Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-02@03:39:33 GMT

ریسک تحریم در کمین کشورهای نفتی

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۷۵۷۳۶

ریسک تحریم در کمین کشورهای نفتی

جواد یارجانی، رئیس اسبق امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی بر این باور است که شاید در مقطع کنونی وقایع به زیان ایران در حال رقم خوردن باشد؛ اما در نهایت اتحاد کشورهای صادرکننده نفت با تحریم‌کنندگان ایران، به زیان تمام کشورهای صادرکننده تمام خواهد شد. آن‌طور که این کارشناس اوپک در گفت‌وگو با «شانا» تحلیل می‌کند، اگر این اطمینان به وجود آید که نفت به اندازه کافی در بازار وجود دارد و صادرات ایران به راحتی قابل جایگزین شدن است، تهدیدی برای تمامی کشورهای صادرکننده نفت ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به این معنا که تحریم نفتی کشورها به مرور مرسوم شده و امکان دارد روزی همین کشورهایی که در حال حاضر با آمریکا علیه ایران متحد شده‌اند خود نیز دچار تحریم شوند.

 قیمت نفت به کدام سو می‌رود؟

یارجانی می‌گوید: «نمی‌توان با قطعیت گفت قیمت‌ها به کدام سمت می‌رود. از یکسو خروج احتمالی بخشی از صادرات نفتایران از بازار نفت منجر به افزایش قیمت‌ها خواهد شد؛ اما از سوی دیگر ادعاهایی مطرح شده است مبنی اینکه برخی کشورها می‌توانند جای خالی ایران را در بازار نفت پر کنند که این موضوع هنوز با ابهام مواجه است و نمی‌توان خیلی به آنها استناد کرد.» با این حال این کارشناس نفتی احتمال رخ دادن برخی برآوردها از جمله پیش‌بینی رسیدن قیمت نفت به ۴۰۰ دلار را بسیار اندک می‌داند، به گفته او «در تاریخ نفت هرگز رقم‌هایی مثل نفت ۴۰۰ دلاری تجربه نشده است. زمانی ممکن است چنین اتفاقی بیفتد که در آن واحد چند صادرکننده بزرگ نفت از بازار نفت بیرون بروند که چنین اتفاقی بعید است. اقتصاد دنیا نیز تحمل قیمت‌های بالای ۱۰۰ دلار را ندارد و شرایط سخت می‌شود.»

 احتمال حذف کامل ایران از بازار نفت؟

یارجانی بعید می‌داند آمریکا بتواند ایران را کاملا از این بازار حذف کند. به گفته او، هیچ کشوری نمی‌تواند بپذیرد که ایران را از اصلی‌ترین منبع صادراتی‌اش محروم کند. از سوی دیگر ایران هم از ابزارهای خود برای فروش نفت استفاده می‌کند. همچنین باید توجه داشت آمریکا به‌صورت یک‌جانبه ایران را تحریم کرده و ایران تحریم بین‌المللی نیست و آنچه مشهود بوده این است کهاتحادیه اروپا از مواضع ایران حمایت کرده و به انتقاد از مواضع آقای ترامپ در این زمینه ادامه می‌دهد. همه اینها سبب شده تا شرایط بازار نفت پیچیده‌تر از گذشته شود. با این حال، این کارشناس نفتی معتقد است، هر چقدر دخالت سیاسی در بازار نفت بیشتر شود، نتایج منفی بیشتری برای اقتصاد دنیا خواهد داشت.

 آیا نفت ایران قابل جایگزین است؟

او در ادامه با بیان اینکه ترامپ نفت ایران را تحریم می‌کند و از عربستان می‌خواهد ۲ میلیون بشکه تولید خود را بالا ببرد عربستان هم پاسخ آمریکا را داد، اظهار کرد: با این حال عربستان نگفت می‌تواند ۲ میلیون بشکه به تولید خود اضافه کند یا خیر. رئیس اسبق امور اوپک می‎گوید: عربستان در سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در صنعت نفت خود کرده و محدودیت‌هایی را که ایران به دلیل تحریم‌ها برای توسعه این صنعت تجربه کرده، نداشته است. همه اینها سبب شده تا عربستان اعلام کند می‌تواند تولید خود را از ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز هم فراتر ببرد؛ اما تحلیلگران معتقدند حتی اگر عربستان ظرفیت تولید ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه‌ای نیز داشته باشد، این تولید پایدار و مداوم نخواهد بود.

یارجانی در ادامه با اشاره به افزایش تولید نفت اعضای دیگر اوپک از جمله عراق و سرمایه‌گذاری این کشورها برای توسعه میادین نفتی خود در سال‌های اخیر می‌گوید: گاهی اوقات به‌دلیل مسائل هزینه‌ای و سرمایه‌ای یا شرایط خاص سیاسی شاهدیم افزایش تولیدهای اعلامی به وقوع نمی‌پیوندند. بنابراین سوال اصلی این است آیا این کشورها می‌توانند به‌صورت پایدار و طولانی‌مدت تولیدشان را افزایش دهند؟ دوم اینکه اگر قرار باشد نفت بیشتری به بازار عرضه شود و قیمت نفت هم کاهش یابد آیا بودجه آنها با مشکل مواجه می‌شود یا خیر؟ طبیعی است که باید در بین تصمیم‌ها توازن برقرار شود.  یارجانی در بخش دیگر اظهارات خود به ادعای روسیه برای افزایش ۲۰۰ هزار بشکه‌ای تولید اشاره کرد. او می‌گوید: «می‌دانیم که شرکت‌های روسی اکنون تحت تحریم‌ هستند، بنابراین اینکه بتوانند ۲۰۰ هزار بشکه در روز افزایش تولید داشته باشند، خیلی روشن نیست. رقم‌هایی که از سوی روس‌ها برای افزایش تولید اعلام می‌شود به نوعی بازاریابی است.» این کارشناس نفتی افزود: فکر نمی‌کنم که این کشورها به‌صورت دسته‌جمعی هم قادر به جوابگویی کمبود نفت ایران در بازارهای جهانی باشند.

