Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-25@03:53:36 GMT

عوامل موثر بر تجویز دارو توسط پزشکان را بشناسید

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۷۳۷۹۳

عوامل موثر بر تجویز دارو توسط پزشکان را بشناسید

نتایج یک پژوهش نشان داده که بیشتر پزشکان ایرانی برای تجویز دارو به نحوه پوشش بیمه، ویژگی‌های فردی بیماران و خصوصیات دارو توجه می‌کنند و تبلیغات و بازاریابی تاثیر چندانی بر نسخه تجویزی آن‌ها ندارد.

خبرگزاری ایسنا: نتایج یک پژوهش نشان داده که بیشتر پزشکان ایرانی برای تجویز دارو به نحوه پوشش بیمه، ویژگی‌های فردی بیماران و خصوصیات دارو توجه می‌کنند و تبلیغات و بازاریابی تاثیر چندانی بر نسخه تجویزی آن‌ها ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در این مطالعه که توسط پژوهشگران دانشگاه‌های علوم پزشکی شهید بهشتی و آجا صورت گرفت، مشخص شد عوامل محیطی و تبلیغات دارویی هیچ تاثیری بر نسخه پزشکان ندارد. همچنین به خاطر توجه زیادی که مردم به قیمت دارو دارند، پزشکان مجبور به تجویز دارو‌های ارزان و تحت پوشش بیمه هستند.

بیشتر از ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی کشور‌های توسعه یافته در بخش خدمات درمانی هزینه می‌شوند و این خدمات با انواع فرآورده‌های دارویی مرتبط هستند. بازار جهانی فرآورده‌های دارویی بزرگ، در حال رشد و رقابتی است و شرکت‌های دارویی در اقتصاد کشور‌ها اهمیت بسیار زیادی دارند.

استراتژی‌های بازار که در صنایع دارویی استفاده می‌شود، با بازار‌های دیگر تفاوت بسیار زیادی دارد. در این بازار تنها پزشکان و بیماران در انتخاب دارو تصمیم‌گیرنده هستند و در آن افرادی مثل اینفلوئنسر‌های شبکه‌های مجازی و افراد با نفوذ تاثیر چندانی ندارند.

عوامل مختلفی که ممکن است بر تجویز نسخه پزشک تاثیر داشته باشند، در ۵ دسته کلی جای می‌گیرند:

۱. عوامل محیطی مانند: ارتباطات بین پزشک و داروسازان و همکاران، سمینار‌ها و کنگره‌ها، دسترسی به دارو و ...

۲. عوامل مرتبط با محصول مانند: ایمنی، اثربخشی، عوارض جانبی و هزینه دارو

۳. استراتژی‌های شرکت‌های دارویی و بازاریابی مانند: نمونه‌ها، جزئیات دارو و تبلیغات

۴. عوامل مرتبط با بیمار مانند: سن، نژاد، جنسیت، سابقه خانوادگی و سابقه درمان

۵. عوامل مرتبط با پرداخت هزینه مانند: بیمه و ...

دکتر مهدی محمدزاده، استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و همکارانش در این پژوهش ۳۸۵ نفر از پزشکان مناطق مختلف شهر تهران را مورد بررسی قرار دادند و از طریق پرسش‌نامه عوامل تاثیرگذار بر تجویز آن‌ها را ارزیابی کردند.

نتایج این پژوهش که در شماره تابستان فصل‌نامه علمی-پژوهشی «تحقیقات علوم دارویی ایران» به چاپ رسیده است، نشان داد که پزشکان ایرانی در هنگام تجویز بیشتر به نوع پرداخت، ویژگی‌های فردی بیمار و خصوصیات دارو توجه می‌کنند و توسعه بازاریابی تاثیر زیادی بر تقاضای پزشکان در ایران ندارد.

باید توجه داشت که شرکت‌های بیمه پزشکان را تشویق می‌کنند تا دارو‌های با قیمت پایین تجویز کنند و پزشکان نیز برای اینکه بیمار بیشتری داشته باشند، با بیمه‌ها کار می‌کنند، بنابراین بدون تردید بیمه‌ها به عنوان پرداخت‌کننده هزینه نقش حیاتی در تجویز پزشکان دارند.

