Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-05-02@22:47:49 GMT

دلیل گرانی سیب زمینی و گوجه در بازار

تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۶۳۸۶۵

دلیل گرانی سیب زمینی و گوجه در بازار

به گزارش سرویس اقتصادی جام نیـوز، نوسانات شدید بازار محصولات کشاورزی نشان می دهد،دولت قادر به ایجاد تعادل میان صادرات وتنظیم بازار داخلی این محصولات نیست، هر از گاهی افزایش صادرات برخی محصولات موجب کمبود عرضه و گرانی آنها در بازار داخل می شود، در نتیجه دولت به ناچار دستور توقف صادرات آنها را می دهد و  این مساله باعث می شود بازارهای هدف و سرمایه گذاری هایی که در این زمینه انجام شده است، از دست برود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

اخیرا نیز به دنبال افزایش چشمگیر قیمت گوجه فرنگی و سیب زمینی در بازار، انتقاداتی در مورد صادرات مطرح و برخی خواستار کنترل آن شدند؛ اما صادرکنندگان عنوان کردند انچه موجب گرانی این محصولات شده، کاهش تولید است، نه افزایش صادرات.  

 

اما پیگیری ما و آمار ارائه شده از سوی وزارت جهادکشاورزی نشان می دهد میزان تولید گوجه فرنگی افزایش یافته و سیب زمینی بدون تغییر مانده است اما میزان صادرات هردو این محصولات رشد چشمگیری داشته است. 

 

فعالان صنفی: صادرات را متوقف کنید

 حسن صابری، رئیس اتحادیه بارفروشان با بیان اینکه اتحادیه بارفروشان در نامه ای به رئیس اتاق اصناف تهران خواستار توقف صادرات سیب زمینی و گوجه فرنگی شده است، گفت: ما رونوشت این نامه را به وزارتخانه های جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت نیز ارسال کرده ایم چراکه در صورت ادامه روند فعلی صادرات، شاهد نایاب شدن این محصولات در داخل خواهیم بود.

 

وی قیمت هرکیلوگرم سیب زمینی را در میدان مرکزی میوه و تره بار بین ۱۷۰۰ تا ۲۳۰۰ تومان و هر کیلوگرم گوجه فرنگی را بین ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: طی حدود ۱۰ روز اخیر سیب زمینی حداقل ۸۰۰ تومان گران شده ضمن اینکه در فصل گرما قیمت گوجه فرنگی نباید در سطح قیمت های فعلی باشد.

 

رئیس اتحادیه بارفروشان با اشاره به اینکه چند روز دیگر ایام عزاداری تاسوعا و عاشورای حسینی فرا می رسد و تقاضا برای این دو محصول افزایش می یابد، گفت: هر سال در این ایام قیمت این دو محصول بین ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش می یافت اما امسال فکر می کنم با وضعیت ایجاد شده نرخ آنها بین ۳۰ تا ۴۰  درصد گران شود. ضمن اینکه امسال ظرفیت انبارهایمان به دلیل صادرات بی رویه برای شب عید نیز کافی نیست و در صورت ادامه  دچار مشکل خواهیم شد.

 

وزارت جهادکشاورزی:قیمت بالا برود، صادرات را متوقف می کنیم

  همچنین عباس کشاورز، معاون وزیر جهاد کشاورزی حدود یک هفته قبل، درباره اینکه صادرات برخی محصولات مانند سیب زمینی باعث افزایش قیمت آنها در بازار شده است، اظهار کرد: اگر نگاهی به قیمت ها بیندازیم متوجه می شویم نرخ این محصول از اسفندماه ۹۲ تا یک ماه اخیر، سر مزرعه کیلویی ۶۰۰ تومان از کشاورز  خریداری می شده است؛ اما با افزایش نرخ ارز و رشددرآمد حاصل از صادرات، صادرات این محصول نیز رونق پیدا کرد.

 

وی درباره اینکه گفته می شود برخی سیب زمینی را در مناطق مرزی به قیمت یک دلار می فروشند، اضافه کرد: ما در مناطق مرزی تولید سیب زمینی نداریم و اگر دولت ببیند که قیمت این محصول بیش از حد در حال افزایش است، مانع از صادرات آن می‌شود.

 

صادرکنندگان: تولید کم شده است 

علیرغم اظهارات عباس کشاورز که افزایش صادرات را عامل گرانی معرفی کرد، سید رضا نورانی، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی چند روز قبل تاکید کرد که کاهش تولید، عامل گرانی بوده است.

 

وی به گفت:سال گذشته سیب زمینی کاران و گوجه کاران متضرر شدند و تولید این محصول در سالجاری نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.

 

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه «صادرات»، دلیل گرانی این محصولات در بازار نیست، گفت: کشت این محصولات بویژه گوجه فرنگی در تابستان امسال کاهش چشمگیری است؛ الان باید وفور گوجه باشد اما این چنین نیست و ما شاهد هستیم قیمت هر قوطی رب ٤ هزارتومانی نیز به  ١٠ هزارتومان رسیده است.

