Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری صدا و سیما»
2024-04-27@02:57:28 GMT

آتش نامهربانی انسان بر خرمن طبیعت

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۸۱۴۱۷

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، همه ساله بی‌احتیاطی و بی‌مبالاتی به ویژه گردشگران، اراضی طبیعی از بین می‌رود که عامل اکثر آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها و مراتع، انسانی است و بر اثر بی‌توجهی و با سهل‌انگاری شعله‌های آتش گریبان منابع طبیعی را می‌گیرد.
ماجراجویی که منجر به بهای گزاف از بین رفتن مساحت وسیعی ازمراتع وجنگل‌ها می‌شود که بدون شک نابودی و فقدان مراتع و عرصه‌های جنگل‌ها ضربه‌ای عظیم و جبران ناپذیر بر اکوسیستم وارد می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ضربه‌ای که حتی با احیا بازهم جبران‌پذیر نیست، چراکه در دل طبیعت و درخت‌ها و گونه‌های گیاهی هزاران گونه از حیات وحش زندگی می‌کنند که در این آتش سوزی‌ها جان خودرا از دست می‌دهند.
در دهه‌های اخیر منابع طبیعی تجدید شونده به ویژه مراتع به شدت تخریب شده و کشور را با دشواری هایی، چون سیل‌های ویرانگر، کمبود آب شهرها، طوفان‌های خاک و شن‌های روان و بالاخره آلودگی محیط زیست روبرو کرده است.
به گفته مسئولان سالانه حدود دویست هزار هکتار از خاک‌های مرغوب کشور به بیابان تبدیل می‌شود و اگر این روند ادامه داشته باشد تا سی سال آینده بخش زیادی از زمین‌های حاصلخیز کشور نابود می‌شود.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین می‌گوید: حدود شصت درصد مساحت این استان را مرتع و عرصه‌های طبیعی تشکیل می‌دهد و تخریبی که براثر فرسایش خاک‌های حاصلخیز صورت می‌گیرد قابل جبران نیست زیرا تولید هر سانتیمتر خاک حاصلخیز ‎سیصد سال طول می‌کشد. اسداللهی می‌افزاید: روند تخریب مراتع بیش از آنکه معلول عوامل طبیعی نظیر شرایط نامساعد جوی باشد، نتیجه عملکرد غلط و غیرمنطقی ما انسان‌ها ست.
علاوه بر بهره برداری غیراصولی، وجود دام مازاد بر ظرفیت مراتع، تغییرکاربری اراضی، بوته کنی، تخریب منابع آب و خاک که از عوامل تخریب منابع طبیعی است.
آتش سوزی‌ها در فصل‌های گرم سال ازدیگر عوامل فرسایش خاک در مراتع است که ۹۵ درصد آن به علت بی توجهی و بی مسولیتی و سهل انگاری گردشگران، چوپانان و اهالی روستا‌ها رخ می‌دهد.
اسداللهی مقدار فرسایش خاک در کشور را به طور میانگین حدود پانزده تا بیست تن درهکتار اعلام و اضافه کرد: بر اساس برنامه چشم انداز توسعه این فرسایش باید به پنج هزارتن درهکتار کاهش یابد.
معاون منابع طبیعی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین تصریح کرد: سالانه به طور متوسط بیش از هشت تن در هکتار فرسایش خاک در این استان صورت می‌گیرد و بیشترین فرسایش خاک هم مربوط به مناطق شمالی و شیبدار است، به طوری که مقدار فرسایش خاک در این مناطق حتی به سی تن در هکتار هم می‌رسد.
وی می‌افزاید:، اما مقدار فرسایش خاک در جهان شش تا هشت تن در هکتار است.
جانشین فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین هم می‌گوید: پارسال ۷۰ فقره آتش سوزی در مراتع استان قزوین رخ داد که بر اثر آن ۴۰۱ هکتار از مراتع آسیب دید و شصت میلیاردو صدو نودو پنج میلیون ریال هم خسارت به بار آورد.
بگفته رشوندی نجفی از ابتدای امسال تاکنون هم ۱۴۱ هکتار از مراتع استان قزوین بر اثر ۳۹ فقره آتش سوزی، بیست و یک میلیاردو ۱۵۰ میلیون ریال خسارت به بارآورده است.

