Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-06@00:10:14 GMT

بورس نفت از رویا تا واقعیت

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۷۳۱۷۸

بورس نفت از رویا تا واقعیت

صبح نو در ادامه نوشت: مدت‌هاست که راه‌اندازی بورس نفت به‌خاطر اثرات مثبتی که دارد، مورد تایید نمایندگان و برخی کارشناسان است، نخستین فاز فعالیت بورس نفت عملاً در سال 86 با عرضه و معامله فرآورده‌‌های نفتی و پتروشیمی در بورس کالا شروع شد و از همان زمان مطالعات برای راه‌اندازی بورس نفت نیز آغاز شد.

فاز اول فعالیت بورس نفت اواخر بهمن‌ماه سال 86 با مبادلات فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی در بورس کالا کلید خورد، فاز دوم آن با راه‌اندازی رینگ صادراتی فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی کیش در آبان‌ماه سال 88 افتتاح شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تلاش‌ها برای ورود نفت و سایر حامل‌های انرژی به بازار سرمایه و تعیین قیمت این محصولات در بورس، اوایل سال 1390 شکل دیگری یافت و با تصمیم شورای عالی بورس و اوراق بهادار درخردادماه سال 1390، بورس انرژی به عنوان چهارمین بورس کشور به منظور عرضه محصولات و مشتقات نفتی، برق، گاز طبیعی، زغال سنگ و سایر حامل‌های انرژی شکل گرفت.

روایت فروش نخستین محموله نفت خام در بازار بورس انرژی ایران
خبرها و گزارشات آخرین روزهای پایانی سال 92 حاکی از قطعی شدن عرضه نفت خام در اوایل سال جدید در بورس انرژی بود تا اینکه 17 فروردین‌ماه 93، انتظارها به پایان رسید و برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت، نفت خام در بورس انرژی عرضه شد. سوالی که آن روز در طبقه سوم تالار بورس بیشتر اذهان را درگیر خود کرده بود، این بود که بالاخره طلسم فروش طلای سیاه در بازار بورس شکسته خواهد شد یا خیر؟!

اما سابقه عرضه نفت خام در بورس، چندان درخشان نیست، عرضه در تیرماه سال90 با شکست مواجه شد، در ادامه نیز چندین عرضه ناموفق دیگر سبب شد تا طلای سیاه در بورس ایران بی‌مشتری بماند و پس از آن بود که فروش نفت در بورس به فراموشی سپرده شد.

استیضاح زنگنه
حال اما با گذشت مدت‌ها و آغاز  روند کاهش میزان صادرات نفت و میعانات گازی کشورمان راه‌اندازی بورس نفت تبدیل به مطالبه شده است به‌گونه‌ای که استیضاح آقای زنگنه وزیر نفت در بهارستان کلید خورده است و آقای ابوالفضل ابوترابی،‌ نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس به «فارس» گفته است که اگر بورس نفت تا یک هفته آینده راه‌اندازی نشود استیضاح بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در دستور کار قرار می‌گیرد، استیضاحی که از یک ماه قبل مسکوت مانده بود. 

همچنین با آغاز روند افزایش افسارگسیخته ارز، پیش از این آقای غلامرضا مصباحی مقدم گفته بود: «یکی از بهترین راهکارها برای جذب نقدینگی بازار، هدایت آن به سمت تولید نفت است، اگر نفت را به بورس بدهند و به مردم بگویند ما اوراق خرید نفت می‌دهیم، پولی که سرگردان است، به سمت خرید اوراق نفت می‌آید. دولت می‌تواند فروش اوراق سلف نفتی بفروشد و بگویند هر مقدار قیمت جهانی نفت در یک سال افزایش داشت، ما آن را به شما می‌دهیم. دولت می‌تواند در این بخش متعهد شود اگر قیمت نفت، از پیش‌بینی فلان مقدار کمتر شود، به همان مقدار می‌خریم. در این صورت، اطمینان خاطر برای سرمایه‌گذار به‌وجود می‌آید.»

راه‌اندازی بورس نفت، پیشنهاد جهانگیری

ماجرا از آنجا آغاز شد که آقای اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهوری و رییس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در مراسم روز ملی صنعت و معدن (10 تیرماه) با اشاره به تحریم‌های نفتی آمریکا گفت: «نفت خام ایران در بورس داخلی عرضه خواهد شد و بخش خصوصی، شفاف نفت بخرد صادر کند». مجدداً جهانگیری در جلسه شورای عالی اداری استان اصفهان در تاریخ 19 تیرماه موضوع تحریم‌های نفتی آمریکا را مطرح کرد و گفت: «ما حتی اعلام کرده‌ایم که در بورس، نفت می‌فروشیم و فروش نفت در بورس شفاف‌ترین و سالم‌ترین روش معامله است زیرا در مقابل انظار عمومی مردم صورت می‌گیرد».

