Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@03:44:02 GMT

دانشگاه ها و نقشی که در حل مشکلات جامعه دارند

تاریخ انتشار: ۲۹ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۹۷۵۱۸

دانشگاه ها و نقشی که در حل مشکلات جامعه دارند

تهران - ایرنا- دانشگاه ها به عنوان مهمترین مراکز تولید علم و دانش سهم بسزائی در حل مشکلات جوامع مختلف ایفا می کنند، اما توجه به کمیت و مدرک گرایی در دهه های گذشته موجب شده است تا موسسات آموزش عالی ایران آنگونه که شایسته است موفق عمل نکنند .

طبق آخرین گزارش مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم در ایران، ٢56٩ دانشگاه در کشور فعال است که از این میان تعداد 5٣٠ واحد سهم دانشگاه آزاد، ٣٠٩ موسسه غیرانتفاعی، ١٧٠ مرکز فنی و حرفه ای، ٩5٣ واحد علمی کاربردی و ١4١ واحد سهم دانشگاه های دولتی را در بر می گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می گوید: از اوایل انقلاب اسلامی تا سال 92 تعداد دانشجو در ایران با رشد 25 برابری از یکصد و70 هزار نفر به 4 میلیون و 850 هزار نفر رسیده و این رقم 5 برابر بیشتر از میانگین رشد جمعیت دانشجویی جهان است.
خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا در گفت و گو با چند استاد و دانشجو از دانشگاه های تهران ، امیرکبیر، علامه طباطبایی و آزاد اسلامی دیدگاه های انها را دراین خصوص جویا شده است.
«فریبا بهرامی بوده لالو»، استاد دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران به خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا با اشاره به این مساله که بسیاری از دانشجویان به امید یافتن شغل ادامه تحصیل می دهند، گفت: امروزه تصمیم گیری برای انجام کار به اندازه یافتن آن حائز اهمیت است چرا که این مساله مانند زنجیری به هم پیوسته است که باید تمامی حلقه ها همگام پیش بروند.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: افزایش دانشجو در دانشگاه های ایران همپای افزایش امکانات نبوده است و به همین دلیل کیفیت تحصیل ارتقاء نیافته است.
وی افزود: معاونان آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها اذعان دارند که تعداد دانشجو افزایش یافته اما امکانات افزایش پیدا نکرده و حتی در برخی دانشگاه ها باوجود افزایش دانشجویان به خصوص در مقاطع تحصیلات تکمیلی، بودجه آنها کاهش نیز یافته است
وی گفت: آموزش های حرفه ای یکی از کمبودهای ملموس در دانشگاه ها به شمار می رود و از سوی دیگر پشتوانه شغلی باید برای دانش آموختگان مهیا شود.
بهرامی با تاکید بر اینکه در هیچ کجای دنیا مردم همچون کشور ما برای دریافت مدرک هزینه نمی کنند، افزود: فرهنگ مدرک گرائی در ایران باید دگرگون شود.
این استاد دانشگاه گفت که دریافت شهریه از سوی دانشگاه های دولتی برای افزایش کیفیت می تواند یک راه حل مناسب باشد، زیرا در آن صورت دیگر خیل جوانان به سمت دانشگاه ها سرازیر نمی شوند.
وی افزود: وضعیت آموزش عالی در ایران را می توان مانند خیابانی یک طرفه دانست که ترافیک کمیت در آن حرکت می کند و مقصد و چشم انداز آنان مشخص نیست.
«حمزه بیرانوند» استاد دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی امیرکبیر در این زمینه گفت: دانشجویان باید بر اساس نیاز بازار کار به تحصیل بپردازند، اما اکنون یک ناپایداری در ورودی دانشگاه ها ایجاد شده و بطور مثال کفه ترازو در رشته ریاضی به سمت کاهش می رود و در علوم تجربی سنگین شده است.
وی می گوید: ما در واقع مدرک گرائی، ایجاد سیری دانش آموختگی و دانشجویانی را که عملا بر اساس نیازهای جامعه تربیت نشده اند، افزایش داده ایم.
وی با اشاره به خصوصی سازی دانشگاه های بزرگ و معتبر دنیا افزود: تجربه این نوع دانشگاه ها در ایران مانند دانشگاه آزاد و غیرانتفاعی، حاکی از ارتقای کیفیت در این دانشگاه ها نبوده زیرا الزامات دانشگاه های خصوصی در آن رعایت نشده است.
این استاد دانشگاه امیر کبیر گفت: آمارها افزایش دانش آموختگان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا را در سال های گذشته نشان می دهد و در حالی که این اعداد و ارقام دردی از جامعه را دوا نکرده و تنها به مدرک بیکاران افزوده شده است.
سید عرفان رضوی دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات نیز به خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا گفت: تقریبا از اواخر دهه 60 که دانشگاه آزاد اسلامی شروع به راه اندازی رشته های مختلف کرد و شاخه ای از حوزه دانشگاهی را به عهده گرفت، خیلی زود دانشگاه های ایران افزایش پیدا کرد، در حالی که پتانسیل جامعه و استادان کشور در آن حد نبود.
