Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-08@18:45:57 GMT

مهار تنبلی چشم با غربالگری بموقع

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۷۵۰۷۰

مهار تنبلی چشم با غربالگری بموقع

تنبلی چشم یا آمبلوپی (Amblyopia) نوعی اختلال چشمی است که در آن بینایی یک یا هر دو چشم بدون وجود ناهنجاری‌ در ساختمان ظاهری چشم کاهش می‌یابد، به عبارت ساده‌تر در این نوع اختلال هرچند ممکن است چشم کودک به ظاهر سالم باشد اما دید کاملی ندارد. در صورتی که این عارضه به موقع درمان نشود کودک با مشکلات جدی بینایی مواجه خواهد شد، از این‌رو آشنایی با آن ضروری به نظر می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پرستو رفیعی خبرنگار

اخبار سلامت/ دکتر مصطفی سلطان سنجری در گفت‌و‌گو با «ایران» می‌گوید: چشمی که در معاینات از همه نظر سالم است اما عملکرد آن دچار اختلال شده و دید مرکزی کامل و درستی ندارد به طوری که این کاهش دید حتی با استفاده از عینک هم کامل نمی‌شود، تنبل تلقی می‌شود.

دبیرعلمی بیست و هشتمین کنگره بین‌المللی چشم پزشکی ایران می‌افزاید: عیوب انکساری (دوربینی، نزدیک بینی یا آستیگماتیسم)، انحراف چشم و برخی بیماری‌های چشمی مانند آب مروارید و کدورت قرنیه باعث ایجاد تنبلی چشم خواهد شد. این چشم پزشک اطفال می‌افزاید: هر چند تنبلی چشم یکی از شایع ترین علل کاهش بینایی در کودکان است اما خوشبختانه ایران یکی از پیشرفته‌ترین کشورها در درمان بیماری‌های چشم کودکان است. غربالگری‌های بموقع و صحیح باعث شده متخصصان کشور ما بتوانند با تشخیص بموقع، بیماری‌های چشم کودکان را درمان کنند و در عرصه بین‌المللی جایگاه شایسته‌ای در این زمینه به دست آورند.

معاینه چشم کودکان

به گفته دکتر سلطان سنجری، مهم‌ترین موضوع در بیماری‌های چشم کودکان معاینه چشم آنها در زمان مناسب است. طلایی‌ترین زمان برای این معاینات از بدو تولد تا چهارسالگی است. طی این معاینات قبل از بروز علائم ظاهری، چشم پزشک تنبلی چشم را بر اساس اختلاف قدرت بینایی بین دو چشم یا ضعف بینایی هر دو چشم تشخیص می‌دهد. البته ضعف بینایی در یک چشم همیشه به معنای تنبلی چشم نیست و گاهی این مشکل با تجویز عینک و استفاده درست از آن اصلاح می‌شود.
وی معاینات لازم را چنین دسته‌بندی می‌کند: در بدو تولد نوزاد باید با معاینات پزشکی دقیق مطمئن شویم نوزاد به بیماری آب مروارید مبتلا نیست. در صورت سلامت چشم نوزاد معاینه بعدی چشم او باید بین 3 تا 6 ماهگی انجام شود، تا در صورت وجود اختلال، درمان بموقع انجام گیرد.
مرحله بعدی معاینات که بسیار مهم به‌نظر می‌رسد هنگامی است که کودکان علائم را می‌آموزند و می‌توانند آنچه می‌بینند بیان کنند. در واقع بین سنین 3 تا 4 سالگی، زمان مناسبی برای بررسی دقیق‌تر چشم کودکان است. بعد از سن 5 سال دیگر معاینات چشم پزشکی مانند بالغین انجام می‌شود.
این چشم پزشک اطفال با اشاره به عوارض ناشی از عدم درمان تنبلی چشم خاطرنشان می‌کند: هرچند امروزه فراهم شدن امکان دسترسی آسان به چشم پزشک برای عموم مردم و افزایش آگاهی والدین باعث شده تنبلی چشم در همان مراحل ابتدایی تشخیص داده شود اما بهتر است بدانید اگر تنبلی چشم اصلاح نشود مشکلات زیادی برای کودک به‌وجود می‌آید که از میان مهم‌ترین آنها می‌توان به کاهش بینایی دائمی در چشم تنبل و حتی نابینایی و از بین رفتن دید عمق اشاره کرد. این درحالی است که این عارضه کامل درمان پذیر است.
وی در ادامه با اشاره به درمان تنبلی چشم در کودکان می‌گوید: معمولاً برای درمان تنبلی چشم، با بستن چشم سالم از کودک خواسته می‌شود تنها با چشم تنبل ببیند. هرچند بستن چشم سالم دائمی نیست و در زمان‌های مشخص باز می‌شود اما با این کار مغز وادار به دیدن با چشم تنبل می‌شود. زمان این درمان به شدت مشکل بستگی دارد و ممکن است گاهی چند هفته یا چند ماه طول بکشد.
اما در برخی موارد هم این اختلال به‌دلیل عیوب انکساری است که در چنین شرایطی پزشک با تجویز عینک تلاش می‌کند تنبلی چشم را درمان کند. در مواردی هم برای درمان تنبلی چشم از بوتاکس استفاده می‌شود و در نهایت برای افرادی که به این درمان‌ها پاسخ مثبت نمی‌دهند از عمل جراحی استفاده می‌شود، جراحی کمک می‌کند دو چشم با هم کار کنند و باعث ایجاد دید عمق می‌شود. برخلاف تصور عموم این عمل‌های جراحی بسیار ساده هستند و شانس موفقیت در آنها نیز بسیار زیاد است.
وی تأکید می‌کند: معمولاً بینایی تا سن 10 سالگی کامل می‌شود، بنابراین در صورتی که چشم تنبل در سنین کمتر از 10 سال درمان نشود، چشم بیمار دیگر به درمان پاسخ مناسب نخواهد داد و بینایی او بشدت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
عضو انجمن چشم پزشکان ایران توصیه می‌کند: والدین باید از همان بدو تولد معاینات چشم کودکشان را جدی بگیرند و در صورت وجود مشکل دستورات پزشک را بدرستی انجام دهند. گاهی ممکن است روند درمان نیازمند صرف زمانی طولانی باشد از این‌رو والدین نباید پشتکار و حوصله خود را از دست بدهند. آنها باید همواره کودک را به انجام دقیق دستورات پزشک تشویق کنند.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۷۵۰۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دهان‌پا پیچیده‌ترین چشمان را در قلمروی جانوران دارد!  