 

نورانی ادامه داد: برخی کشاورزان به دلیل کم آبی و برخی نیز به دلیل اینکه سال گذشته زیان کردند امسال کشت انجام ندادند.

 

وی تصریح کرد: دلیل نمی شود هرچه کم شد ما بگوییم دلیل آن صادرات بوده، درست است که قیمت ارز بالا رفته اما هزینه صادرات نیز گران شده است.

 

البته وزارت جهاد کشاورزی کاهش تولید این محصولات را در سالجاری تایید نمی کند، براساس اعلام این وزارتخانه تولید گوجه فرنگی در سالجاری ۹۷ هزارتن افزایش یافته و تولید سیب زمینی نیز تفاوت قابل توجهی نسبت به سال گذشته نداشته است.

 

وزارت جهادکشاورزی: تولید گوجه فرنگی ۹۷ هزارتن افزایش یافته است

برای بررسی بیشتر موضوع و دسترسی به آمار تولید سراغ مدیرکل سبزی و صیفی وزارت جهادکشاورزی رفتیم. حسین اصغری، مدیرکل سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی گفت: پیش بینی می شود در سال زراعی جاری ۴ میلیون و ۹۳۱ هزار تن از مزارع سیب زمینی برداشت شود که در مقایسه با سال گذشته ۴ میلیون و ۹۴۰ تن تفاوت قابل ملاحظه ای دیده نمی شود.

 

وی ادامه داد: در مورد گوجه فرنگی نیز پیش بینی تولید کل در سال زراعی جاری ۵ میلیون و ۳۶۴ هزار تن بوده که در مقایسه با تولید سال زراعی گذشته با ۵ میلیون و ۲۶۷ هزار تن، معادل ۹۷ هزار تن افزایش داشته است.

 

صادرات سیب زمینی ۸۶ درصد و گوجه فرنگی ۱۲۵ درصد افزایش یافت  

وی افزود: در سال جاری ۱۴۷ هزار تن سیب زمینی صادر شده که نسبت به سال گذشته (۷۹ هزار تن) ۸۶ درصد رشد داشته ضمن اینکه در ۵ ماهه سال جاری ۳۰۶ هزار تن گوجه فرنگی صادر شده که نسبت به سال گذشته ۱۲۵ درصد رشد نشان می دهد.

 

این مقام مسئول اضافه کرد: در مقطع کنونی تولید پائیزه سیب زمینی در حال برداشت است و براساس پیش بینی ها  میزان سه میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید از مزارع برداشت و به تدریج بازار مصرف عرضه شود همچنین  بخش عمده محصول به انبار منتقل و بخشی نیز مستقیم از سر مزرعه به بازار مصرف ارائه می شود.

 

اصغری درباره اینکه اگر شرایط به همین روال باقی بماند، وزارت جهاد کشاورزی چه تمهیداتی را برای کنترل بازار اتخاذ خواهد کرد؟، گفت: بسته به وضعیت تولید و عرضه امکان اتخاذ تصمیمات مقتضی برای تنظیم بازار از طرف وزارتخانه های صنعت، معدنو تجارت و وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد.

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود توضیح داد: افزایش هزینه های جانبی تولید و برداشت از قبیل کرایه های حمل و نقل، دستمزد، کیسه، جعبه و ... مطمئناً در افزایش هزینه تولید و عرضه موثر است.

مهر

110

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: سیب زمینی گوجه بازار گرانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۶۳۸۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید زعفران ۷۰ درصد افت پیدا کرده است/صادرات با نام دیگران

به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس برآوردها هر ماه ۱۰ تن زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج می‌شود. علی حسینی گازار، عضو هیأت رییسه شورای ملی زعفران درباره صحت این موضوع به مهر گفت: قاچاق نمی‌تواند آمار داشته باشد چون اگر رسمی است چرا مانع آن نمی‌شوند. اعداد ذکر شده برآوردی اعلام می‌شود. به عنوان مثال صادرات رسمی به‌اضافه مصرف داخل با توجه به حجم کشت، عدد قاچاق برآورد می‌شود. اگر موانع صادراتی برداشته و صادرات شفاف انجام شود قاچاق هم برچیده می‌شود.

قاچاق قانونی

وی افزود: تعهد ارزی صادرکننده را ملزم می‌کند ارز را ۱۰ تا ۱۵ درصد کمتر از نرخ بازار آزاد به بانک مرکزی تحویل دهد که این خود گلایه‌هایی را به وجود آورده است. ضمن اینکه برای تحویل و دریافت پول هم به دلیل تحریم مشکلات بسیاری وجود دارد.

وی با اشاره به صادرات زعفران به افغانستان تصریح کرد: سالانه ۲۰ تا ۳۰ تن زعفران به شکل قانونی به افغانستان صادر می‌شود که باید پرسید آیا این کشور مصرف کننده این حجم زعفران است؟ علاوه بر اینکه کشاورزان این کشور به کمک پیاز زعفران ایرانی خود نیز تولید دارند.