وی گفت: حتی جامعه ما در دو دهه قبل به این قدر دانشجو هم نیاز نداشت و گسترش دانشگاه ها به ویژه در دانشگاه آزاد بدون برنامه ریزی و مطالعه صورت گرفت و در واقع بدون اینکه بدانیم جامعه در چه رشته هایی نیازمند دانشجو و استاد و دانشگاه است، نسبت به گسترش آن‌ها اقدام شود.
وی اعتقاد دارد، گسترش دانشگاه های ایران در دهه های گذشته بدون پشتوانه های علمی و بدون بررسی نیازهای کشور صورت گرفت .
این دانشجوی کارشناسی ارشد افزود: متناسب با نیازهای جامعه دانش آموخته تحویل ندادیم و به همین دلیل پشتوانه شغلی برای دانش آموختگان نداریم و به همین دلیل دانشگاه ها نه تنها در حل مشکلات جامعه نقشی ایفا نمی کنند، بلکه خود به معضلی تبدیل شده اند.
از نگاه وی ، قرار نیست همه افراد جامعه در دانشگاه درس بخوانند و قرار نیست تا زمان یافتن شغل، به تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی روی آورند. باید قبول کرد که آمارها و توسعه کمی دانشگاه ها، کشور را در مسیر پیشرفت قرار نخواهد داد.
وی تصریح کرد: الان هم دیر نشده است و باید از گسترش بی رویه دانشجو و ساخت دانشگاه ممانعت به عمل آورد و این هزینه ها را برای ساخت خوابگاه و آزمایشگاه و کارگاه های عملی اختصاص داد تا کیفیت آموزش دانشگاه ها ارتقاء یابد. در غیر این صورت تنها به افزایش امار دانشجویان دل خوش خواهیم بود.
«علی نبائی» یکی دیگر از دانشجویان کارشناسی ارشد جامعه شناسی در باره وضعیت کمی و کیفی دانشگاه ها به ویژه در مقطع تحصیلات تکمیلی به خبرنگار ایرنا گفت: شمار زیاد دانشجویان در دوره های کارشناسی ارشد و دکتری باعث شده است تا کلاس ها از نظر علمی کیفیت لازم را نداشته باشد.
افزود: دانشجویان دوره های کارشناسی ارشد و دکترا در نظام های آموزشی پیشرفته و باکیفیت معمولا از 4 یا 5 نفر تجاوز نمی کند، اما در دانشگاه های ایران اعم از دولتی و آزاد تعداد دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی 15 یا 16 نفر و در برخی رشته ها بیشتر از این تعداد است.
این دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: استادان ناچارند با دانشجویان زیادی سروکله بزنند و وقتی مقالات علمی با استادان مشخصی راهنمایی نشود و به دانش و نوآوری ری دانشجو کمک صورت نگیرد، کیفیت آموزش در سطحی پائین باقی خواهد ماند.
وی در باره راهکارهای بالا بردن کیفیت تحصیل در دانشگاه های ایران افزود: این وضعیت مانند سایر زمینه ها دارای مشکلات ساختاری است و به نظر من یکی از دلایل کیفیت پایین در دانشگاه های کشور بیکاری جوانان است.
به گفته وی، وقتی افراد جامعه با داشتن مدارک کارشناسی و دیپلم، جویای کار هستند و نمی توانند شغلی برای خود دست و پا کنند، به سراغ تحصیلات تکمیلی می روند و در واقع خیلی ها مجبورند برای فرار از بیکاری و حفظ اعتبار خود به تصصیلات تکمیلی روی بیاورند.
نبائی افزود: فضای تربیتی خانواده های ایرانی به گونه ای است که جوانان را تا زمانی که شغلی برای خود پیدا نکرده اند به سمت ادامه درس و دانشگاه در مقاطع تحصیلات تکمیلی سوق می دهند و این باور اشتباه، ناشی از مشکلات ساختاری در جامعه ایران است.
وی گفت: اگر جوانان جویای کار بعد از هر یک مقاطع تحصیلی سیکل، دیپلم، فوق دیپلم، بتوانند شغل مورد علاقه و یا شغلی مناسب برای خود داشته باشند، سیل جمعیت جوانان بیکار به سمت دانشگاه ها سرازیر نخواهد شد و کیفیت تحصیل فدای کمیت یا صرف پشت سر گذاشتن تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها نمی شود.
این دانشجوی کارشناسی ارشد افزود: باید مردم را به این باور رساند که دانشگاه همیشه جای خوبی نیست و برخی مسئولان درگذشته معتقد بودند که یک مهندس بیکار بهتر از بی سواد بیکار است این شعار پسندیده است، اما باید درنظر گرفت که برای عملی شدن این شعار چه بهائی باید پرداخت شود.
به اعتقاد وی اگر بهای عملی شدن این شعار، از بین رفتن کیفیت و صرف صدور گواهینامه های آموزشی باشد، باید بپذیریم که دانشگاه همیشه جای خوبی نیست.
این دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علامه گفتکه در حال حاضر اغلب دانشجویان درصدد دریافت سریع مدرک و استاد شدن هستند .
وی در باره دریافت هزینه تحصیل برای بالا بردن کیفیت آموزش در ایران نیز عنوان کرد : با دریافت هزینه بیشتر تضمینی برای ارتقاء تحصیل و کیفیت آموزش دانشگاه ها وجود ندارد.
وی در پایان افزود: برخی دانشگاه های به ظاهر دولتی هزینه هایی از دانشجویان دریافت می کنند که تفاوت چندانی با دانشگاه های خصوصی ندارد و کیفیت تحصیل نیز در این دانشگاه ها پائین تر از دانشگاه های دولتی است.
ا.د**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي دانشگاه ها مشكلات دانشجويان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۹۷۵۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استفاده از کاربرد هوش مصنوعی در تمام رشته‌های کارشناسی از مهر آینده

