Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-25@03:50:54 GMT

آیین و سنت‌های قدیمی مردم قزوین در ماه محرم+فیلم

تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۹۵۱۳۳

آیین و سنت‌های قدیمی مردم قزوین در ماه محرم+فیلم

‍‍‍‍‍‍

مردم قزوین هر ساله با سیاه‌پوش کردن چهره شهر به استقبال ماه محرم رفته و آئین و سنتی را در این ایام به‌جا می‌آورند تا همراه با شور و شعور حسینی به اشاعه فرهنگ اسلامی و بصیرت افزایی بپردازند. ۲۸ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۸ استانها قزوین نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، ماه محرم ماه سوگواری سالار شهیدان بار دگر فرا رسید و چهره شهر را به اندوه شهادت جانسوز ایشان سیاهپوش کرد و مسلمانان از جای جای جهان اعم از استان قزوین با اشک و ناله به سوگ نشسته‌اند به گونه‌ای که آسمان و زمین از فریاد حزن و اندوه آن‌ها به رعش درآمده و خون می‌گریند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

واقعه عاشورا و نهضت خونین کربلا برخاسته از قیام امام حسین(ع) در برابر ظلم و استکبار بود تا با دستیابی به وحدت میان مسلمانان پیام‌هایی همچون خودسازی، ایثارگری، نماز اول وقت، ادب، انسانیت و تقوا، مبارزه با ظلم و ستم،‌ امر به معروف و نهی از منکر را در جامعه اسلامی و نسل بعد خود رواج دهد.

ماه محرم و سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) در میان مردم ایران با عظمت و شور حسینی گسترده‌ای برپا می‌شود و مردم با آغاز این ماه عزیز به برپایی تکیه‌های عزاداری، بساط نذری و نذری‌پزی، شرکت در هیئت‌های مذهبی، سینه‌زنی، تعزیه، تجمع‌های روز تاسوعا و عاشورا و بسیاری از مراسم دیگر می‌پردازند تا ارادت خود را به سیدالشهدا(ع) ابراز کنند.

مردم استان شهیدپرور قزوین نیز در این ماه با آیین و سنن خاص خود به استقبال از ماه عزای حسینی می‌روند که این آداب را از زبان اهالی قدیمی و هیئتی قزوین جویا شده و شنیده‌ها حاکی بر آن است که مردم ابتدا با سیاهپوش کردم مساجد، اماکن مذهبی، چهره شهر و حتی خود، رخت عزا بر تن کرده و به استقبال ماه حسینی می‌روند.

چهره شهر سیاهپوش می‌شود

با آغاز محرم، شهر را غرق در پارچه‌های سبز و سیاه می‌بینیم و رنگ و بویی مشام‌انگیز مساجد و اماکن را فرا می‌گیرد و مردم از این طریق به سوگواری ارباب و سالار شهیدان می‌پردازند.

خانواده‌های اصیل قزوین در محله‌های تاریخی همچون خیابان سپه و حسینه‌های قدیمی مانند حسینیه امینی‌ها، حسینیه آقا سید جمال در دو نوبت صبح و بعد از ظهر و همچنین روزهای تاسوعا و عاشورا در مراسم روضه‌خوانی و سینه‌زنی شرکت می‌کنند.

آئین طشت‌گذاری به یاد لب تشنگی دشت کربلا

مردم قزوین و اغلب ترک زبانان به ویژه در مساجد امام زمان(عج) و حضرت ابوالفضل(ع) با آغاز محرم به برپایی مراسم طشت‌گذاری می‌پردازند بدین گونه که طشتی از آب را به نشانه تشنگی امام حسین(ع) و یارانش در صحرای کربلا به روی دست گرفته و با نوحه‌سرایی اطراف آن و همچنین آماده‌سازی بیرق‌ها و علم‌ها برای دسته‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی به سوگواری می‌پردازند.

خاکسپاری نمادین شهدای کربلا توسط بانوان قزوینی

در سال 61 هجری زنان آزاده طایفه بنی‌اسد بعد از حادثه جانسوز کربلا به خاک‌سپاری شهدای کربلا اقدام کردند که از آن پس مراسم خاک‌سپاری مختص بانوان در استان‌ها برگزار می‌شود چراکه امروزه مردم بر این باورند این مراسم نقش زنان در دفاع از ارزش‌های اسلام و جهاد را نشان می‌دهد.

هر ساله در دوازدهم محرم ماه مراسم نمادین خاک‌سپاری شهدای دشت کربلا مختص بانوان در قزوین برگزار می‌شود که به سوم امام مرسوم است بدین گونه که زنان شهر بیل و کلنگ به دست، پیکرهای نمادین شهدای عاشورا را با خود تا مسجد علی اکبر حمل کرده و به عزاداری می‌پردازند.

