Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-26@20:08:08 GMT

عاشورا به روایت مورخین آل بویه

تاریخ انتشار: ۲۹ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۹۷۲۷۳

عاشورا به روایت مورخین آل بویه

به گزارش جام جم آنلاین، توجه خاندان بویه به دانشمندان و هنرمندان اسلامی باعث خلق آثار فراوان علمی و هنری در این عصر و ظهور اندیشه های تازه شد.

توجه آل بویه به مسئله سوگواری برای سیدالشهدا (ع) و دیگر معصومان، باعث خلق کتاب های تاریخی ماندگاری در این عرصه شد.

در این مطلب به برخی از کتاب های مهم که در این عصر نگاشته شده و در آن به ماجرای عاشورا اشاره شده، اشاره می کنیم:

1) البدء و التاریخ
این کتاب نوشته فردی به نام مطهر بن طاهر مقدسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بخشی از این کتاب به ماجرای بیعت خواهی یزید بن معاویه از امام حسین (ع) اشاره شده است.

2) شرح الاخبار فی فضائل الائمة الاطهار
این کتاب نوشته قاضی نعمان بن محمد تمیمی مغربی (م363) است. او در این کتاب پنجاه روایت درباره عاشورا و شهادت امام حسین (ع) را نقل می کند و نیز سیر حرکت امام از مدینه تا کربلا را روایت می نماید.

3) آثار الباقیه
این کتاب توسط ابوریحان بیرونی (م440) نگارش شده است. وی در این کتاب ضمن اشاره به روز عاشورا، به شهادت امام حسین (ع)، بستن آب بر روی خیام آل حضرت، آتش زدن خیام و... اشاره می کند.

4) تاریخ سیستان
نویسنده این کتاب مجهول است. وی در اشاره به ماجرای خلافت یزید بن معاویه، به مسئله بیعت اهل شام با او می پردازد.

5) تاریخنامه طبری
نام نویسنده کتاب ابوعلی محمد بلعمی (م387) است. او در کتاب خود، پس از ذکر خبر پادشاهی یزید بن معاویه، به اخبار مربوط به امام حسین (ع) و عاشورا می پردازد.

6) المحن
این کتاب را ابوالحرب محمد بن احمد بن تمیم التمیمی (م333) که فردی سنّی مذهب و از مفتیان مذهب مالکی بوده نگاشته است. وی در بخشی از کتاب با عنوان «ذکر المقتل الحسین بن علی» پس از طرح مسئله بیعیت خواهی از امام، شهادت امام حسین (ع) را بررسی می کند.

7) الاستیعاب فی معرفة الاصحاب
نویسنده کتاب، ابن عبدالبرقرطبی (م463) است. ذکر تاریخ ولادت امام، آغازگر مباحث او درباره عاشوراست.

8) مروج الذّهب
نویسنده این کتاب ابوالحسن علی بن الحسین مسعودی (م346) است. وی که مورخ مشهوری است از نوادگان عبدالله مسعود – صحابی مشهور پیامبر اکرم (ص) – است که در صفحاتی از تاریخ خود، به ماجرای کربلا اشاره می کند.

9) مقاتل الطابییّن
نویسنده این کتاب ابوالخرج علی بن حسین اصفهانی (م356) است. این کتاب درباره قیام ها و کشته شدن خاندان ابوطالب نگاشته شده وبخشی از آن به ماجرای عاشورا و شهادت امام حسین (ع) و یاران او ویژه شده است.

10) کامل الزیارات
این کتاب را ابوالقاسم جعفر بن محمد بن قولویه قمی (م367) نوشته است. وی از برجسته ترین راویان شیعه در قرن چهارم و شاگرد محمد بن یعقوب کلینی و از بزرگ ترین مشایخ شیخ مفید است. بخش عمده کتاب او مربوط به مباحث شهادت امام حسین (ع) و زیارت ایشان است.

11) امالی صدوق
نویسنده این کتاب گرانقدر اثیر محمد بن علی بن الحسین بن بابویه قمی- مشهور به شیخ صدوق – (م381) است و ساختار روایی و حدیثی دارد. امالی صدوق به واقع حاصل مجالس شیخ صدوق بوده که شاگردانش آن را جمع آوری کرده اند؛ از این رو وی به مناسبت مجالسی که در ماه محرم برگزار شده به ذکر احادیث و روایات در این باب پرداخته است.

12) تجارب الامم
این کتاب نوشته ابو علی مسکویه رازی (م421) است. وی مورخ مشهوری است که در کتابش به ماجرای شهادت امام حسین (ع) اشاره می کند.

13) الارشاد فی معرفه حجج الله علی العباد
نویسنده این کتاب شیخ مفید (م413) است. او در کتاب خود در بخش مطالب مربوط به امام حسین (ع) به ذکر زمان تولد امام، روایات مربوط به امامت و ولایت وی و مباحث پیرامون آن می پردازد.

14) دلائل الامامه
نویسنده این کتاب محمد بن جریر طبری (م قرن چهارم) از فقیهان بنام و از معاصران شیخ طوسی و نجاشی است. کتاب دلائل الامامه از کتب روایی معتبر شیعه است.

15) تاریخ قم
این کتاب نوشته حسن بن محمد بن حسن قمی (م قرن چهارم) است که نویسنده آن را به تشویق صاحب ابن عبّاد به عربی نگاشته است. بعدها این کتاب به فارسی ترجمه شده است. نویسنده در فصلی به شهادت امام حسین (ع) اشاره می کند.

16) مقتل الحسین بن علی بن ابیطالب
این کتاب را امام طبرانی – از علمای اهل سنت (م 360) – نگاشته است. تولد امام، صفات و شمایل آن حضرت، ماجرای مرگ معاویه و جانشینی یزید و شهادت امام بخش هایی از این کتاب است.

این کتاب ها نقش بسزایی در انتقال فرهنگ عاشورایی به آیندگان داشته که آل بویه و مذهب شیعه امامیه آنان مهمترین عامل آماده سازی بستر تحریر این کتب می باشد.

بسیاری از روایاتی که به دست ما رسیده نیز ناشی از همین مطالب می باشد که توانسته متصل کننده تفکر سیدالشهدا (ع) به ما باشد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: آل بویه عاشورا فرهنگ عاشورایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۹۷۲۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتشار کتابی متفاوت درباره آلبرکامو

«زندگی‌ای که ارزش زیستن دارد،‌ آلبرکامو و تمنای معنا» نوشته رابرت زارتسکی را با ترجمه محمدرضا عشوری از سوی انتشارات ققنوس منتشر شد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ انتشارات ققنوس کتاب «زندگی‌ای که ارزش زیستن دارد،‌ آلبرکامو و تمنای معنا» نوشته رابرت زارتسکی را با ترجمه محمدرضا عشوری منتشر و روانه بازار نشر کرد.

در مقدمه کتاب آمده است:‌ کامو درباره نویسنده و حرفه‌اش می‌گوید: نویسنده  نمی‌تواند در خدمت کسانی باشد که تاریخ را می‌سازند؛ بلکه باید در خدمت کسانی باشد که تاریخ را تحمل می‌کنند... سکوت یک زندانی ناشناس، رهاشده و تحقیرشده در گوشه‌ای از دنیا، کافی است تا نویسنده را از آوارگی‌اش نجات دهد، زمانی که نویسنده در میانه زندگی آزاد و ممتاز خود از فراموش کردن این سکوت امتناع بورزد و آن را با توسل به هنرش فریاد بزند.

درباره کامو کتاب‌های زیادی نوشته شده است،‌ در اکثر این کتاب‌ها 3 موضوع ثابت وجود دارد که عبارتند از عصیان، میانه‌روی و اسودر (بیهودگی) که به پوچی هم ترجمه می‌شود. این سه موضوع در این کتاب نیز نمود دارد،‌ چون شالوده اصلی تفکرات کامو برهمین‌ 3 اصل استوار است، اما این کتاب دو فصل دیگر هم دارد که در کتاب‌های دیگر وجود ندارند، یکی «سکوت» و دیگری «پایبندی» که کسی آثار کامو را از این دو منظر نگاه نکرده است. سکوتی که بر اثر حضور ساکت و خاموش مادر در آثار کامو بازتاب یافته، و تنها آرزوی کامو این بود که کاش مادرش می‌توانست هر آنچه نوشته بخواند. فصل «پایبندی» اما به تأثیر پدر در زندگی کامو اشاره دارد، پدری که او فرصت نکرد هیچ‌وقت بشناسدش اما در تمام عمر به تنها آموزه او پایبند ماند: پایبندی به انسان و ذات انسانی.

معمولا در آثار کامو اجزایی چون ساحل، دریا و آفتاب که به طور کلی مدیترانه و به طور اخص زادگاهش الجزایر را به خاطر می‌آورد، بسیار به کار رفته‌اند، اما نویسنده این کتاب می‌نویسد: شخصیت ساکت مادر بسیار بیشتر از دریا، بن‌مایه نوشته‌های کامو را تشکیل داده است. این خورشید یا شاید سیاه‌چاله همه چیز را به سمت خود می‌کشید.

حاشیه جدید برای جایزه جلال؛ «آلبر کامو در ایران» از کتابی رونویسی کرده که 8 سال پیش منتشر شده؟

این کتاب، کتاب نسبتاً جدیدی است که درباره کامو نوشته شده است و از اکثر آثاری که درباره او نوشته شده و بسیاری‌شان به فارسی ترجمه نشده‌اند، نقل قول می‌آورد. یا بین مسائل و اتفاقات جدید مثل بهار عربی و دیدگاه کامو پیوند برقرار می‌کند و نشان می‌دهد که کامو نه تنها قدیمی نشده بلکه دغدغه‌هایش روز به روز بیشتر با مسائل روز پیوند می‌یابد.

انتشارات ققنوس این کتاب را در 216 صفحه به قیمت 150 هزار تومان منتشر و روانه بازار نشر کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)
  • عرضه چهار نمایشنامه «تیرنگ» در نمایشگاه کتاب
  • عملیات در محل تجمع و عیش و نوش مستشاران آمریکایی‌ به روایت حسین مظفر
  • الزام فرهنگسازی برای کتاب‌های الکترونیکی
  • معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه
  • مهرداد صدقی با یک آبنبات جدید به نمایشگاه کتاب می‌آید
  • روایتی حقوقی و هنری از کارگران کارخانه چیت‌سازی بهشهر 
  • انتشارکتاب «نقاشی قشنگ» براساس حدیثی از امام رضا (ع)
  • انتشار کتابی متفاوت درباره آلبرکامو
  • ورود «مسافر و مهتاب» با «فرقه خودبینان» به کتابفروشی‌ها