باور غلط عامل برخی آتش سوزی‌ها در مراتع
اما برخی از آتش سوزی‌هایی که درمراتع رخ می‌دهد به علت وجود یک باور غلط در بین کشاورزان بر می‌گردد، آنان معتقدند آتش زدن مراتع موجب تقویت زمین وافزایش رویش گونه‌های خوش خوراک در اراضی می‌شود.
دکتر فرامرز حریری مقدم مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین می‌گوید: این باور غلط موجب کاهش حاصلخیزی، مواد آلی و رطوبت خاک، از بین رفتن پوشش گیاهی و موجودات مفید و فعال خاک، سفت شدن خاک، جلوگیری از گسترش رشد و جوانه زدن بذر‌ها و از بین رفتن مقدار زیادی علوفه می‌شود و بشدت برای مراتع مضر است.

آیا قانونی در زمینه مقابله با این سهل‌انگاری‌ها وجود دارد؟
معصومه حسینی از استادان دانشگاه می‌گوید: در مناطق مدیترانه و خیلی از مکان‌های دیگر روشن کردن آتش جرم است و هزار دلار جریمه دارد. در صورتی که ما در کشور خودمان چنین قانونی نداریم و هر کسی هر جایی دلش می‌خواهد آتش روشن می‌کند و طبیعی است که منجر به این بی نظمی می‌شود که الان شاهد آن هستیم
معاون پایش و سلامت اداره کل حفاظت محیط زیست قزوین نیز می‌گوید: وقوع آتش سوزی در مراتع و جنگل‌های کشور از جمله استان قزوین در فصل گرما یکی از مهم‌ترین معضلات حوزه محیط زیست و منابع طبیعی است.
عبدالحسین مظفری با تاکید بر لزوم فرهنگ سازی در بین شهروندان برای حفاظت از منابع طبیعی، اظهار کرد: در مراتع سرعت حرکت حریق بسیار بالا است، چون هنگام وقوع آتش‌سوزی با کوچک‌ترین باد در سطح مراتع، هکتار‌ها مرتع طعمه حریق می‌شود. جانشین فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین به کمبود تخصیص اعتبارات در خصوص تهیه تجهیزات و نیروی انسانی لازم برای مقابله با حوادث و آتش سوزی‌ها در سطح مراتع اشاره می‌کند و می‌گوید: درصورت تامین اعتبار و تهیه تجهیزات لازم در این خصوص در مواقع خطر آتش سوزی به موقع آتش مهار شده و شاهد کاهش خسارت در اراضی خواهیم بود.
رشوندی اظهار امیدواری کرد: با پیگیری مسئولان استانی و کشوری اعتبار مربوط به حفظ و نگهداری از اراضی ملی افزایش یابد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین هم می‌گوید: در اعتبارات امسال یک میلیارد و ۴۰۶ میلیون ریال برای اجرای طرح‌های مختلف مرتعداری و ده میلیارد و ۷۳۳ میلیون ریال جنگلداری مصوب شده است که با اختصاص آن کمک خوبی برای حفظ مراتع خواهد شد.
از مجموع نهصد و سی و پنج هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی استان قزوین، هشتصد و سی و پنج هزار هکتار آن مرتع است.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کلیدواژه: اراضی طبیعی آتش سوزی مراتع فرسایش خاک احیای مراتع و جنگل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۸۱۴۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیین‌نامه طبیعتگردی منتشر شد/ تدوین دستورالعمل نظارت بر آفرودسواری

آیین‌نامه طبیعتگردی که توسط هیات وزیران مصوب شده بود، ابلاغ شد و در این آیین نامه نسبت به تشکیل کارگروه ملی و تدوین دستورالعمل ساماندهی و نظارت بر آفرودسواری در عرصه طبیعی تاکید شده است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، «آیین نامه طبیعت گردی» طی نامه شماره ۱۵۴۸۷ توسط هیأت وزیران مصوب و با دستور معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد. پیش از این نیز عزت الله ضرغامی در جمع خبرنگاران از تصویب آئین نامه طبیعت گردی نیز خبر داده بود.

در این آئین نامه آمده:

هیأت وزیران در جلسه روز ۱۵ فروردین ماه ۱۴۰۳ به پیشنهاد مشترک وزارت میراث فرهنگی، جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی آئین طبیعت گردی را به شرح زیر تصویب کرد:

در ماده یک این آئین نامه پس از تعریف هر کدام از اصطلاحات، دامنه شمول این آئین نامه را مناطق و محدوده‌های طبیعی خاص اعلام کرده است و نوشته که به منظور مدیریت کلان، برنامه ریزی و هماهنگی در زمینه توسعه طبیعت گردی در مناطق خاص، تشویق و ترویج طبیعت گردی و تسهیل و هدایت فعالیت‌ها و امور مندرج در این آئین نامه کارگروه ملی طبیعت گردی مرکب از نمایندگان هر یک از دستگاه‌ها به اضافه یک متخصص طبیعت گردی، دستیار وزیر میراث فرهنگی در امر مردمی سازی و نماینده دستگاه‌ها و معاونت‌های تخصصی مرتبط حسب موضوع مورد بررسی در کارگروه است.