تعزیه به تصویرکشاندن واقعه کربلا

تعزیه نوعی نمایش مذهبی و سنتی ایرانی – شیعی است که شخصیت‌های آن به مصیب‌خوانی واقعه کربلا می‌پردازند.

‌مردم قزوین نیز از دیرباز با برپایی مراسم تعزیه‌خوانی در شهرستان‌ها و‌ روستاها تصویری از واقعه عاشورا را به دید عموم نمایش ‌داده تا مردم بطن و فلسفه قیام سیدالشهدا(ع) را لمس کنند.

در شب تاسوعا تمام دسته‌جات عزاداری از سمت مساجد و تکیه‌های خود به امامزاده سلطان سید محمد و در شب و روز عاشورا نیز به امامزاده حسین رفته و تجمع می‌کنند.

در پیمودن این مسیر جوانان پرشور حسینی آیین قدیمی طبق‌کشی را به‌جا می‌آورند بدین گونه که شی‌ از جنس چوب با ارتفاع حدود یک و نیم متر و قطر یک متر را آیینه‌کاری کرده و بر سر حمل می‌کنند و برخی هیئت‌ها نیز با چرخیدن به دور صحن امامزاده به سمت مزار شهدا می‌روند.

تجمع عظیم و باشکوه مردم قزوین در روز تاسوعا تحت عنوان تجمع سقا و پس از آن اقامه نماز روز تاسوعا از آدابی است که به‌جا آورده می‌شود.

روز عاشورا نیز خیمه‌های خاندان اباعبدالله(ع) در جای‌جای استان برپا شده و جهت به تصویرکشاندن بخشی از واقعه کربلا، به آتش کشیده می‌شوند.

گزارش از فاطمه موسی‌خانی
انتهای پیام/ح

R41364/P41362/S6,63/CT16

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۹۵۱۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجتبی رحماندوست: اشعاری برای ردپای انبیا در کربلا نوشتم

به گزارش قدس آنلاین، مجتبی رحماندوست اظهار داشت: از مدت‌ها پیش قطعه شعرهایی تهیه کرده‌ام و به دنبال نشر یک مجموعه از این اشعار هستم، در این مجموعه به ویژه روی انبیا در کربلا کار می‌کنم؛ تقریبا پیامبری نیست که رد پایی در کربلا نداشته باشد.

نویسنده کتاب «رای حلال» گفت: اکنون اثری برای کودک و نوجوان در دست تالیف و نگارش ندارم، اما همچنان در این زمینه علاقه‌مند به نوشتن هستم؛ پس از اتمام مجموعه جدید شعرم به سراغ ادبیات کودک و نوجوان هم خواهم رفت.

رحماندوست در پاسخ به این سوال که آیا ایده جدیدی برای نوشتن درباره و برای کودکان و نوجوانان در زمان حاضر دارید، گفت: برای ارتباط با کودکان باید آنها را به خوبی تحویل گرفت و این که خودمان را به عالم کودکان درآوریم تا احساس نکنند تافته جدابافته‌ای هستند.

وی اظهار داشت: اگر ما کودکان را به گونه‌ای تحویل بگیریم و همبازی آنها شویم، آنقدر صمیمی می‌شوند که ما را در فضاهای فکری، خیالی و بازی خودشان راه می‌دهند. فکر می‌کنم همانند بچه بودن، حرف زدن و رفتار کردن در ارتباط با آنها سخت و نیازمند خلاقیت است.

نویسنده لنگه کفش تصریح کرد: تلاش می‌کنم خلاقیت‌هایی را در آثارم برای کودکان بگنجانم تا با گرفتن ارتباطی درست با کودکان و نوجوانان بتوانم آثاری بی‌نظیر و مطابق با ذائقه و مخاطبان خلق کنم.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • آیین نامه داوری ایران قدیمی و با اشکال است
  • فعالیت مجامع اجلاسیه بین المللی پیرغلامان حسینی
  • مجتبی رحماندوست: اشعاری برای ردپای انبیا در کربلا نوشتم
  • آیین رونمایی از ماشین آلات جدید شهرداری شبستر با ارزش ۲۰ میلیارد تومان
  • پاکسازی حاشیه اتوبان تهران - قزوین در دومین روز از هفته زمین پاک
  • تفاهم‌نامه‌های خواهرخواندگی به انتقال تجربیات منجر شود
  • دهمین آیین تک چراغ در مراسم میثاق با هنرمندان در مشهد برگزار شد
  • اجرای ۶۱ طرح رفع تنش آبی در روستاهای آذربایجان شرقی
  • اجرای ۶۱ طرح رفع تنش آبی روستایی به همت سپاه عاشورا
  • مشارکت مردم ایران برای نجات زمین