منبع: فردا

کلیدواژه: تجویز دارو پزشکان بیمار عوامل محیطی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۷۳۷۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم تدبیر جدی برای پرداخت مطالبات پزشکان خانواده

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفتگوی ویژه خبری گفت: در هفته سلامت سلامتی خانواده تعریف شده و با این نگاه کلی، مباحث در حوزه سلامت خانواده در هفت محور تعریف می‌شود.

دکتر غلامی با بیان اینکه نهاد اساسی خانواده از منظر توانمند سازی و سلامت شخص و سلامت اجتماع با استاندارد‌ها باید تعریف شود، افزود: آگاهی جامعه در حوزه سلامت را در برنامه داریم تا با مردمی سازی سلامت بتوانیم گام‌هایی را انجام دهیم.

وی با تاکید بر اینکه توجه به سلامت آب، خاک و غذایی سالم مورد توجه قرار گرفته است تصریح کرد: مراقبت‌های فردی بهداشتی باید مورد توجه قرار گیرد و ۷۵ درصد حوزه سلامت در ارتباط با سایر دستگاه‌هاست و سلامت آب، غذای سالم در حوزه دیگر دستگاه‌هاست که باید به آن توجه شود.

غلامی با اشاره به اجرای طرح پزشک خانواده در مازندران افزود: ۱۰ سال مازندران پایلوت این طرح بوده و ۸۰ درصد جمعیت استان پرونده الکترونیک سلامت دارند.

وی با بیان اینکه ۴۰۰ مرکز سلامت در استان فعال است بیان کرد: ما در مقایسه با سایر استان‌ها در زنان باردار، فشار خون، چاقی و .. بهترین شاخص‌ها را داشتیم.


غلامی به عملکرد مطلوب استان در تزریق واکسن کووید اشاره کرد و با تاکید بر اینکه سلامت از موضوعات مهم در جامعه است خاطرنشان کرد: در راستای قانون حمایت از خانواده نیز وظایفی را شاهد هستیم.

وی در ادامه گفت: از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ کاهش ۵ درصدی در جمعیت داشتیم و تا سال ۱۴۰۲ روند رو به رشدی را شاهد بودیم.

غلامی به اقدامات انجام شده در حوزه ناباروری اشاره کرد و تجهیز مرکز ناباروری در بیمارستان امام خمینی ساری و ۵۴۰ هزار نفر از زنان غربالگری شدند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیان کرد: ۱۶۸۰۰ نفر از زوج‌ها در ابعاد مختلف فرهنگی و بررسی علل کاهش جمعیت شرکت کردند که نتایج آن اطلاع رسانی می‌شود.


وی تقویت ازدواج دانشجویی و تقویت خوابگاه متاهلی را از دیگر اقدامات عنوان کرد.

غلامی افزود: با اجرای طرح دارویار در تامین و توزیع دارو با توجه به ارز ترجیحی شرکت‌های دارویی با معضلاتی مواجه شدند.


وی ادامه داد: پزشکان خانواده مطالبات خود را از بیمه تامین اجتماعی دریافت نکردند و با تهدید جدی در این زمینه روبروست.


غلامی با بیان اینکه پزشکان کار انجام داده‌اند و دریافتی با تاخیر در اختیار قرار می‌گیرد خواستار تدبیر جدی در این زمینه شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با تاکید بر اینکه سیکل معیوبی وجود دارد که دارو نمی‌توانیم تهیه کنیم و عوارض برای جان مریض وجود دارد و با وزیر رفاه ملاقات داشتیم و به شدت زیر سوال هستیم و پزشکان هفت تا هشت ماه از ما طلب دارند که باید در این زمینه ورود جدی داشت.

جلاهی مدیرکل بیمه سلامت مازندران نیز گفت: در چند سال اخیر بیمه سلامت به عنوان بیمه پایه پیشروست.

وی با بیان اینکه در بیمه سلامت نسخه نویسی الکترونیک فعال شد بیان کرد: طرح دارویار نیز اجرا شده است.