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا،‌ دهان‌پا (Mantis Shrimp) نوعی موجود دریایی است که به دلیل بینایی باورنکردنی اش ابرقهرمان دنیای اقیانوس ها محسوب می‌شود. این موجودات کوچک پیچیده ترین چشم ها را در کل قلمرو حیوانات دارند! چشمان آنها بسیار منحصر به فرد است زیرا می‌توانند چیزهایی را ببینند که بیشتر حیوانات دیگر نمی توانند ببینند. تصور کنید که قدرت‌های بینایی تان در حدی است که می‌توانید نور پلاریزه و حتی نور ماوراء بنفش را مشاهده کنید!

وقتی از بینایی صحبت می‌کنیم، معمولاً فکرمان به این سو می‌رود که چگونه به ما کمک می‌شود دنیای اطراف خود را ببینیم. برای دهان‌پایان مسئله فراتر قوه بصری است و چشمان آنها کاری خیلی بیشتر از دیدن انجام می‌دهد. این موجودات کوچک چشمانی دارند که می‌تواند انواع مختلف نور را که برای بسیاری از حیوانات از جمله انسان نامرئی است، تشخیص دهد. یک نکته جالب در مورد چشمان آنها توانایی آنها در دیدن نور پلاریزه است. این بدان معنی است که آنها می‌توانند نحوه ارتعاش امواج نور در جهات مختلف را درک کنند. این قابلیت به آنها کمک کند تا به راحتی در محیط خود حرکت کنند  گویی یک قطب‌نما در چشمانشان تعبیه شده است!

اما صبر کنید، چیزهای بیشتری وجود دارد! دهان‌پایان همچنین می‌توانند نور ماوراء بنفش را ببینند. این طیف نور فراتر از چیزی است که چشم انسان قادر به تشخیص آن باشد. به عبارت دیگر این جانوران کوچک   طیف کاملی از رنگ ها را می‌بینند؛ رنگ هایی برای ما نامرئی است. اگر روزی ما چنین توانایی پیدا کنیم ناگهان رنگ هایی را می‌بینیم که هرگز نمی دانستیم وجود دارند! برای دهان‌پایان، این توانایی مانند داشتن یک دستگاه رمزشکن مخفی است که الگوها و سیگنال های پنهان اقیانوس را با آن آشکار می‌کنند.

به طور کلی، چشم‌های دهان‌پایان واقعاً خارق‌العاده است و آن‌ها را از بسیاری از موجودات دیگر در قلمرو حیوانات متمایز می‌کند. دید فوق العاده این جانوران به آنها کمک می‌کند تا در دنیای زیر آب پیشروی کنند. همچنین قوه بینایی آنها در شکار غذا، دوری از شکارچیان و برقراری ارتباط با یکدیگر به آنها برتری می‌بخشد. ابرقهرمانان حتماً نیاز نیست لباس ابرقهرمانی به تن داشته باشند، دفعه بعد که به آنها فکر می‌کردید، دهان‌پا و چشمان باورنکردنی آن را به یاد بیاورید!

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • «میگوی دهان‌پا» قوی‌ترین بینایی را در قلمروی جانوران دارد!  
  • دهان‌پا پیچیده‌ترین چشمان را در قلمروی جانوران دارد!  
  • رشد ۶.۶ درصدی معاینات سرپایی در پزشکی قانونی لرستان
  • چالش‌های درمانی تومورهای مغزی کودکان در ایران/ متأسفانه هنوز از رادیوتراپی با دوز اشعه‌دهی بالا استفاده می‌کنیم!
  • چالش‌های درمان رادیوتراپی در تومورهای مغزی کودکان
  • هزینه درمان کودکان زیر هفت سال در بیمارستان‌های سیستان و بلوچستان رایگان شد
  • بودجه مورد نیاز برای درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال
  • ۳ هزار میلیارد تومان بودجه برای درمان رایگان کودکان کمتر از ۷ سال
  • هزینه‌های درمان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان‌های زاهدان رایگان شد
  • درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان های دولتی سمنان