به‌رغم بازتاب گسترده این پیشنهاد جهانگیری در رسانه‌ها، وزارت نفت سکوت را پیشه قرار داده و تنها آقای سعید خوشرو، مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران با اعلام مخالفت ضمنی تاریخ ۱۰تیرماه  به عصر ایران گفت: «در صورت وجود تقاضای واقعی برای شرکت‌های پالایشی داخلی، حتی اگر توان پالایشی اندکی داشته باشند، نفت خام عرضه می‌کنیم که این نفت خام، مختص مصرف در پالایشگاه‌های داخلی است و کارکرد صادراتی ندارد».

سه هفته قبل و در واکنش به اعتراض نمایندگان مجلس، کارشناسان و رسانه‌ها درباره بی‌توجهی وزارت نفت به موضوع به راهکارهای مقابله با تحریم‌های نفتی آمریکا بخصوص فروش نفت به بخش غیردولتی در بورس، اداره کل روابط عمومی این وزارتخانه با انتشار توضیحاتی « در تاریخ چهار شهریورماه اعلام کرد که این موضوع در «مرحله نهایی تصمیم‌گیری» قرار داد، اما بعدازگذشت سه هفته و به‌رغم وعده وزارت نفت مبنی بر اعلام عمومی تصمیم گرفته شده درباره عرضه نفت در بورس، این وزارتخانه درباره جزئیات مصوبات جلسه اخیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی درباره تنوع روش‌های عرضه و فروش نفت سکوت کرده است.

اثرات تاسیس بورس نفت
به هرروی باید به این مهم توجه کرد که  تاسیس بازار بورس نفت خام در ایران که به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده نفت و گاز و دارنده یکی از بزرگترین ذخایر و منابع هیدروکربوری در جهان محسوب می شود با توجه به رویکردهای سند چشم‌انداز 1404 یک ضرورت محسوب می‌شد؛ زیرا بازارهای بورس نفت وسیله‌ای برای کاهش ریسک معاملات نفتی، کاهش بی‌ثباتی و افزایش انعطاف‌پذیری و فراهم کردن ابعاد وسیع‌تر تجاری و صنایع وابسته ایجاد و ابزارهای لازم را برای مبادله میان مبادله‌گران، تولیدکنندگان، مصرف‌کنندگان، پالایش‌گران و دلالان فراهم می‌کنند.

در این بازارها تضمین لازم و کافی برای اجرای عملیات و بیمه به منظور جلوگیری از ضرر و خطر ورشکستگی فراهم می‌شود و ریسک ناشی از نوسانات قیمتی یا هرگونه ریسک دیگر در این بازارها از بین می‌رود. هرچند شکل‌گیری کامل فروش نفت خام در بازاربورس انرژی کشور با فراز و نشیب‌های احتمالی همراه خواهد بود ولی به هرحال در آینده‌ای نه چندان دور، شاهد افزایش درآمد ارزی ناشی از داد و ستد در این بازار، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و افزایش جایگاه بین‌المللی کشورمان خواهیم بود.

نقش مثبت در شفاف‌سازی و اصلاح ساختار اقتصادی و تجاری ایران، افزایش ارزش افزوده در زمینه فرآورده‌های نفتی و گاز و در نتیجه افزایش تولید ناخالص ملی و تحکیم موقعیت ایران در منطقه اهدافی است که با راه‌اندازی بورس نفت دنبال می‌شود.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۷۳۱۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستمزد نجومی سعید آقاخانی واقعیت دارد؟

مهدی فرجی به شایعاتی درباره بودجه سریال «نون‌‌خ»، ادامه این مجموعه تلویزیونی و شروعِ «کندو» احمدرضا درویش توضیحاتی ارائه داد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، اخیراً بحث درباره ساختِ گران سریال در شبکه نمایش‌خانگی به سمتِ تلویزیون هم آمده است. یکی از تهیه‌کنندگان این‌طور گفته که هر قسمت 2 میلیارد تومان آب می‌خورد.

او کف برآورد یک سریال رده الف تلویزیون را بین 2 و 2.5 میلیارد تومان می‌داند؛ با وجود اینکه ممکن است برخی از سریال‌ها حتی با برآورد اولیه یک یا 1.5 میلیارد تومانی به ازای هر قسمت آغاز شوند، اما سالانه بسیاری از مجموعه‌ها در میانه تصویربرداری به الحاقیه بودجه می‌رسند و در ادامه به ارقام 2 تا 2.5 میلیارد تومانی به ازای هر قسمت می‌رسند.