مدیرکل بیمه سلامت با بیان اینکه هزینه بیماران صعب العلاج پرداخت می‌شود گفت: روستاییان رایگان هستند و بیش از ۷۰ درصد بیمه شدگان مازندران بیمه رایگان دارند.

جلاهی ادامه داد: سیستم الکترونیک را داریم که سامانه باید ارتقا یابد.


وی افزود: در ۲۸۰۰ موسسه در مازندران قرارداد داریم و براساس عدالت اجتماعی اگر مردم در قالب ۵ دهک اول باشند می‌توانند از خدمات رایگان استفاده کنند.

کاظمی نیا معاون درمان تامین اجتماعی نیز درباره مطالبات پزشکان گفت: در زمینه پرداخت مطالبات مراکز خدمات با رایزنی انجام شده، ۹۳ میلیارد تومان مطالبات پزشکان خانواده پرداخت می‌شود و ۳۵ درصد مراکز داروخانه مربوط به تامین اجتماعی است.


وی با بیان اینکه مطالبات زیادی از مراکز مختلف داریم گفت: به بدهی بیمه تامین اجتماعی و مطالبات بیمه به صورت دو سویه باید پرداخت.


کاظمی نیا خاطرنشان کرد: بناست بزودی سازوکاری طراحی شود تا مطالبات مراکز دانشگاهی پرداخت شود.

سهرابی معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش استان نیز گفت: در راستای سیاست وزارت آموزش و پرورش برنامه‌های متعددی داریم که برنامه مکمل یاری و قرص آهن و ویتامین دی در متوسطه اول و دوم در حال انجام است.


وی افزود: توجه به بهداشت دهان و دندان از ۶ سال تا ۱۲ سال در حال انجام است.


به گفته سهرابی مراقبت بهداشت بلوغ نیز از دیگر برنامه‌هایی است که مورد توجه قرار می‌گیرد.


وی اجرای برنامه مشترک با هلال احمر را نیز دیگر اقدامات انجام شده دانست و گفت:این برنامه‌ها در مدارس دولتی و غیردولتی انجام می‌شود.


سهرابی اجرای برنامه سفیران سلامت از میان دانش آموزان را یکی از برنامه‌ها عنوان کرد و یادآور شد:بهورزان نیز در روستا‌ها اقدامات حوزه سلامت را انجام می‌دهند.


این مسئول برنامه آموزشی مشترک در حوزه حفظ سلامت محیط زیست در بیش از هزار مدرسه را از دیگر برنامه‌ها بیان کرد.


ایزدی فرد معاونت دانشجویی دانشگاه مازندران نیز خاطرنشان کرد: در دانشگاه مازندران در ۳ بعد در حال فعالیت هستیم و در بهداشت و سلامت روحی و روانی و سلامت جسمانی برنامه اای متعددی داریم.


وی افزود: خدمات رایگان، خدمات پیراپزشکی رایگان، جلسات آموزشی با دانشجویان و اساتید از مهم‌ترین موضوعات بوده و در قالب ورزش‌های همگانی برنامه‌هایی را اجرا می‌کنیم.


ایزدی فرد به اجرای ورزش‌های فناورانه اشاره کرد و گفت: این دوره مسابقات هم با استقبال دانشجویان روبروست.

دیگر خبرها

  • جوجه یک روزه
  • لزوم تدبیر جدی برای پرداخت مطالبات پزشکان خانواده
  • برای خود و دیگران خودسرانه دارو تجویز نکنیم!
  • وقتی پزشک عمومی نسخه لاغری می‌پیچد!
  • وقتی پزشکان بلاگر می‌شوند
  • بی‌پولی، خیلی از پزشکان را بلاگر کرده است!
  • بررسی مهم‌ترین عوامل کاهش آمار موالید
  • بی‌پولی، خیلی از پزشکان را بلاگر کرد
  • غارت گیاهان کوهی در کهگیلویه و بویراحمد/ تجویز نسخه‌های پیشگیری روی کاغذ مسئولان
  • مهم ترین عوامل کاهش موالید/ از سبک زندگی تا مشکلات ژنتیکی