Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-29@22:51:14 GMT

ضعف زراعت چوب؛ پاشنه آشيل طرح تنفس جنگل

تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۵۷۴۵۶

ضعف زراعت چوب؛ پاشنه آشيل طرح تنفس جنگل

خبرگزاري آريا - ساري- ايرنا- طرح تنفس جنگل در حالي براي يک دوره 10 ساله در کشور به اجرا گذاشته شده است که زراعت چوب به عنوان يکي از بسترهاي مورد نياز آن همچنان دچار ضعف اساسي است و هيچ گونه دورنماي اميدوار کننده اي ديده نمي شود.

به گزارش خبرنگار ايرنا، مجلس شوراي اسلامي سال 89 با تصويب قانوني ، توسعه زراعت چونب را به منظور افزايش بهره وري بخش کشاورزي و منابع طبيعي به عنوان يک تکليف تعريف کرد و در دي ماه سال 1392 نيز دولت مصوبه اي در خصوص بهينه سازي وضعيت مديريت منابع طبيعي گذراند که در ماده 48 آن در بر ضرورت توسعه زراعت چوب تاکيد شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از سوي ديگر، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري کشور سهم زراعت چوب در تامين منابع سلولزي را 40 درصد اعلام کرد و طبق برنامه سطح اختصاص يافته به اين امر تا پايان برنامه ششم توسعه بايد از 15 هزار هکتار فعلي به 75 هزار هکتار برسد.
اگر چه طرح تنفس و ممنوعيت برداشت چوب از جنگل هاي هيرکاني شمال که از سال پيش کليد خورده است، در واقع شوک اطلاع رساني دولت تدبير و اميد نسبت به فاجعه آميز بودن برداشت هاي بي رويه از جنگل هاي شمال است، اما براي به نتيجه رسيدن اين مصوبه ، نياز به حل مشکلات زراعت چوب است.
کارشناسان نبود اراضي يکپارچه ، بالا بودن دوره به بار نشستن سرمايه گذاري و انتظار هفت تا 10 ساله برگشت سرمايه، نبود تحقيقات بنيادي و برآورد ميزان سود دهي، نبود مکانيزم لازم و تضمين کننده براي خريد چوب آلات از توليد کنندگان و عدم پوشش سازمان هاي بيمه گذار را از مهم ترين چالش ها و مشکلات کاشت و زراعت چوب در کشور بويژه مازندران مي دانند.
مشکلات زراعت چوب استان مازندران در حالي است که به گفته کارشناسان با توجه به چالش هاي به وجود آمده ناشي از برداشت هاي غير اصولي جنگل و محدوديت منابع توليد چوب و تاکيد بر جنبه هاي ذخيره گاهي و حفاظت از جنگل هاي شمال ،زراعت چوب مهم ترين روش هاي توليد منابع و مواد اوليه صنايع چوبي است.
استان مازندران 460 هزار هکتار زمين زراعي و باغي دارد و از آنجايي که شاليکاري با 230 هزار هکتار برابر با نيمي از زمين هاي کشاورزي استان مهم ترين کشت و کار محسوب مي شود، زراعت چوب به دليل ايجاد سايه و جلوگيري از تابش نور مستقيم خورشيد به سطح مزرعه در اين اراضي قابل انجام نيست و کشاورزان شاليکار حتي از کاشتن صنوبر در اطراف مزرعه ا‌شان چندان استقبال نمي‌کنند.
کارشناسان مسير هاي آبرفتي رودخانه ها، حاشيه دره هاي مرطوب، اماکن عمومي بويژه قبرستان ها، محوطه بقاع امامزادگان، حاشيه زمين هاي ورزشي، حاشيه آببندان ها و آبگيرها ،اطراف راههاي روستايي و بين شهري را از فرصت هاي مهم زراعت چوب در بخشي از کشور بويژه استان هاي شمالي مي دانند.
** نبود برنامه براي اقتصادي کردن زراعت چوب
عضو هيات علمي دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبيعي ساري با بيان اينکه همچنان براي جنگل هاي شمال در بخش هاي مختلف حفاظت، توسعه جنگل، احياء و بهره برداري برنامه ريزي و طرح هاي جامعي تهيه نشده است، گفت: اگر طرح زراعت چوب به درستي براي تامين مواد اوليه واحدهاي سلولزي اجرايي نشود، قاچاق چوب از داخل جنگل ها افزايش خواهد يافت.
محمد اميني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: جنگل هاي شمال قطعه قطعه آن نياز به برنامه خاص دارد و با طرح استراحت جنگل چالش ها چندين برابر مي شود.
