائتلاف بین‎المللی به نفع عراق است.

حکیم ادامه داد: عاملی برای ممانعت از برپایی روابط دوجانبه با آمریکا حتی از سوی نیروهایی که ملاحظاتی بر حضور نظامی امنیتی آمریکا در عراق دارند، وجود ندارد، و آنچه واضح است این است که آمریکا و کشورهای ائتلاف بین‌المللی، موضع عراق را درک و موافقت صریح خود را اعلام کردند از این رو کمیته‌های فنی برای بررسی جزئیات پایان ماموریت ائتلاف بین‌المللی و انتقال به مرحله روابط دوجانبه تشکیل شد.

وی خاطرنشان کرد: روابط عراق با آمریکا براساس توافقنامه چارچوب استراتژیک که در پارلمان عراق تصویب شده، برقرار است و این توافقنامه مهم، فراگیر و در همه زمینه‌ها است.

رهبر جریان حکمت ملی عراق با اشاره به سفر نخست وزیر عراق به واشنگتن، گفت: این سفر برای فعال‌سازی این توافقنامه و ایجاد روابط دوجانبه انجام شده و واضح است که هر اندازه روابط دوجانبه بین دو کشور سامان یابد، پایان ماموریت ائتلاف بین‌المللی تسریع می‌شود.

حکیم تاکید کرد که ثبات امروز در عراق، نیازمند تلاش برای تقویت آن است تا به ثبات پایدار تبدیل شود و به صورت مثبت با دستاوردهای امروز برخورد کنیم.

وی همچنین در بخشی از صحبت‌های خود خواستار تعیین تکلیف انتخاب رئیس جدید پارلمان عراق شد.

رهبر جریان حکمت ملی عراق در پایان با اشاره به نظر سران کشورهای منطقه نسبت به عراق توضیح داد: تا حد زیادی نسبت به وضعیت عراق از طریق آنچه از سران منطقه نسبت به عراق می‌شنویم، خوشبین هستیم و قطعا سفر ما به این کشورها برای هماهنگی با دولت است و در این سفرها وضعیت عراق و راه‌های حمایت از عراق و روابط فیمابین و پرونده‌های منطقه‌ای را بررسی و اینگونه بر تاثیر عراق و نقش منطقه‌ای و بین‌المللی آن در کل حوادث منطقه تاکید می‌کنیم.

دیگر خبرها

  • حمایت نمازگزاران نیشابوری از مردم غزه
  • ببینید | کنسرت محمد معتمدی در آرامگاه سعدی
  • رازهای شکارچیان آرامگاه
  • آموزش کمک‌های اولیه نجات به بیش از ۴۰۰ نفر از شهروندان و دانش آموزان نیشابوری
  • توسعه کمی و کیفی خدمات آزمایشگاهی در فارس
  • اجرای عملیات زیرسازی در منشعبات خیابان حکیم نظامی منطقه دو
  • حکیم: ایران قدرت خود به جهانیان را ثابت کرد
  • حکیم: قدرت ایران با شکست دیوار امنیتی رژیم صهیونیستی ثابت شد
  • بازدید ۱۵۷ هزار نفری مسافران از موزه‌های همدان
  • امروز با خیام: ای بی‌خبران راه نه آنست و نه این