حتی یکی از تهیه‌کنندگان سیما پرده از نرخ پایه تولید سریال الف در سال 1402 دقیقه‌ای 30 میلیون تومان برداشت. این گمانه‌زنی‌ها به سمتِ‌سریال‌های زیرخاکی و نون‌خ آمد. حتی برخی این‌طور اعلام کردند که سعید آقاخانی با دستمزد نجومی دوباره به تلویزیون آمده و حواشی‌ای خاص را به جان خریده است.

مهدی فرجی در واکنش به این گمانه‌زنی‌ها، بودجه عجیب و غریب و دستمزد نجومی سعید آقاخانی به خبرنگار تسنیم گفت: واقعاً بودجه این سریال به مانند بودجه‌های دیگر سریال‌های معمولی تلویزیون است. حتی یک ریال از میراث فرهنگی دریافت نکردیم. با بودجه صداوسیما که بسیار بودجه معمولی بود مثل دیگر سریال‌هایش این کار را ساختیم.

آخرین وضعیت سعید آقاخانی و توضیحاتی درباره ادامه «نون‌ خ»

وی افزود: می‌گویند سعید آقاخانی دستمزد نجومی گرفته؟ این نکته را از همان «نون‌خ» اول هم می‌گفتند او در تیم نویسندگان، کارگردانی و بازیگری است برای هرکدام یک دستمزد می‌گیرد. اما آن موقع گفتم و الان هم می‌گویم دستمزد سعید آقاخانی مثل دستمزدهایی است که صداوسیما به همه پرداخت می‌کند. او برای «نون‌خ» که از نویسندگی تا مونتاژ حدوداً یک سریال درگیر کار بود رقمی که دریافت کرد حتی به مراتب از سریال «راز بقا» نمایش‌خانگی به مراتب کمتر بود. شاید برخی بپرسند چرا؟ چون آقاخانی به شاد کردن مردم علاقه‌مند است و این باور را دارد صداوسیما همچنان رسانه فراگیری است و مردم آن را می‌بینند.

فرجی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا سعید آقاخانی نسبت به اظهارنظر مجازی که داشته، «نون‌خ‌5» پایان مجموعه‌های «نون‌خ» است تجدیدنظری خواهد داشت، گفت:‌ نمی‌دانم واقعاً؛ یک مقدار باید جلو برویم و ببینیم ظرفیت‌های داستانی برای «نون‌خ6» پیدا می‌شود.

فرجی همچنین در خصوص احیای نهضت ساخت سریال‌های دنباله‌دار تلویزیون توسط سیمافیلم، خاطرنشان کرد: مهمترین موضوع در سریال‌هایی که چند فصله‌اند و به صورت سری ساخته می‌شوند، قصه است. حتماً باید به قصه به طور خاص و ویژه توجه کنیم، زیرا توجه به قصه و فیلمنامه، این ظرفیت را ایجاد می‌کند که مردم آن سریال را دوباره ببینند و دنبالش کنند. به هر حال این نوع سریال‌ها برای مردم یک نوع وابستگی ایجاد کرده که قصه و فیلمنامه خوب می‌تواند این خاطرات خوش و نوستالژی زیبا را برایشان تکرار کند.

او در پاسخ به این سؤال که نظرسنجی‌های تلویزیون را باور دارد که 70 درصدِ مردم تلویزیون می‌بینند، افزود: من گاهی احساس می‌کنم بینندگان ما بیشتر از این آمارها و ارقام‌اند. صداوسیما شاید در این خصوص خیلی سختگیرانه اظهارنظر می‌کند. در ارتباطاتی که با مردم داریم می‌بینیم مخاطبان ما را به واسطه «نون‌خ» می‌شناسند و چقدر این سریال را دنبال کرده‌اند؛ به این باور می‌رسیم شاید بیش از این درصدها مردم مخاطب تلویزیون و سریال‌هایش هستند.

فرجی که گفته می‌شود قرار است یک سریال در نمایش‌خانگی را پیگیری کند به «کندو» احمدرضا درویش اشاره کرد که خیلی جدّی امسال این سریال را دنبال می‌کند که به جایی برسد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دستمزد نجومی سعید آقاخانی ؛ شایعه یا واقعیت
  • (تصاویر) اگر نقاشی کودکان واقعیت داشت جهان چه شکلی می‌شد؟
  • انجام بیش از ۲۲ هزار بازدید از مجاری عرضه سوخت مایع و مصرف‌کنندگان عمده
  • دستمزد نجومی سعید آقاخانی واقعیت دارد؟
  • انجام ۲۲ هزار بازدید از مجاری عرضه سوخت مایع
  • ببینید/ ایران از واقعیت تا فضای مجازی
  • از شایعه تا واقعیت عضویت پدر مهران غفوریان در ساواک
  • حمله موشکی به پایگاه آمریکا در شرق سوریه
  • ۲۰ فیلم ترسناک که بر اساس داستان واقعی ساخته شدند
  • گزیده‌های نفتی هفته