وي چالش هاي زراعت چوب در زمين هاي مازندران را جدي و پر رنگ دانست و بيان داشت: بايد براي جاي جاي زمين هاي ملي و شخصي استان برنامه زراعت چوب تعريف کنيم.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اين که در حال حاضر 100 هزار هکتار از زمين هاي در کشور زير کشت زراعت چوب مي رود که توليد سالانه آن 2 ميليون متر مکعب است، گفت: با توجه به نياز هفت ميليون متر مکعبي صنايع چوبي کشور ، زراعت چوب کمتر از 25درصد نياز را بر طرف مي کند.
وي تهيه نهال مناسب و ارزان از سوي وزارت جهاد کشاورزي ،استفاده از زمين هاي کنار جاده هاي روستايي و شهري ، آببندان ها و حاشيه رودخانه ها از راهکارهاي توسعه زراعت چوب در مازندران برشمرد.
عضو هيات علمي دانشگاه کشاورزي ساري هشدار داد: اگر نتوانيم زراعت چوب را با هدف تامين مواد اوليه صنايع چوبي استان مازندران عملياتي کنيم، يقين داشته باشيد نه تنها قاچاق چوب از جنگل هاي شمال دوچندان مي شود، بلکه با توجه به نياز کارگاه ها و واحد هاي صنعت چوب ، قطع درختان در کوشه و کنار کشور دوچندان شده و قاچاق بيداد مي کند.
بر اساس آمار کميسيون قاچاق کالا و ارز مازندران کشف قاچاق چوب در استان در پنج ماهه سال جاري نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 2 برابر افزايش يافت.
بنابر اين آمار ميزان چوب قاچاق کشف شده حدود 450 هزار تن اعلام شده است که در اين رابطه بيش از 100 قاچاقچي چوب دستگير شدند.
در مازندران بيش از 2 هزار واحد کارگاهي و صنعتي بهره برداري چوب فعاليت دارند که طبق آمار 15 تا 20 درصد از نيازشان از داخل و بقيه از خارج تامين مي شود.
اين استاد دانشگاه يکي از دلايل عدم استقبال شاليکاران به زراعت چوب را انتظار هفت تا 10 ساله بازگشت سرمايه و سود دهي احتمالي دانست و گفت: با توجه به بي ثباتي قيمت ها و نبود تضمين خريد بر اساس تورم ، کشاورزان انگيزه اي براي صنوبر کاري ندارند.
اميني افزود: از طرفي به دليل نبود زمين هاي يکپارچه براي زراعت چوب و جزيره اي بودن آن ، شاليکاران به دليل وجود سايه درختان ، اجازه درختکاري به همسايه هاي خود را نمي دهند.
وي با بيان اينکه دولت بايد در کنار اجراي طرح تنفس جنگل به حفاظت ، احياء و بويژه زراعت چوب توجه جدي تري داشته باشد، گفت: امروز بش از 50 درصد عرصه هاي جنگلي شمال کشور فاقد طرح هاي جنگل داري است و به اذعان مسئولان منابع طبيعي بيشترين تصرف و تخريب ، آتش سوزي و عوامل تهديد کننده ديگر در جنگل ها در مناطقي مشاهده مي شود که فاقد طرح جنگلداري است.
** نبود انگيزه ، مهم ترين چالش زراعت چوب
مديرکل منابع طبيعي و آبخيز داري مازندران منطقه ساري هم از زراعت چوب به عنوان طرح جايگزين براي تامين مواد اوليه مورد نياز صنايع سلولزي در اين خطه شمال کشور ياد کرد و گفت: با اجراي طرج تنفس جنگل هاي شمال، بايد مواد اوليه صنايع سلولزي استان هاي شمالي از محل زراعت چوب تامين شود.
سيد محسن موسوي تاکامي افزود: بر اساس قانون چندين دستگاه دولتي از جمله صنايع و معادن، شهرک صنعتي،دفتر امور روستايي استانداري ها، شهرداري، جهاد کشاورزي و مردم متولي اصلي اين طرح هستند که تاکنون به نظر مي رسد به طور جدي وارد اين کارزار نشدند.
وي کمبود اعتبار، نبود متولي اصلي پيشرو و نبود توجيه اقتصادي براي اجراي طرح از سوي مردم را عامل اصلي کمرنگ شدن اين طرح دانست.
موسوي تاکامي گفت: اجراي طرح زراعت چوب نياز به تامين زمين دارد که اين اراضي در اختيار دستگاهها و مراکز دولتي و يا مردمي خارج از حيطه اختيار منابع طبيعي است و اين دستگاهها بايد پيشقدم شوند.
مديرکل منابع طبيعي مازندران گفت: اگر طرح زراعت چوب به درستي براي تامين مواد اوليه واحدهاي سلولزي اجرايي نشود، قاچاق چوب از داخل جنگل ها افزايش خواهد يافت.
براساس آمار از 2 ميليون و300 هزار هکتار مساحت مازندران حدود 88 درصد منابع طبيعي تشکيل مي دهد.
6990/1654
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۵۷۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟

همشهری آنلاین – مجید جباری: جنگل های زاگرس با ۶ میلیون هکتارمساحت، منبع معیشت حدود ۲ میلیون جامعه‌محلی و منبع تامین ۴۰ درصد آب کشور است؛ اما این عرصه مهم و حیاتی به دلیل سالها بهره برداری غیر اصولی، هجوم آفات و بیماری، خشکسالی‌های پی در پی و ... با کاهش محسوس تراکم پوشش گیاهی مواجه شده و بخش وسیعی ازمساحت آن درمعرض نابودی قرار دارد. برهمین اساس، معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از آغاز طرح نجات جنگل‌های زاگرس خبر داد و گفت: «وابستگی بیش از ۵۰ درصد زندگی مردم و جوامع محلی حاشیه جنگل‌های زاگرس و بهره برداری سنتی از درختان، خشکسالی پی در پی، ریزگردها و در نتیجه، طغیان آفت ها و بیماری ها تعادل اکولوژیکی این عرصه جنگلی گسترده را برهم زده است.»

نقی شعبانیان، معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور درگفت‌وگو با همشهری آنلاین بیان کرد: «با توجه به اهمیت عرصه های جنگلی زاگرس، طرح جنگلداری اجتماعی به زودی در همه عرصه های زاگرس اجرا می شود. این طرح با پشتوانه علمی داخل و تجربه دنیا در جنگل های مشابه ایران، مثل جنگل های فرانسه، ایتالیا و اسپانیا تهیه شده و به صورت پایلوت در برخی مناطق حاشیه جنگل های زاگرس در حال اجراست.

نقی شعبانیان، معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور

او افزود: «نجات جنگل‌های زاگرس، نیازمند عزمی ملی است و به همین خاطر، سند ملی احیای این جنگل‌ها توسط سازمان منابع طبیعی تهیه شده است و معتقدیم که توان علمی لازم در سازمان ما وجود دارد که با همکاری دانشکده‌های منابع طبیعی کشور، این سند را به طور کامل اجرایی کنیم.»

مرگ یک میلیون هکتار از مساحت جنگل‌های زاگرس | درختان امکان زادآوری ندارند | نجات زاگرس ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد

شعبانیان شرط اساسی برای احیای عرصه‌های جنگلی زاگرس را تخصیص اعتبارات کافی از سوی دولت عنوان کرد و گفت: «با تخصیص اعتبارات لازم می توانیم طرح جنگلداری اجتماعی را برای احیاء این عرصه های جنگلی باارزش در پیش بگیریم. جنگلداری اجتماعی جوامع محلی را در حفظ جنگل‌ها درگیر و شرایطی را فراهم می کند که احیای جنگل‌ها از نظر اقتصادی به نفع شهروندان باشد. خوشبختانه حساسیت های لازم در باره در دولت نسبت به حفظ و احیای جنگل ها وجود دارد و این حساسیت باید منجر به تخصیص اعتبار شود. البته در آخرین کارگروه ملی احیای جنگل های زاگرس که اواخر سال گذشته با حضور محمد مخبر، معاون رئیس جمهور، علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، وزاری نفت، نیرو، جهاد کشاورزی برگزار شد، به نتایج نسبتا خوبی رسیدیم و این جلسات تا دستیابی به بهترین نتیجه ادامه خواهد داشت.»

چرای بی‌رویه دام، هجوم آفت ها و بیماری‌ها و بهره برداری بیش از حد از عرصه های جنگلی زاگرس، امکان زادآوری در این عرصه مهم و حیاتی پهناور را از بین برده و کاهش تاج پوشش گیاهی بیش از یک میلیون هکتار از این جنگل به زیر ۱۰ درصد رسیده که به معنای مرگ بخش های وسیعی از جنگل های زاگرس است.

کد خبر 847855 برچسب‌ها منابع طبیعی آب خیزداری گیاهان و درختان محیط زیست جنگل محیط زیست ایران محیط زیست سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور

دیگر خبرها

  • احشام اهالی ۲۴ روستای گلستان از جنگل خارج شد
  • آغاز عملیات مبارزه با آفات در ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های مریوان
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • پرسپولیس و پارادوکس مدافعان میانی؛ ستاره‌های منجی یا پاشنه آشیل؟
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد
  • قطع درختان و تخریب طبیعت در الیمالات دغدغه مازندرانی‌ها شد + فیلم
  • مذاکره بامزه محیط بان با خرس در جنگل‌ مازندران