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، علیرضا رهایی، دانشگاه امیرکبیر در نشست با دبیران انجمن‌های علمی تاکید کرد: ما در سال‌های ۸۴ تا ۹۳ جلسات متعددی با شورای انجمن‌ها داشتیم، در بسیاری از موضوعات همفکری می‌کردیم و مشکلات حل می‌شد. به طوری‌که در این سال‌ها سفر‌های زیادی برای بسیار از گروه‌های دانشجویی به کشور‌هایی از جمله هند، آلمان، تایوان، وین، روسیه، آمریکای لاتین وغیره برگزار می‌کردیم و دانشجویان ما بهترین رتبه‌ها را کسب می‌کردند. امیدواریم این اقدامات مجدد انجام شود. سعی کنیم مسائل مربوط به این حوزه‌ها به حداقل برسد و امکانات بیشتری به دانشجویان تخصیص یابد.

وی در ادامه تصریح کرد: بر اساس آمار‌هایی که مشاهده می‌کردم دانشجویان انجمن‌های علمی دانشکده‌های مکانیک، برق و هوافضای دانشگاه صنعتی امیرکبیر کمترین میزان فعالیت و دانشکده‌های ریاضی و فیزیک بیشترین آمار را داشتند.

سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر همچنین تاکید کرد: تصور من این است مشکلات و مسائل انجمن‌های علمی دانشجویان به راحتی تسهیل می‌شود. همچنان که چند ماه گذشته وقتی مسئله کمبود وسیله این دانشجویان را مطرح کردم یکی از فارغ التحصیلان دانشگاه یک دستگاه مینی بوس در اختیار ما قرار دادند که البته به نظر من باید تعداد آن به دو دستگاه افزایش یابد.

رهایی از فارغ التحصیلان دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان پتانسیل در جهت حل مشکلات دانشگاه عنوان کرد و خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه بسیاری از فارغ التحصیلان ما مدیران موفقی در کشورهستند این افراد می‌توانند هم برای انجام بازدید‌های علمی و صنعتی هم اینکه کمک برای حل مشکلات انجمن‌های دانشجویی تاثیرگذار باشند؛ بنابراین باید بتوانیم ارتباط خود با فارغ التحصیلان دانشگاه را تقویت کنیم.

رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر یادآور شد: شرکت در مسابقات علمی و همچنین برگزاری مسابقات متنوع برای انجمن‌های علمی بسیار با اهمیت است. ضمن اینکه فضای مسابقه برای دانشجویان هیجان و انگیزه ایجاد می‌کند. براین اساس دانشکده‌ها و انجمن‌هایی که امکان برگزاری مسابقه علمی را دارند حتما به فکر اینکار باشند و ما نیز در برگزاری این مسابقات کمک می‌کنیم.

وی در خصوص فعالیت مجدد نشریات علمی انجمن‌های علمی دانشجویان که تعطیل شده بودند نیز افزود: به نظر بنده فعالیت این نشریات بسیار مهم است و ما در دانشگاه کمک می‌کنیم مجدد این نشریات فعال شود چرا که نشریات علمی یکی از شاخص‌های پیشرفت علمی به شمار می‌رود. همچنان که ما در دانشگاه صنعتی امیرکبیر نشریات علمی زیادی داریم که در مسیر نمایه شدن بین المللی هستند.