 ضربه اوپک به اوپک

یارجانی که سال‌ها تجربه حضور در اوپک را دارد و شاهد وقایع بسیاری در این سازمان بوده، توضیحاتی را درخصوص تضعیف اوپک به دنبال اقدام برخی اعضای این سازمان برای همراهی با آمریکا و تحریم نفت ایران ارائه داده است. او معتقد است که اگر گذشته را مبنا قرار دهیم به نظر می‌رسد که اوپک از این بحران هم رد می‌شود. با این حال رئیس اسبق امور اوپک در وزارت نفت ایران بر این باور است که اگر اوپک نتواند از این بحران عبور کند، کشورهایی که به دنبال تضعیف این سازمان بودند به هدف‌شان رسیده‌اند. اما بی‌شک ضرر حذف اوپک بیشتر متوجه طرفداران حذف این سازمان خواهد بود.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۷۵۷۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روسیه: با اعمال تحریم‌های احتمالی اروپا گاز گران‌تر می‌شود

سخنگوی دولت روسیه در گفتگو با خبرنگاران تأکید کرد که تحریم‌های احتمالی اتحادیه اروپا علیه صادرات ال‌ان‌جی این کشور مظهر "رقابت ناعادلانه و غیرقانونی" است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری تاس، دمیتری پسکوف، سخنگوی دولت روسیه در گفتگو با خبرنگاران تأکید کرد که تحریم‌های احتمالی اتحادیه اروپا علیه صادرات ال‌ان‌جی این کشور مظهر "رقابت ناعادلانه و غیرقانونی" است.

وی گفت: باید دید چه تعاریفی انجام خواهد شد، چه محدودیت هایی به ویژه… اعمال می شود.

پسکوف افزود: در واقع، تلاش‌ها برای بیرون راندن روسیه از بازارهای انرژی ادامه دارد؛ البته تغییر به سمت بازارهای گران‌تر قبل از هر چیز برای ایالات متحده و برخی کشورهای دیگر سودآور است.

بزرگ‌ترین میدان گازی اروپا تعطیل شداحتمال خروج توتال از پروژه ال‌ان‌جی روسیه

سخنگوی دولت روسیه در ادامه گفت: برای مصرف‌کنندگان نهایی وعمدتاً بخش‌های صنعتی اروپا، این (تحریم‌ها) به معنای گاز گرانتر خواهد بود.

وی تصریح کرد: بدیهی است که ما به دنبال راه هایی برای عبور از این موانع غیرقانونی خواهیم بود؛ این یک رقابت ناعادلانه و غیرقانونی است.

بلومبرگ پیشتر به نقل از منابع خود اعلام کرده بود که اتحادیه اروپا در حال بررسی اعمال ممنوعیت صادرات مجدد گاز ال‌ان‌جی روسیه از طریق بنادر اروپایی به کشورهای ثالث به عنوان بخشی از پیش نویس چهاردهمین بسته تحریم های ضد روسیه است. هرچند که اتحادیه اروپا قصد ندارد کشورهای عضو را از خرید آن برای استفاده در قلمرو خود منع کند.

پیش از این، مدیرعامل غول انرژی فرانسه یعنی شرکت توتال نیز طی اظهاراتی اعلام کرده بود که اگر اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را علیه عرضه گاز طبیعی مایع (LNG) روسیه اعمال کند، این شرکت از بند فورس ماژور در قرارداد پروژه ال‌ان‌جی یامال استفاده خواهد کرد و از آن خارج خواهد شد.

قیمت گاز در اروپا پس از جنگ اوکراین و کاهش شدید واردات این محصول از روسیه در سال 2022، به شدت افزایش یافت.

در پی افزایش شدید قیمت گاز که باعث شد مصرف کنندگان و شرکت‌های اروپایی مجبور شوند در طول زمستان، مصرف خود را بسیار کاهش دهند، سیاستمداران اروپایی برای کنترل قیمت انرژی و تامین آن، تحت فشارهای شدیدی از سوی افکار عمومی قرار گرفتند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تولید نفت اوپک در آوریل کاهش یافت
  • کارگران در خنثی‌سازی تحریم‌ها مشارکت داشته‌اند
  • بستنی ایرانی در کدام کشورها پرطرفدار است؟ | خارجی ها بستنی ایرانی را با این طعم‌ها دوست دارند | جدیدترین قیمت بستنی قیفی، متری، سنتی و ویژه را ببینید
  • محمدی: تحریم‌ها عامل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی ایران شد
  • کاهش ۱۰۰ بشکه ای تولید روزانه نفت اوپک
  • تحریم ها عامل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی ایران
  • عبور از تحریم‌های نفتی و رکوردشکنی فروش نفت خام
  • گزارش جالب دویچه‌وله؛ روش های دور زدن تحریم ها ازسوی ایران و روسیه | چین در ظاهر هیچ نفتی از ایران وارد نمی‌کند؛ در عوض...
  • روسیه: با اعمال تحریم‌های احتمالی اروپا گاز گران‌تر می‌شود
  • جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم