Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-26@21:22:09 GMT

سکته مغزی؛ پیشگیری، علائم و درمان

تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۹۵۷۵۲

سکته مغزی؛ پیشگیری، علائم و درمان


همه ساله میلیون‌ها نفر در سراسر جهان جان خود را بر اثر سکته‌های مغزی از دست می‌دهند این مرگ و میر در حالی انجام می‌شود که اگر اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشیم می‌توانیم بیماری را که دچار علائم سکته شده را با مراجعه به موقع به پزشک و اقدامات درمانی مناسب از مرگ نجات داد و حتی از وقوع عوارض‌های بعدی در وی نیز جلوگیری کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



برای پیگیری موضوع و کسب اطلاعات آموزشی در زمینه پیشگیری، علائم و درمان سکته‌های مغزی سراغ دکتر بهروز نیکنام، متخصص مغز و اعصاب و عضو هیات علمی دانشگاه رفتیم.

سکته مغزی چیست؟
دکتر نیکنام سکته مغزی را بروز آسیب و تخریب عروق تغذیه کننده مغز دانست و گفت: ۳ رگ وظیفه تغذیه مغز را عهده دارند که این رگ‌ها به واسطه عروق گردن به قلب متصل و خون را به مغز منتقل می‌کنند و لذا هر گونه آسیب به این عروق می‌تواند باعث آسیب به مغز شده که این آسیب را سکته مغزی می‌گویند.

انواع سکته‌های مغزی
این متخصص مغز و اعصاب سکته‌های مغزی را ۳ نوع تقسیم بندی کرد و گفت: سکته‌های ناشی از آمبولی‌های شریانی، سکته‌های ناشی از لخته شدن خون درون شریان‌های مغزی و سکته‌های ناشی از لخته‌های خون در ورید‌ها مغزی ۳ عامل وقوع سکته‌های مغزی را تشکیل می‌دهند که شایع‌ترین نوع آن ناشی نیز از انسداد عروقی و لخته شدن خون در رگ ناشی از سخت شدن آن است.

چه عواملی باعث بروز سکته مغزی می‌شود
دکتر نیکنام علل وقوع سکته‌های مغزی را ناشی از فشار خون بالا، دیابت، افزایش کلسترول و حتی عوامل ژنتیکی ذکر کرد و گفت: معمولا افرادی که تحرک کافی نداشته و دارای افزایش وزن نیز هستند در کنار تغذیه نامناسب و استعمال دخانیات بیشتر در معرض سکته‌های مغزی قرار می‌گیرند، ولی نوعی از سکته‌های مغزی هم وجود دارد که ناشی از منشاء ژنتیک بوده که معمولا این نوع سکته‌ها در سنین پائین تری به وقوع می‌پیوندد.

چه کنیم تا به سکته مغزی مبتلا نشویم
این عضو هیات علمی دانشگاه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه اقداماتی را باید انجام دهیم تا خطر ابتلا به سکته مغزی کاهش یابد، گفت: برای پیشگیری از سکته‌های مغزی باید در ابتدا زمینه‌های بروز این بیماری را از بین ببریم. وی ادامه داد: فاکتور‌های خطر در سکته‌های مغزی شامل افزایش LDL خون، استفاده از دخانیات، دیابت، فشار خون و چربی بالا است که باید حتما کنترل شود. تحقیقات نشان داده که سیگار کشیدن رابطه مستقیمی با افزایش ابتلا به سکته‌های مغزی دارد و لذا با ترک سیگار و عدم استفاده از دخانیات می‌توان تا ۸۰ درصد از بروز سکته‌های مغزی پیشگیری کرد.

علامت‌های سکته‌های مغزی را بشناسیم
دکتر نیکنام در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه علائم سکته مغزی چیست گفت: علائم ابتلا به سکته‌های مغزی خصوصا در افراد مبتلا به دیابت و دارای فشار خون و چربی بالا که باید به آن توجه شود بی حسی در اندام‌ها خصوصا در یک طرف بدن، تاری دید، سرگیجه‌های دوره ای، سردرد‌های ناگهانی و اختلال ناگهانی در حافظه است که در صورتیکه فرد با این علائم روبرو شود باید حتما توسط یک پزشک متخصص مغر و اعصاب مورد بررسی‌های عروقی و تصویری مغزی قرار گیرد تا با اقدامات پیشگیرانه از بروز سکته مغزی جلوگیری کرد. این متخصص مغر و اعصاب ادامه داد: در صورتیکه سکته مغزی در فرد رخ داده باشد علائم به صورت سردرد‌های بسیار شدید که تاکنون فرد تجربه نکرده است، اختلالات تنفسی، تشنج، اختلالات بینایی و خون ریزی ناگهانی از بینی بروز می‌کند که باید به سرعت به پزشک مراجعه شود.

زمان طلایی درمان سکته‌های مغزی ۳ تا ۶ ساعت است
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه زمان طلایی برای درمان سکته مغزی ۳ تا ۶ ساعت است خاطر نشان کرد: در صورتیکه بیمار با علائم سکته مغزی مواجه شود بهترین زمان برای درمان و دریافت دارو‌های ضد انعقاد و یا رقیق کننده خون ۳ تا ۶ ساعت است.


روش نوین درمان سکته مغزی با شانس ۹۷ درصد بهبودی
دکتر نیکنام در مورد درمان‌های سکته مغزی گفت: درمان سکته مغزی به ۲ روش نوین و کلاسیک انجام می‌شود که در روش نوین شانس بهبودی تا ۹۷ درصد وجود دارد. وی در توضیح چگونگی روش نوین گفت: این روش بسیار جدید است و هم اکنون نیز فقط در یک بیمارستان دانشگاهی تهران انجام می‌شود و ضروری است تا با حمایت‌های مسئولان بیمارستان‌های دولتی و خصوصی دیگر نیز بتواند از آن استفاده کنند. وی گفت: در این روش درمانی در ابتدا محل دقیق لخته خون در رگ توسط دستگاه‌های پیشرفته مشخص شده و سپس بیماربه وسیله داروی خاصی که وظیفه حل کردن لخته خون را برعهده دارد تحت درمان قرار می‌گیرد. دکتر نیکنام گفت: این دارو که TPA نام دارد تا ۹۷ درصد شانس بهبودی را ایجاد می‌کند و فقط در ۳ درصد با عوارضی مانند خونریزی مواجه شود.

این متخصص مغز و اعصاب ادامه داد: در روش‌های درمانی کلاسیک نیز دارو از طریق سرم به بیمار تزریق می‌شود و بیمار باید تحت کنترل ویژه قرار بگیرد. دکتر نیکنام ادامه داد: در سکته‌های مغزی هر چه محل سکته و آسیب دیدگی به ساقه مغز نزدیک‌تر باشد آسیب دیدگی به لحاظ نزدیک بودن به اعصاب مرکزی شدیدتر خواهد بود.   منبع: سیمرغ 

منبع: پارسینه

کلیدواژه: سکته مغزی سیگار دیابت فشار خون سکته مغزی کلسترول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۹۵۷۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران روی کمربند سنگ کلیه

ایران روی کمربند سنگ کلیه دنیا قرار دارد؛ رئیس جامعه اورولوژی ایران این را می‌گوید و معتقد است سرطان‌ها، عفونت‌ها و نارسایی کلیوی از رایج‌ترین بیماری‌هایی است که در حوزه کلیه و مجاری ادرار رخ می‌دهد. بیماری‌هایی که البته مانند هر بیماری دیگری راهکار‌های پیشگیرانه دارد. به طور نمونه فشارخون و دیابت اصلی‌ترین دلایل ابتلا به نارسایی کلیوی است و با کنترل و غربالگری این بیماری‌ها می‌توان ضمن مدیریت سلامت، صرفه‌جویی قابل‌توجهی در منابع محدود سلامت داشت. همچنانکه مردان برای چکاپ سلامت خود و پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات بعد از ۵۰ سالگی تحت مراقبت قرار بگیرند و آن‌هایی که در خانواده خود سابقه ابتلا به بیماری سرطان پروستات را دارند، باید از ۴۰ سالگی این مراقبت‌ها را انجام دهند. بر این اساس وزارت بهداشت باید در زمینه سطح سواد سلامت جامعه سرمایه‌گذاری زیادی کند، زیرا سرمایه‌گذاری یک دلار در بخش پیشگیری معادل ۵ دلار در درمان است.

به گزاش جوان، پیشگیری همیشه بر درمان مقدم است و دلیلش هم کاهش هزینه‌ها و تبعات بیماری‌هاست. امیر محسن ضیایی، رئیس جامعه اورولوژی ایران، روز سه‌شنبه در نشست خبری بیست و هفتمین کنگره سالیانه جامعه اورولوژی، با اشاره به اینکه ایران در کمربند سنگ کلیه قرار داشته و در مناطق گرمسیری شیوع بیشتری دارد، گفت: «پروستات، عفونت‌ها و سرطان‌ها دستگاه ادراری و مادرزادی جزو بیماری‌های اورولوژی است و در ایران سرطان پروستات شیوع بیشتری دارد.»

سبک زندگی عامل ابتلا به نارسایی کلیوی

در حال حاضر ۴۰ هزار بیمار دیالیزی در کشور وجود دارد و آنطور که ناصر سیم‌فروش، رئیس انجمن پیوند کلیه ایران گفته است سالانه ۲ هزار نفر به بیماران دیالیزی افزوده می‌شود. دیابت، فشارخون و بیماری‌های نفروتیک یا آسیب‌رسان به کلیه، سه عامل اصلی و شایع‌ترین علل بروز نارسایی کلیه‌ها محسوب می‌شوند؛ در مجموع ۸۰ تا ۸۵ درصد علل بروز نارسایی کلیه در ایران و سراسر جهان همین سه عامل اصلی است.

سبک زندگی ناسالم، استفاده بی‌رویه از فست‌فود‌ها و غذا‌های ناسالم، چاقی و بیماری‌های مزمن کنترل‌نشده به ویژه دیابت و فشارخون بالا، زنگ خطر افزایش بیماران کلیوی در سال‌های آینده را به صدا درآورده است؛ زمانی که کلیه‌ها به درستی کار نمی‌کنند، می‌توان با فرایندی به نام دیالیز مواد زائد و مایعات اضافی را از خون جدا کرد، در حالت طبیعی کلیه‌ها مسئول تصفیه کردن خون هستند و در یکی از مرسوم‌ترین انواع دیالیز، به طور معمول خون وارد یک دستگاه می‌شود تا عملیات تصفیه روی آن انجام شود.

غربالگری‌های ضروری بعد از ۵۰ سالگی

ضیایی با اشاره به دسترسی آسان مردم به پزشک و مراکز بهداشتی و درمانی گفت: «وزارت بهداشت باید در زمینه سطح سواد سلامت جامعه سرمایه‌گذاری زیادی کند، زیرا سرمایه گذاری یک دلار در بخش پیشگیری معادل ۵ دلار در درمان است.»

وی با بیان اینکه غربالگری بیماری‌ها از ۵۰ سالگی به بعد ضروری است، ادامه داد: «دیابت و فشارخون بالا از مهم‌ترین بیماری‌هایی است که اگر درمان و کنترل به موقع انجام شود از نارسایی کلیه پیشگیری می‌کند. بسیاری از روش‌های پیشگیری و غربالگری بر بار بیماری‌ها کمک می‌کند.»

به گفته این استاد اورولوژی سطح سواد سلامت تأثیر زیادی بر تشخیص به هنگام بیماری‌ها دارد. امروزه دسترسی به خدمات در کشور افزایش یافته و همین موضوع سبب تشخیص به هنگام بیماری‌ها می‌شود و رسانه‌ها در آگاه سای جامعه نقش مهمی دارند.

رئیس انجمن اورولوژی از مراجعه بیماران مختلف از کشور‌های گوناگون اروپایی و منطقه برای درمان بیماری‌های ارولوژی به ایران خبر داد.

عمده ناباروری‌ها قابل‌درمان است

ضیایی با بیان اینکه ۱۵ درصد زوجین ایرانی دچار مشکلات ناباروری هستند، افزود: «درصد سهم مردان و زنان در ناباروری مساوی است؛ در حالی که بخش عمده درمان ناباروری قابل اجرا و درمان است.»

در ادامه این نشست، محمد علی زرگر، استاد بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: «در حال حاضر ۱۴۰۰ متخصص اورولوژی در کشور داریم و ۲۰۰ دستیار در ایران در حال تحصیل هستند.»

وی از افزایش موفقیت در درمان ناباروری در مردان خبر داد و گفت: «اکنون مردان فاقد اسپرم و زنان دچار مشکلات رحمی شانس بارداری و فرزند‌دار شدن را دارند.» طبق توضیحات وی بیماری پروستات در همه دنیا شایع است و با تشخیص به موقع، قابل درمان بوده و بیماران زندگی طبیعی را خواهند داشت.

زرگر ادامه داد: «یکی از اهداف برگزاری کنگره، به روز‌رسانی دانش اورولوژی است، اکنون جراحی‌ها در کشور به صورت بسته ولاپاراسکوپی نیز انجام می‌شود. محمد هادی رادفر، دبیر جامعه اورولوژی بیان داشت: در منطقه جزو دو کشور اول در بخش اورولوژی هستیم».

وی با بیان اینکه پیشرفته‌ترین اعمال اورولوژی در شهر‌های مختلف در حال اجراست، افزود: «در انجمن جهانی اورولوژی عضو هستیم.»

رئیس کمیته اجرایی بیست و هفتمین کنگره سالانه جامعه اورولوژی ایران با اشاره به اینکه بازسازی آسیب‌های سیستم ادراری بر اثر تصادفات یا به صورت ناهنجاری‌های مادرزادی در حوزه تخصصی انجمن جراحی ترمیمی اورولوژی است، یادآور شد: «از آنجا که با توجه به پیشرفت‌های علمی صورت گرفته در حوزه علوم پزشکی طی سال‌های اخیر رشته‌های پزشکی به زیر شاخه‌های تخصصی متعددی تقسیم شده‌اند، اورولوژی اطفال به صورت مستقل و تحت عنوان انجمنی با همین نام شکل گرفته و به فعالیت خود ادامه می‌دهد.»

وی تصریح کرد: «همچنین جامعه اورولوژی زنان و فانکشنال یورولوژی که به مباحثی همچون بی‌اختیاری ادراری در زنان می‌پردازد در کنار سایر انجمن‌های تخصصی در کنگره امسال جامعه اورولوژی به ارائه جدیدترین دستاورد‌های حوزه‌های مربوط به خود خواهند پرداخت.»

گفتنی است بیست و هفتمین کنگره سالانه جامعه اورولوژی ایران برای ارائه جدیدترین یافته‌های علمی پژوهشگران در زمینه‌های سرطان‌های دستگاه ادراری، پیوند کلیه و ناباروری مردان، با حضور متخصصان ایرانی و نیز استادان جامعه اورولوژی اروپا که قرار است به صورت ویدئو کنفرانس، طی روز‌های ۱۲ تا ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مرکز همایش‌های بین‌المللی دانشگاه شهید بهشتی (ابوریحان) برگزار خواهد شد.

دیگر خبرها

  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • ‌بیماری مالاریا در صورت ‌تشخیص دیرهنگام، خطرآفرین است
  • انتظار یک روزه بیماران سکته کرده در انگلیس برای رسیدن آمبولانس
  • کوتاه شدن قد و علائم قوز پشتی؛ نشانه‌هایی که احتمال ابتلا به پوکی استخوان را گوشزد می‌کند
  • سنگ کیسه صفرا چیست و چگونه درمان می‌شود؟
  • جزییاتی از بیماری ترانه علیدوستی و علل عمده آن | آیا خطرناک است؟
  • علت افزایش فشار داخل سر و راه های درمان آن
  • دلیل و عوارض بیماری ترانه علیدوستی چیست؟
  • ایران روی کمربند سنگ کلیه
  • جزییاتی از بیماری ترانه علیدوستی و علت آن