رهایی بر ضرورت استفاده از فناوری‌های نوین نظیر هوش مصنوعی در هر رشته تاکید کرد و گفت: در حال حاضر نفوذ و کاربرد هوش مصنوعی در تمامی رشته‌ها مطرح است؛ لذا از بعد برگزاری کلاس، نرم افزاری و برگزاری مسابقات باید تلاش کنیم.

وی ادامه داد: ضمن اینکه ما در برنامه ریزی آموزشی که برای تعیین تکلیف برنامه‌های آموزشی تمامی رشته‌ها برگزار می‌شود، استفاده از هوش مصنوعی، تحول دیجیتال و کاربرد هوش مصنوعی در تمامی رشته‌های کارشناسی یکی از برنامه‌های جدید دانشگاه است که از مهر آینده اجرایی خواهیم کرد. بر این اساس کاربرد هوش مصنوعی در رشته‌های مختلف بیشتر می‌یابد.

رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر اظهار کرد: اشکال انرژی، هوش مصنوعی و مهندسی پزشکی سه حوزه‌ای است که این دانشگاه به عنوان قطب مطرح شده است.
وی بر ضرورت شکل گیری بازدید‌های انجمن‌های علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تاکید کرد و گفت: باید زمینه این بازدید‌ها فراهم شود تا انجمن‌های علمی دانشجویی ما بتوانند از صنایع مختلف بازدید کنند.
رهایی یادآور شد: در بحث نساجی نیز زمینه‌های خوب همکاری با اتحادیه‌های نساجی شکل گرفته و آنها آماده همکاری با دانشگاه در زمینه‌های مختلف هستند و قرار است نمایشگاهی نیز در دانشگاه برپا کنند.

سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر در خصوص آشنایی کمتر نو دانشجویان با مسائل و زندگی دانشجویی نیز افزود: ما در سال ۸۸ تا ۹۰ ما برنامه‌ای در طول ترم با موضوع ورود به زندگی دانشجویی را در دانشگاه برگزار می‌کردیم که در این برنامه مسائل مختلف علمی و زندگی دانشجویی مطرح می‌شد و بسیار مفید بود. قرار است این برنامه نیز مجدد ازمهر آینده برگزار خواهد شد چرا که دانشجویان در بدو ورود با دانشگاه نیازمند آشنایی با زندگی دانشجویی هستند تا دچار آسیب‌هایی نظیر افت تحصیلی نشوند.

رهایی از سرمایه گذاری ۱۰۰۰ میلیارد تومانی سازمان صنعت دریایی در حوزه مباحث دریایی و مباحث شناور‌ها خبر داد و گفت: دانشکده مهندسی و صنعت دریا اهمیت زیادی دارد و پردیس دریا ساحلی ما در بندر عباس از پردیس‌های موفق به شمار می‌رود؛ بنابراین دانشجویان و انجمن‌های علمی نیز باید در این زمینه به میدان بیایند و فعالیت‌های علمی کنند.

وی خاطر نشان کرد: ما در دانشگاه صنعتی امیرکبیر پژوهشکده‌های مختلفی داریم که در کنار دانشکده‌ها قرار دارند. این پژوهشکده‌ها با صنایع مختلف ارتباط دارند و پروژه‌های زیادی دریافت کردند که لازم است انجمن‌های علمی ما با این پژوهشکده‌ها ارتباط بگیرند.

رهایی همچنین بر تقویت بازدید‌های صنعتی انجمن‌های علمی تاکید کرد و گفت: چند ماه پیش هیاتی از وزارت صنایع تاکید کردند حاضر هستند ارتباطی با صنایع مختلف داشته باشیم و هزینه‌های این بازدید‌ها را نیز متقبل شوند.

رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در پایان اظهار کرد: دانشکده‌ها موظف هستند بخشی از درآمد‌های خود را در حوزه دانشجویی صرف کنند و روسای دانشکده‌ها باید با انجمن‌های علمی همکاری جدی‌تر برگزار کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران نقشی بزرگی در گسترش و رشد علمی ایران ایفا کرده است
  • جنجال تصویر گردشگر روس با یک بغل اسکناس ایرانی/ کارت‌های گردشگری چه نقشی دارند؟
  • افزایش ۶ رشته محل مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد زاهدان
  • تجلیل از اساتید دانشگاه پیام نور ایلام
  • توان علمی دانشگاه فردوسی مشهد باید به حل مشکلات کمک کند
  • خودکشی دانشجوی کارشناسی ارشد در کوی دانشگاه تهران +تصویر
  • استفاده از کاربرد هوش مصنوعی در تمام رشته‌های کارشناسی از مهر آینده
  • خودکشی دانشجوی کارشناسی ارشد در کوی دانشگاه
  • خودکشی دانشجوی کارشناسی ارشد در کوی دانشگاه تهران
  • استفاده از کاربرد هوش مصنوعی در تمامی رشته‌های کارشناسی از مهر ماه