حسینی گازار در توضیح بیشتر عنوان کرد: افغانستان با اجازه رسمی وزارت فلاحت خود زعفران ایرانی را به نام تولید افغانستان بسته بندی و دوباره به کشوری مانند هندوستان صادر می‌کند. این می‌شود که بخشی زیادی از این محصول گران بها رسمی و غیررسمی قاچاق می‌گردد.

وی گفت: مدیریت داخل به راحتی اعتبار ایران را تقدیم کشور دیگر می‌کند تا برای خود بازار سازی کند. به این ترتیب با محصول ایرانی برای خود ارزآوری دارد.

افت ۷۰ درصدی تولید زعفران

عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران با بیان اینکه تاریخ زعفران ایران قدمت ۳ هزار ساله دارد، گفت: بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی و آمار مراکز دولتی، حدود ۱۲۳ هزار هکتار از سطح کشور زیر کشت زعفران است که باید بیش از ۱۰۰۰ تن زعفران برداشت شود در حالی که تولید فعلی یک چهارم این عدد بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن است.

حسینی گازار افزود: بر اساس یک فرمول هر سال بین ۵ تا ۱۰ درصد سطح زیر کشت این محصول اضافه می‌شود چون مزارع هر چند سال یک بار باید جایگزین شوند و به نسبت این جایگزینی باید ۲ تا ۳ برابر سطح زیر کشت افزوده شود. بنابراین اگر تا چند سال قبل ۱۲۳ هزار هکتار سطح زیر کشت زعفران داشتیم قطعاً امروز این عدد به ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار هکتار رسیده است که باید ۱۰۰۰ تن محصول داشته باشد اما چرا فقط ۳۰۰ تن زعفران در کشور تولید می‌شود.

کشت سلیقه‌ای زعفران

این فعال در حوزه کشاورزی در ادامه سخنان خود یادآور شد: زعفران محصولی مناسب برای سرزمین‌های کم آب بوده زیرا در تابستان نیاز به آبیاری نداشته و در زمستان هم با بارش رشد می‌کند. همچنین کشت آن ویژه بوده و تا ۷ سال نیاز به کشت مجدد ندارد؛ تنها باید درست مدیریت شود.

وی گفت: در دهه ۵۰ تا ۶۰ عملکرد زعفران در هر هکتار بین ۶ تا ۷ کیلو گرم بود در حال حاضر با وجود افزایش سطح زیر کشت عملکرد به زیر ۳ کیلو گرم رسیده است. بر اساس آمار اعلامی مراکز دولتی از میزان کشت اینکه تولید ۲۲۰ تا ۲۳۰ تن زعفران در سال است یعنی عملکرد در هکتار حدود ۲ کیلو گرم بوده که با توجه به هزینه کرد در نیروی انسانی، انرژی، برق و… برای تولید ۱۰۰۰ تن برداشت، این عدد رضایت بخش نیست.

عضو هیأت رییسه شورای ملی زعفران با بیان اینکه درآمد کشاورز کاهش پیدا کرده که افزایش پیدا نکرده است، اعلام کرد: فعال این حوزه نیاز به آموزش دارد تا عملکرد در هکتار کشت خود را افزایش دهد وگرنه افزایش قیمت‌ها منجر به تورم می‌شود.

وی درباره وضعیت قیمت این محصول لوکس در بازار جهانی گفت: هر کیلو گرم زعفران حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیون تومان بوده که تا ۵ ماه قبل این مبلغ، ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان بود. در واقع واسطه‌ها قیمت‌ها را در بازار مدیریت می‌کنند.

حسینی گازار با اشاره به فراگیری کشت زعفران در کشور اظهار کرد: افزایش قیمت، کشت زعفران را در کشور فراگیر کرده اما تولید سیستمی و اصولی نیست و هر کشاورز با به اشتراک گذاشتن تجربیات خود که همگی سلیقه‌ای است در بسیاری از استان‌ها تولید زعفران با عملکرد پایین در حال انجام است. این امر ناشی از عملکرد و سیاست گذاری نادرست نهادهای متولی است.

کد خبر 6091656 فاطمه امیر احمدی

دیگر خبرها

  • قیمت سیب زمینی در تهران به کیلویی ۵۵ هزار تومان رسید
  • گرانی میوه ناشی از ضعف نظارتی دستگاه‌هاست
  • صادرات تخم مرغ به ۳۰ هزارتن رسید
  • دولت از فعالان بازار لوازم خانگی انتظار معجزه دارد
  • سیب‌زمینی کیلویی چند؟
  • سفر فرزین به عربستان شوک مثبت ارزی رقم زد
  • تولید زعفران ۷۰ درصد افت پیدا کرده است/صادرات با نام دیگران
  • گشتی در اقتصاد ایران ؛ تلاش برای رفع ناترازی انرژی
  • قیمت«گوجه فرنگی» از هفته آینده و «پیاز» از ماه آینده کاهش می‌یابد
  • تعیین عوارض ۶۰درصدی برای صادرات سیب‌زمینی