همچنین دستگاه‌های عضو کارگروه ملی مکلف هستند نسبت به پیش بینی پست‌های سازمانی در ساختار اداری خود که مرتبط با طبیعت گردی در سطوح ستادی و استانی است با استفاده از ظرفیت‌های موجود و بدون توسعه تشکیلات یا ساختار جدید و با همکاری سازمان اداری و استخدامی کشور در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط اقدام کنند.

وظایف این کارگروه ملی در زمینه فعالیت‌ها و طرح‌های مرتبط با مناطق و محدوده‌های طبیعی خاص در چهارچوب قوانین و مقررات به شرح زیر است:

تدوین سیاست‌های اجرایی، دستورالعمل‌های اجرایی و تخصصی و ساز و کار‌های نظارتی با مشارکت دستگاه‌های ذی ربط، تصویب و نظارت بر اجرای طرح‌های طبیعت گردی با رعایت ضوابط و عرصه و حریم میراث طبیعی و تاریخی و فرهنگی ثبت شده

حمایت و پشتیبانی از طرح‌های توانمندسازی جوامع محلی در راستای توسعه طبیعت گردی

حمایت از طراحی و معرفی محصولات، مناطق و مسیر‌های جدید و مستعد طبیعت گردی در کشور و معرفی آن‌ها در سطح ملی و بین المللی

معرفی و برندسازی تولیدات و محصولات محلی در سطح اثرگذاری طرح‌های طبیعت گردی

تهیه پیوست‌های فرهنگی موردنیاز طرح طبیعت گردی و تدوین دستورالعمل‌های لازم برای ساماندهی و نظارت بر گشت‌های طبیعت گردی.

بسترسازی و تسهیل شرایط حضور خانواده‌ها در طبیعت و ترویج سفر‌های خانواده محور، برنامه ریزی برای ایجاد بستر‌های لازم برای هوشمندسازی فرایند‌ها و استفاده از ابزار رقومی در توسعه طبیعت گردی

برنامه ریزی در زمینه ساز و کار‌های حفاظتی نظارتی و اجرایی ظرفیت برد گردشگری در مقصد‌ها و مناطق مستعد طبیعت گردی

تدوین دستورالعمل ساماندهی و نظارت بر بیراهه نوردی (آفرودسواری) در عرصه طبیعی کشور

همچنین در این آئین نامه آمده:

دستگاه‌های عضو کارگروه می‌بایست ضوابط مرتبط با طرح‌های طبیعت گردی در مناطق تحت مدیریت خود را در کارگروه اعلام کنند. در بخش دیگری از این آئین نامه اعلام شده که اجرای طرح‌های طبیعت گردی در اراضی ملی واقع در مناطق چهارگانه و تالاب‌های تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی با اولویت جوامع محلی و رعایت قوانین و مقرات طبق طرحی که به تصویب نهایی کارگروه ملی می‌رسد، انجام می‌شود.

این آئین نامه در ۱۲ ماده تصویب شده است و وزارت میراث فرهنگی مکلف شده که در مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ، با همکاری دستگاه‌های عضو کارگروه ملی، شرح خدمات طح‌های طبیعت گردی را تهیه و ابلاغ کند.

دیگر خبرها

  • پویش کاشت هزار و ۵۰۰ اصله نهال زالزالک در پیرانشهر
  • زباله و بلای خانمان‌سوزی که بر سر آدمی می‌آورد
  • زباله و بلای خانمان‌سوزی بر سر آدمی می‌آورد
  • پویش کاشت یکهزار و ۵۰۰  اصله نهال زالزالک در پیرانشهر
  • پویش کاشت ۱۵۰۰ اصله نهال زالزالک در پیرانشهر
  • آیین نامه طبیعت‌گردی ابلاغ شد/ آفرودسواران ساماندهی می‌شوند
  • آیین‌نامه طبیعت‌گردی ابلاغ شد/ آفرودسواران ساماندهی می‌شوند
  • آیین‌نامه طبیعتگردی منتشر شد/ تدوین دستورالعمل نظارت بر آفرودسواری
  • طرح کنترل کوچ ومدیریت چرای دام تا پایان اردیبهشت
  • لطفا طبیعت را جارو نکنید!